Ungefär 50/50 vid nätmobbning och relationsvåld

Jag har varit upptagen med annat, men här kommer det: i veckan har inte mindre än två artiklar med ett annat perspektiv än det gängse letat sig in i dagstidningar och annan media.

En artikel om att tjejer och killar nätmobbar ungefär lika mycket:

Sveriges Radio 131007(dock med ett givet offerperspektiv för tjejer förstås).

Forskning.se 130930 (en vecka tidigare och här är tjejerna i majoritet även som mobbare).

Den andra artikeln handlar om att män oftare än kvinnor är utsatta för relationsvåld:

SvD 131007

Metro 131008

DN 131007 (tom DN alltså!)

Små tecken på att ett annat perspektiv ändå skymtar till emellanåt i den kompakta, av radikalfeminismen färgade, diskursen.

Please like & share:

Om Susanna Holmén Waris

Susanna Holmén Waris, född 1968 i Salo, Finland, civilingenjör från KTH och frilanskonstnär som arbetar inom järnvägen. Bloggen handlar om allt från konst, politik och vetenskap till mode, humor och personliga erfarenheter. Välkommen!
Det här inlägget postades i feminism, Feminism - referensinlägg, genusvetenskap, jämställdhet, journalistik, medier, Okategoriserade, politik och har märkts med etiketterna , , , , , , . Bokmärk permalänken.

5 svar på Ungefär 50/50 vid nätmobbning och relationsvåld

 1. Dreadlock skriver:

  Jonusåatt … Den här göteborska undersökningen angående partnervåld hade visst 4000 besvarade enkäter. Det är en rätt stor grupp . Antagligen en av de största undersökningarna hitintills som berättar om att partnervåld (sorry, kommer inte på bättre ord) … är ungefär likafördelat . OCH SOM VI ALLTID HAR HÄVDAD , fram-och baklänges , vänster till höger, högt som lågt … Är sanningen. Ingen går fri från ansvar, ingen kan åberopa oskuld p.g.a. kön,ras, religion eller annan valfri upphöjd grupp som anser sig stå utanför lagar om det egna ansvaret.

  Jag är MYCKET glad för undersökningen. Det betyder att vi har fått lite kött på benen och faktiskt kan återbelöna könsåtskillnadsfeminister genom att köra ner undersökningen i halsen på dem, och hävda VÅR rätt att bli lite postmoderna (Eller Humanist då,)

  Damn. Jag är lite exited …

  • Susanna Varis skriver:

   Ja, den var i högsta grad intressant. Feministiskt perspektiv och Lars Jalmert tycker så klart att undersökningen är onyanserad (sic!):
   http://www.mynewsdesk.com/se/pressroom/feministiskt-perspektiv/pressrelease/view/onyanserad-bevakning-om-kvinnors-vaald-916305

   • Dreadlock skriver:

    ” Att män också är utsatta är något alla jourer möter hela tiden, det är ingen som förnekar det och självklart ska man prata om att män utsätts för våld, men man kan inte likställa det med det våld som kvinnor utsätts för, säger Lotta Sonemalm, kanslichef och tidigare vikarierande förbundssekreterare på SKR. ”

    Vilka är ”alla jourer” och vilka jourer kan män vända sig till om de blivit utsatta för våld ?

    Och varför är inte våld likställt med våld oavsett vem som utövar den ?

    Det enda den här tjommen påstår är att män inte borde inneha samma grundläggande rätt att processa mot en kvinna som utsätter honom för våld. För att han är man. Punkt slut. Idiot.

    • Susanna Varis skriver:

     Nej, det finns inte särskilt många jourer som tar emot män som är offer för relationsvåld, vad jag förstår.

    • En annan Andreas skriver:

     ” Att män också är utsatta är något alla jourer möter hela tiden, det är ingen som förnekar det och självklart ska man prata om att män utsätts för våld, men man kan inte likställa det med det våld som kvinnor utsätts för, säger Lotta Sonemalm, kanslichef och tidigare vikarierande förbundssekreterare på SKR. ”

     Apropå ”att man inte ska göra det till en tävling i vem det är mest synd om”, antar jag.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.