John Singer Sargent på Nationalmuseum

För någon vecka sedan besökte vår sedvanliga kulturgängardelegation Nationalmuseum och utställningen med John Singer Sargent.

Först en stärkande lunch på Pickwick på Drottninggatan
Framme på Nationalmuseum. Glaskonst på källarplan, där förvaringsboxarna och de självklart genusneutrala toaletterna är placerade
Längre fram för avspänt häng i toaköerna. Piffar till dig gör du framför publik. Valven är dock häftiga och glaskonsten likaså

Ljusgården där restaurang Atrium tidigare huserade. 

Helene, jag och Uffe. Foto: Micheles Kindh
Helene och Micheles

Till John Singer Sargent!

I första salen var utrymmet delat av en delvist spegelklädd vägg med utskurna ”fönster”. Besökarnas egna spegelbilder beblandades på så vis med porträtten och andra besökare genom gluggarna. Effekten var både lite spännande men också något rörig. Sargents porträttkonst är förstås fenomenal, med tydliga influenser från impressionismen. Vissa målningar hade en väldigt speciell placering av motiven, nästan som dåligt komponerade familjefoton där någon hamnar med halva ansiktet utanför.

Anders Zorn och Albert Edelfeldt fanns med på ett hörn;

Claude Monet
Auguste Rodin
Anders Zorn
Edelfeldt och Singer Sargent
Edelfeldt och Singer Sargent

Självklart kan vi inte ha en hel, stor utställning utan minsta gnutta könspolitik. Bredvid en sal med porträtt på kompetenta och driftiga kvinnor fanns två små skrubb med nakna mansporträtt.

Från ”kompetenta kvinnor”-avdelningen
”Nakna män” – avdelningen
Konstnärsliv
Venedig
Venedig…kan inte vänta att få komma dit!
Marocko. Jag tågluffade där en gång i tiden med två tjejkompisar…med hög feber på en landsbygdsbuss försökte jag rita en karta för att förklara en berber var Sverige låg. En mycket vänlig dam gav mig bröd att äta och tyckte att jag skulle sy hålet i jeansen (men det var ju mode juh!) på en annan buss.
Krig
På väg till fronten
Självporträtt
I övrigt tyckte jag att Nationalmuseum blommat ut i sin prakt efter renoveringen. En tidigare storfavorit har blivit, om möjligt, ännu större favorit. Vi besökte inte de fasta utställningarna, så en hel del godbitar återstår att utforska…
Café/bistro
Restaurangen
Konst vid caféet

Fantastiskt trevlig dag och fantastiskt trevligt att Nationalmuseum äntligen har öppnat igen. Kulturgängartroppen var sammantaget mycket belåten med besöket. För egen del föredrar jag dock något mera avskilda toalettutrymmen. Inte helt trevligt att stå och pudra sig samt måla på läppstift inför publik.

Om Susanna Holmén Waris

Susanna Holmén Waris, född 1968 i Salo, Finland, civilingenjör från KTH och frilanskonstnär som arbetar inom järnvägen. Bloggen handlar om allt från konst, politik och vetenskap till mode, humor och personliga erfarenheter. Välkommen!
Det här inlägget postades i genus, Konst, kultur, Utställning och har märkts med etiketterna , , , , . Bokmärk permalänken.

4 svar på John Singer Sargent på Nationalmuseum

  1. Kristian skriver:

    Sargent! (Eller Singer Sargent?) Ett namn till och med jag kände igen!
    Ytterligare ett exempel på hur idogt arbete som ger resultat, precis som med Da Vinci och Bach.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.