Om

Jag som skriver bloggen heter Susanna Varis och är född 1968 i Salo, Finland. Jag är utbildad civilingenjör från KTH, anställd inom järnvägen och arbetar också som freelance-konstnär. På bloggen skriver jag om sådant som intresserar mig; konst, vetenskap, politik, mode, resor, utflykter och events och även mina egna ambitioner som konstnär. Välkommen!

32 svar på Om

 1. Elisabet skriver:

  tack underbara männska för dina lysande ord om nina hagen i måndags
  kände samma sak, såg dig som hastigast

  stod framme vid scenen

  • Susanna Varis skriver:

   Oj…tackar för de fina orden! Nina är ju så underbar och jag tyckte inte att vissa i publiken gav henne den respekt hon förtjänar, men kvällen var trots det helt underbar.

   Jag skulle också ha behövt en plats framme vid scenen… :-)

 2. Ulrica skriver:

  Hej!

  Vi på Clarion Hotel Stockholm skulle gärna vilja komma i kontakt med dig gällande en invigning på hotellet! Maila mig din mailadress så skickar jag en inbjudan!

  Mvh
  Ulrica Lindros
  Sales manager, Clarion Hotel Stockholm

 3. Adam Bek skriver:

  Hej hopp.

  Läste om simrishamnskorven (haha!) och råkade slå på korrläsarglasögonen. Du har skrivit ”freelence-konstnär” i den lilla presentationsrutan.
  Du får gärna ta bort denna petimäterkommentar om du vill. Kul kommenterat om korven hur som helst. Jag skall läsa lite mer på din blogg nu. Hej då.

 4. Ulf E skriver:

  Någon särskild anledning till att du inte lät min kommentar om Maria Svelands Rom-resa stå kvar?

  Annars en bra blogg, som jag nådde via Genusdebatt.

  • Susanna Varis skriver:

   Vilken kommentar? Jag har godkänt alla som kommit in…

   Den som jag hittar är den här:

   ”Det är på det sättet också som Ayn Rand får fler läsare. Ett vanligt misstag, mao.”

   och den finns under inlägget.

   Vad roligt att du gillar bloggen! Jag släpper igenom alla kommentarer förutom grövre påhopp, hot och annat dylikt.

 5. Ulf E skriver:

  Ursäkt.

  Jag hade skrivit den på Kimhzas blogg. Såg det för sent.

  Bra att du har en liberal kommentar-policy. Inga grövre påhopp, hot och annat lär komma från mig. Jag tror på en rationell diskussion och tror mig ha goda argument. Har lärt mig att inget annat fungerar i längden. Dagens trend att med härskartekniker försöka tysta meningsmotståndare kommer att misslyckas, även om den lyckas. Parodiskt att den ens existerar, så här en 2500 år efter Sokrates.

  • Susanna Varis skriver:

   Nej, det menade jag ju inte alls att sådant skulle komma från dig, det var för att beskriva min inställning till moderering av kommentarerna. Jag vill gärna se även kommentarer från människor som inte tycker som jag, det är utvecklande. Sedan är det förstås en fördel att det håller sig på en respektfull nivå för att det ska kunna bli något fruktsamt samtal.
   Nu är det tyvärr inte bara härskarteknikerna vi får oroa oss för, snart kan väl vissa åsikter komma att förbjudas också, om du har följt debatten om Nordiska rådets ökända rapport…

   • Ulf E skriver:

    Det har jag. Nedslående. Blir det så återstår bara att föra debatten på ett filosofiskt plan (= anti-postmodernismen).

 6. kenneth karlsson skriver:

  Hittade din blogg i dag, är glad för det! :-)

 7. Annika skriver:

  Hej! Hittade denna blogg och gillar den mycket! Lagt till i favoriter! Tack!

 8. Filip Redelius skriver:

  Hej! Tack för fin blogg! Tänkte tipsa till dig om vår senaste intervju med Andreas Jakobsson där han pratar om möjligheterna att kunna hitta dolda konstverk via matematiska formler. Tänkte det kunde vara ett bra tips till bloggen. http://fjardeuppgiften.se/2013/05/17/sa-kan-matematiska-formler-bidra-till-mindetektion/

  Ha de fint!
  Filip

 9. AxLaouS skriver:

  Fantastisk blogg! stort tack för att du finns! :)

 10. Martin Essen-Möller skriver:

  Hej och tack för du bloggar om misandri. Jag vill tipsa om Susanna Birgersson på ledarplats i DN idag om korruption och kön.
  Mvh, Martin

 11. Bengt skriver:

  Tack för en fin blogg! En oas i dumhetens öken. Krispigt att läsa någon som… tänker. Som kan tänka. Det ger hopp. Ibland ser man sig om och undrar… är detta verklighet? Misandrin blommar friskt i krönikor här och var. Hanna Hellquist bl. många andra. Vad är det som händer?

  • Susanna Varis skriver:

   Tack!! Vad roligt att du gillar bloggen!
   Ja, den överallt blomstrande misandrin är deprimerande. Jag läste Hellquists krönika igår och det går i samma stil: kvinnor som oskyldiga offer för de onda männen (de patriarkala strukturerna). Den här människofientliga diskursen har blivit dominerande inom feminismen och min gissning är att detta beror på att personer med det slag åsikter blivit dominerande inom rörelsen, medierna uppskattar konfliktorienterad retorik som kan skapa rubriker och generera läsare och att feminismen redan för länge sedan gått i mål vad gäller formella rättigheter för kvinnor och rörelsens utgångspunkt måste definieras om; numera är jämställdhet kvantitativa mål om 50/50-fördelning och man riktar in sig på det identitetspolitiska – mannen som kategori och mansrollen som man definierar som negativ och som måste förändras. Identitetspolitiken parad med den marxistiskt färgade maktanalysen leder till att den vita, heterosexuella mannen befinner sig alltid högst upp i en makthierarki och därav är det tillåtet och tom påbjudet att sparka på ”förtryckaren”. Ingen vidare mänsklig eller relevant förklaringsmodell, med andra ord.

 12. einar skriver:

  så glad jag blir varje gång jag hamnar på en blogg med klarsyn, denna ack så ovanliga men så självklara och genast igenkännliga förmåga att benämna saker vid sina rätta namn.

  allt gott från mig

  e askestad

 13. Joakim Steneberg skriver:

  Hej igen Susanna, tack för din omfångsrika blogg som jag lägger in bland favoriter. Fin bild av Marilyn också! Hittade ju hit genom urspårad järnnvägsavhandling. Jag har en fråga, du som är från Finland och väl kan språket? Såg på msn för nån månad sedan, att kvinnlig kriminalitet ökar kraftigt i Finland. Glömde ta länken, finns inte kvar på msn och att googla på svenska ger inget resultat. Vet du något, eller hur man kan hitta, kanske över svenskspråkig dagstidning? Håller själv på med en bok om könspolitik och debatt.

 14. Joakim Steneberg skriver:

  Tack, jag har bl.a. i ämnet länken nedan som är några år gammal, men finns kvar på SvD. Hur det står till globalt och i Sverige skymtar ju förbi lite försiktigt ibland i media. Men politiskt är allt sådant helt tabubelagt, ”existerar ej”. Därför ingen verklig analys mer än pekfingret mot mannen. Förlorar gör demokratin, båda könen och relationen mellan oss, med inga eller snedvridna insatser/slöseri med pengar. Tex. Sjöstedts utspel ”1 miljard för mäns våld mot kvinnor”. Hörde något på TV för ett par år sedan att i Kopparbergs län, så står tjejerna för 40% av ungdomsvåldet.
  http://www.svd.se/nyheter/utrikes/finska-flickor-slar-oftare-an-pojkar_3382735.svd
  Och i Sverige!?

  • Susanna Varis skriver:

   Ja, det är bedrövligt! Sveriges kvinnolobby har jobbat hårt för att formuleringar om våld i nära relationer ska försvinna från de officiella dokumenten och ersättas med mäns våld mot kvinnor, bland annat. Så feminism är lika med jämställdhet – not so much…

 15. AV skriver:

  Kan du ta bort där du nämnt mitt fullständiga namn ur gamla inlägg. Plz.
  MVH
  AV

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.