Män i kjol

I ett forum som jag brukar följa här på internet blossade det nyligen upp en debatt om huruvida man bör eller kan klä sitt pojkbarn i klänning eller inte. Själv skulle jag nog välja hyfsat neutrala och praktiska plagg ända tills ungen själv gav uttryck för önskemål i någon riktning. Jag skulle föredra att ge honom möjligheten att själv välja och forma sin identitet som han ville. Om han ville gå i kjol skulle jag stödja det helhjärtat. Som den normbrytare, avvikare och kärring mot strömmen jag är skulle det falla sig mycket naturligt. Men jag tycker inte att normbrytandet i sig är poängen. Numera verkar normbrytande vara något som per automatik är bra. Själva normbrytandet blir till norm. Ville min lilla kille vara jättemacho skulle han få vara det. Jag inbillar mig åtminstone att jag skulle vara så här vidsynt.

Jag tycker att kjol och klänning passar utmärkt på karlar, här följer några exempel:

kjol28_skittedmen_lg

Modeindustrin har länge haft kjolar och klänningar för män…

kjolAcssbride

…Marilyn Manson, så klart…

kjolBehemoth+++Evangelion+Promo+04

…Behemoth…

kjolCDGss09a …mera herrmode…

kjolDiLeva_01_2157199v  …di Leva är en klänningsveteran…

kjolimage-6-for-david-bowie-at-65-gallery-357791500  …David Bowie…

Axl Rose on Stage

…Axl Rose i läderkilt…

kjoltumblr_lyql8horym1qgcyd8o1_1280

…Iggy Pop i reklam för Dior…

kjolTwiggy-pink-twiggy-ramirez-12154943-190-332…och Twiggy Ramirez från Marilyn Manson. 

 

Om Susanna Holmén Waris

Susanna Holmén Waris, född 1968 i Salo, Finland, civilingenjör från KTH och frilanskonstnär som arbetar inom järnvägen. Bloggen handlar om allt från konst, politik och vetenskap till mode, humor och personliga erfarenheter. Välkommen!
Det här inlägget postades i genusvetenskap, jämställdhet, konsert, kultur, Marilyn Manson, Mode, musik, Okategoriserade, politik och har märkts med etiketterna , , , , , , , , , , , , , . Bokmärk permalänken.

27 svar på Män i kjol

 1. Ekvalist skriver:

  ”Själv skulle jag nog välja hyfsat neutrala och praktiska plagg ända tills ungen själv gav uttryck för önskemål i någon riktning”.

  Bra skrivet, jag har förståelse för det valet. Men jag skulle själv välja plagg med traditionella könsmarkörer eftersom det mest troliga är att barnet själv kommer att vilja ha sådana plagg när hen blir större.

  • Susanna Varis skriver:

   Ja, det är något åt det hållet jag menar, men för min del är det inte så viktigt att det just är könsmarkörer. Men det är svårt att veta, eftersom jag inte har och kommer inte att ha barn. Risken är att jag skulle leva ut mina prinsessdrömmar genom en dotter (om hon ville ha sådant, så klart), eftersom jag själv dels kläddes väldigt mycket i 70-talets Marimekko etc, dels var rätt pojkflickig. Prinsessdrömmar var inte god smak, så jag hade aldrig något sådant. Jag tror att jag både hade velat ha en och annan rosa tyllklänning och praktiska byxor och overaller för uteliv. Men jag skulle heller inte ha några problem med att klä en flicka i rosa och en pojke i blått. Men kanske inte bara, jag tror att det skulle bli ganska blandade färger för min del. Med andra ord tror jag inte att jag skulle ha så jättefasta regler på det där.

 2. Malte Skogsnäs skriver:

  Sverige håller ju på att normkritisera ihjäl sig. Det är visserligen inget fel att ifrågasätta saker och ting men problemlösningen behöver inte vara bättre än den gamla normen.

  Klart grabben ska ha en klänning.

 3. pelle2 skriver:

  Jag tycker att det verkar vara mest kvinnor som är sugna på att få män att bära kjol och diskutera det fenomenet av någon anledning. Jag bryr mig personligen inte om att t.ex Di Leva vill gå i klänning men jag känner inget behov av att bära en klänning för egen del.Detta trots att jag var klassens mustaschprydde lucia i gymnasiet :-).

  • Susanna Varis skriver:

   Haha…så kanske det är. :)
   Nej, jag känner inget jättebehov av att diskutera det ämnet heller, jag blev bara inspirerad till inlägget av debatten som blev på Genusdebatten. Ingen jätteviktig sak på något vis.
   Själv fick jag aldrig vara Lucia trots passande kön och blont hår, den posten var reserverad åt klassens självutnämnda beauty-queen, alltså den mest populära tjejen i tuffa gänget. :)

 4. Kimhza Bremer skriver:

  Intressant. Jag har nog inga problem alls med kjol eller kilt, men eftersom jag har barn vet jag att sökandet efter identitet när de små växer upp handlar mycket om kläder. Jag har aldrig styrt mina barn åt något håll, men de har alltid varit fullständigt tydliga med vad de vill ha och att de gillar just det. Jag skulle aldrig drömma om att säga åt mina flickor att de har valt ”fel” bara för att någon genusmarxist har bestämt det.

  • Susanna Varis skriver:

   Nej, precis. Ett tag, när rosa var no no för småflickor, blev ju resultatet snarare kontraproduktivt. Små flickor skulle inte kläs i rosa för det signalerade femininitet och flickighet och det var på något sätt mindre värt än säg, blå och svart. Jag tror att genusmaffian kom på sig själva där med att ge uttryck för minst sagt kvinnoföraktande inställning. Rosa är precis lika mycket värt. :)

 5. Pelle2 skriver:

  Jo,jag förstår varför du tog upp ämnet. Jag är bara lite förvånad varför Mariel
  verkligen strider för mäns rätt att få bära kjol. Om det hade varit något som vi män
  verkligen kände behov att strida för så hade vi gjort det. Jag har aldrig känt något behov av det utan tycker att shorts är tillräckligt bra för mig om jag vill ha en svalare klädsel.
  Däremot är det lite spännande att det är helt ok för för kvinnor att ha kjol i arbetslivet
  medan det inte alltid är ok med shorts för män. Gud skall veta att inte alla kvinnor har ben som är sevärda. Jag brukar i och för sig aldrig ha shorts på jobbet men där har vi ju en ”diskriminering” som få reflekterar över.
  Ja, Lucia är ju lite av en skönhetstävling alternativt tuffhetstävling där de snyggaste eller populäraste tjejerna blir valda. Det får ju faktiskt min gamla skola att framstå som riktigt progressiv när jag som kille kunde bli lucia :-). Fast i ärlighetens namn var det väl mest ett utslag av studentikos humor :-).

  • Susanna Varis skriver:

   Apropå kjol och shorts i arbetslivet…det var en manlig konduktör på Roslagsbanan, vill jag minnas, som under varma sommardagar tog på sig uniformsplagget kjol eftersom inga kortbyxalternativ fanns för män på den tiden. SL införde sedan shorts för män. Jag har full förståelse för det där, uniformsplaggen är allt annat än behagliga i varma temperaturer och jag tycker att shorts ska ingå. Hos oss (Stockholmståg) har vi haft shorts, men nu är det på förslag att de ska väck igen. Jag vet inte om ledningen anser att inte alla (manliga) lokförar- och tågvärdsben passar i shorts…? :)
   Ja, det låter onekligen progressivt, men jag gissade nog att det snarare handlade om studentikos humor än genusmedvetenhet haha

   • Pelle2 skriver:

    Jag kommer också ihåg killen som tog på sig en kjol i sin tjänst i lokaltrafiken.
    Tycker att det var så jäkla skönt gjort :-). jag förstår som sagt var inte varför
    det är ok för kvinnor att ha en sval klädsel men inte män. Jag jobbade tidigare på Posten
    och då var det inte ok för killar att ha shorts,trots att det var brevbärarshorts, om man
    jobbade i kassan på postens företagscenter. Jag hörde då talas om en kille som beställde
    en uniformskjol, som var ok att använda för kvinnor på företagscenter, och jobbade med den. Så jäkla skönt gjort där med :-).
    Nej,genusglasögonen var definitivt inte uppfunna när jag blev lucia :-).

 6. Pelle2 skriver:

  Det hoppas jag också att någon gör :-).Kommer definitivt att berömma den som gör det :-).Nästan så att jag funderar på att fixa en kjol för egen del också ;-).

  • Susanna Varis skriver:

   Javisst, varför inte? Jag bär kjol och klänning framför allt för att det är bekvämt, inte för att det särskilt skulle vara en kvinnlig könsmarkör. :)

  • P-A skriver:

   Hallå!

   Vara sig själv, det är svårt men samtidigt väldigt lätt. Vi är alla den vi är, oavsett om vi visar det utåt eller ej, men jag hoppas på en framtid där ingen behöver gömma sig bakom en mask. För det funkar inte att inte vara den man är, det kanske går ett tag men inte i längden. Jag önskar att jag var unik när jag säger att jag fick ändra på mig för att i så stor utsträckning som möjligt undvika mobbing, men jag tror att de flesta har samma problem som jag haft fast i olika utsträckning och i olika situationer. Så stå på dig och tro på dig själv. För det är en själv som vet vem man är, inte någon annan. Man känner sig själv bäst!

   Ps. blandar själv både dam och herrkläder i klädstilen såsom kjolar, dress mm.

 7. Pingback: Under kilten | En stilla undran

 8. Pingback: Män i kjol II | Susanna's Crowbar

 9. Pingback: Män i kjol III | Susanna's Crowbar

 10. Noddy skriver:

  Självklar så ska killar ha kjol om de vill. Det är snyggt tycker jag. Har haft det i många år

 11. Roland Lindström skriver:

  Det verkar häftigt o kul när en liten knatte knatar fram i klänning. Men det är inte lika kul när den lille battingen har växt upp till en tonåring med tvådagars skäggstubb. Nu är det en potentiell hanne att avla barn med. Han ska sedemera också presenteras för de blivande svärföräldrarna – men inte i klänning, eller kjol.
  Åsikter är som röven – alla har en. De flesta klarar av att stå vid sidan som åskådare i samhället och tycka en massa om den här sååå konstiga plagget på en kille. Snacka går ju, men hur många kvinnor gör slag i saken och väljer mannen i klänning?

  • Susanna Varis skriver:

   Javisst, det är lätt att vara öppen och tolerant i teorin, svårare i verkligheten. Jag såg en ung man i Stockholm igår. Han var kortsnaggad, smal och hade en typisk business-kostym på sig. Men på fötterna hade han högklackade ankelboots för kvinnor. Klackarna var ca 12 – 15 cm, alltså riktigt höga. Hans gång förde tankarna till Josefine och Daphne i Hetaste Laget. Helt ok för mig, jag tycker att det var fräckt, men det är ovanligt och jag kunde ändå inte låta bli att stirra lite.

 12. Leif Karlsson skriver:

  Hej, är själv flitig användare av kiltar då främst sk arbetskiltar. Det är ett fantastiskt praktiskt och skönt plagg. Vintertid så kör jag med varmare strumpbyxor under, det finns idag ett stort urval med strumpbyxor för män på nätet. Tyvärr så är dessa dyrare än motsvarande för kvinnor, det är faktiskt ingen större skillnad på tights för män resp kvinnor. Frugan gillar skarpt att jag använder dessa plagg, hon var drivande att jag skulle använda mina kiltar offentligt.

 13. joakim skriver:

  jag är en kille på 64 år som gillar ha kjol och särskilt kjol utan kalsonger under det fläktar så skönt på sommaren.en sensuell känsla . man blir smekt av en vindpust det är skönt.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.