RETRO-Spectacular – utställningsfilmen.

Här kommer den sedvanliga, lilla reklamfilmen för min kommande utställning (vernissage redan nästa vecka!)

Publicerat i Egna verk, events, Galleri T, goth, Konst, kultur, lowbrow, Marilyn Manson, Marilyn Monroe, musik, pop surrealism, skräckkonst, Utställning | Etiketter , , , , , , , , , , , , , | Lämna en kommentar

Medieteater och cirkuskonster

circus-days-1-sheet(Diskutabla) cirkuskonster från förr.

Det är numera alldeles uppenbart att i den allt tuffare medieverkligheten, där jakten på prenumeranter och klick för den egna överlevnaden dikterar villkoren och där man länge har sysslat med att ”engagera” (väcka känslor), har man nu slagit ner på en veritabel guldådra: människors identitet. Vad berör väl en människa mera än hennes identitet? Härkomsten, ursprunget, släkten, könet, den sexuella läggningen och hudfärgen, i andra hand kanske även religionen och/eller ideologin är alla saker som många människor har starka känslor kring, särskilt om den egna identiteten upplevs på något vis hotad. Under århundraden har dessa ämnen varit källor till konflikter och krig (framför allt i kombination med olika slags bristsituationer i samhällena). Olika ideologier har brutits mot varandra, institutioner, manifest och lagar har försökt formuleras för att garantera människor grundläggande friheter från förföljelse baserad på dessa faktorer. Men vad spelar väl århundraden av arbete för en mänskligare tillvaro för roll när det handlar om att behålla det gräddiga och prestigefyllda jobbet i mediesvängen? Inte ett ruttet lingon förstås. Här handlar det om att generera klick, sälja skivor och skapa karriärer.

Feminismen var fordom en ideologi som syftade till att ge kvinnor samma grundläggande medborgerliga rättigheter som männen hade. Feminismens anhängare ville också att kvinnor skulle ha samma möjligheter att delta i samhällslivet och inneha makt som män. Den formella jämställdheten är sedan länge (1983, då det sista yrkesförbudet för kvinnor försvann) förverkligad. (I princip; i dagens Sverige har kvinnor alla formella rättigheter som män har och några till). Efter att detta uppnåtts har fokus flyttats till andra grupperingar (hbtq) och till en allt radikalare feminism, där en 50/50-representation av kvinnor (eller mer än 50 %) på alla prestigefulla positioner och positioner där makt finns ses som ett förverkligande av jämställdhet. Den radikalfeministiska rörelsen har tillskansat sig starka fästen inom akademin, medier och politiken; vi har en feministisk regering och att inte kalla sig feminist anses allmänt som suspekt. Inom akademierna har de marxistiskt influerade teserna om maktstrukturer och de amerikanska idéerna om ras och vithet kommit att bli populära. Dessa pumpas kontinuerligt ut genom radikalfeministiska medlemmar i medieankdammen (vilket innebär majoriteten) i alla större medier. Vi har under decennier matats med den vite, heterosexuelle mannens ondska, dålighet och skuld.

I detta klimat har en yngre generation uppfostrats till att tro att vi lever i ett ”patriarkat” och att hat mot personer på grundval av deras medfödda egenskaper är helt i sin ordning och till och med ”modigt” och ”starkt” – man ”sparkar bara uppåt”. Allt handlar om en vedervärdig allians mellan pengagiriga media-aktörer och ideologiskt övertygade radikalfeminister (marxister i ny tappning). Det handlar också om en klyfta mellan medieankdammen (samt politiker) och befolkningen utanför dessa grupperingar. Majoritetssamhället delar inte i samma utsträckning det paket av pk-/åsiktskorridorsåsikter som denna klick torgför, något som exempelvis SD:s framgångar visar. Tills för ca 1 – 1 ½ år sedan var kritik mot feminismen eller ifrågasättande av den stora invandringen fullständigt omöjligt, men på senare tid har allt fler artiklar av den här typen publicerats och man får ändå konstatera att det har sipprat in lite syre i åsiktskapillären. Den kanske har utvidgat sig till en korridor igen.

Ett annat fenomen har dock dykt upp något starkare: att göra karriär på identitetspolitiken som artist. En numera garanterat känd, ung sångerska skapade rubriker med att klaga på att inte ha blivit utvald till att vara huvudattraktion på en festival med vidhängande argumentation att detta enbart berodde på hennes kön. Att det på samma festival fanns andra, betydligt mera meriterade akter för huvudattraktionsskap var inget den unga artisten reflekterade kring. I den feministiska logikens namn är det patriarkat och diskriminering om man inte redan som 17-årig tjej får stå som huvudattraktion. Till och med en ung, privilegierad, vit medelklasstjej med stark artistkarriär redan som 17-åring betraktar sig som förtryckt (offerrollen är ett trumfkort). Kritiken kom som på beställning, så även hatiska och hotfulla kommentarer (påstås det). Det visade sig snart att den unga artisten själv twittrade och bloggade allt annat än toleranta åsikter. I hennes värld var manshat en naturlig del av feminismen och hon hatade män i grupp. Hon önskade också att ”alla män skulle dö en plågsam död”. Allt detta tycker en stor del av mediaeliten är helt i sin ordning och menar att hon är en modig tjej med starka åsikter. En hashtag där man backar upp henne har startats med flera namnkunniga medlemmar i den svenska kultureliten. I två veckor har sociala medier varit upptagna med den unga kvinnan. Gratulerar till ett överväldigande genomslag i media. Jag undrar vad kvinnosakskvinnor som kämpade för rösträtt eller för möjlighet till högre studier skulle tycka om ett dylikt spektakel.

En annan artist marscherade demonstrativt ut ur morgonprogramsstudion i sk protest mot kanalens anti-rasism-arbete. Kanalen i fråga hade anlitat en fitness-människa som vid något tillfälle gjort ett klipp för youtube där n-ordet förekom. Klippet var tydligen inte alls tänkt som rasistiskt och fitness-människan har bett om ursäkt, tagit bort klippet och bett om ursäkt igen, men nej – enligt artisten i fråga var kanalens agerande så graverande att det var lämpligt att paradera ut. Kanalen tyckte säkert förstås själv att detta bara var bra – det var som det heter ”bra tv” och det blev en snackis. Alldeles riktigt, artisten och kanalen har figurerat i sociala medier varje dag sedan dess. Artisten i fråga råkar släppa ett nytt album i dagarna, men det är väl bara en slump? Jag kan bara undra vad färgade människor som på riktigt arbetar mot rasism tycker om att man exploaterar rörelsen för sin egen skivförsäljnings skull. Allt blir bara än mer bisarrt när man spolar bandet tillbaka och kommer fram till följande artikel: http://www.metro.se/noje/tank-2010-och-mycket-techno/ObjgkC!19_2519-42/. (Hittad i en kommentar av en kommentator även på denna blogg hos WTF/Toklandet.)

”Hans frispråkighet gillas inte av alla. – Så länge det finns niggers, bitches och hoes ska man få säga det. Jag står inte för censur, säger Adam Tensta, som nu ger sig ut på releaseturné.”

Oj, det råkade vara releaseturné även den gången!

Nej, jag har ingen lust att göda den fula mediespektakelpaddan längre. När alla värden är tömda på innehåll och när alla känslor är exploaterade för kortsiktig vinst, vart ska vi gå för att tala om de tunga och svåra ämnena? Var finns forumen där de allt mera prekära samhällsproblemen kan lösas? Det som media i snuskigt samspel med politikerna erbjuder oss är en bisarr, förvriden och dekadent cirkus. Skådespel, men snart inget bröd.

– : – : – : –

Nikodemus Ungh har skrivit på samma tema hos Ludwig von Mises-institutet Sverige

– : – : – : –

Läs även denna utmärkta artikel av Ilan Sadé i det Goda Samhället:

Det Goda Samhället

Publicerat i blodtryckshöjare, feminism, genus, genusvetenskap, identitetspolitik, invandring och integration, jämställdhet, journalistik, medier, misandri i media, politik, pseudovetenskap, religion, TV | Etiketter , , , , , , , , , , , , , , , , | 21 kommentarer

Underbart, Strage!

Mitt i all stress ser jag denna utsökta humorpärla i DN Kultur, av alla publikationer. Har Strage ledsnat på den klaustrofobiskt trånga och sekteristiska åsiktskapillären på redaktionen tro? Underbart, hur som… eller vad sägs om detta:

””Utan triggervarning i Tyrolen”

På väg till en normkritisk konferens i Österrike får några svenska genusvetare punktering på bussen. De tvingas övernatta på ett smutsigt hotell där de råkar slå på tv:n och utsätts för filmen ”Spritz mich voll 5”. Alla hamnar i koma och förs med ambulansflyg hem till Södertörns högskola. Genusvetarna tycks vara traumatiserade bortom all hjälp, men till slut kommer The Knife dit och skakar liv i dem med en postkolonial mimföreställning.”

Jag har inte förmått att blogga om eländet på länge, men att skratta åt det var riktigt välbehövligt. Tack Fredrik!

Publicerat i feminism, Film, genus, genusvetenskap, humor, identitetspolitik, jämställdhet, journalistik, kultur, medier | Etiketter , , , , , , , , , , | 5 kommentarer

Kommande utställningen: Retro-Spectacular på Galleri T

Header Retro II jpg textEvenemanget på Facebook: HÄR

Vad har Pippi Långstrump, ABBA, Marilyn Monroe, Johnny Rotten och Marilyn Manson gemensamt?

Retro-Spectacular -en svindlande färd genom decennier av skapande, en tillbakablick på Susanna Varis` resa som konstnär; från de tidigaste teckningarna till de senaste verken. Ett antal teman går som röda, om än tilltrasslade, trådar genom produktionen: idolerna, hästarna, prinsessorna och mörkret. Allt börjar och slutar med surrealismen – en färd från det omedvetet undermedvetna till ett medvetet dito.

Ta chansen att se många aldrig tidigare visade verk i denna unika utställning.

Och vad har personerna som nämndes ovan gemensamt?
De alla figurerar i utställningen i egenskap av idoler.

Hjärtligt välkommen på vernissage med rosé, tilltugg och mingel i den spännande miljön i Drakerska huset!

(Pre-vernissage: fre 7. augusti 2015 ca 16:00)

Vernissage: lör 8. augusti 2015 14:00 – 19:00

Utställning: 9. – 12. aug 11:00 – 18:00,
13. aug 11:00 – 15:00

What do Pippi Longstocking, ABBA, Marilyn Monroe, Johnny Rotten and Marilyn Manson have in common?

Retro- Spectacular – a whimsical tour through decades of creativity, a retrospective of Susanna Varis´ journey as an artist, from the earliest drawings to the latest works. Some themes appear again and again: the idols, the horses, the pricesses and the darkness. Everything starts and ends with surrealism – from the unconscious subconscious to the conscious dito.

Unique chance to see many of the never to this day displayed works in this exhibition.

And what do the persons mentioned above have in common?
They are all included in the exhibition as idols.

Welcome to the Grand Opening with beverages and mingel in the exciting environment of the Drakerska house in the Old Town of Stockholm!

Grand opening: Aug 8:th, 2 – 9 pm
Exhibition: Aug 9:th to Aug 12:th, 11 am – 6 pm
Aug 13: th, 11 am – 3 pm

Publicerat i Egna verk, events, Galleri T, Konst, kultur, lowbrow, Marilyn Manson, Marilyn Monroe, pop surrealism, skräckkonst, Utställning | Etiketter , , , , , , , , , , , , , , , | Lämna en kommentar

150715 The Walk – en liten skräckfilm

Eftersom jag lider av stora nackspärren från helvetet och inte kan skapa fler verk till min kommande utställning går jag långpromenader istället. Jag försöker knåpa ihop ett tema att visa upp om ca tre veckor, då det ska bege sig och det lutar mot en liten exposé över mitt skapande hittills. Allt, verkligen Allt, har nu satt käppar i hjulen för att jag ska kunna få fram fler nya verk så det får bli så. Jag tror dessutom att det kan bli riktigt roligt och det kommer att bli många alster som jag annars aldrig numera visar upp.

Hursomhelst, under mina stressdödarpromenader har jag ändå passat på att vara lite kreativ. I samma anda som skräckversionen av utställningen på Edsvik Konsthall; här kommer nu 150715 – The Walk:

Publicerat i Film, goth, Konst, kultur, Kuriosakabinettet, lowbrow, Okategoriserade, Utställning | Etiketter , , , , , , , , , , , , | 1 kommentar

Konsten att protestera underfundigt

Hittat på Twitter:

”An unhappy motorist who got a $137 traffic paid the fine in the form $1 bills folded up into tiny origami pigs”

origami

Publicerat i Cyberspace oddities, humor, Kuriosakabinettet | Etiketter , , , , , , | 2 kommentarer

Besök på Edsvik Konsthalls Akvarellsalong

Idag har vi besökt Edsvik Konsthalls Akvarellsalong, som jag är mycket glad att få delta i. Vår planerade grupp om fem personer hade vid avfärd decimerats till två dito, i något fall på grund av misstänkt för många Shirley Temples och i ett annat på grund av konvalecens. Men vi tappra som ändå begav oss dit fick en mycket trevlig konstupplevelse, toppad med underbart god mat på Edsbacka Wärdshus och till och med ett perfekt sommarväder.

akvarellsalong-slide

DSC_0185 DSC_0186Vackra Edsviken.

DSC_0187DSC_0189Fantastiska stadsvyer av Christian Koivumaa.

DSC_0190Mikael Wahrby. Jag kommer att tänka på kubister som exempelvis Braque när jag ser denna målning.

DSC_0191Annelie Hallgrens verk. Fina kompositioner.

DSC_0192Gisela Beckius´ Which Way. Mycket fin!

DSC_0193Alfonso Ruiz-Roldán, Drottningen. Helt underbar!

DSC_0194Min Red Rum hänger i hörnet…

WP_20150628_13_07_09_Pro__highres-cropRed Rum – nu såld. :)

DSC_0195Lena Hjorts tjusiga, lilla akvarell.

DSC_0196Inte jättemycket folk en sådan här dag…

vernissage-jerker dalunde…desto fler var det på vernissagedagen. Foto: Jerker Dalunde

DSC_0092-adj-crop DSC_0093-sepia DSC_0094

I en annan byggnad pågår utställningen World of Watercolours med fullständigt häpnadsväckande verk:

DSC_0198-adj DSC_0199-adj DSC_0200-adj DSC_0201-adj DSC_0202-adj DSC_0203

Mot Edsbacka Wärdshus!

DSC_0204 WP_20150628_14_35_18_Pro (2) WP_20150628_14_54_54_Pro (2)Grillad Biff med ostronskivling, grillad gemsallad, rökt vitlökssmör & rostad färskpotatis. Tack, nu kan jag dö. Herrejisses så gott det var!

WP_20150628_16_04_22_Pro (2) (2) (2) (2) (2)Trött, sliten, men glad för att få njuta av den fina dagen och för försäljningen!

Skräckisvarianten av besöket kan ni se här:

Publicerat i Egna verk, Konst, kultur, lowbrow, Okategoriserade, skräckkonst, Utställning | Etiketter , , , , , , , , , , , , , , , , , | 2 kommentarer

Recension av Oravskys roman ”Den Gamla…” på Jimini

Vladimir Oravskys roman Den Gamla och Edens Lustgård, som jag gjorde omslaget till, recenseras här på Jimini. ”Visionär”…minsann. :)

jimini-recension-bildjimini-recension-stycke

Publicerat i böcker, Egna verk, Konst, kultur, lowbrow | Etiketter , , , , , , , , , | Lämna en kommentar

The Tale of the Empress – del 5

sisi possenhofen jpg text

Freedom
The Tale of the Empress series
digital assemblage 2015

”The red an white walls of the palaces in the grandiose capital seemed to suffocate the young Empress. She felt trapped, like an exotic bird in a golden cage, watched and controlled by the establishment of the rigid court and the curious people outside. She was the Mother of the country, but she was not trusted with any knowledge of her countrys political affairs. She was the mother of the royal children, but they were taken from her by the Archduchess who always knew best. The Empress felt very lost. She longed for the vast lanscapes of her home, the animals and her family. She longed for freedom. All this gold and splendour she would gladly give away, just to be able to run free in the fields and mountains of her home. As often as she could she escaped the coldness of the capital.

”Fresh spring returns / And trims the trees with new green / And teaches new songs to the birds / And makes the flowers bloom more beautifully. // But what is springtime bliss to me / here in the faraway, strange land? / I long for the sun of home / I long for the banks of Isar.””

©Susanna Varis

Publicerat i Egna verk, Konst, lowbrow, pop surrealism | Etiketter , , , , , , , , , , , , | Lämna en kommentar

Midsommarafton 2015

Vi hade ingenting planerat, eftersom vi båda trodde att vi skulle tillbringa midsommaren i lönearbetets trygga hägn och det var nog lika bra det, med tanke på vädret. Facebook flödade över av bilder på människor som hukade sig under paraplyer och i fuktiga tält, inpackade i plast, men med snapsen i högsta hugg för att hålla värmen. Jag måste säga det att jag beundrar människors envishet och tapperhet vad gäller midsommarfirande!

Planlösa som vi var och med lite tur i bagaget hade vi ändå hunnit ordna med ett gäng goda sillsorter från Hemköps fantastiska fiskdisk (det blev bland annat en björnbär-lime-variant), laxbakelser, små rullar med gravlax och pepparrotskräm, färskpotatis, jordgubbar och vaniljglass från Järnaglass. Ett par Brooklyn half ale, Kilkenny och Train Station IPA och tak över huvudet på det så var vi hemma. Det blev hur fint som helst och senare på kvällen lyckades jag dra iväg Uffe på en fotorunda, då mitt hastigt utbytta tema för nästa utställning har med Midsommar att göra och jag ville se om det gick att hitta någon midsommarmagi i omgivningarna.

ms-DSC_0498 ms-DSC_0502 ms-DSC_0503 ms-DSC_0504 ms-DSC_0505 ms-DSC_0506 ms-DSC_0508 ms-DSC_0509 ms-DSC_0511 ms-DSC_0512 ms-DSC_0514ms-DSC_0516 ms-DSC_0517 ms-DSC_0518 ms-DSC_0521 ms-DSC_0523 ms-DSC_0525 ms-DSC_0526 ms-DSC_0528 ms-DSC_0529

Kanske lite magi, men desto mera mygg och språngmarschen hem gav, om inte annat, god aptit för jordgubbar och glass!

Trevlig midsommardag på er alla!

Publicerat i Konst, kultur | Etiketter , , , , , , | Lämna en kommentar