Twitterkonversation med Romson efter Skavlan med Åkesson

Jag skrev ett svar till en tweet igår och nämnde Åsa Romson i den. Hon har nu svarat:

romsontwitter

 

Jag lade sedan till en följd-tweet:

 

romsontwitter03

Återstår att se om jag får svar på den.

Tillägg: Japp, svar dök upp:

[Wordpress trilskas i vanlig ordning och jag lyckas inte få in ett tillägg under nästa bild, så det får bli här: Toklandet bloggar om Skavlan och Åkesson här]

romsontwitter04

Publicerat i feminism, identitetspolitik, jämställdhet, journalistik, medier, Okategoriserade, politik | Etiketter , , , , , , , , | 9 kommentarer

Han skrev en liberal debattartikel och fick en filmroll

Va? Vem?

Ingen, så klart. Men:

bianca-50Bianca Kronlöf får arbete genom sitt ideologiska engagemang. Bild från SvD.

På tangerande tema kändisfeminism skrev SvD:s nya feministmärkta kulturchef Lisa Irenius härmomdagen:

”När feminism sammankopplas med berömdheters utspel finns risken att den blir ännu en identitetsmarkör, en symbol och en åsikt, frikopplad från den faktiska verkligheten.”

Irenius ser enbart gräsrotsdelen av feminismen och har dess perspektiv: vad ”kampen” behöver och har nytta av. Hon tycks inte uppfatta den andra sidan: att feminism numera har blivit en karriärväg. För varje feministisk kulturartikel, kulturproduktion och representationsåtgärd ger den här, den ”rätta” ideologin, bättre och bättre avkastning på kulturarbetarmarknaden. Trots att det i Sverige i det närmaste råder jämställdhet (om man väger båda könens för- och nackdelar mot varandra) har tonläget från den moderna radikalfeminismen nått närmast orkanstyrka. Dagligen pumpas det ut föraktfulla och nedvärderande artiklar mot män, särskilt vita och heterosexuella och man kan sannerligen undra varför. Under de senare decennierna har det ältats så till den milda grad över ett patriarkat som vi menas leva i att genomsnittsmedborgaren börjar inbilla sig att det verkligen råder ett sådant. Ingenting av denna hysteri har en koppling i verkligheten. Visst, det finns säkert jämställdhetsproblem som drabbar kvinnor. Men jag ska avslöja en hemlis: det finns även stora jämställdhetsproblem som drabbar män. Betyder det sistnämnda då att vi lever i ett matriarkat? Nej. Jag har ingen annan förklaringsmodell utöver att det är en nymarxism företrädd av samma slags makthungriga individer som alltid i kombination med positionshungriga figurer inom kultur- och mediavärlden. Och politiken. Ingen har väl missat att feminism är den nya, fina flaggan som vajar över regeringens arbete.

Maxim_of_Bulgaria

Maxim av Bulgarien, en tvättäkta patriark. Foto: Иван Иванов

Att man då som Irenius enbart kan se en gräsrotskamp förlagd till utlandet när feminism kommer på tal är talande. Här hemma är feminismen en tung maktfaktor inom de flesta eliterna (den politiska, den mediala, inom kulturlivet, inom akademierna) och för denna apparatur återstår nu bara att få folket att passa in i de radikalfeministiska teserna och börja leva efter de socialkonstruktivistiska utsagorna. Kvotering, representativitet, kvoterad föräldraförsäkring och andra styrande åtgärder för att skapa den nya homo socialkonstruktivistis jämställdismus. Eller heme socialkonstruktivistis jämställdismus, så ingen blir kränkt.

En annan, feministisk produktion signerad Kronlöf m fl:

Publicerat i feminism, Film, genus, genusvetenskap, identitetspolitik, jämställdhet, journalistik, kultur, medier, misandri i media, Okategoriserade, politik, religion, TV | Etiketter , , , , , , , , , | 4 kommentarer

Vernissage i Kaknästornet

I förrgår var det vernissage för min utställning i Kaknästornets restaurang:

DSC_0158-crop DSC_0160-crop DSC_0164 DSC_0226 DSC_0229-crop DSC_0230 DSC_0231 DSC_0232 DSC_0235-crop DSC_0236-crop

Tack alla som kom och tack för de fina blommorna! Det har dessutom redan trillat in beställningar på tavlor… :)

WP_20150324_16_11_36_Pro__highres-crop WP_20150324_16_12_42_Pro (3)Canvastryck av digitala collage av original i akvarell. Marie Antoinette överst, Dark Marilyn underst. Pris för storlek 100 x 70 som hänger på väggarna är 2400 SEK.

Utställningen med många fler tavlor, än de ni ser på bilderna här, hänger kvar tom 21:a april! Tavlorna finns i restaurangen och öppettiderna finns här (boka bord så slipper ni hissavgiften):  Kaknästornet öppettider

WP_20150324_16_14_02_Pro (3) WP_20150325_19_24_55_Pro__highres WP_20150325_20_19_55_Pro__highres-crop WP_20150325_20_29_31_Pro__highres-crop

 

Publicerat i Egna verk, events, Konst, kultur, lowbrow, Marilyn Monroe, Okategoriserade, pop surrealism, Utställning | Etiketter , , , , , , , , , | 1 kommentar

Bild till Lilja och Kaknäs närmar sig…

Jag har varit upptagen med allehanda uppgifter på sistone och inte hunnit blogga så mycket. Jag märkte nyss att jag inte ens lagt upp det digitala konstverk jag skapat åt gruppen Lilja och dras låt Vackra drömmar:

Lilja-vackra drommar-omslag 72dpi 50 text Lilja-vackra drommar-omslag png black-50-textMin första version överst, den mörkare och valda versionen underst. Modell: Isa Lisa Dykhoff

Ni kan se bildspelet jag skapat för låten här:

 

Utställningen i Kaknästornet närmar sig också, vernissage nu på onsdag kl 16 – 18, välkomna!

Bloggen Birka Artist har uppmärksammat min kommande utställning med bild och allt:

kaknas-birkabloggBild från Birka Artist

(Kaknästornet…The Cake Nose Tower…hmmm ;) )

Publicerat i Egna verk, events, Konst, kultur, lowbrow, Okategoriserade, pop surrealism, Utställning | Etiketter , , , , , , , , , , , | 2 kommentarer

Meninismen är här!

meninism01Bild från Xtribune.

Nu har delar av den manliga befolkningen i det stora landet i väster tröttnat på feminister och då framför allt de skränande, moderna radikalfeministerna vi även känner igen här hemifrån. Rörelsen Meninismen är här!

”Feminists today are known for their repulsive behavior, so it isn’t hard to understand why so many would be against them. Somewhere along the line, “girl power” turned into constant man-hating and acting like vile animals for their “cause”.
Read more at http://xtribune.com/2015/01/hundreds-men-start-new-trend-enrage-feminists-working-meninism/
meninist02Mer från Meninism. Bild från Xtribune.

Rörelsen verkar ha startat som ett skämt, men fler och fler har anslutit med vad man kan anta, varierande seriositet. Jag är övertygad om att det bubblar en hel del trötthet och till och med aggression mot dagens skränfeminism hos en tilltagande skara människor, inte bara män och att detta är ett sätt att lätta på trycket. Det ska finnas två hashtags ”Meninist Twitter” och ”yes all men” där olika uttryck för meninismen samlas. (Även feminister tycks ha hittat till de här trådarna dock…)

meninism03Ida Östensson i SVT Debatt.

Själv har jag varit mycket nära att packa mina väskor och emigrera omedelbart efter att jag råkade se den skränande feministen Ida Östensson från Crossing Boarders använda sig av hela arsenalen av feministiska härskartekniker mot GP:s ledarskriben Csaba Bene Perlenberg i  SVT Debatt 20:52 om huruvida feminismen har ansvar för pojkars sjunkande skolresultat. Perlenbergs debattartikel på temat hittar du här. Erik på Genusdebatten har replikerat utmärkt i samma ämne på en debattartikel Östensson med flera i sin tur skrivit som svar till Perlenberg. Det är fascinerande hur blind feminismen är för sin egen sexism och hur omöjligt det är att ens försöka föra fram åsikter som inte sammanfaller med de radikalfeministiska. Visst kan det vara provocerande för en feminist att någon skyller på den egna ideologin i någon fråga, men med tanke på att den enda förklaringsmodellen inom feminismen när det gäller kvinnors problematik på jämställdhetsområdet är män/manlighet och möjligen patriarkatet, så borde man kunna se det hela som en möjlighet att sätta sig in i hur ”den andra sidan” upplever debatten.

Ibland blir jag alldeles matt av all den galenskap som dagligen sköljer över oss i media och radikalfeminismens tolkningsföreträde i allt som har med jämställdhet att göra. De politiska partierna har från höger till vänster, med ett par undantag, enats kring just den här, vad det verkar, enad vägens ideologi. Den har nästlat sig in hos ett skrämmande stort antal akademiska institutioner och hos många företag. Inom akademierna utser genusvetarna sedan varandra till professorer och producerar radikalfeministiska ”avhandlingar” i parti och minut, för att de politiska aktivisterna sedan ska ha ”vetenskap” att hänvisa till när de kampanjar för sina lösningar. Det är fortfarande en gåta hur detta är möjligt i Sverige år 2015. Journalistkåren (med undantag av SvD:s och numera även GP:s ledarsida, vad det verkar, om man räknar dags- och kvällstidningarna) gör sitt bästa för att uppfostra folket i den rätta läran, dvs de åsikter som ryms inom åsiktskorridoren och som i stort är socialistiska och/eller miljöpartistiska samt radikalfeministiska. Det verkar som att vi, eller de, eller vem(?) är i färd med att demontera demokratin i dess beståndsdelar och ersätta den med en slags ”enda ideologins väg”. En åsiktsdiktatur skapad helt och hållet på egen hand i ett av världens mest välmående (och jämställda) länder, efter hundratals år av fred. I det perspektivet är GP:s nya politiska redaktör Alice Teodorescu ett välbehövligt tillskott i mångfalden. Självklart var inte Teodorescus väg till chefredaktörsposten okomplicerad. Det blev uppror på ledarredaktionen:

”Hur ser ni på att få Alice Teodorescu som chef?

– Vi tycker att det är djupt problematiskt. GP har en lång tradition av en socialliberal linje. I många frågor är vi närmast vänsterliberala. Jag känner inte Alice, men jag antar att hon hyser sina politiska uppfattningar och vill driva dem precis som vi, säger Gert Gelotte och fortsätter:

– Det är den politiska redaktören som avgör tidningens politiska linje i olika frågor. Vi undrar om detta innebär att GP ska bli en konservativ tidning.”

 

 

Alice_Teodorescu-frankiefoughantinAlice Teodorescu. Foto: Frankie Foughantin

 

Så kontroversiella kan liberalkonservativa åsikter vara för en socialliberal ledarredaktion. Alexandra Pascalidou har redan tidigare glidit runt på tunna, identitetspolitiska, för att inte säga rasistiska isar i programmet P1 Debatt, där Teodorescu var gäst. När Teodorescu nu utnämndes till politisk redaktör för GP kände sig gänget bakom programmet Tankesmedjan i P3 nödgade att ägna 20 minuter åt att mobba och håna, även på ett grovt rasistiskt sätt, henne i etern. Men det är klart, det är ju satiiir. Åsiktskorridorens grindvakter sköter sina jobb. Tankesmedjan har för övrigt figurerat här på bloggen redan tidigare här.

(Jag känner att jag glidit ifrån ursprungsämnet lite här…jag skyller på förkylningen…) Var var vi? Kontentan av allt detta är att jag mycket väl förstår motrörelser som Meninism. Det borde finnas en större motrörelse mot den enda vägens ideologi också.

 Andra bloggar:

Toklandet om SVT Debatt-programmet här och om Public service samt Teodorescu här.

Löjesguiden ger tips till Aschberg om troll att jaga här.

Bloggen Politivism mycket intressant om åsiktskorridoren här.

Fnordspotting om den ideologiska ”forskningen” här.

Publicerat i Okategoriserade | Etiketter , , , , , , , , , , , , , , , , | 13 kommentarer

Nytt, digitalt verk: The Decline

the decline mother series version 2 png 72dpi 50 textThe Decline version II, digital assemblage 2015. Susanna Varis

 

Publicerat i Egna verk, goth, Konst, lowbrow, Okategoriserade, pop surrealism, skräckkonst | Etiketter , , , , , , | 4 kommentarer

Kognitiv mångfald och darwinistisk genusvetenskap

mangfaldVilken mångfald? Bild från Skaraborgs kommunalförbund.

Båda dessa ämnen seglade upp som små bubblare i kategorin ”äntligen något vettigt och intressant” i det allt mer deprimerande mediebruset häromveckan. Kognitiv mångfald, en mångfald gällande talang/kunskap/förmåga dök upp i en bloggkommentar av Mats Larsson på SvD blogg:

”Det finns nämligen tre typer av diversitet: social diversitet, kognitiv diversitet och värderingsmässig diversitet. Social diversitet reflekterar skillnader gällande ras, etnicitet, kön, ålder, religion, sexuell läggning, fysisk förmåga etc. Kognitiv diversitet inkluderar skillnader i utbildning, träning, erfarenhet, expertis, tillgång till information, kunskap, kulturell bakgrund, motivation etc. Värderingsmässig diversitet speglar skillnader i synen på gruppens uppgift, mål och syfte.

De bästa grupperna har stor kognitiv diversitet och låg värderingsmässig diversitet. Hög kognitiv diversitet säkerställer att gruppen har de verktyg och den information som krävs för att ta bra beslut medan låg värderingsmässig diversitet gör att gruppen drar åt samma håll vad gäller dess ändamål. Social diversitet kan ibland men inte alltid gå hand i hand med kognitiv diversitet vilket i så fall är positivt. Likaväl kan social diversitet ibland men inte alltid gå hand i hand med värderingsmässig diversitet vilket i så fall är negativt. I slutändan är det ändå kognitiv diversitet som är kärnan i det hela.”

[…]

”Det faktum att kognitiv diversitet har potential att öka kvalitén på beslut får ibland personer i näringslivet att gå vilse och gå med på kvotering utifrån social diversitet i styrelser trots att många egentligen inte uppskattar den kollektivistiska centralstyrningen eller intrånget i äganderätten.”

 

Läs gärna hela texten, den är mycket informativ.  Det hela är en enkel och pedagogisk förklaring av en teori som beskriver nyttan av mångfald och hur denna mångfald på ett bättre sätt definieras än med hjälp av färgkartor, måttband och annat.

Det andra ämnet, darwinistisk genusvetenskap, skrev bloggaren Evalist om i det här inlägget:

”Jag brinner för människor och mänskligheten. Vad vi är och vad vi inte är. Två saker som vi är, som vi inte kan upphöra att vara och samtidigt förbli mänskliga, är en sexuellt reproducerande, parbunden art. Dessa grundläggande fakta om vår biologi och psykologi kan inte raderas.

I min forskning ifrågasätter jag ortodoxa feministiska begrepp som patriarkatet, objektifiering, könsmaktsskillnader, parningssystem och psykosexuella skillnader genom att använda humor och evolutionära förklaringsmodeller, som sexuell selektion, föräldrainvesteringsteori, ömsesidigt partnerval, kvinnligt val, signaleringsteori och, kanske viktigast, inomkönslig konkurrens.

Historien visar oss att när vår art någonsin har försökt ta kontroll över biologin och böja den ur form till ideologiska mål, så följer alltid mänsklig tragedi. Det är en läxa som vi fortfarande inte verkar ha lärt oss”.

[…]

Ur evolutionsteoretisk synvinkel kan feminism kategoriseras som studien av konflikten mellan könen – mellankönskonflikten – med ett särskilt intresse för närliggande mekanismer för hur män förtrycker kvinnor och hur detta förtryck kan motverkas. Men det är bara halva berättelsen!

Evolutionister menar att för att verkligen förstå mellankönskonflikter måste man även analysera inomkönskonflikter och bredda frågan till att innehålla en analys av de ultimata mekanismerna för inte bara hur, utan varför, män strävar mot makt och resursstyrning (se ovan). Fokuseringen på både mellankönskonkurrens (striden mellan könen) och inomkönskonkurrens (striden inom könen) är central för darwinistiska genusstudier. Inomkönskonkurrens har två trådar, man-mot-man-konkurrens och kvinna-mot-kvinna-konkurrens. Mycket är känt om manlig inomkönskonkurrens (men ignoreras helt av ortodox feminism), men utanför evolutionsteorin är lite känt om konflikten mellan kvinnor; kvinnors inomkönskonkurrens. Den rosa elefanten i det feministiska rummet.”

 

Utöver Paula Wright som citeras på bloggen, har hon samarbetat inom detta fält med till exempel Maryanne Fisher  och Dr Daniel Kruger. Intressant, onekligen. Det som i det närmaste helt verkar saknas inom svensk genusvetenskap, det evolutionsbiologiska perspektivet, går att hitta utomlands.

Nationella sekretariatet för genusforskning har självfallet inte den här inriktningen ens på kartan; deras definition för genusvetenskap hittar du här:

”Genusvetenskapen synliggör att skillnader mellan kvinnor och män, i historia och nutid, ofta är skillnader i makt; män som grupp lever sina liv gynnade av att vara män, medan kvinnor som grupp lever sina liv genom att övervinna det motstånd de möter för att de är kvinnor.”

(utdrag)

Japp. Frågor på det?

Publicerat i feminism, Feminism - referensinlägg, genus, genusvetenskap, identitetspolitik, jämställdhet, Okategoriserade, vetenskap | Etiketter , , , , , , , , , , | 3 kommentarer

Tre motiv i Lily-versioner

Det kommer att finnas tre nygamla motiv till försäljning på min kommande utställning i Kaknästornet. Alla är digitala montage av original i akvarell, tryckta på canvas och inramade.

Dark Marilyn Lily version tif 02 textDark Marilyn (Lily version).

Marie Antoinette With the Exploding Pastry lily png text 50Marie Antoinette With the Exploding Pastry (Lily version)

Lilycrow montage 50  logoLilycrow

Vid intresse, kontakta mig på: info@susannavaris.com

Publicerat i Egna verk, Konst, lowbrow, Marilyn Monroe, Okategoriserade, pop surrealism, Utställning | Etiketter , , , , , , , , , , , , | 2 kommentarer

8. mars 2015 del 2

…fortsättning från föregående inlägg.

Var var vi? Jo, Svenska Dagbladet idag. Som sagt, den stora nyheten var att jämställdhet uppnåtts vad gäller kvinnliga och manliga ministrars förekomst i media. Så stod det förstås inte, det finns otaliga moln på jämställdhetshimlen:

”Dock är det inte bara viktigt att synas – utan också hur ministrarna och deras förehavanden återges. Till exempel visar forskning att manliga politiker ofta anses ha nått sina positioner av egen kraft. Kvinnor tenderar snarare att få höra att de ”lyfts fram”.”

Jaså…decenniers tjat om att kvinnor ”måste lyftas fram” har nu resulterat i att de kvinnor som syns antas just ha blivit framlyfta. Vem hade kunnat ana det…?

På ledarsidan återfinns Sanna Raymans artikel om könsstympning som berördes i förra inlägget och på Brännpunkt menar en disparat skara skribenter, Alexandra Charles, Karin Schneck-Gustafsson (professor och kardiolog), Mia von Euler (docent, neurolog och farmakolog), Lill Lindfors och Paula Ternström att kvinnor missgynnas i vården och då särskilt när det gäller förebyggande vård för stroke.

Därefter kommer uppslaget ovan om ministrars medieförekomst.

Sidan 10 handlar också om den feministiska regeringen; ”Känna sig feministisk räcker inte”

kda04Nästa sida är det reklam för fackförbundet Kommunal:

kd18

Sidorna 18 och 19 behandlar krigsbrott mot kvinnor:

kd20

Sidorna 24 och 25 är ett av reklaminslagen för Jenny Nordbergs nya bok om de afghanska tjejerna som klär ut sig och lever som pojkar.

Sedan kommer vi till den absolut mest misandriska och vedervärdiga artikeln i SvD under dessa dagar, kulturchefen lisa Irenius funderingar om att terrorismen har ett kön. Varför SvD Kultur allt mer börjat likna DN:s motsvarande del vad gäller feministisk propaganda förvånar inte ett dugg efter genomläsningen av denna text.

kd21Lisa Irenius, kulturchef på SvD.

Terrorismen har alltså ett kön (gissa vilket?), menar artikelförfattaren.

”Och ändå är det slående hur kön – och närmare bestämt det manliga könet – präglar många terrorattentat och deras efterföljder. Det är manliga terrorister, som jagas av män i uniform och fördöms av ofta manliga politiker som företräder nationen.

Jan Söderqvist skrev i veckan en intressant krönika här på Svenska Dagbladets kultursidor om hur att ”göra jihad” handlar mer om lockelsen om våld och ansvarsbefrielse än om religion (2/3). ”Gud är oskyldig. Alldeles vanliga, vidriga människor är skyldiga”, konstaterade Söderqvist.

Det är en viktig iakttagelse. Men det är missvisande att bara tala om ”människor”, för ärligt talat – en förkrossande majoritet av de som drabbas av ”lusten att tortera och massakrera” är män.”

Jag har en del invändningar mot Söderqvists analys, där vem som helt kan bli terrorist och att detta handlar om en lockelse att kunna utöva våld utan konsekvenser. Skulle vem som helst lockas av grov våldsanvändning utan konsekvenser och därtill agera för att kunna förverkliga sin önskan skulle nog mänskligheten inte överlevt så här länge. Att det inte nödvändigtvis är just religionen som ska anklagas kan jag hålla med om, men nej, vem som helst varken lockas av en konsekvensfri våldsanvändning och långt färre gör slag i saken. Irenius köper dock resonemanget, men med reservation att det bara är män det gäller för. Detta motiveras med att en klar minoritet av terroristerna är kvinnor. Varför resonemanget skulle gälla alla män trots att en klar minoritet av dem utför terrorhandlingar förblir dock oklart. Poängen är att smutskasta och demonisera det manliga könet.

”Likväl tolkas terrorismen ofta främst i en politisk och samhällelig kontext – man förbiser dels att det är en extrem form av manligt våld, dels att mediers rapportering om terrorattentat bidrar till att forma olika berättelser om maskulinitet.”

Är det för mycket begärt att vi ska kunna hålla isär det postmoderna ”berättandet” som den uppfostrande journalistiken sysslar med och verkligheten?

”Vi måste skärpa blicken för hur föreställningar om manligt och kvinnligt genomsyrar tolkningar av politiska och samhälleliga skeenden. Om problem som är specifikt kopplade till vissa mäns agerande och idéer om maskulinitet bortförklaras som allmänmänskliga kommer vi varken att kunna råda bot på terrorism eller nå jämställdhet.”

Nähä, de får inte beskrivas som allmänmänskliga, men allmänmanliga går fint? Allt är männens och manlighetens fel. Och på så vis kommer vi till rätta med terrorism och ojämställdhet…? Gode tid.

Under strecket i samma kulturdel:

kd22Ulrika Dahl, docent i genusvetenskap vid Södertörns högskola, skriver bitvis intressant om hur viss sorts modern feminism har liberala inslag (något som så klart ses som problematiskt).

”Samtidigt visas hur jämställdhetsarbetet allt mer fokuserade på tjejer, vilket ledde till både en stor satsning på manus med tjejer i centrum och till pedagogiska material för att stärka tjejer i en tid präglad av globalisering, där inte minst sexualisering och utsatthet ansågs utgöra en stor risk.”

Filmproduktion verkar vara en självklar del av den feministiska propaganda-apparaten…

Om problematiken med det liberala:

”Samtidigt präglas massmedia och populärkultur av ett ”makeover paradigm” där tjejer uppmuntras till självövervakande, disciplin, personligt ansvar och (attityd)förändring på sätt som omöjliggör en strukturell analys och kritik av problematiska normer. Nyliberalismen premierar en idé om naturliga könsskillnader (ompaketerat som ”val”), en betoning på konsumtion (även detta ett ”val”) och en kommodifiering av skillnader, betoning på mångfald snarare än strukturell rasism eller heterosexism.”

Sidorna 14, 15 och 16 upptas av Jenny Nordbergs bok.

I avdelningen Kritik:

kd23Intersektionalism för hela slanten.

Jag har tyvärr inte möjlighet att gå in på djupet av allt det som skrivits och i nätupplagorna finns ytterligare material på temat. Nedan ett axplock ur DN:s digra utbud.

DN: s framsida idag:

dn01

Osynliga strukturer och mönster som förtrycker kvinnor idag.

På ledarsidan tar Peter Wolodarski, hör och häpna, upp problematiken med pojkar som halkar efter i skolan och är i minoritet på högskolorna. Givetvis med brasklappar om att det ändå är kvinnor som förtrycks, men ändå. Resten av ledarsidans artiklar behandlar kvinnornas situation i Indien och Mellanöstern.

I kulturdelen ska patriarkatet krossas:

”Patriarkatet är tillbaka. Feminister, antirasister, rappare och till och med statsminister Stefan Löfven är överens om att det ska störtas. Men vad är egentligen patriarkatet i dag? Författaren Annika Persson har pratat med tre feminister om deras visioner våren 2015.”

Sedan följer spalt efter spalt med den sedvanliga, radikalfeministiska beskrivningen av män som överordnade och kvinnor som underordnade, samma, gamla definitioner av makt och samma luddigheter om osynliga strukturer och beskrivningar av patriarkat som kan betyda snart sagt vad som helst. Tove Folkesson:

”Idag ser vi att patriarkatet inte behöver representeras av en biologisk manlig kropp. Det finns många exempel på kvinnliga kroppar som tagit patriarkens roll. Och det fungerar precis lika bra. Ibland har feminismen själv haft en tendens att klä på sig patriarkatets uniform, genom hålla på med den formen av maktspråk där man ska krossa, förinta och kriga. Det är något vi måste vara vaksamma på hela tiden.”

Lukas Romson om vad som händer efter att patriarkatet krossats:

”– Människor får lov att vara sig själva. De tillåts använda en massa ny energi till andra saker än att bara försöka passa in. I det större perspektivet tänker vi inte i vi och dom, utan delar på resurserna, respekterar olikheter och respekterar vår miljö. Fattigdom, svält, analfabetism och krig är problem vi prioriterat och löst eftersom de drabbar dem hårdast som har minst makt: kvinnor, barn, homo- och bisexuella, transpersoner, ickevita eller personer med funktionsnedsättningar. De rika länderna tar ansvar för sin konsumtion och för den verksamhet de bedriver i fattigare länder. Vi ser att vi alla är del av samma mänsklighet.”

Nasim Aghilis beskrivning låter också påfallande lik det vänsterns nidbild av det kapitalistiska systemet:

”Det patriarkala våldet ligger till grund för så mycket som begränsar våra liv och i många fall till och med dödar oss. Jag tänker bland annat på krig och den kapitalistiska ordning som säljer illusionen om att tillväxt är bra när allt tyder på att vi lever på lånade resurser och vissa med ett överflöd på ­bekostnad av andra människors liv. Det är på grund av att vi accepterar den patriarkala ordningen som vi inte sätter stopp för väpnade konflikter, fattigdom, sexuellt våld, miljöförstöring, våldsam migrationspolitik som leder till människors död för att ta några exempel. Den patriarkala ordningen värnar inte om alla människors lika värde utan tjänar på att vissa anses vara mindre värda.”

Kommunism i en rosa förpackning.

Detta blir nog allt jag hinner med från dagens artikelflora. Sammanfattningsvis kan konstateras att SvD övervägande lägger fokus på omvärlden och Jenny Nordbergs bok och DN ser patriarkala strukturer på hemmaplan utöver problematiken i resten av världen.

Imorgon fortsätter kampen garanterat med oförminskad styrka.

– : – : – : –

Toklandet berättar om ytterligare ett sätt att uppmärksamma kvinnodagen här och om Irenius text med mera här.

Jämställdhetsfeministern tar ett samlat grepp om läget för jämställdheten här.

Politivism om kvinnodagen här.

 

Publicerat i blodtryckshöjare, feminism, genus, genusvetenskap, identitetspolitik, jämställdhet, journalistik, medier, misandri i media, Okategoriserade, politik, religion | Etiketter , , , , , , , , | 11 kommentarer

8. mars 2015 del 1

Ingen, som inte lever under en sten och fullständigt avskärmad från det övriga samhället kan ha undgått att det åter är den internationella kvinnodagen. Feministerna, som ju anser sig föra alla kvinnors talan, firar julafton.

Varför ska vi ha en speciell dag för kvinnor? För att uppmärksamma de orättvisor som särskilt kvinnor drabbas av? För att fira det kvinnliga könet? För att göra reklam för det feministiska/genusindustriella komplexet? Det finns en internationell mansdag också, något som exempelvis FN väljer att ignorera till den internationella toalettdagens fördel. Denna dag brukar i svensk media betecknas av allehanda problematiseringar av ”manligheten” och ”manlighetsnormen”. Bloggaren Bashflak om förra årets mansdag på AVfM.

Wikipedia (150308) kan man läsa sig till att den internationella kvinnodagen instiftats 1910 av den socialistiska världsorganisationen Andra internationalen på initiativ av tyska kommunisten Clara Zetkin.

Jag är ingen stor anhängare av kollektivism och den allt mer utbredda indentitetspolitiken och följdaktligen inte av den här sortens jippon, men ok, det är internationella kvinnodagen. Själv har jag hittills blivit uppmärksammad med anledning av kvinnodagen per telefon av en moster i Finland och av bloggaren Ekvalist:

ekvalistCrowbar tackar ödmjukast Ekvalist för uppmärksamheten!

Till skillnad mot vid den internationella mansdagen har media fullständigt gått bananas över den internationella kvinnodagen, som sig bör. Den envetna, feministiska propagandan som vi även under årets 364 andra dagar matas med har ytterligare skruvats upp ett varv. Jag har näppeligen möjlighet att återge allt som producerats och koncentrerar mig framför allt på gårdagens och dagens SvD och DN. Men titta gärna först på vad som händer när någon ställer sig utanför åsiktskorridoren; här med utmärkta kommentarer av Ulf T på Genusdebatten.

SvD (pappersupplagorna):

Rent generellt kan det konstateras att de stora problemen gällande jämställdhetsproblematik som drabbar kvinnor finns främst utomlands, både faktiskt och vad gäller mediefokus. Sanna Rayman skriver i dagens SvD om ett gränsöverskridande problem, könsstympning (som ju egentligen berör båda könen) och kommer med det enda, lilla guldkornet i flodvågen:

”Sedan poängterar både hon och Johnson att det ofta är lättare att övertyga män än kvinnor om könsstympningens förkastlighet. Kvinnor försvarar det de själva utsatts för och levat med, säger de.

Det är en tanke att begrunda en dag som denna, när mannen ofta ställs som ansvarig för allt patriarkalt förtryck – trots att den som utövar och upprätthåller förtrycket lika gärna kan vara en kvinna.

Normer är svårare – och går djupare – än så.”

Svenskan startade sin kvinnodag redan igår och den enskilda person som dragit vinstlotten i årets bevakning är tveklöst tidningens egna skribent, Jenny Nordberg, vars nya bok ges en makalös exponering. I gårdagens tidning:

kd01 kd02 kd03Förstasidan och två uppslag handlar om flickor som klär sig och lever som pojkar  i Afghanistan, precis det som är temat för Nordbergs bok.

I dagens tidning:

kd04Blänkare på förstasidan.

kd05 kd06Tre helsidor i en söndagsintervju.

kd07Två helsidor i avdelningen SvD Insikt. Jag antar att vi även kommer att få se en recension av boken (om den inte redan har publicerats).

Jag antar att det är de patriarkala strukturerna som gör att Nordbergs bok inte uppmärksammas mer. Nordberg har gått från att i relativt neutrala ordalag rapportera från USA i sina kolumner i SvD till att bli allt mer feministisk i texterna. Ett exempel behandlas på bloggen Nöjesguiden här.

I övrigt har det handlat om varierande teman. Gårdagens SvD:

På förstasidan, som ses i bild ovan, finns utöver flickorna från Afghanistan en blänkare om ”Jämställd vab ska ge bonus” och dito för SvD Brännpunkt: ”Varför inget könsperspektiv i migrationsdebatten?”, där en genusvetare problematiserar det faktum att ca 80 % av de ensamkommande flyktingbarnen är pojkar. Medelst tunga argument som ”alla vet att” slår genusvetaren Helena Brandt fast den genusvetenskapliga grundtesen att flickor och kvinnor alltid drabbas värst:

”Alla vet att fattigdom slår hårdast mot kvinnor, vilket hänger samman med kvinnornas roll och deras låga status i samhället och i familjen. I en del länder är diskriminering mot kvinnor inskriven i lagen medan i andra länder fortsätter könsdiskrimineringen trots lagar som förbjuder diskriminering.”

I vissa länder som Sverige är diskriminering mot män inskriven i lagen.

kda01I nätupplagan hymlas det inte.

Brandt tycks också se det som problematiskt att ”vi tycker att det är självklart att hjälpa människor i beroendeställning”.

”Men om vi inte nyanserar bilden av de människor som får ta del av våra gemensamma resurser, sker fördelningen godtyckligt och enligt gamla traditioner. Konsekvensen blir att vi fortsätter med ett fördelningssystem som bygger på traditionella teorier där mannen är norm och således den som främst ska få ta del av samhällets resurser.”

Ursäkta? Hur ser könsfördelningen ut bland de som är mottagare för samhällets transfereringar? (Om någon har vettig statistik på detta så tar jag tacksamt emot den). I runda slängar betalar genomsnittsmannen in ca 1 miljon kronor mer än genomsnittskvinnan och tar emot ca 1 miljon mindre under sin livstid. Brandt vill vidare gärna kompensera de flickor och kvinnor som ”blir kvar i byarna”. Jag är lite nyfiken på hur hon har tänkt sig att detta ska gå till? Ska vi könskvotera biståndet till de aktuella länderna och utgå från procentuell fördelning av de individer som tar sig till Sverige? 70 % flyktingbarn som är pojkar ger 70 % av biståndet går till flickor i Afghanistan? Eller ska vi könskvotera flyktingbarnen?

Vidare i tidningen, på samma sida:

kd25
Vidare på samma sida; INLÄGG: FEMINISM där olika feministiska organisationer skriver om vapenavtalet med Saudiarabien:

kda02Skrämdump ur nätupplagan.

Brännpunkt följs av de fyra sidorna ovan om afghanska flickor som klär ut sig och lever som pojkar.

Sidan 21 handlar om att ”M vill ge vabbande män bonus”:

kda03Skärmdump från nätupplagan.

Anna König-Jerlemyr menar i artikeln att det är ett problem att kvinnor oftare är hemma med både friska och sjuka barn och att detta är något som politiken ska lösa med ”morötter”. Den som letar efter individens frihet får söka sig annanstans.

”Den moderata verktygslådan handlar mindre om detaljstyre, enligt Anna König Jerlmyr, men det kommer att finnas lagar, policys och delar som arbetsmarknadens parter får försöka lösa.

– Vi tittar på morötter för familjer att dela på ansvaret. Det är ett problem att kvinnor tar ett större ansvar för hemarbetet.”

Noteras kan, att Katarina Wennstam för ovanlighetens skull inte bidrar med en feministisk pamflett på sidan 30. Nu är det kolonialism och rasism.

Kulturdelen, s. 34-35:

kd12
Kulturdelen, s. 37:

kd13Margareta Garpe (”Jösses Flickor”), Suzanne Osten…feministiska dramer, moderna klassiker…

Kulturdelen, s.39:

kd14Kvinnoöden i Gamla stan…

SvD Näringsliv igår:

kd08 kd10 kd11Kvinnor i textilfabriker i Bangladesh…tja, är det bra med tillväxt och arbetstillfällen? Är det bra att vi har företag som HM?

På sidan 4 finns en liten artikel om att ””Vabbandet” allt mer jämlikt”.

Sidan 7:

kd09Kvotering kvotering…

”Siffror från 2013 tecknar i det avseendet en dyster bild. I Europas största fordonskoncern Volkswagen låg andelen kvinnliga chefer i toppbefattning på 9,8 procent, i verkstadsbjässen Thyssen Krupp på 7,8 procent och i Continental och Heidelberg Cement på inte mer än 7 procent. I topp låg Allianz med 28 procent och kemiföretaget Henkel med drygt 33 procent – fortfarande med obalans men båda också med en klar policy att höja kvinnokvoten.”

Jag skulle vilja veta hur många av de anställda ingenjörerna och ekonomerna på strategiska positioner i dessa företag är. Hur stor är andelen kvinnliga civilingenjörer i Tyskland?

Det var allt från gårdagens feministiska nyheter i SvD (bortsett från reklamkampanjen för Nordbergs bok från idag), över till dagens:

kd15SvD:s framsida idag.

Den stora nyheten består av att kvinnor nu ”tar mera plats” när det gäller ministrar och den uppmärksamhet dessa får i media. Räknar man bort statsministern är det en helt jämn fördelning mellan kvinnliga och manliga ministrar i media.

kd17

Än mer intressant blir statistiken då man räknar bort statsministern – som av självklara skäl är den som får störst uppmärksamhet. I fallet Reinfeldt fick de moderata kvinnliga ministrarna då 33 procent av utrymmet, trots att de var fler till antalet än männen.

I regeringen Löfven landar kvinnorna på 57,2 procent.

Åsa Romson:

– Det är tur att Löfven är med och fyller upp så att inte Gubbsverige tror att det har skett en revolution över en kort tidsperiod. Utan att ordningen sakta men säkert går åt lite mer jämställdhet, åtminstone på det politiska området.

Varför är det viktigt?

– Det är viktigt för den demokratiska legitimiteten och för att visa att alla har samma möjligheter. Så är det inte i dag, det ser vi på flera parametrar.”

Vice statsministerns hjärtliga inställning till den manliga befolkningen skymtar åter fram.

 Fortsättning följer i del 2

Publicerat i blodtryckshöjare, feminism, genus, genusvetenskap, identitetspolitik, jämställdhet, journalistik, medier, misandri i media, Okategoriserade, politik | Etiketter , , , , , , , , , | 9 kommentarer