Löfvén och Niinistö

niinistoStefan Löfvén och Sauli Niinistö. Foto: Aftonbladet

Stefan Löfvén är på besök i Finland och man har diskuterat ett fördjupat säkerhetssamarbete mellan länderna. Angående ubåtsjakten säger Löfvén:

”– För det första så pågår ingen ubåtsjakt, utan en underrättelseoperation där försvaret har fått tre observationer, två på fredagen och en på söndagen. I akt och mening att ta reda på vad det faktiskt är, det är det första man måste veta, säger Stefan Löfven.

Han menar att det fortfarande är oklart vad det är exakt som har hänt.

– Operationen pågår och det är vad vi vet, vi vet inte exakt vad det är för någonting och då måste man först ta reda på det innan man kan ha någon ytterligare operation. Där är vi nu och det är klart att vi har pratat om det. Jag har informerat Alexander Stubb om vad vi vet och han har självfallet frågat, säger han.”

vilket förstås är helt i sin ordning.

Apropå president Niinistö…jag blir alltid så fascinerad över hur lik han är min morfar, särskilt som unga:

ukkisauliMorfar Antti till vänster, Sauli Niinistö till höger.

ukkibi-16 ukkik-05 ukkisauli1288570018668Morfar Antti Lukkarinen på de två översta bilderna, Sauli Niinistö på den understa.

Något av en spitting image, eller hur?

 Tillägg:

Fnordspotting beskriver här nästa steget i Magdalena Anderssons ”lömska tricks-politik”, något av ett kännemärke för nämnda dam. Maria Ludvigsson i SvD om Anderssons andra tricks här.

Publicerat i feminism, finland, Kuriosakabinettet, Okategoriserade, politik | Etiketter , , , , , , , , | 2 kommentarer

Lars Lindström funderar kring ”manligheten”

johan-ehrenberg-manlig-alfafeminist-citat-1Johan Ehrenberg, en annan manlig feminist. Bild från Jämställdhetsfeministern.

Jaha, så var det dags igen…

Den här gången är det Lars Lindström på Expressen som funderar kring män och manlighet i den sedvanliga för vissa manliga journalister, feministiskt självspäkande andan.

”Vad är det för fel på oss? Varför rånar vi banker, misshandlar, mördar? Varför slåss vi för att vi älskar ett fotbollslag? Varför misshandlar vi kvinnorna vi säger vi älskar? Och varför sysslar inte kvinnor i samma utsträckning med denna dårskap?”

Lindström vill här positionera sig som Mannen 2.0, den mera utvecklade och förädlade sorten av män, den som inte riktigt räknas till de ondskefulla flåbusar som han i feministisk anda anser att resten av männen är. han vill visa på att han själv minsann har nått insikt och vill här söka frälsning hos den agendasättande feminismen.

”När bristen på jämställdhet mellan män och kvinnor diskuteras hamnar vi ofta i löneskillnader, exploateringen av kvinnokroppen, bristen på kvinnor i företagens högsta ledning och styrelser, och att kvinnor endast har två av tio platser i parlamenten, internationellt sett. Viktiga saker, många normer och strukturer att förändra, för allas vår skull.”

 

Lindström har, i likhet med väldigt många andra, läst och tagit till sig den radikalfeministiska analysen. Konstigt vore väl annars, vi blir bombarderade med den dagligen från en förkrossande majoritet av etablerad media. Den moderna, svenska radikalfeminismen fokuserar mycket riktigt på löneskillnader (och förkastar människors fria vilja att välja yrken), exploatering av kvinnokroppen (men inte av manskroppen), bristen av kvinnor i företagens högsta ledningar och styrelser (sk apex fallacy – man jämför hela kollektivet kvinnor med den klick av män som befinner sig på dessa maktpositioner, i övrigt: människors egna val) och att kvinnor har bara två av tio platser i parlamenten internationellt (flyttar fokus till utlandet när orättvisor på hemmaplan inte hittas).

”Men debatten om skillnaderna mellan män och kvinnor som grupper har ett så mycket större innehåll. Svenska flickor har bättre betyg än pojkar. Tjejer skaffar sig oftare en högre utbildning. Kvinnor lever längre än män. Män kör ihjäl sig och andra oftare. Män super sönder sig mer frekvent. Män har färre nära vänner, och dubbelt så många män som kvinnor tar livet av sig. Kvinnor är inte alls lika benägna att slåss, misshandla och mörda.

Kvinnor läser dessutom fler böcker och går oftare på teater. Om man inte bara är ute efter makt och pengar verkar det roligare att vara kvinna: bättre betyg, högre utbildning, fler vänner, mer kultur, färre slagsmål och längre liv.

Vart och ett av dessa påståenden skulle egentligen tarva ett eget stycke av kommentar, men andemeningen i denna uppräkning är även den den gängse radikalfeministiska: kvinnor är lite finare och bättre människor. Lindström verkar inte alls reagera på att de fakta han räknar upp står i direkt motsats till den bärande idén hos just feminismen och genusvetenskapen, nämligen den om könsmaktsordningen. Om nu kvinnor lever så mycket bättre liv, varför anser feminismen att de är underordnade och förtryckta?

”Så enkelt är det förstås inte, men om vi vill ändra på hur samhället ser ut handlar det inte bara om att ge tjejer bättre självförtroende utan också att ge pojkar andra förebilder och andra sätt att uttrycka känslor än att slåss och hävda sig genom fysisk styrka.”

Breddade könsroller är bara välkommet, men finns svaret att söka hos mera feminism? Hur skapas egentligen en könsroll? Sker detta isolerat hos männen som grupp för sig respektive kvinnorna som grupp för sig? Feminismen brukar högljutt anklaga patriarkatet (= alla män eller en diffus, osynlig struktur, allt efter behag i den moderna, radikalfeministiska förståelsen) för till exempel kvinnors utseendehets och de förväntningar som kvinnorollen för med sig. Skapar detta ”patriarkat” både den manliga och den kvinnliga könsrollen, utan att exempelvis kvinnorna som kollektiv alls är inblandade med något ansvar? Vem premierar att en man kan slåss eller hävdar sig genom fysisk styrka?

Nästa stycke är så infantilt att jag inte ids kommentera. Men sedan:

”Jag är inte rädd för feminismen, genusforskningen eller kvinnorörelsen, men jag är skräckslagen för mansrörelsen, den som begår grova sexövergrepp på förskolebarn, säljer, köper och utnyttjar tonårstjejer som sexslavar, misshandlar och våldtar kvinnor.”

Va? Vad menar karln? Vad är det för mansrörelse? Jag blir stum. För att återhämta mig lite gör jag en parafras:

”Jag är inte rädd för humanismen, vetenskapen eller mansrörelsen, men jag är skräckslagen för kvinnorörelsen, den som misshandlar sina partners utan påföljder, den som dödar sina spädbarn, misshandlar, säljer, köper och utnyttjar tonårspojkar i utlandet, psykiskt misshandlar och falskanmäler våldtäkter.”

Hur tjänar det någon som helst form av jämställdhetsarbete att demonisera och avhumanisera det ena könet??? Lindström ser inga som helst problem med att kollektivt skuldbelägga alla män för vad en minoritet kriminella och sjuka människor gör. Som så ofta påpekats, varför är inte dylik smutskastning när det gäller till exempel etnicitet i sin ordning? Men grattis Lars Lindström, du har från din fördelaktiga position som skribent i etablerad media och med betalt för det ”arbete” du gör, antagligen lyckats positionera dig som en ”god och fin feministisk man” i dina feministkretsar. Att det sker på bekostnad av alla män och jämställdhetsarbetet i sig är väl inget som bekommer er. Du är ytterligare en i raden av personer som gör karriär på (mans)hat.

”Många män är negativa till feminismen på grund av rädslan att förlora privilegier vi faktiskt har. För att uppnå jämställdhet krävs en förändring av mäns levnadsvanor, attityder och värderingar.”

Vilka privilegier skulle det vara? Skulle det vara något av alla de svenska lagar som särskilt gynnar kvinnor (föräldrabalken, lagstiftning om kvinnors organisering, kvinnofridslagen etc) och inga som särskilt gynnar män? Varför behövs förändring av enbart mäns levnadsvanor, attityder och värderingar? Vems definition på jämställdhet ska vi tillämpa (själv är jag inte anhängare av den socialkonstruktivistiska utfallsmodellen, 50/50)? Slutklämmen:

”Det är inte synd om mannen, men det är synd om människorna.”

håller jag med skribenten om, men inte på det sätt som han förmodligen avser.

– : – : – : –

Gendertruce skriver ett öppet brev till Lars Lindström och får svar här.

Löjesguiden om samma här.

Publicerat i blodtryckshöjare, feminism, genus, genusvetenskap, identitetspolitik, jämställdhet, journalistik, medier, misandri i media, Okategoriserade, politik, pseudovetenskap, religion | Etiketter , , , , , , , , , | 12 kommentarer

Kvotering i praktiken

dalunde03Den omtalade panelen i Agenda.

Följande twitterkonversation i kölvattnet av miljöpartiets Jakop Dalundes malplacerade kamp för mångfald illustrerar på ett bra sätt hur kvotering (inte) fungerar i praktiken:

dalunde01 dalunde02Skärmdumpar från WTF/Toklandet (kommentatorn Chade).

Kommentatorn Chade som även lagt upp twitterkonversationen, skriver:

”Mikael Pettersson är producent för agenda. Han verkar alltså tycka att det var viktigare att försöka reda ut situationen för agendas tittare än att ha en genusmångfald bland deltagarna. En inte helt orimlig prioritering.

Och om det bara är tillräckligt allvarligt så kan Jakop Dalunde tydligen tycka att det är ok att kompetens och förmåga att analysera ska gå före mångfald, om det är ett undantag. Annars är mångfalden viktigare än vad som sägs enligt ett av regeringspartiernas försvarspolitiska talesperson.”

Många områden i samhället uppvisar långt ifrån  en 50/50-fördelning mellan kvinnor och män (något som jämställdhetspolitiskt har definierat som ett problem), om man envisas med att artificiellt skapa en 50/50-situation kommer det att oundvikligen gå ut över kvaliteten.

pasturedpoultry_french_henPanelhönan – eftertraktad.

 

Publicerat i feminism, genus, genusvetenskap, identitetspolitik, jämställdhet, journalistik, medier, Okategoriserade, politik, pseudovetenskap, TV | Etiketter , , , , , , , , | 2 kommentarer

Den Dykande Holländaren?

ubatFlying_Dutchman,_theThe Flying Dutchman av Albert Pinkham Ryder.

Mycket tyder på att Sveriges territorium kränkts av främmande makt under de senaste dagarna, en verksamhet som försvarsmakten menar har pågått under lång tid. Lite sammanfattande källor och kommentarer kommer här nedan.

Bloggar som beskriver detta ingående:

Cornucopia?:

Läckande rysk ubåt?, Popcornsöndag – Vera efron: Spetsnaz skrattar åt svenska försvaret, Försvaret: Vi saknar ubåtsjaktförmåga och Miljöpartiet fokuserar i försvarsfrågan

Löjesguiden:

Med de rätta prioriteringarna

WTF/Toklandet:

Ubåten som penetrerade nationen

Från rysk sida menar man nu att det kan vara en nederländsk ubåt som befinner sig i den svenska skärgården (källa: Aftonbladet):

 ””Så här skriver ryska nyhetsbyrån RIA Novosti om en eventuell holländsk ubåt i svenska skärgården: ”En oidentifierad ubåt som just nu eftersöks av Sverige på landets territorialvatten kan tillhöra den holländska marinen, säger en källa vid det ryska försvarsministeriet till RIA Novosti på måndagen. ”För att minska det spända läget i Östersjön och spara de svenska skattebetalarnas pengar, så rekommenderar vi att man söker efter förklaringar hos den holländska marinen. Förra veckan fullgjorde den holländska dieseldrivna ubåten Bruinvis praktiska uppgifter i Stockholms omedelbara närhet,” uppgav källan.””

Det talas givetvis om ett uppiskad antirysk hysteri i Sverige (källa: samma som ovan: Aftonbaldets live-nyheter):

”Ryska tidningen Komsomolskaja Pravda skriver nu att ”svenskarna piskar upp en antirysk hysteri mot bakgrund av uppgifterna om en ubåt i skärgården”.”

ubatSkärmdump från Aftonbladet 141020

Hollands ambassad avfärdar de ryska spekulationerna (källa: Aftonbaldets live-nyheter):

”Hollands ambassad avfärdar nu även för Aftonbladet uppgifterna om att det är en holländsk ubåt som rört sig i svenska farvatten.
– Vi deltog i en övning med Sverige i förra veckan, men vi har inte dröjt oss kvar i svenska farvatten efter det, säger Frank Schipper, pressansvarig på ambassaden.
– Om det var vår ubåt skulle vi direkt informera svenska myndigheter om det.
Han kan inte säga exakt när den holländska ubåten ska ha lämnat svenskt territorium men säger:
– Den aktuella ubåten är nu i Tallin, jag kan med 100 procent säkerhet säga att det inte är den som orsakat eftersökningarna.”

Och jakten fortsätter…en svensk ubåt har skickats ut för att punktmarkera det utpekade ”moderskeppet”, oljetankern M/S Concord och hittas ubåten kommer man sannolikt att anfalla.

Huruvida man lyckas hitta ubåten återstår att se.

ubat01Finska försvarsministern Carl Haglund och den nya svenska försvarsministern Peter Hultquist. Foto: Axel Oweling/Regeringskansliet

Försvarsminister Peter Hultquist har varit på artighetsvisit i Finland för en tid sedan, men man har också talat om ett fördjupat finsk-svenskt försvarssamarbete samt diskuterat situationen i Östersjön.

Markus Aarnio, befälhavare för Finska vikens marinkommando i Finland, anser inte att de föreligger någon skillnad gentemot de kränkningar av svenskt luftrum som tidigare förekommit (exempelvis kring den sk ryska påsken); ”En kränkning av ett lands territorium är alltid en kränkning av dess gränser. Oavsett om det sker i luften eller på havet så är det frågan om en kriminell handling som ska undersökas.”

Försvarsministern har informerat regeringen om den pågående insatsen i skärgården och utrikesministern litar på försvaret och EU.

I blogginläggen ovan har redan tweeten från Jakop Dalunde avhandlats, men jag var bara tvungen att ge den gode miljöpartisten ett förslag:

Både WTF/Toklandet och Löjesguiden har redan haft uppe det legendariska ubåstsseminariet på Södertörn:

”Hur beskrevs hotet från öster? Vilka genusanalyser kan man göra av ubåtskrisen? På plats är statsvetaren Pär Daléus, genusforskaren Anna Lundberg, Rysslandsforskaren Susanna Rabow-Edling och ekonomihistorikern Emma Rosengren.
– Ofta brukar man koppla händelsen till relationen mellan svensk neutralitet och ubåtskränkningar. Jag är nyfiken på andra vinklar, säger hon.”

[...]

”Enligt Emma Rosengren kom själva ubåtsfrågan att handla lika mycket om genus som om kaptenen var vilse eller full.
– På ett symboliskt plan kan ubåten som gick på grund ses som den absoluta kränkningen. En annan stat penetrerar den egna nationens, i det här fallet Moder Sveas gränser. Här kan vi se hur genus går igen i symbolik och språkbruk, säger hon.
Som svar på kränkningen inkallades den starka armén för att återställa rikets heder, känsla av kontroll och inte minst känslan av beskydd.
– Det svenska försvarets styrka sågs som en oerhörd tillgång, säger Emma Rosengren.”

[...]

”För att ge en bakgrund till händelsen ger Emma Rosengren en tillbakablick över kärnvapendebatten på 50-talet. Hon menar att dåtidens tal om att skydda nationella särintressen kan spåras tillbaka till föreställningar om starka, beväpnade män som ska beskydda svaga och obeväpnade kvinnor.
– Men paradoxen med denna beskyddslogik är att militära insatser orsakar stort lidande bland civila, och särskilt drabbade är kvinnor. Resultatet blir alltså inte skydd utan det omvända, säger hon.”

[...]

”– Krig är männens arena. Men vad händer när de schabblar till det?
Hon menar att bilden av maskuliniteten började krackelera. Och ifrågasättandet av traditionella könsroller tog vid.
– Jag ser den här händelsen som en liten kugge i ett hjul mot en förskjutning av könsordningen, avslutar Anna Lundberg.”

Ypperligt tillfälle att förskjuta könsordningar således. Lyckas inte försvaret att få tag på ubåten ”krackelerar maskuliniteten” igen och ifrågasättandet av traditionella könsroller kan ta vid. Är det den här sortens expertis och andra perspektiv som Dalunde hellre hade sett i Agenda?

Tillägg:

WTF/Toklandet har förstås redan hunnit följa upp Dalunde-historian med följande inlägg. Av allt att döma vill riksdagsledamoten Dalunde nu, efter att ha fått mothugg, dra på sig offerkoftan och stämpla de som kritiserar eller inte delar hans syn som rasister(?). Jag kommenterade WTF/Toklandets utmärkta inlägg så här:

”Bravo! utmärkt inlägg och jag håller fullständigt med om att genustomteri kan väl genustomtarna få hålla på med, men just det kategoriska stämplandet av kritik och andra åsikter som kvinnohat och rasism är fan ta mig inte ok. Framför allt inte från en riksdagsledamot!”

Mångfalds- och tolerans-maffian in action i vanlig ordning. Inget beteende som tyvärr kan accepteras hos en riksdagsledamot.

 

Publicerat i finland, genus, genusvetenskap, jämställdhet, Okategoriserade, politik | Etiketter , , , , , , , , , , , , , , | 2 kommentarer

Ät inte steroider

Denise Rutkowski, som meriterat sig som kroppsbyggare under 80-talet:

deniserutkowski18102014b

Ser numera ut så här:

deniserutkowski18102014aFoton från Stara.

Jag kan inte riktigt avgöra om damen i fråga såg mer ut som kvinna före eller efter förvandlingen, hennes androgyna uppenbarelse har bara tagit en fullständigt annorlunda form. Och visst, människor får väl se ut som de bäst behagar, men jag antar att stackars Denises kropp tagit en hel del stryk av de substanser som stoppats i den.

Publicerat i genus, genusvetenskap, Okategoriserade | Etiketter , , , , , | 1 kommentar

Maleficent

Maleficent-HD-Movie-2014-3Maleficent, Disney.

Äntligen har jag nu sett filmen Maleficent. Den släpptes på dvd häromveckan och eftersom jag brukar betala för min kulturkonsumtion var det först nu jag hade tillfälle att se den. Jag skippade att se den på bio, eftersom jag visste att jag ville ha filmen ändå. Visst hade jag sett en del klipp och trailers på nätet och det var bland annat därför jag visste att jag säkert ville ha filmen i min ägo. Jag kunde inte ha haft mer rätt – filmen var fantastisk! Angelina Jolie som den onda féen i huvudrollen var helt enkelt magnifik! Jag hade tidigare lite svårt för Jolie och alla de kaxiga, sexiga bad girl rollerna hon spelade och tyckte att det enda hon bestod av var ett par enorma läppar och tillkämpad excentricitet. Men efter Maleficent har jag omvärderat henne helt – hon är inget annat än briljant. Karaktären Maleficent är i filmen en mycket mångfacetterad person och bara den berömda scenen där förbannelsen utdelas över prinsessan Aurora visar vilken begåvning Jolie är. I scenen i fråga är huvudpersonen så ilsken över att ha blivit sviken och sårad att hon är på väg att förlora förståndet och Jolie återger alltihopa med en sällan skådad trovärdighet.

maleficent-image01Scenen där förbannelsen utdelas. Bild från Disney.

Filmen slog verkligen an en ton hos mig och där fanns en hel del saker jag kunde identifiera mig med. Maleficent kommer nog att leta sig in i mitt skapande på ett eller annat sätt.Jag var redan tidigare inne på ett Törnrosa-spår och den här filmen faller på plats där på ett ypperligt sätt.

Maleficent-2014-332Isobelle Molloy som den unga Maleficent. Riktigt duktig, även hon. Bild från Disney.

maleficent-photo-gallery-3

Filmens handling är på ett sätt mycket o-hollywoodsk; det saknas ett tydligt ont och ett tydligt gott. Specialeffekterna är fantastiska och tar inte över på det sätt som det gör i vissa filmer där man ibland kan känna att saker lagts in enkom i syfte att visa på hur häftiga effekter man lyckas göra. Storyn tar också fullständigt oväntade vändningar, något jag uppskattar; det finns inget tråkigare än när man efter en kvart listat ut resten av en films handling.

maleficentlead_largeDen tecknade – och Jolies Maleficent.

Jag blev även fullkomligt förälskad i Lana del Reys (och fick omvärdera även denne artist) version av filmmusiken Once Upon a Dream:

Sammantaget får filmen fyra och en halv kofot av fem möjliga och rekommenderas varmt till alla med en gnutta barnasinne kvar.

Publicerat i Film, goth, kultur, Okategoriserade | Etiketter , , , , , , , , | 3 kommentarer

Har jag nämnt Västermalmsgallerian…?

Antagligen…men än slipper ni inte. Ta vara på chansen att se (och köpa) min konst denna och nästa vecka, sedan vet man aldrig när nästa tillfälle blir… ;)

artmotionreklam3 korn- : – : – : –

Tillägg: OBS! Ändring: Min konst hänger kvar till 19:e oktober!

Publicerat i Art Motion, Egna verk, goth, Konst, kultur, lowbrow, pop surrealism, skräckkonst, Utställning | Etiketter , , , , , | 2 kommentarer

Rosa och Blå(?) bandet

ROSABANDET-högBild från Tobias Rasmusson Wikipicki.

Jag vill inte vara en party-pooper i gala- och jippoyran och visst är det viktigt att bekämpa bröstcancer, men är det inte precis lika viktigt att bekämpa alla former av cancer som exempelvis prostatacancer, den cancerform som drabbar flest personer? Googla rosa bandet respektive blå bandet och jämför uppmärksamheten. Annars kan ni bara ta en promenad i vilket köpcentrum som helst; rosa, rosa, rosa…

Baserat på de uppgifter jag hittar hos Cancerfonden så verkar hela fokus i Rosa bandet-kampanjerna ligga på bröstcancer.

brostBild från Cancerfonden. Prostatacancer är tårtbiten vid klockan 9.

På bloggen Tobias Rasmusson Wikipicki finns en hel del intressant information om Rosa bandet här. Bland annat att kampanjen är intressant för företag eftersom:

”Bröstcancer berör kvinnor och det faktum att kvinnor anses avgöra 80 procent av hushållens inköp gör Rosa bandet extra användbart och intressant som marknadsföringsverktyg för att nå denna för företagen högintressanta inköpsbeslutande grupp.”

Med tanke på vad som står att läsa på bloggen ovan så kanske vi ska vara glada att Blå bandet inte är lika etablerat…? Slutsatsen torde alltså vara: skänk gärna pengar till cancerforskning och gärna då så direkt till forskningen som det går och en stilla önskan är att alla cancer bekämpas likvärdigt och med hänsyn till den totala nyttan.

(Ålands cancerförening verkar ha en gemensam Rosa och Blå bandet-kampanj här och Prostatacancerförbundet har faktiskt en Blå bandet kampanj för i år här: http://www.prostatacancerforbundet.se/subPage1.asp?nodeid=99808).

Självklart uppmärksammar SR Rosa bandet här. Vissa av lokalredaktionerna har dock uppmärksammat även Blå bandet-kampanjer här.

Publicerat i genus, jämställdhet, journalistik, medier, Okategoriserade, vetenskap | Etiketter , , , , , , | 3 kommentarer

Mensteater, den orubbliga regeringen och genusförsvar

Kvällens ideologiska uppfostran står som vanligt SVT:s Kulturnyheterna och även ABC för. Det lyfts fram kvinnor, kvinnor borde kanske kvoteras in som reklamfilmsregissörer, det är queera samer, det är graffitti och det är Unga Klaras mensteater. Ingen tvekan om var vi befinner oss.

ungaklara

Jag har inte bloggat så mycket på sistone så vad mer har hänt?

Trots en aldrig sinande ström av grodor från nya utrikesministern Wallström, trots Åsa ”vita, heterosexuella, medelålders män och människor” Romsons bristfälliga respekt för de miljöreglement hon och hennes parti vill tvinga på oss alla, trots svikna vallöften (krogmomsen, rut-avdraget, energipolitiken, kärnkraften, snuset etc), avslöjat bidragsfusk , gräddfiler för kvinnliga forskare, finansminister Magdalena Andersson lögnaktiga beskrivningar angående den svenska ekonomin (enkom i syfte för att bädda för skattehöjningarna som behövs för de rödgröna godispåsarna) och tusen andra saker jag nu förträngt så ökar förtroendet för det rödgröna blocket. Kompromissandet verkar med andra ord inte ha gett några stora konsekvenser för regeringsbildarnas popularitet än så länge.

Wallström får också applåder på sina håll, exempelvis för sin feministiska mission som utrikesminister i en genusvetenskaplig debattartikel i DN av Robert Egnell.

”Wallström är dessutom långt ifrån ensam om den insikten. Nobels fredspris tilldelas i år Malala Yousafzai för hennes kamp för flickors rättigheter.”

Jag minns mig särskilt ha lagt märke till att Yousafzai oftast tallar om alla barns rätt till utbildning, inte bara flickors. (Andel pojkar och flickor som går i grundskolan i Pakistan här, dvs 79 resp 65 %). Andel pojkar och flickor som går i grundskolan i Afghanistan här: indicators, dvs 37,4 resp 13,1 %.)

malala-yousafzai-quotesMalala Yousafzai.

”Den förra brittiska utrikesministern William Hague har argumenterat för att ”det främsta strategiska målet under 2000-talet är att försäkra oss om att överallt öka kvinnors ekonomiska, sociala, och politiska makt”.”

I exemplet Afghanistan ovan är alltså de 62,6 % pojkar som heller inte går i skolan i Afghanistan fullständigt ointressanta för Wallström och Egnell?

”Den mest inflytelserika feministiska företrädaren inom internationell politik kan dessutom bli USA:s nästa president – Hillary Clinton.”

Clinton ja…

clinton

Precis som Clinton konstaterar även Egnell (baserat på ”hela bibliotek av genusvetenskaplig forskning?):

”Vi vet i dag att kvinnor drabbas oproportionerligt hårt av krig och konflikter, klimatförändringar och katastrofer.”

Fokuset på även andra saker än nationell säkerhet – ”interna och mellanstatliga konflikter, är ofta globala företeelser som sjukdomar och epidemier, klimatförändringar, kriminella nätverk, sexuellt och genderbaserat våld, fattigdom och samhällens sårbarhet genom bristande krisberedskap och resiliens” – torde vara motiverat i ett modernt hanterande av säkerhetspolitiska frågor, men vad har feminismen/genusvetenskapen med detta att göra och framför allt, vad kan den bidra med? Tyvärr är åtminstone i Sverige en övervägande del av genusvetenskapen direkt antivetenskaplig ideologiproduktion.

”Ett genderperspektiv kan också bidra mer praktiskt genom att maximera de positiva effekterna av våra insatser för nationell och internationell säkerhet, ekonomisk utveckling och respekt för mänskliga rättigheter.”

I vanlig ordning finns det snart sagt inga problem som inte genusvetenskapen kan lösa bäst. genusvetenskapen har varit avgörande inom en rad konflikter som Kosovo, Irak och Afghanistan får vi veta och till och med IS framfart kräver insatser i linje med denna supervetenskap:

”Till exempel kommer inte IS och andra islamistiska terrororganisationer att kunna stoppas utan att vi också hanterar det underliggande politiska förtryck, de religiösa och etniska spänningarna och de orättvisor som bidragit till radikaliseringen i regionen.”

Åter, hur kan marxistiskt influerade postmoderna teorier om maktordningar hjälpa oss med detta? Stadig vetenskaplig grund är ju precis vad det är…eller?

Fnordspotting på tema den orubbliga regeringen här.

 

Publicerat i feminism, genus, genusvetenskap, historia, identitetspolitik, jämställdhet, journalistik, Okategoriserade, politik, pseudovetenskap, religion | Etiketter , , , , , , , , , , , , , , , , , , | 12 kommentarer

Meanwhile…in Västermalmsgallerian

Så här ser det ut nu hos Art Motion i Västermalmsgallerian:

artmotionspinoff2-01artmotionspinoff02-02Foton: Art Motion

Gå dit och kolla in (och köp) min konst! Jag och ett gäng andra konstnärer finns till beskådan 15. – 19. oktober och sedan en period till i nästa vecka med ytterligare andra konstnärer…

Publicerat i Art Motion, Egna verk, Konst, kultur, Utställning | Etiketter , , , , , | Lämna en kommentar