Black Star på Edsvik konsthall

I lördags besökte vi en fullständigt utsökt utställning på Edsvik konsthall – Black Star. Mörker, svärta, gotik, skönhet…allt jag personligen är mycket svag för i konstens värld. Men först lite energi- och vätskekontroll på Edsbacka Wärdshus, fortfarande ett trevligt etablissemang.

Miche säger cheese…

Sedan vidare mot Edsvik konsthall genom den trevliga slottsparken…

Utställningen pågår sista dagarna nu i helgen, så bums iväg för den hugade!

Den helt fenomenala konstnären Roj Friberg. Ett konstnärskap jag egentligen upptäckte här på utställningen och blev grundligen hänförd. Friberg fanns representerad med en hel samling verk och dessutom erbjöds en mycket fin bok med ytterligare exempel ur hans produktion till salu för det högst överkomliga priset av 100 kronor. Rekommenderas starkt!

Konst av Ingvar Staffans.

Tsarfish by Anastasya Kuznetsova-Ruf

Fernando Garrido

Odd Nerdrum

Marta Runemark, dotter till Roj Friberg.

Självaste Black Star, av Runemark och såld.

En till Runemark.

Roj Friberg arbetar ofta genom att skrapa fram de suggestiva scenerierna på ett svärtat papper. Hans tidigare produktion går gärna i närmast svartvit skala, men under sin senare tid kom mer färg in i verken. Alla fyra verken ovan är Friberg.

Foto: Micheles Kindh

Lite popsurrealistiska vibbar hos Anders Hultman.

I hörnet där även jag hade äran att få hänga med ett verk häromåret i samband med Edsvik konsthalls akvarellsalong hängde den här, likaså lite popsurrealistiska skapelsen som fick mig att tänka på ett av mina egna verk…

Sweet Sixteen, detalj

Mera Roj Friberg: de två verken ovan.

Som sagt, sista helgen nu. Rekommenderas varmt!

Publicerat i goth, Konst, kultur, pop surrealism, skräckkonst, Utställning | Etiketter , , , , , , , , , , , , , , , , , | Lämna en kommentar

Bröllopet 11. augusti 2018

Vi har gift oss också. 11. augusti i Uskela kyrka i Salo, Finland med reception i Sininen talo på Rummunlyöjänkatu där min första bostadsadress också låg. Det blev en helt fantastisk dag, stort tack till alla inblandade!

På resan över med Tallink Silja, då vi uppgraderats till lyxhytt från den A-hytt vi bokat…

I Salo bodde vi på Hotell Fjalar, som är inhyst i Salo gamla radiofabriks grundare Fjalar Nordells lyxvilla från 60-talet. Nämnda radiofabrik kom att sedermera utvecklas till både Mobira och Nokia. Hög mysfaktor kombinerad med lite retroglamour.

Vårt rum låg precis bredvid den härliga relaxavdelningen med bastu och pool samt utgång till en liten japanskinspirerad trädgård.

Montrar i korridoren utanför rummet innehållandes presenter från gäster och historik kring radiofabriken, Mobira och Nokia. Även tv-apparater som Salora tillverkades här en gång i tiden.

Repetition av ett stycke ur en klarinettkonsert av Crusell med kusin Morgan och kantorn i Uskela kyrka.

 

Febril verksamhet med ett mycket kreativt dekorationsteam i högform (de tänkta blommorna från olika släktmedlemmars trädgårdar blev ganska obefintliga tack vare sommarens fruktansvärda värme och torka) samt dukning. Ljus- och ljud ska till och den som ska leverera går inte att nå…

 

D-Day. Hår, smink och påklädning på Salon Headline. Assistans av en av mina bästa vänner Sarijaana, som kom med sushi och moraliskt stöd. Inte för att det sistnämnda behövdes, jag har sällan känt mig så lugn och säker som den här dagen. Faktiskt och konstigt nog.

Nedan en bildkavalkad från bröllopetmed fotografi av Ulla Niemelä, en barndomsvän till mig:

Morfar Antti Lukkarinen näst längst ner, tvåa från vänster.

Vigselförrättare var pastor Päivi Pulkkinen Watson. Inmarsch var Pachelbels Canon (kantor Rantatalo), musikinslag under förrättningen ett stycke ur en klarinettkonsert av Crusell (Börjesson-Rehn och Rantatalo), utmarsch Hep Stars Wedding (Rantatalo).

Mina ringar är av modellen Small ring from Uskela, med förlaga hämtad just från fynd kring Uskela. Uffes ring heter Halikko, en ort bara ett stenkast från Salo. Kalevala Jewellery.

Uffes kostym är Oscar Jacobson från Ströms, min klänning är från Ida Sjöstedt. Skorna YSL och den lilla tiaran är 20-talsvintage myrtenkrona. Pärlhalsbandet är arvegods från mormors mor.

En cadillac från 1948 med chaufför Pekka Virtanen tog oss stilfullt till mottagningen efter ett par ärevarv runt Salo centrum.

 

Härlig, traditionell, finsk dragspelsmusik ackompanjerade mottagningen inledningsvis och fram till danssektionen av kvällen.

I´ve Been Waiting for You av ABBA som bröllopsvals…

Som sagt, dagen blev helt underbar och vi gick i veckor omkring tjatandes om hur bra allting hade blivit, så än en gång tack till alla som hjälpte till och deltog och framför allt kom och firade med oss!

 

Publicerat i finland, foto, musik | Etiketter , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , | 5 kommentarer

Fler verk, ridning, balett och 50-årskris

Som konstaterades i förra inlägget har jag så smått kommit igång med att skapa igen. Utöver de senaste skräckisarna har jag vältrat mig i balett, Dita von Teese, nostalgisk glamour och de vackrare sidorna av kvinnligheten. Vi kan kalla det för anti-menskonst och verklighetsflykt i en salig blandning. Sköna ting och skönhet är ju som bekant inte bara trevliga, men åtminstone för mig mycket viktiga att ha omkring mig och jag tänker inte berätta hur långt jag har gått för att omvandla mitt sovrum till en vintage budoir. Redan som liten blev jag besatt av Hollywoods klassiska filmstjärnor i allmänhet och Marilyn Monroe i synnerhet. Jag minns ett reportage i en damtidning med make up-artisten Helena Lindgren som gjorde reklam för underkläder i en budoirmiljö. Det där skulle jag också ha! Först nu kan jag säga att det börjar likna den vision jag haft i huvudet här hemma.

Jag har seriöst funderat på att börja dansa balett också. Samt rida. Jag antar att det är någon form av 50-årskris som härjar med mig, jag vill göra de sakerna som jag inte fick göra när jag var liten. Rida fick jag förvisso, men allt för lite. Mormor satte mig på hästryggen redan när jag var 4 år gammal, men efter att hon gått bort och mamma och jag inlett vår flyttkarusell blev det väldigt sporadiskt tillfällen till ridning. 50 och 50 förresten, om vi nu ska arbeta tills vi är 67 eller 70 eller 75 så är jag ju egentligen inte ens medelålders.

Tillbaka till de nya verken:

The Cloud, akvarell 2018, ca A3 / 4500 SEK

 

Burlesque Ballerina Legs (Dita series), water colour 2018, 18 x 24 cm, 2600 SEK

Publicerat i Egna verk, Film, finland, inredning, Konst, lowbrow, Marilyn Monroe, pop surrealism | Etiketter , , , , , , , , , , , , , | Lämna en kommentar

Art Frenzy #skrik på Juste Galleri

Sticker upp nosen från under min sten en stund för att berätta om en utställning som jag nyligen hade glädjen att få delta i. På förfrågan dessutom. Det var en grupputställning på det säsongsmässiga temat skräck (något som förresten det numera ständigt är säsong för) och därmed väldigt passande för mig. Jag visste precis vad jag skulle visa också. En liten skräckis blev till efter en bisarr diskussion med ett nättroll där ilskan måste ta vägen någonstans. I samma veva hade jag också skapat en digital vampyrkatt som på internetkatters vis blivit lite poppis på Facebook. Som ni märker har jag så smått kommit igång med mitt skapande igen. Jag har nu under hösten haft den gnutta energi kvar som har behövts då det övriga livet lugnat ner sig en smula och det var, så att säga, på tiden. Utöver de här två verken skapade jag ett par till i samma stil.

Not Playing This Game Anymore, mixed media 2018, 33 x 41 cm
2200 SEK

 

Principessa Sphynx, digital collage 2018.

Fine art giclée prints (open edition) 30 x 40 cm / 700 SEK

Birds of Hell, mixed media 2018, 2600 SEK

In Girum Imus, mixed media 2018, 2200 SEK

 

Kors på väggen. Foto: Ulf Holmén

 

Foton: Juste Galleri

Med Linda H. Syvertsen

 

Musik av The Binge på gång.

Charlotte Rönnlund, Ingemar Strandh och Ingemar Nyström.

Peter Palm

Kerstin och Maria

Veronica Björling och Mikael Wahlström

Galleristerna Kristin Mörck och Johan Bring

Litet klipp med The Binge (och min konst):

 

Publicerat i Egna verk, events, goth, Konst, kultur, lowbrow, musik, Okategoriserade, skräckkonst, Utställning | Etiketter , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , | 7 kommentarer

Snow Queen (at Ångsäter old elementary school)

Jag har på något mirakulöst sätt lyckats klämma in lite måleri mitt i det kaos, med flyttar (egna och andras) samt byte av arbetsgivare kombinerat med en försvarlig mängd sk utmaningar i vår verksamhet, som varit mitt liv de senaste åren. Här är resultatet:

Snow Queen (at Ångsäter old elementary school)
mixed media (water colours, acrylics) 2018
Reference photo: Anna-Carin Rehn
Size: 30×40 cm
Price: 3600 SEK

Publicerat i Egna verk, Konst | Etiketter , , , , , , , , , , , , , , , , | 3 kommentarer

Bli en ”patreon of the arts”

Nu finns möjligheten att stödja min konstvärldsomstörtande verksamhet på ett mycket enkelt sätt på sajten Patreon! 

Liten slant, större slant, månatliga bidrag…allt tas tacksamt emot. Alltihopa går till investeringar i en framtid som konstgallerist/tatuerare i egen studio samt självklart för att möjliggöra den här bloggens överlevnad. Tid är ju, som bekant, pengar.

Ta chansen, bli konstmecenat! :)

Publicerat i Konst, kultur | Etiketter , , , , , | Lämna en kommentar

Helsingfors och självständighetsdagen 2017

Förra veckan hade vi semester och hade tidigt på året bokat in en resa till Finland för att fira mitt ena hemlands 100-årsjubileum. Helsingfors var det självklara målet, då det är den sista staden jag bodde i i Finland och då det är landets huvudstad. Det officiella organet för koordinationen av firandet, Suomi100-organisationen, hade uppmuntrat människor i både organiserad och oorganiserad form att skapa sina egna evenemang under parollen ”Tillsammans” och det visade sig att firandet på intet vis var koncentrerat till just Helsingfors. Överallt i Finland firades det på de mest fantasifulla sätt och självklart pågick evenemanget även i sociala medier, eller some, som dessa brukar kallas i landet.

Underhållning med bl a musicerande på såg på Silja Symphony.

En matbit på kafeterian bland horder av studenter från, vad det verkade, tekniska högskolor. Siljas utvalda drycker brukar vara utmärkta och så även denna jubileumsöl.

Men jag behöver ju en mascara snart och ett nytt läppstift i en annan färg. Och nagellack. Sminkväska och röda mattan dessutom…(överlistad av kommersens ränksmeder igen)

Uffe låter sig överlistas av en dubbel espresso och Hennessy XO…

Bästa passagerare, vi anländer nu till Helsingfors…

Samma kväll på Helsingfors Opera & Balett

Föreställningen ”Suomi Juhlii!”

Det var förbjudet att fotografera under föreställningen, så jag lånar bilderna nedan från etablissemangets hemsida. Föreställningen kan förresten ses här. (Börjar vid ca 00.37).

När hela publiken stod upp för att sjunga nationalhymnen som ett första nummer hade jag behövt en låda med näsdukar istället för min aftonväska som accessoar.

Regissör för föreställningen var Jere Erkkilä. Musik från bl a Pacius, Sibelius, Madetoja, Rautavaara, Merikanto, Kortekangas, Klemetti, Hakola och Collan. Solister var Camilla Nylund, Tommi Hakala och Mikael Nylund. Även nationalbaletten deltog med bl a koreografi av Marjo Kuusela (Seitsemän Veljestä – solister Terhi Talo, Tuukka Piitulainen), Imre Eck (Tuonelan Joutsen), fantastiskt framförd av Yimeng Sun och Jani Talo och Jyrki Karttunen (Valse Tristess) med Salla Eerola/Tiina Myllynmäki.

 

6.12.2017

 

Helsingfors är en stad där man kan frossa i fantastisk jugendarkitektur i dagar…

Museet för modern konst, Kiasma, till höger.

Mannerheimstatyn.

President Svinhufvud och riksdagshuset.

Mannerheimboulevarden.

Stockmann

Nationalromantiken prunkar på fasaden till Gamla studenthuset.

Arkitektoniska detaljer och nederst skor av Minna Parikka.

Lunch på Bryggeri, som i enlighet med namnet verkligen inhyser ett bryggeri. Mycket gott!

Inne på Bryggeri.

Sofiankatu med Senatstorget och Domkyrkan i bakgrunden.

Fler arkitektoniska detaljer vid Sofiagatan.

Julmarknaderna är ännu en detalj som påminner om Wien. Nederst en mycket liten och mycket söt hundvalp som hade kalasroligt i planteringarna vid Alexander II:s staty på Senatstorget.

Domkyrkan

Finlands bank

Ständerhuset, en byggnad jag inte ens kan minnas när jag senast har varit vid.

Hundra flaggor framför Presidentpalatset och Presidentpalatset, där förberedelserna för kvällens bal är i full gång…

Café/bar/restaurang Kappeli och Esplanadparken.

Vårt program för dagen kunde närmats karakteriseras som diffus och det officiella programmet var tyvärr på grund av den väldiga mångfalden svårnavigerad, så vi beslöt oss för att övergripande gå på den berömda magkänslan. den ledde oss efter Esplanadsparken till hotell Torni och dess bar.

Efter att ha gjort en äventyrlig tur upp i tornet medelst en överbelastad hiss som trafikerade under outgrundliga principer och en ranglig och väldigt smal trappa flydde vi tillbaka ner till gatuplan, där vi sett en betydligt rymligare bar. Vi fick dock göra ett ärevarv runt byggnaden för att komma till samma punkt där vi gått in första gången, men in kom vi. Och ytterligare champagne och konjak slank ner.

 

Vi träffade även på ett gäng glada finnar som dagen till ära hade klätt sig i för ca 20-talet typisk klädsel.

Torni var under kriget först en bas för journalister, men övertogs sedan för allehanda spioneriverksamhet och den ökända kontrollkommissionen höll till här.

Hotell Torni. Foto: Wikipedia

Senare på kvällen vid Stockmann.

Kalevala jewellery.

Domkyrkan, som så många byggnader i Finland och även runt om i världen, denna kväll fick bada i vackert blå ljus.

Avspärrat vi Presidentpalatset…

Blå klänningar…

Miss Finland-, eller Fröken Finland-kronor…

Litte pizza till middag och här började kroppen säga ifrån. Det har helt enkelt varit för mycket stress på sistone och jag mådde inte bra. Jag hade nog varit lite övermodig när jag trott att jag skulle orka hålla igång hela dagen. Vi borde ha tagit en vilopaus på eftermiddagen och kommit igen till kvällen. Men men…att följa resten av festligheterna på tv i hotellrummet var rätt skönt det också. Fyrverkerierna hade dock varit trevliga att se live.

7.12.2017

Nästa dag: lunch på Bryggeri igen…

Långfika på Kappeli…

En sväng förbi Bryggeri en gång till för att inhandla några öl till bastukvällen och därpå bastu på hotellet…

8.12.2017

Dagen för hemfärd. Vi träffar kusin Sam för lunch. Riktigt trevligt!

Ännu en liten fika på Kappeli hinns med innan vi måste bege oss till färjan…

Även Kappeli firar jubileum – 150 år…

M/S Silja Serenade. Helsingforsturen har en betydligt behagligare tempo och tidtabell. Man hinner ta det lugnt både på kvällen och morgonen, men behöver inte riva upp sig i svinottan efter en för kort natt och tom ta frukost. Man blir inte utjagad ur hytten för att stå och trängas med horder av turister i trånga utrymmen en halvtimme innan landstigning. Jag överväger starkt att övergå till att åka till och från Helsingfors även när vi ska till stugan…däremot har jag lämnat in klagomål angående A-hytten vi bodde i (lutande säng, limdoft, blåst genom väggen, toa som spolar efter flera försök och bara kallvatten i duschen. Inte riktigt vad jag förväntar mig av Silja.)

Hejdå Helsinki och grattis Finland än en gång!

Publicerat i finland, historia, konsert, Konst, kultur, Mode, musik, Okategoriserade | Etiketter , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , | 2 kommentarer

Suomi 100 vuotta!

Kuva: Ulkomaanministeriö

Onneksi olkoon Suomi ja suomalaiset! Maamme täyttää tänään 100 vuotta. 100 vuotta uskomattoman suuria ponnistuksia, saavutuksia, verta, kyyneliä, riemua, rakkautta ja sisua. Pieni, omapäinen ja sitkeä valtio idän ja lännen saumalla, suurien mylleryksien rajalla. Tuhansien järvien kaunis maa ja sen saunaa ja rantoja rakastava kansa. 100 vuotta on pieni maamme nyt pinnistellyt, pärjännyt ja vielä ansioitunut moninaisissa yhteyksissä ja monilla aloilla. Onnea Suomi ja suomalaiset! Tänään 100 ja huomisesta vähintään toiset 100!

 

Kuningatar Silvia, kuningas Carl Gustaf, presidentti Sauli Niinistö ja rouva Jenni Haukio. Kuva: YLE

Publicerat i finland, historia, konsert, kultur, musik | Etiketter , , , , , , , , , , , , , , , , | 2 kommentarer

”Tro, hopp och kärlek” i Uppsala

Fortsättning från föregående inlägg om utflykten till Uppsala.

Efter kyrkogårdsfotografering, gudstjänst och lunch blev det dags för utflyktens andra, huvudsakliga mål: utställningen ”Tro, hopp och kärlek” på Upplandsmuseet.

Sjömanstatueringar, således. Jag planerar att utvidga min konstnärliga verksamhet till att även innefatta tatuering och då blir självklart en utställning som denna än mer intressant. Här följer en bildkavalkad med ett urval texter. Ett tydligt, modernt genusperspektiv genomsyrade hela framställningen och fixeringen vid genus, kön och sexualitet var minst sagt tydligt närvarande, men jag har koncentrerat mig mer på det jag fann intressant för min egen del. Vill ni få er genuspekpinnarna till livs, får ni bege er dit själva. Inträdet är ”gratis”.

Här nederst en bild ur en dansk stumfilm, där en femme fatale (bokstavligen) snärjer en man. Illustrerar fresterskan som en av de kvinnliga arketyperna som förekommer i många tatueringsmotiv. Vad konstapeln och de andra gör i faggorna framgick inte.

De äldsta, ofta handknackade tatueringarna, är oerhört charmiga i mitt tycke. Old school-motiven som fanns som exempel likaså. Planen är att jag ska sikta på att lära mig fotorealistisk framställning, men även göra bilder i Old school-anda. Jag ska framställa en egen bildkatalog, men tanken är att kunna vara flexibel med stilar. En kombinerad konstgalleri/tatuerarsalong är målet som hägrar. Det har visat sig något trögt att snacka in sig som snart 50-årig lärling hos en studio, men jag har en back up-plan…

Vi passade också på att titta lite på den fasta utställningen på Upplandsmuseet:

Kakelugn i genomskärning.

Uppsala domkyrka verkar ha blivit av med en del av sin ornamentik och även en del små torn under åren…

Tiggarbössa anno dazumal.

De mer handfasta publiceringsverktygen från förr…

Lite kaffe, smoothie och godsaker före hemfärden…

Jag skulle verkligen kunna tänka mig att bo i Uppsala. Kontrasten mellan en gammal universitets- och kulturstad och en bruksort när man jämför Uppsala med Södertälje är markant. Kulturlivet i Södertälje är minst sagt modest och utbudet av mysiga restauranger, caféer, butiker och miljöer går inte att jämföra. Uppsala är förstås också dubbelt så stort befolkningsmässigt och har sin charmiga gamla stad och de fantastiska kulturmiljöerna kring universitetet, Carolina Rediviva och domkyrkan som starka konkurrensfördelar. I Södertälje kunde man kanske ändå förvänta sig att de stora industrierna skulle kunnat dra till sig tillräckligt med människor för att även kulturlivet skulle fått sig ett uppsving, men nej. I Södertälje finns inte en enda biograf. Det omfattande kulturella utbytet med omvärlden har resulterat i ett abnormt överskott av frisörsalonger och affärer för bröllops- och festklänningar extra allt. Samt en hel del exotiska livsmedel som finns att köpa framför allt på livsmedelsaffärerna i förorterna. Södertälje är en industristad där människorna främst verkar vara intresserade av sport. En cool tatueringsstudio och konstgalleri är precis vad Södertälje behöver, eller…? Det kanske är bättre att sikta in sig på ett annat läge?

 

 

Publicerat i feminism, Film, genus, genusvetenskap, historia, identitetspolitik, Inspiration, invandring och integration, Konst, kultur, lowbrow, Mode, skräckkonst, Tatuering, Utställning | Etiketter , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , | 1 kommentar

Danko Jones och ”Tro, hopp och kärlek” i Uppsala

Omtumlad och trött efter en ganska prövande vecka begav jag mig i sällskap av min andra hälft till Uppsala på torsdag eftermiddag. Den stora anledningen till utflykten var att Danko Jones, denna eminenta orkester från Kanada, skulle uppträda  på etablissemanget Katalin som är inhyst i SJ:s gamla godsmagasin i Uppsala. Konserter kan ju ibland dra ut på tiden och beroende på omständigheter som i förekommande fall exempelvis artistiska divalater (läs: Axl Rose) knappt bli klara under en hel natt, hade vi bokat in oss på hotell över natten. Nu fanns det förvisso inget som helst som tydde på att det skulle behöva bli på det viset med Danko Jones, men sista tåget in mot Stockholm och vidare mot Södertälje skulle avgå kl. 11.26 från Uppsala C, så better safe than sorry. Det visade sig vara ett bra beslut. Vi hade förstås hunnit med det sista tåget, men då hade vi inte upplevt allt det andra vi nu kom att göra i Uppsala.

Katalin visade sig vara ett mycket trevligt ställe. Bra bar, matmöjligheter och avskiljd konsertlokal (också med bar). Förbandet Skaeckoedlan hörde vi genom väggen och det lät stundtals finfint enligt mig. Coola tröjor hade de också.

Jag hade inte hört jättemycket av Danko Jones material innan den här konserten, men föll så klart som en fura för framförallt de delar av produktionen där de punkiga, bluesiga och psychobillyiga (men vilket ord det blev) inslagen dominerade. Att musiken har väldigt många olika slags influenser är också ett stort plus, om det görs bra, som av Danko Jones. Jag är inte förtjust i nu-metallen där metal, rap och pop ofta blandas i en rätt disparat kompott, men smältdeglar av sorten Danko Jones eller System of a Down är rena fröjden för örat.

En promenad genom staden efter den utmärkta konsertupplevelsen:

Fina fåglar i Stadsteaterns fönster.

Vid Fyrisån.

Uppsala är en fantastisk stad. Jag skulle inte ha något emot att bo där.

Efter en god men för kort natts sömn begav vi oss på nytt mot de centrala delarna av staden. Den vackra Gamla kyrkogården.

Vi styr kosan mot Uppsala domkyrka, där vi förra gången det begav sig inte kunde se hela interiören pga evenemang. Museum Gustavianum i förgrunden.

Johan III:s grav.

Katarina Jagellonica, Johan III:s hustru.

Lite kuriosa: Katarina Jagellonicas syster Anna Jagellonica var gift med Stephan (Istvan) Báthory, kung av Polen och morbror till den ökända ”blodsgrevinnan” Elizabeth (Erzsébet) Báthory. Jag har sedan ett antal år ett slags projekt på gång kring den sistnämnda. Jag hoppas att jag någon gång hinner färdigställa det. Familjen Báthory hade i hög grad band och rivaliteter med den helt dominerande, starka adelssläkten Habsburg i det centraleuropeiska maktspelet under 1500- och 1600-talen (och även angränsande århundraden). För Gustav Vasa, som ville befästa sin plats som en furste på samma nivå som de centraleuropeiska och framför allt tyska furstarna var band till bland andra de här familjerna essentiella.

Katarina Jagellonica. Bild från: Wikipedia

Anna Jagellonica. Bild från Wikipedia

Stefan Bathory och Anna Jagellonica. Bild från: Wikipedia

St Eriks relikskrin.

Vasakoret. Enligt Wikipedia ”den mest förnämsta platsen” i kyrkan, längst in i mittskeppet. Under medeltiden var det här koret invigt åt Jungfru Maria och kallades Vårfrukoret:

En gudstjänst skulle just börja och vi beslöt oss för att stanna och delta.

Överst en modern predikstol och nederst en traditionell. Man kan ju konstatera att prästen nedstigit till en decimeter ovanför församlingen och att det pompa och ståt som omgivit förkunnandet fått stryka på foten. Vid nattvarden samlades deltagarna ståendes i en halvcirkel kring prästen till skillnad från förr, då man knäböjde vid altarpodiet.

Om utställningen ”Tro, hopp och kärlek” kan ni läsa i nästa inlägg…

 

Publicerat i finland, goth, historia, konsert, Konst, kultur, musik, Okategoriserade, religion | Etiketter , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , | 3 kommentarer