Konsten att missa elefanten i rummet

Lady Dahmer ger en analys av SD:s framgångar:

ladydanalys

Med brasklapp för att jag inte bidragit med klick för hennes inlägg (=jag har inte läst själva bloggposten), så tycks det handla om en monumental förmåga att missa elefanten i rummet. Förvånansvärt lite radikalfeminism i det här stycket dock.

Publicerat i feminism, identitetspolitik, medier, Okategoriserade, politik | Etiketter , , , , , , | 2 kommentarer

Dagens tvättråd

Ligger hemma, djupt försjunken i en förkylning, betraktar det begynnande kaoset kring regeringsbildning och budgetförslag med både spänning och oro. Alla märkliga yttranden om Alliansen; ”de har slitit sönder landet”, ”de har vidgat klyftorna” etc etc ringer fortfarande i öronen och nu när dammet har lagt sig efter valen är den dominerande känslan förvåning. Och samtidigt inte. Många önskade sig en rödgrön röra- den har de fått nu. Inte tillräckligt kommuniströd för vissa, dock. Många kände sig inte lyssnade på, med en hel del fog. Tillräckligt många stödde inte den Allians som gett oss åtta stabila år med goda finanser trots en massiv lågkonjunktur. Så här sitter vi, med en spräcklig röra och både Reinfeldt och Borg ska försvinna.

Förkylningen gör tankarna dimmiga, så jag rekommenderar istället följande:

Jussi H. Lundell – Det blev inte bra – låt oss göraprecis som tidigare fast ännu mer

Jussi H. Lundell – Förr i tiden var flickor slavar och Sverigedemokraterna är hemska

Ekvalist – SD kan bevisligen inte mobbas bort

Toklandet – Vad säger valresultatet egentligen?

Nu till det som egentligen skulle vara inlägget:

washDagens tvättråd!

Publicerat i feminism, identitetspolitik, journalistik, medier, Okategoriserade, politik | Etiketter , , , , , , , | 2 kommentarer

Läsvärt

En mycket läsvärd artikel av Eli Göndör i Corren!

Publicerat i feminism, genusvetenskap, identitetspolitik, jämställdhet, journalistik, medier, Okategoriserade, politik, pseudovetenskap, religion | Etiketter , , , , , , , | Lämna en kommentar

Ett perspektiv på SD:s valframgångar

Jag fick följande kommentar till ett inlägg och vill gärna lyfta fram den i form av ett eget inlägg. Ett perspektiv på SD:s valframgångar.

 

”Efter en sömnlös natt la jag min röst till slut på SD, jag som röstat på C och M hela mitt liv. Varför gjorde jag det?

I mitt fall var det på grund av energifrågan och klimatfrågan som drabbats av en precis lika snäv åsiktskorridor som invandrings och genusfrågan. Till viss del styrdes det av invandringspolitiken ur ett personligt perspektiv. I min by på 100 invånare vill man ha ett asylboende för minst 50 pers (immigrationsverkets minimikrav för att få ställa upp i upphandlingen).

När kommer man att bygga asylboenden på Södermalm så att befolkningsmängden ökas med 50% i relation till den befintliga över en natt?

På informationsträffen fick vi veta att detta var ett tillfälligt boende. De asylsökande kommer direkt dit från sina länder i väntan på att riktiga bostäder skall frambringas åt dem. En del kommer att ha psykiska problem.

När vi frågade hur upplägget var så fick vi veta att endast en städare och en kock skulle finnas där. Kl. 16.00 går de hem och då är problemet bybornas.

Då vi frågade hur säkerheten skulle kunna garanteras för både boende och bybor blev svaret att spetskompetens finns. Denna spetskompetens var en pensionerad dansvakt som skulle kunna köra 10 mil till vår by. Polisen skall givetvis kontaktas först men med två bilar och en enorm area så kan polisen vara ännu längre bort.

Politiker, tjänstemän samt ”mini-bert” som ägde företaget som skulle ha boendet stod bara och hånflinade åt våra frågor och farhågor. Skall man ha ett boende så anser jag att man skall ha adekvat personal både gällande kompetens och personalstyrka. Allas säkerhet skall kunna garanteras det måste vara en grundförutsättning.

Nu är säkert det flesta ofarliga och hjälpbehövande människor men vem tar ansvar om det nu händer något? Inte politiker, inte tjänstemän och verkligen inte ”mini-bert” det kan ni vara säkra på.

Det slog mig att inavlade bonnläppar som jag kanske inte röstar på SD för att vi är inavlade bonnläppar som hatar andra utan för att vi till slut inte ser något annat val när de goda människorna kör över oss gång på gång och hela tiden viftar bort farhågor och synpunkter med ett hånflin.

Politiker som inte hånflinar åt sina väljare vore kanske en bra start för att börja arbeta med problemet.”

Publicerat i journalistik, medier, Okategoriserade, politik | Etiketter , , , , , | 4 kommentarer

Skön dag på tur till småsömniga Enköping

Jag hade röstat i de två val jag är berättigad att rösta i; landstings- och kommunalvalen redan i veckan och spenderade gårdagen långt borta från valvakor, -analyser och – hysteri på ångfartyget Mariefred. Det var dags för höstens kulturresa som den här gången gick till Enköping, en stad som fartyget kanske för sista gången kunde besöka eftersom Enköpingsån är mycket grund och vattendjupet minskar för varje år.

DSC_0485-50-c DSC_0486-50 DSC_0487-50 DSC_0489-50 DSC_0490-50 DSC_0493-50Enköpingsåns mynning.

DSC_0495-50 DSC_0496-50

Kapten Insulander med besättningsmedlemmar.

DSC_0497-50 DSC_0498-50 DSC_0499-50 DSC_0501-50 DSC_0502-50 DSC_0504-50-cDe fyra elementens brunn av Stig Sjögren på Stora torget i Enköping.

Tyvärr verkar man även i Enköping ha ryckts med i de rivningsvågor av stadscentra som drabbat så många orter under efterkrigstiden. Den enda kvarvarande och vackra byggnaden som tycks ha existerat vid Stora torget i Enköping, stadshotellet, har rivits för ett antal år sedan till följd av en lång rad av år av negligerat underhåll kombinerat med den moderna vurmen för hägrade glaspalats som inhyser den sedvanliga floran av internationella kaffe- och klädkedjor etc. Något sådant har ännu inte byggts på tomten, men min vilda gissning är att det vår något sådant som fanns i planerna när hotellet revs.

Enköping - Stadshotellet 1924Stadshotellet i Enköping år 1908.

1024px-Enköping_Stora_TorgetSå här har detta hörn av torget sett ut. Stadshotellet låg till höger om husen i bilden.

torg01Så här ser det ut idag. Tyvärr tänkte jag inte på att ta någon egen bild där och då, så denna är en skärmdump från Google. Där kan ni för övrigt beskåda torget i övrigt.

DSC_0505-50 DSC_0506-50Enköping är känt för sina vackra parker och även på Kungsbron fanns det tjusiga blomarrangemang.

DSC_0507-50 DSC_0508-50 DSC_0510-50 DSC_0512-50 En fin Cadillac mötte upp oss vid kajen…

DSC_0517-50 DSC_0518-50-c DSC_0519-50-c DSC_0520-50 DSC_0521-50 DSC_0522-rak-50-c DSC_0523-50 DSC_0922-50 DSC_0926-50 DSC_0936-u-50Foton: Susanna Varis, Ulf Holmén

En gedigen och mycket rolig tripp på 12 timmar…

Publicerat i ångfartyg, historia, Konst, kultur, Okategoriserade, samhällsplanering | Etiketter , , , , | 8 kommentarer

SD:s framgångar i valet

…kommenteras  här lysande av bloggen Löjesguiden. På SvD:s ledarsida kommenterar docent Jungar från Södra Törn…förlåt…Södertörns högskola samma sak, dock utan att vare sig se eller kommentera medias roll som skapare och upprätthållare av åsiktskorridoren, eller feminismkritiken i sin artikel. Fanns det verkligen ingen annan expert som kunde analysera frågan?

Publicerat i feminism, genusvetenskap, journalistik, medier, Okategoriserade, politik | Etiketter , , , , , , | 5 kommentarer

Den andra sidan skymtar till

Costa_Concordia_13Costa Concordia. Foto: wikipedia cc

Det är sällan, för att säga aldrig, som man numera läser en artikel i en svensk tidning (eller hör ett radioprogram, ser ett tv-dito, ser en pjäs, tar del av en kulturyttring…) som beskriver män eller manlighet på ett positivt sätt. Eller på ett sätt som strider mot den radikalfeministiska/genusvetenskapliga beskrivningen. Med en försiktig väntan öppnar jag idag kulturdelen i SvD för att läsa den på omslaget blänkta artikeln Män får aldrig vara offer av författaren Marcus Priftis.

Artikeln uppehåller sig, i likhet med genusvetenskapen, till stora delar i fiktionens värld och tar upp exempel ur främst svenska och amerikanska filmer. Priftis beskriver hur mansrollen innebär ett uppoffrande, att sätta plikten framför allt. Så långt håller jag med och tycker att det är hälsosamt för debatten att även det man skulle kunna kalla för nackdelar av könsroller för individen för en gångs skull handlar om mansrollen. (Feminismen grundar sig överlag på att fokusera på de fördelar som mansrollen/att vara man för med sig och de nackdelar som kvinnorollen/att vara kvinna för med sig, som det nyligen konstaterades i kommentarerna – minns tyvärr inte av vem – på Genusdebatten).

Men självfallet måste ordningen återställas på något vis. En sådan här sak kan man inte konstatera utan brasklappar och i artikeln finns följdaktligen ett konstaterande om att många män inte följer just det uppoffrande mansidealet till exempel i krissituationer. Artikeln är illustrerad med den kantrade Costa Concordia:

”Verklighetens män beter sig inte på det här sättet. Studier av fartygshaverier visar tvärtom att män tenderar att vara överrepresenterade bland de överlevande. Självbevarelsedriften trumfar idealet, för män liksom för alla andra, och männens fysiska styrka gör att de oftare vinner kampen om platserna i livbåtarna. Inför den ögonblickliga faran förlorar moralen sin relevans – när det gäller livet räddar sig den som kan.”

Det räcker liksom inte att konstatera att den manliga fysiken i genomsnitt ger större möjlighet att överleva en situation som till exempel ett sjunkande skepp. Alltihopa måste förstärkas med en insinuant ”kampen om platserna i livbåtarna”. Läsaren ska föreställa sig ett scenario där män bufflar sig fram till livbåtarna och skuffar undan kvinnor.

”I ”Turist” räddas familjen från sammanbrott genom att mamman Ebba iscensätter en räddningsaktion i en dimmig skidbacke, där Tomas får ”undsätta” henne ur en snödriva trots att hon kan både gå och åka skidor utan hjälp. På så sätt kan han återfå en skärva manlighet och familjecharaden kan fortsätta. Fastän tragedin är hans, är det på sätt och vis alltså hon som i slutändan offrar sig.

Det säger också något viktigt om det heroiska mansidealets konsekvenser.”

Slutklämmen förtydligar vem som är den egentliga hjälten och den som offrar sig: kvinnan. Ordningen återställd.

Det som kunde ha blivit en nyans i den enkelspåriga könsdebatten blev istället ytterligare en i raden av artiklar som går ut på att skriva ner män och manlighet.

Publicerat i blodtryckshöjare, feminism, Film, genus, genusvetenskap, journalistik, kultur, misandri i media, Okategoriserade, pseudovetenskap | Etiketter , , , , , , , , , | 16 kommentarer

Gästinlägg: Oravsky om Edwards och Ohlsson

Tack demokratiminister Birgitta Ohlsson

 

Jag skrev till dig (och några andra beslutsfattare) angående SCUM-skådespelerskan Andrea Edwards och hennes upprepade angrepp på mig, vars enda ”(o)gärning” var att jag recenserade teateruppsättningen SCUM utan att falla in i den entusiasmtrans som en sann feminist – och det är jag – förväntades att högljutt uppvisa.

Du svarade inte, där var du lik dina mäktiga kolleger.

 

Men den 10 september 2014 kom du med besked – om än inte personligen till mig – att du lyssnade på mig, att ”du vill införa hårdare straff för dem som hotar journalister och andra som har jobb som anses viktiga för demokratin.”

 

I ett första steg, som regeringen kommer att besluta om under den 11 september – på samma datum som terroristattackerna mot World Trade Center i New York och Pentagon i Washington D.C. utfördes, och Sveriges utrikesminister Anna Lindh avled till följd av de skador hon tillfogades av den knivbeväpnade Mijailo Mijailović – skall dessa hot ”kartläggas”.

Jag får innerligt hoppas, att kartläggningen inte kommer fram till att först och främst är det bara de manliga förövarna som skall ”hårdare bestraffas”, utan att även de mjuka, moderliga, feminina får i jämställdhetens och demokratins namn samma bemötande. Du är ju trots allt demokratiminister och dessutom, liksom jag, även sann feminist.

Som sagt Birgitta Ohlsson, tack för att du lyssnat på mig och dessutom även svarade på min propå.

En vecka innan riksdagsvalet, verkar Sverige ha drabbats av medbestämmande. Från och med vecka 38 och de följande 210 veckorna framåt, blir överhetens egna oinskränkbara reda och ordning återigen återställd.

© vladimir oravsky

Publicerat i feminism, gästinlägg, genusvetenskap, jämställdhet, journalistik, kultur, medier, Okategoriserade, politik, pseudovetenskap, religion | Etiketter , , , , , , , , , | 1 kommentar

Moderering på kommentarer

Härmed införs moderering på kommentarer igen, tack vare ett återkommande nättroll.

Publicerat i Okategoriserade | Lämna en kommentar

Jag kommer att medverka på AAF!

AAF-final

Jag är mycket glad att kunna meddela att jag kommer att representeras av galleriet Art Motion på nästa Affordable Art Fair  i Stockholm, 2. – 5- oktober 2014!

 

Publicerat i Affordable Art Fair, Art Motion, events, Konst, kultur, Utställning | Etiketter , , , , , , , | 6 kommentarer