Rymdljud

En liten paus i den pågående politiska kakafonin:

 

Publicerat i musik, Okategoriserade, teknik, vetenskap | Etiketter , , , , , , , , , | 6 kommentarer

Folket har de tomtar de förtjänar

linneaengströmfb

Linnea Engström är inte bara en Midsommarfitte-aktivist, hon har en muskel också. Bild från Engströms Facebook-sida. Är det bara jag som får olustiga vibbar av den här bilden?

Jag läste häpet om Miljöpartiets avsikter att rösta nej till den nya kommissionen i EU-parlamentet i gårdagens SvD. Vad vet jag, det kanske man har all rätt att som ett parti göra, men motiveringen andades en slags hybris och högt uppskruvade krav om en kommission just exakt enligt Mp:s önskemål:

”EU:s regeringar, kommissionsordförande Jean-Claude Juncker och Europaparlamentet har alla misslyckats med sina demokratiska uppgifter. Resultatet är en icke jämställd kommission som sviker inom miljöpolitiken och där minst en kommissionär är jävig inom sitt ansvarsområde. Därför kommer Miljöpartiet att rösta nej till Junckers kommission i morgon.”

Kommissionen har inte tillämpat 50/50-kvotering och för inte en miljöpartistisk politik. Om inte jag får precis som jag vill så tänker inte jag leka alls.

”Det är inte acceptabelt att Europas regeringar fortsätter att kvotera in män på de viktigaste beslutspositionerna i EU.”

Vilka belägg, utöver feministiska, socialkonstruktivistiska fantasier har man för att det verkligen pågår en kvotering? Finns det exakt lika många kvinnor som män att välja på i underlaget för nämnda kommission? Ska könet ses som en särskild kompetens? I så fall: hur går det då med den socialkonstruktivistiska fantasin? Många frågor hopar sig i vanlig ordning.

Rebecca Weidmo Uvell (som för övrigt valts till ny Slöseriombudsman idag – grattis!) skriver om detta och om de olika ledamöternas andra bravader här.

linneaSluta buga för PutinHär finns en liten förmildrande omständighet, jag håller fullständigt med om rubriken. Lösningen är jag inte så säker på dock…

Publicerat i feminism, genus, genusvetenskap, identitetspolitik, jämställdhet, Okategoriserade, politik | Etiketter , , , , , , , , , , | 17 kommentarer

R.I.P. Oscar de la Renta

Modeskaparen Oscar de la Renta har gått bort, 82 år gammal. de la Renta var en de maffiga, ofta spansk-inspirerade galablåsornas och bröllopsklänningarnas kung. de la Renta skapade även kläder åt den stora modeikonen Jaqueline Kennedy. Han började sin karriär hos Antonio Castillo och Christobal Balenciaga i Paris, men gick sedan över till Elizabeth Arden i New York, för att slutligen öppna ett eget modehus. På senare tid har han även designat åt märket Balmain.

En av mina första parfymer kom från Oscar de la Renta. Serien Sex and the City, som jag är ett stort fan av, innehåller självklart en mängd kreationer från hans modehus.

Oscar_de_la_Renta_by_foto_di_mattiOscar de la Renta

oscar01

Carrie Bradshaw i Sex and the City, övergiven på hotellet i tusenlagersklänningen…

oscar02

Sarah Jessica Parker och Oscar de la Renta

oscar080310-jackie-o-300

Jackie Kennedy i Oscar de la Renta

oscar1928295683_1

Carrie Bradshaw gör bröllopsreportage för Vogue i filmen Sex and the City.

Oscar-de-la-Renta-18

Alexandr Petrovsky (Mikhail Baryshnikov) och Carrie Bradshaw, åter i en de la Renta-klänning, på McDonalds.

oscar-de-la-renta-aw-13 oscar-de-la-renta-fall-fashion-runway-models-590sd02172010-1266443340 oscarnyfw-ss13-oscar-de-la-renta-L-c_DIjz

Smakprov ur senare års de la Renta-kollektioner. De spanska influenserna finns där, men även blinkningar åt Jackie Kennedy.

oscartopNärstudie av ryggen till bröllopsklänningen ovan.

oscarkate-moss_oscar-de-la-rentaKate Moss i en annan bröllopsklänning från de la Renta.

Tack för att ha förskönat vår värld en smula, Oscar de la Renta! Vila i frid.

Publicerat i Film, historia, kultur, Mode, Okategoriserade | Etiketter , , , , , , , , , , | 3 kommentarer

Tre unga mansaktivister beskriver hur man blir kvinna

…i public service.

Nej, det gör de så klart inte. Men däremot tre unga, feministiska kvinnor ur Stockholms media-ankdamm som beskriver hur det är att vara man och hur man blir man.

dok-gruppen-herrarna-02-jpgBild och bildtext från SVT: ”Bianca Kronlöf, Nina Haber och Elin Söderquist i arbetet med deras största utmaning hittils: en humoristisk uppgörelse med patriarkatet.”

Gruppen och Herrarna, ännu ett program i SVT som jag inte behöver se.

Publicerat i feminism, genus, genusvetenskap, identitetspolitik, journalistik, kultur, medier, Okategoriserade, politik, pseudovetenskap, TV | Etiketter , , , , , , , , | 18 kommentarer

F! bidrar med en säkerhetspolitisk analys

Schyman-försvarGudrun anser att det finns säkerhetspolitiska problemområden, men vill ändå skrota försvaret. Bild från Rödgrönröra.nu

I Expressen finns idag ett debattartikel signerat Gudrun Schyman och Veronica Svärd från F! Goda råd till den feministiska regeringen står som spön i backen i denna lilla skrift:

”Men satsningarna på ubåtsjakter, sjunkbomber och avlyssning har inget med fredsbevarande att göra – det handlar om en föråldrad patriarkal politik som får försvarsromantiker att fira julafton!”

[...]

”Den upptrissade upprustningsdebatten som pågått de senaste månaderna når allt högre höjder. Försvarsmakten har lokaliserat en ubåt och plötsligt blir utländska farkoster misstänkta för att vara ett militärt hot mot Sveriges säkerhet. Men för att tala lite klarspråk så har inga hot riktats mot Sverige. Att ubåtar finns i gränstrakterna är inte ett hot om krig, det tillhör deras arbete.”

[...]
 
”Ett större fokus på konfliktförebyggande, som att Sverige tog initiativ till samtal med Ryssland om deras förmodade nyfikenhet, hade varit säkerhetspolitiskt mer strategiskt. Det är samtal som skapar hållbar säkerhet, inte att tolka andras vaga signaler om närmanden som krigsförberedelser och bidra till ett militärt upptrissat tonläge där muskler mäts mot varandra.”
 

(Det här låter som en parafras på en föråldrad relationsgivningsspalt: ”Ett bättre sätt för dig att närma dig denna pojke, är att inleda ett samtal om hans förmodade nyfikenhet. Det är samtal som skapar hållbara relationer, inte att tolka andras vaga signaler om närmanden som förberedelser till övergrepp och bidra till ett upptrissat tonläge…”)

”Sverige har aldrig kunnat, och kommer aldrig att kunna, mäta sig med militära stormakter.”

Direkt felaktigt påstående (Sverige har både varit en stormakt historiskt sett och haft en väl konkurrenskraftig militär i nära samtid9 som dessutom motsäger meningen innan:

”Skrämselbilden som målas upp att Försvarsmakten inte kan skydda Sverige vid ett eventuellt militärt angrepp är historielös.”

[...]
 
”Vårt största säkerhetshot är inte Ryssland. Försvarsberedningen liksom FN har konstaterat att våra största säkerhetshot är klimatförändringar respektive mäns våld mot kvinnor som skördar betydligt fler liv än de som sammantaget dör i militära konflikter.”
 

Biltrafiken då? När ska de militära resurserna sättas in för att bekämpa biltrafik?

”Liksom FN uppmanar Feministiskt initiativ till nedrustning och ökade insatser på konfliktförebyggande och konfliktlösande arbete. Säkerhet byggs genom nedrustning, diplomati, satsningar på människors välfärd och att motverka den globala uppvärmningen.”

Javisst, ingen förnekar betydelsen av dessa saker, med varierande åsikter om den globala uppvärmningen då. Men sedan hittar F! åter sin huvudfiende:

”Parallellt måste vi göra upp med den maskulinitet som genom sitt våldsförhärligande bidrar till död på samhällets alla nivåer.”

Gud och djävulen identifierade, så skönt. Slipper vi tänka mer på det. Det är ju bara män som skapar normer om maskulinitet? Våldsbrottslingar får inga kärleksbrev på fängelserna? Kvinnor är aldrig våldsamma? Kvinnor premierar aldrig våldsamma män?

stella-46-cake-bomb-lgVykortsmotiv av Stella Marrs, involverad i den anarkafeministiska Rrriot Grrrl-rörelsen.

”En föråldrad patriarkal försvarspolitik som drivs av män är ingen framgångssaga, tvärtom. Därför är det nedslående att konstatera att vi har 13 män och 4 kvinnor i riksdagens försvarsutskott samt en man som försvarsminister.”

Allt blev ju frid, fröjd och blomsterängar med fru Thatcher och fru Rice vid rodren?

”Vi gladdes åt nyheten att utrikesdepartementet fått två kvinnliga ministrar som gett tydliga signaler om en feministisk utrikespolitiskt utveckling de kommande åren. Vi undrar nu var denna framsynta hållning tagit vägen hos den regering som utnämnt sig själv till feministisk? Kommer den fortsätta gå sin patriarkala militära väg?”

Nå, Stefan Löfvén?

Cornucopia? om samma ämne här.

Bloggen Enligt Min Humla om samma här.

Toklandet här.

 

 
Publicerat i feminism, genus, genusvetenskap, historia, identitetspolitik, jämställdhet, misandri i media, Okategoriserade, politik, pseudovetenskap, religion | Etiketter , , , , , , , , , , , , | 8 kommentarer

Löfvén och Niinistö

niinistoStefan Löfvén och Sauli Niinistö. Foto: Aftonbladet

Stefan Löfvén är på besök i Finland och man har diskuterat ett fördjupat säkerhetssamarbete mellan länderna. Angående ubåtsjakten säger Löfvén:

”– För det första så pågår ingen ubåtsjakt, utan en underrättelseoperation där försvaret har fått tre observationer, två på fredagen och en på söndagen. I akt och mening att ta reda på vad det faktiskt är, det är det första man måste veta, säger Stefan Löfven.

Han menar att det fortfarande är oklart vad det är exakt som har hänt.

– Operationen pågår och det är vad vi vet, vi vet inte exakt vad det är för någonting och då måste man först ta reda på det innan man kan ha någon ytterligare operation. Där är vi nu och det är klart att vi har pratat om det. Jag har informerat Alexander Stubb om vad vi vet och han har självfallet frågat, säger han.”

vilket förstås är helt i sin ordning.

Apropå president Niinistö…jag blir alltid så fascinerad över hur lik han är min morfar, särskilt som unga:

ukkisauliMorfar Antti till vänster, Sauli Niinistö till höger.

ukkibi-16 ukkik-05 ukkisauli1288570018668Morfar Antti Lukkarinen på de två översta bilderna, Sauli Niinistö på den understa.

Något av en spitting image, eller hur?

 Tillägg:

Fnordspotting beskriver här nästa steget i Magdalena Anderssons ”lömska tricks-politik”, något av ett kännemärke för nämnda dam. Maria Ludvigsson i SvD om Anderssons andra tricks här.

Publicerat i feminism, finland, Kuriosakabinettet, Okategoriserade, politik | Etiketter , , , , , , , , | 2 kommentarer

Lars Lindström funderar kring ”manligheten”

johan-ehrenberg-manlig-alfafeminist-citat-1Johan Ehrenberg, en annan manlig feminist. Bild från Jämställdhetsfeministern.

Jaha, så var det dags igen…

Den här gången är det Lars Lindström på Expressen som funderar kring män och manlighet i den sedvanliga för vissa manliga journalister, feministiskt självspäkande andan.

”Vad är det för fel på oss? Varför rånar vi banker, misshandlar, mördar? Varför slåss vi för att vi älskar ett fotbollslag? Varför misshandlar vi kvinnorna vi säger vi älskar? Och varför sysslar inte kvinnor i samma utsträckning med denna dårskap?”

Lindström vill här positionera sig som Mannen 2.0, den mera utvecklade och förädlade sorten av män, den som inte riktigt räknas till de ondskefulla flåbusar som han i feministisk anda anser att resten av männen är. han vill visa på att han själv minsann har nått insikt och vill här söka frälsning hos den agendasättande feminismen.

”När bristen på jämställdhet mellan män och kvinnor diskuteras hamnar vi ofta i löneskillnader, exploateringen av kvinnokroppen, bristen på kvinnor i företagens högsta ledning och styrelser, och att kvinnor endast har två av tio platser i parlamenten, internationellt sett. Viktiga saker, många normer och strukturer att förändra, för allas vår skull.”

 

Lindström har, i likhet med väldigt många andra, läst och tagit till sig den radikalfeministiska analysen. Konstigt vore väl annars, vi blir bombarderade med den dagligen från en förkrossande majoritet av etablerad media. Den moderna, svenska radikalfeminismen fokuserar mycket riktigt på löneskillnader (och förkastar människors fria vilja att välja yrken), exploatering av kvinnokroppen (men inte av manskroppen), bristen av kvinnor i företagens högsta ledningar och styrelser (sk apex fallacy – man jämför hela kollektivet kvinnor med den klick av män som befinner sig på dessa maktpositioner, i övrigt: människors egna val) och att kvinnor har bara två av tio platser i parlamenten internationellt (flyttar fokus till utlandet när orättvisor på hemmaplan inte hittas).

”Men debatten om skillnaderna mellan män och kvinnor som grupper har ett så mycket större innehåll. Svenska flickor har bättre betyg än pojkar. Tjejer skaffar sig oftare en högre utbildning. Kvinnor lever längre än män. Män kör ihjäl sig och andra oftare. Män super sönder sig mer frekvent. Män har färre nära vänner, och dubbelt så många män som kvinnor tar livet av sig. Kvinnor är inte alls lika benägna att slåss, misshandla och mörda.

Kvinnor läser dessutom fler böcker och går oftare på teater. Om man inte bara är ute efter makt och pengar verkar det roligare att vara kvinna: bättre betyg, högre utbildning, fler vänner, mer kultur, färre slagsmål och längre liv.

Vart och ett av dessa påståenden skulle egentligen tarva ett eget stycke av kommentar, men andemeningen i denna uppräkning är även den den gängse radikalfeministiska: kvinnor är lite finare och bättre människor. Lindström verkar inte alls reagera på att de fakta han räknar upp står i direkt motsats till den bärande idén hos just feminismen och genusvetenskapen, nämligen den om könsmaktsordningen. Om nu kvinnor lever så mycket bättre liv, varför anser feminismen att de är underordnade och förtryckta?

”Så enkelt är det förstås inte, men om vi vill ändra på hur samhället ser ut handlar det inte bara om att ge tjejer bättre självförtroende utan också att ge pojkar andra förebilder och andra sätt att uttrycka känslor än att slåss och hävda sig genom fysisk styrka.”

Breddade könsroller är bara välkommet, men finns svaret att söka hos mera feminism? Hur skapas egentligen en könsroll? Sker detta isolerat hos männen som grupp för sig respektive kvinnorna som grupp för sig? Feminismen brukar högljutt anklaga patriarkatet (= alla män eller en diffus, osynlig struktur, allt efter behag i den moderna, radikalfeministiska förståelsen) för till exempel kvinnors utseendehets och de förväntningar som kvinnorollen för med sig. Skapar detta ”patriarkat” både den manliga och den kvinnliga könsrollen, utan att exempelvis kvinnorna som kollektiv alls är inblandade med något ansvar? Vem premierar att en man kan slåss eller hävdar sig genom fysisk styrka?

Nästa stycke är så infantilt att jag inte ids kommentera. Men sedan:

”Jag är inte rädd för feminismen, genusforskningen eller kvinnorörelsen, men jag är skräckslagen för mansrörelsen, den som begår grova sexövergrepp på förskolebarn, säljer, köper och utnyttjar tonårstjejer som sexslavar, misshandlar och våldtar kvinnor.”

Va? Vad menar karln? Vad är det för mansrörelse? Jag blir stum. För att återhämta mig lite gör jag en parafras:

”Jag är inte rädd för humanismen, vetenskapen eller mansrörelsen, men jag är skräckslagen för kvinnorörelsen, den som misshandlar sina partners utan påföljder, den som dödar sina spädbarn, misshandlar, säljer, köper och utnyttjar tonårspojkar i utlandet, psykiskt misshandlar och falskanmäler våldtäkter.”

Hur tjänar det någon som helst form av jämställdhetsarbete att demonisera och avhumanisera det ena könet??? Lindström ser inga som helst problem med att kollektivt skuldbelägga alla män för vad en minoritet kriminella och sjuka människor gör. Som så ofta påpekats, varför är inte dylik smutskastning när det gäller till exempel etnicitet i sin ordning? Men grattis Lars Lindström, du har från din fördelaktiga position som skribent i etablerad media och med betalt för det ”arbete” du gör, antagligen lyckats positionera dig som en ”god och fin feministisk man” i dina feministkretsar. Att det sker på bekostnad av alla män och jämställdhetsarbetet i sig är väl inget som bekommer er. Du är ytterligare en i raden av personer som gör karriär på (mans)hat.

”Många män är negativa till feminismen på grund av rädslan att förlora privilegier vi faktiskt har. För att uppnå jämställdhet krävs en förändring av mäns levnadsvanor, attityder och värderingar.”

Vilka privilegier skulle det vara? Skulle det vara något av alla de svenska lagar som särskilt gynnar kvinnor (föräldrabalken, lagstiftning om kvinnors organisering, kvinnofridslagen etc) och inga som särskilt gynnar män? Varför behövs förändring av enbart mäns levnadsvanor, attityder och värderingar? Vems definition på jämställdhet ska vi tillämpa (själv är jag inte anhängare av den socialkonstruktivistiska utfallsmodellen, 50/50)? Slutklämmen:

”Det är inte synd om mannen, men det är synd om människorna.”

håller jag med skribenten om, men inte på det sätt som han förmodligen avser.

– : – : – : –

Gendertruce skriver ett öppet brev till Lars Lindström och får svar här.

Löjesguiden om samma här.

Toklandet om Lindström här.

Dolf på Genusdebatten om samma här.

Publicerat i blodtryckshöjare, feminism, genus, genusvetenskap, identitetspolitik, jämställdhet, journalistik, medier, misandri i media, Okategoriserade, politik, pseudovetenskap, religion | Etiketter , , , , , , , , , | 18 kommentarer

Kvotering i praktiken

dalunde03Den omtalade panelen i Agenda.

Följande twitterkonversation i kölvattnet av miljöpartiets Jakop Dalundes malplacerade kamp för mångfald illustrerar på ett bra sätt hur kvotering (inte) fungerar i praktiken:

dalunde01 dalunde02Skärmdumpar från WTF/Toklandet (kommentatorn Chade).

Kommentatorn Chade som även lagt upp twitterkonversationen, skriver:

”Mikael Pettersson är producent för agenda. Han verkar alltså tycka att det var viktigare att försöka reda ut situationen för agendas tittare än att ha en genusmångfald bland deltagarna. En inte helt orimlig prioritering.

Och om det bara är tillräckligt allvarligt så kan Jakop Dalunde tydligen tycka att det är ok att kompetens och förmåga att analysera ska gå före mångfald, om det är ett undantag. Annars är mångfalden viktigare än vad som sägs enligt ett av regeringspartiernas försvarspolitiska talesperson.”

Många områden i samhället uppvisar långt ifrån  en 50/50-fördelning mellan kvinnor och män (något som jämställdhetspolitiskt har definierat som ett problem), om man envisas med att artificiellt skapa en 50/50-situation kommer det att oundvikligen gå ut över kvaliteten.

pasturedpoultry_french_henPanelhönan – eftertraktad.

 

Publicerat i feminism, genus, genusvetenskap, identitetspolitik, jämställdhet, journalistik, medier, Okategoriserade, politik, pseudovetenskap, TV | Etiketter , , , , , , , , | 2 kommentarer

Den Dykande Holländaren?

ubatFlying_Dutchman,_theThe Flying Dutchman av Albert Pinkham Ryder.

Mycket tyder på att Sveriges territorium kränkts av främmande makt under de senaste dagarna, en verksamhet som försvarsmakten menar har pågått under lång tid. Lite sammanfattande källor och kommentarer kommer här nedan.

Bloggar som beskriver detta ingående:

Cornucopia?:

Läckande rysk ubåt?, Popcornsöndag – Vera efron: Spetsnaz skrattar åt svenska försvaret, Försvaret: Vi saknar ubåtsjaktförmåga och Miljöpartiet fokuserar i försvarsfrågan

Löjesguiden:

Med de rätta prioriteringarna

WTF/Toklandet:

Ubåten som penetrerade nationen

Från rysk sida menar man nu att det kan vara en nederländsk ubåt som befinner sig i den svenska skärgården (källa: Aftonbladet):

 ””Så här skriver ryska nyhetsbyrån RIA Novosti om en eventuell holländsk ubåt i svenska skärgården: ”En oidentifierad ubåt som just nu eftersöks av Sverige på landets territorialvatten kan tillhöra den holländska marinen, säger en källa vid det ryska försvarsministeriet till RIA Novosti på måndagen. ”För att minska det spända läget i Östersjön och spara de svenska skattebetalarnas pengar, så rekommenderar vi att man söker efter förklaringar hos den holländska marinen. Förra veckan fullgjorde den holländska dieseldrivna ubåten Bruinvis praktiska uppgifter i Stockholms omedelbara närhet,” uppgav källan.””

Det talas givetvis om ett uppiskad antirysk hysteri i Sverige (källa: samma som ovan: Aftonbaldets live-nyheter):

”Ryska tidningen Komsomolskaja Pravda skriver nu att ”svenskarna piskar upp en antirysk hysteri mot bakgrund av uppgifterna om en ubåt i skärgården”.”

ubatSkärmdump från Aftonbladet 141020

Hollands ambassad avfärdar de ryska spekulationerna (källa: Aftonbaldets live-nyheter):

”Hollands ambassad avfärdar nu även för Aftonbladet uppgifterna om att det är en holländsk ubåt som rört sig i svenska farvatten.
– Vi deltog i en övning med Sverige i förra veckan, men vi har inte dröjt oss kvar i svenska farvatten efter det, säger Frank Schipper, pressansvarig på ambassaden.
– Om det var vår ubåt skulle vi direkt informera svenska myndigheter om det.
Han kan inte säga exakt när den holländska ubåten ska ha lämnat svenskt territorium men säger:
– Den aktuella ubåten är nu i Tallin, jag kan med 100 procent säkerhet säga att det inte är den som orsakat eftersökningarna.”

Och jakten fortsätter…en svensk ubåt har skickats ut för att punktmarkera det utpekade ”moderskeppet”, oljetankern M/S Concord och hittas ubåten kommer man sannolikt att anfalla.

Huruvida man lyckas hitta ubåten återstår att se.

ubat01Finska försvarsministern Carl Haglund och den nya svenska försvarsministern Peter Hultquist. Foto: Axel Oweling/Regeringskansliet

Försvarsminister Peter Hultquist har varit på artighetsvisit i Finland för en tid sedan, men man har också talat om ett fördjupat finsk-svenskt försvarssamarbete samt diskuterat situationen i Östersjön.

Markus Aarnio, befälhavare för Finska vikens marinkommando i Finland, anser inte att de föreligger någon skillnad gentemot de kränkningar av svenskt luftrum som tidigare förekommit (exempelvis kring den sk ryska påsken); ”En kränkning av ett lands territorium är alltid en kränkning av dess gränser. Oavsett om det sker i luften eller på havet så är det frågan om en kriminell handling som ska undersökas.”

Försvarsministern har informerat regeringen om den pågående insatsen i skärgården och utrikesministern litar på försvaret och EU.

I blogginläggen ovan har redan tweeten från Jakop Dalunde avhandlats, men jag var bara tvungen att ge den gode miljöpartisten ett förslag:

Både WTF/Toklandet och Löjesguiden har redan haft uppe det legendariska ubåstsseminariet på Södertörn:

”Hur beskrevs hotet från öster? Vilka genusanalyser kan man göra av ubåtskrisen? På plats är statsvetaren Pär Daléus, genusforskaren Anna Lundberg, Rysslandsforskaren Susanna Rabow-Edling och ekonomihistorikern Emma Rosengren.
– Ofta brukar man koppla händelsen till relationen mellan svensk neutralitet och ubåtskränkningar. Jag är nyfiken på andra vinklar, säger hon.”

[...]

”Enligt Emma Rosengren kom själva ubåtsfrågan att handla lika mycket om genus som om kaptenen var vilse eller full.
– På ett symboliskt plan kan ubåten som gick på grund ses som den absoluta kränkningen. En annan stat penetrerar den egna nationens, i det här fallet Moder Sveas gränser. Här kan vi se hur genus går igen i symbolik och språkbruk, säger hon.
Som svar på kränkningen inkallades den starka armén för att återställa rikets heder, känsla av kontroll och inte minst känslan av beskydd.
– Det svenska försvarets styrka sågs som en oerhörd tillgång, säger Emma Rosengren.”

[...]

”För att ge en bakgrund till händelsen ger Emma Rosengren en tillbakablick över kärnvapendebatten på 50-talet. Hon menar att dåtidens tal om att skydda nationella särintressen kan spåras tillbaka till föreställningar om starka, beväpnade män som ska beskydda svaga och obeväpnade kvinnor.
– Men paradoxen med denna beskyddslogik är att militära insatser orsakar stort lidande bland civila, och särskilt drabbade är kvinnor. Resultatet blir alltså inte skydd utan det omvända, säger hon.”

[...]

”– Krig är männens arena. Men vad händer när de schabblar till det?
Hon menar att bilden av maskuliniteten började krackelera. Och ifrågasättandet av traditionella könsroller tog vid.
– Jag ser den här händelsen som en liten kugge i ett hjul mot en förskjutning av könsordningen, avslutar Anna Lundberg.”

Ypperligt tillfälle att förskjuta könsordningar således. Lyckas inte försvaret att få tag på ubåten ”krackelerar maskuliniteten” igen och ifrågasättandet av traditionella könsroller kan ta vid. Är det den här sortens expertis och andra perspektiv som Dalunde hellre hade sett i Agenda?

Tillägg:

WTF/Toklandet har förstås redan hunnit följa upp Dalunde-historian med följande inlägg. Av allt att döma vill riksdagsledamoten Dalunde nu, efter att ha fått mothugg, dra på sig offerkoftan och stämpla de som kritiserar eller inte delar hans syn som rasister(?). Jag kommenterade WTF/Toklandets utmärkta inlägg så här:

”Bravo! utmärkt inlägg och jag håller fullständigt med om att genustomteri kan väl genustomtarna få hålla på med, men just det kategoriska stämplandet av kritik och andra åsikter som kvinnohat och rasism är fan ta mig inte ok. Framför allt inte från en riksdagsledamot!”

Mångfalds- och tolerans-maffian in action i vanlig ordning. Inget beteende som tyvärr kan accepteras hos en riksdagsledamot.

 

Publicerat i finland, genus, genusvetenskap, jämställdhet, Okategoriserade, politik | Etiketter , , , , , , , , , , , , , , | 2 kommentarer

Ät inte steroider

Denise Rutkowski, som meriterat sig som kroppsbyggare under 80-talet:

deniserutkowski18102014b

Ser numera ut så här:

deniserutkowski18102014aFoton från Stara.

Jag kan inte riktigt avgöra om damen i fråga såg mer ut som kvinna före eller efter förvandlingen, hennes androgyna uppenbarelse har bara tagit en fullständigt annorlunda form. Och visst, människor får väl se ut som de bäst behagar, men jag antar att stackars Denises kropp tagit en hel del stryk av de substanser som stoppats i den.

Publicerat i genus, genusvetenskap, Okategoriserade | Etiketter , , , , , | 1 kommentar