Följ våra nya makthavare på Twitter

Här finns en lista på våra nya makthavares twitterkonton, följ dem!

Publicerat i medier, Okategoriserade, politik | Etiketter , , , | Lämna en kommentar

Shop til you drop

Jean-Paul-Gaultier-for-Lindex-Autumn-2014-500x336

Jag kanske också börjar bli senil, eller så handlar det om aktiv förträngning av realiteter. Utställningen i augusti gick ju bra, men tyvärr har det gått lika bra med shoppingen sedan dess och nu när jag kommer på att Jean Paul Gaultiers kollektion för Lindex snart ska lanseras finns det knappast några jätteresurser kvar för den. Jag kom ju ihåg att den skulle komma, så varför planerade jag inte för den? Aktiv förträngning.

Jag får väl hitta på något…förresten, ni vet att jag har en donationsknapp…? ;)

Jean-Paul-Gaultier-for-Lindex-Autumn-2014-0074-500x381

Publicerat i kultur, Mode, Okategoriserade | Etiketter , , , , | Lämna en kommentar

Valresultatet

Många har redan gjort detta; jämfört valresultatet i sitt distrikt med den i Enskede/ Södermalm. Det kan vara nyttigt för framför allt alla de som är anställda inom den tredje statsmakten att reflektera över – att de man möter i sin omedelbara omgivning inte är representativa för Sverige i stort.

valresultatfhHos oss, i vår valkrets i Södertälje.

valresultatsmI den journalist -, mediefolks – och kulturfolkstäta valkretsen.

Publicerat i feminism, journalistik, medier, Okategoriserade, politik | Etiketter , , , , , | 7 kommentarer

F! i Malmö är varken höger eller vänster

fivalBild från F! Malmös hemsida.

Hittar denna artikel i kommentarerna till detta inlägg hos WTF/Toklandet. F!, Feministiskt initiativ, är tydligen varken vänster eller höger enligt de två intervjuade F!-representanterna och blivande kommunfullmäktigemedlemmarna Katerin Mendez och Linda Hiltmann. Jag vet inte om det finns så många andra som skulle hålla med om den beskrivningen. Själv skulle jag klassa F! som ett populistiskt och radikalfeministiskt socialistparti och vad som skulle vara höger med deras politik, eller varken höger eller vänster, vet jag inte.

I F!:s kommunalpolitiska program föreslås en basinkomst utan motprestation, enligt artikeln:

”– Vi nämner ingen konkret summa, i första hand vill vi lyfta diskussionen om arbete. Vilka skulle kunna komma i fråga? Skulle det omfatta unga, äldre, de som jobbar i vården? Den frågan måste utredas vidare, säger Linda Hiltmann.”

Mendez menar att utförsäkrade som är skuldsatta skulle kunna komma på fråga. (Antagligen ska kalaset betalas ur Schymans ymnighetshorn.) Man vill lyfta diskussionen om arbete. Jaha…? Genom att betala folk för att inte arbeta?  Har man gjort den enklaste uppskattning om hur mycket andra ska arbeta mera för att kunna genomföra detta? Har man bedömt de samhällsekonomiska effekterna? Man vill lyfta en diskussion. Ett parti som nu är inröstat i ett antal kommunfullmäktige vill bolla lite idéer. Uppenbarligen har de som röstat på F! ett förtroende för det här partiet när det gäller att hantera de gemensamma resurserna.

”Bägge förordar dessutom sex timmars arbetsdag med bibehållen lön. Vänsterpartiet i Malmö har föreslagit att man på försök ska införa det för personal inom äldrevården.”

Ännu fler utlägg för skattebetalarna, hur ska mer pengar genereras för beskattning har man tänkt sig?

”I ert program står att ”de strukturer som upprätthåller könsmaktordning, rasism, klassklyftor och heteronormen måste raseras”. Vad betyder det?

– Det finns inte ett svar på det, vår politik är inte höger eller vänster. Vi tar initiativ till en diskussion precis som vi säger i vårt partinamn, svarar Linda Hiltmann.”

– Hela samhället bygger på tankar och idéer. Vi vill synliggöra och ifrågasätta, det måste finnas plats för nya idéer, tillägger Katerin Mendez.”

F! har alltså inte svar på vad det betyder på ren svenska att man ska rasera de strukturer som ”upprätthåller könsmaktsordning, rasism, klassklyftor och heteronormen”? Och detta för att man påstår att den egna politiken varken är vänster eller höger? Vad är mest beklämmande, att man inte tycks veta vad de egna, högtravande klyschorna har för roll i den egna politiken, eller att man inte vet vad det är för slags politik man är för? Och detta röstar folk på?

Åter sak vi diskutera. Ska vi diskutera vad F!:s politik egentligen är, eller vad…? Samhället bygger på tankar och idéer, visst kan det väl sägas var så, men…”det måste finnas plats för nya idéer”…ja, som…? Uppenbarligen fanns det ju inte en enda som var värd att nämnas när det gällde de huvudsakliga käpphästarna könsmaktsordning, rasism, klassklyftor och heteronorm.

”Fi talar mycket om att bryta normer, att all kommunal verksamhet ska granska sig själv när det gäller kön, könsidentitet, etnicitet, religion, sexuell läggning och ålder.

– Bland annat handlar det om vilka som bjuds in när beslut ska fattas. Det går inte att formulera någon annans problem. Kommunen måste skapa verktyg för sig själv för att utvärdera dessa frågor, säger Katerin Mendez.”

Jag kan upplysa Mendez om att hon nu har blivit vald till att representera medborgarna i kommunen i kommunfullmäktige, hon har inte bjudits in (med reservation för hur demokratiskt representanterna väljs in internt hos F!). Eller vad menas med ”vilka som bjuds in när beslut ska fattas”?

”Ni vill även förbjuda akvariefiskar, väcker inte ett sådant förslag ett löjes skimmer?

– När man började tala om jämställdhet på 1950-talet väckte också det ett löje. Vår roll är att lyfta frågor, säger Linda Hiltmann.”

Kommentar överflödig.

”Fi lyfter även frågan om den offentliga kosten. Normen bör vara veganmat, anser de, utan animalier.

– Idag är köttet norm och den som äter vegetariskt är ”onormal”. Det vill vi vända på. För oss är det både ett etiskt mål och ett miljömål, säger Linda Hiltmann.”

Det var den normkritiken. Det handlar inte om att kritiskt granska normer per se, det handlar om att ersätta en norm med en annan.

 

 

 

Publicerat i feminism, genus, genusvetenskap, identitetspolitik, jämställdhet, Okategoriserade, politik | Etiketter , , , , , , , , , | 12 kommentarer

Könsapartheid på modet

Det är inte alltid lätt att hänga med i de moderna, feministiska svängarna. Å ena sidan måste alla använda samma toalett för att ingen i den numera rikligt förekommande floran av sexuella orienteringar ska känna sig exkluderad, å andra sidan ska alla dessa nyss nämnda ha egna omklädningsrum. Å ena sidan existerar inga som helst skillnader mellan män och kvinnor, bortsett från de socialt konstruerade, å andra sidan är skillnaderna av sådan magnitud att könen lika bäst hålls isär helt och hållet.

aparthentoa2 apartjingeBilder från Rädda Barnens ungdomsförbund och Jinge.

apartsodra_latin_51794652ddf2b372e06df0e7Bild från bloggen The Never End

Jag har redan haft folkhögskolan Kvinnofolkhögskolan uppe på bloggen tidigare; en skola där bara kvinnor är välkomna.

Erik på Genusdebatten skriver idag om ett antal könsseparatistiska företeelser här.

I Sverige är vi förstås inte sämre: i Rissne planeras detta:

rissneInslaget om baskeplanen på SVT

Här är visserligen killar välkomna, men:

”– Det har varit att man inte vågat gå ut, för det har varit dålig belysning och dåligt med folk som går runt och så är det ofta bara stora killgäng och då känner man sig inte alltid så trygg, säger Emma Levenrot.”

Självklart ska man få kunna känna sig trygg när man rör sig ute i samhället och deltar i aktiviteter på fritiden. Det jag tycker är problematiskt är den illa dolda könsaspekten, som för övrigt bara stärker det som brukar kallas ”unkna könsroller”, att killar är farliga och att tjejer känner sig otrygga och behöver skyddas. Dessutom är det åter ett steg bort från att människor ska ses som individer i första hand och inte delar av kollektiv (med bestämda egenskaper).

Publicerat i Okategoriserade | Etiketter , , , , , | 9 kommentarer

Affordable Art Fair och Spin Off Art Motion

Min konst kan nästa gång beskådas på Affordable Art Fair hos galleriet Art Motion, monter E1 och därefter i en slags spin off i regi av Art Motion i Västermalmsgallerian! Välkomna!

banderoll affordable art fair text banderoll art motion spin off textAffordable Art Fair

Mer om mässan hos Whats up Stockholm

Publicerat i Affordable Art Fair, Art Motion, events, Konst, kultur, lowbrow, Okategoriserade, pop surrealism, Utställning | Etiketter , , , , , , , | 4 kommentarer

Ett stort jämställdhetsproblem

DSC_0524Jag hittar inte artikeln på SvD:s nätupplaga än så länge.

…är, som vi redan känner till, den alldeles för låga andelen kvinnor inom teknikbranscher. (Med risk för att låta som allas vår Jämställdhetsfeminister.)

Den tidigare jämställdhetsministern Nyamko Sabuni arbetar numera för ÅF (tidigare Ångpanneföreningen), för att ändra på detta missförhållande genom att enbart anställa kvinnor under en månad. Att anställa enbart kvinnor när underlaget av ingenjörer, som torde vara den främsta gruppen i rekryteringsunderlaget, består av ca 15 % kvinnor är ett exempel på utmärkt jämställdhetsarbete, eller hur?

”Idag är endast en av tio yrkesverksamma ingenjörer med en gymnasieingenjörsutbildning kvinnor, visar statistik från Statistiska Centralbyrån. Bland anställda med högskoleingenjörs- eller civilingenjörsutbildning är drygt två av tio kvinnor.”

Ur en annan artikel på samma tema.

I dagens artikel:

”Ingenjörsyrket har länge varit mansdominerat, men i takt med högre krav på jämställdhet har de tekniska utbildningarna och branscherna tvingats ta stora steg.”

Ok. Definitionen av jämställdhet lyder ju numera att det i alla delar av samhället ska vara en 50/50-fördelning mellan kvinnor och män. Ni som följt min blogg vet att jag skrivit om det vettlösa i denna definition ett antal gånger tidigare och kritiserat bl a att man med hull och hår accepterat den genusvetenskapliga beskrivningen av könet som en social konstruktion och på kuppen kört över människors fria vilja och preferenser. Regeringens jämställdhetspolitiska mål här, där jag f.ö. kan notera att den avgående regeringen valde att lyssna på Sveriges Kvinnolobby (s.9):

”Regeringen ansåg det viktigt att förtydliga att det bakom det våld som kvinnor ut-sätts för oftast finns en manlig förövare, varför det tidigare använda könsneutrala begreppet ”könsrelaterat våld” ersattes av ”mäns våld mot kvinnor””

Här, under punkt 9, våld, kan ni läsa om Sveriges Kvinnolobbys lobbande för att alla andra offer för relationsvåld än kvinnor och alla andra utövare för densamma än män ska osynliggöras.

Tillbaka till ämnet. Jag hittar inte vid genomskummandet ett direkt uttryck för exakt könsfördelning, men formuleringar som:

”Strategin omfattar 68 åtgärder som syftar till att motverka könsuppdelningen på arbetsmarknaden, att främja jäm-ställda villkor för entreprenörskap samt att uppnå ett jämställt deltagande i arbetslivet och jämställda arbetslivsvillkor.”

andas att det är ditåt man strävar. (Jag borde förresten läsa och kommentera den avgående regeringens jämställdhetspolitiska mål för att ha som referens för det som kommer…) I dessa jämställdhetspolitiska mål finns också särskilda insatser för jämställdhet inom skolan och den högre utbildningen och jag undrar därför vad man konkret vill göra då man bör ha upptäckt att det framförallt är pojkar och män som är förfördelade i grundskolan och sämre representerade inom de högre utbildningarna. Tänker man vara konsekvent i sin 50/50- vision, eller har vi tagit klivet över till ”Ju fler kvinnor – desto bättre jämställdhet” även officiellt. Ja, jag vet att vi får en ny regering, men frågan kan i högsta grad riktas till även dem, eftersom analysen bygger på en radikalfeministisk politik, något som både S, Mp och V omfamnar.

Så här ser en del av statistiken kring den högre utbildningen ut:

examina2011 examina2011-02 examina2011-03

Källa

Område efter område av de utexaminerade från högskolor och universitet domineras av kvinnor, men den stora jämställdhetspolitiska utmaningen ligger i att få fler kvinnor in i även teknikbranschen?

Publicerat i feminism, genus, genusvetenskap, identitetspolitik, jämställdhet, journalistik, medier, Okategoriserade, politik, pseudovetenskap, religion, skolan, teknik | Etiketter , , , , , , , , , , | 7 kommentarer

Konsten att missa elefanten i rummet

Lady Dahmer ger en analys av SD:s framgångar:

ladydanalys

Med brasklapp för att jag inte bidragit med klick för hennes inlägg (=jag har inte läst själva bloggposten), så tycks det handla om en monumental förmåga att missa elefanten i rummet. Förvånansvärt lite radikalfeminism i det här stycket dock.

Publicerat i feminism, identitetspolitik, medier, Okategoriserade, politik | Etiketter , , , , , , | 9 kommentarer

Dagens tvättråd

Ligger hemma, djupt försjunken i en förkylning, betraktar det begynnande kaoset kring regeringsbildning och budgetförslag med både spänning och oro. Alla märkliga yttranden om Alliansen; ”de har slitit sönder landet”, ”de har vidgat klyftorna” etc etc ringer fortfarande i öronen och nu när dammet har lagt sig efter valen är den dominerande känslan förvåning. Och samtidigt inte. Många önskade sig en rödgrön röra- den har de fått nu. Inte tillräckligt kommuniströd för vissa, dock. Många kände sig inte lyssnade på, med en hel del fog. Tillräckligt många stödde inte den Allians som gett oss åtta stabila år med goda finanser trots en massiv lågkonjunktur. Så här sitter vi, med en spräcklig röra och både Reinfeldt och Borg ska försvinna.

Förkylningen gör tankarna dimmiga, så jag rekommenderar istället följande:

Jussi H. Lundell – Det blev inte bra – låt oss göraprecis som tidigare fast ännu mer

Jussi H. Lundell – Förr i tiden var flickor slavar och Sverigedemokraterna är hemska

Ekvalist – SD kan bevisligen inte mobbas bort

Toklandet – Vad säger valresultatet egentligen?

Nu till det som egentligen skulle vara inlägget:

washDagens tvättråd!

Publicerat i feminism, identitetspolitik, journalistik, medier, Okategoriserade, politik | Etiketter , , , , , , , | 2 kommentarer

Läsvärt

En mycket läsvärd artikel av Eli Göndör i Corren!

Publicerat i feminism, genusvetenskap, identitetspolitik, jämställdhet, journalistik, medier, Okategoriserade, politik, pseudovetenskap, religion | Etiketter , , , , , , , | Lämna en kommentar