500 år gammal rumpmusik

assmusic021314Detalj ur The Garden of Earthly Delights av Hieronymus Bosch.

En student på ett college i Oklahoma har omvandlat noterna från bakdelen på denna figur i Hieronymus Bosch triptyk The Garden of Earthly Delights till ett musikstycke, som kan avlyssnas här.

assmusic2021314The Garden of Earthly Delights.

Bara på internet.

Publicerat i Cyberspace oddities, historia, Konst, kultur, Kuriosakabinettet, musik, Okategoriserade, Say whaaat...? | Etiketter , , , , , , , | Lämna en kommentar

En kväll vid Nobelparken

Så här såg Ferdinand Bobergs vision för ett Nobelpalats i Nobelparken ut:

boberge6c45102-d4fe-11e3-9714-bc305bdeeac3 boberge6fd9a04-d4fe-11e3-9714-bc305bdeeac3

 

Visst ser det ut som något ur Sagan om Ringen?

 

boberge73a4805-d4fe-11e3-9714-bc305bdeeac3 boberge79aad4d-d4fe-11e3-9714-bc305bdeeac3Bilder från Yimby, där det även finns massor med intressanta detaljer kring denna vision samt andra.

Mycket filmiskt var det också när jag ikväll hade förmånen att besöka Israels ambassad, som nu ligger i den byggnad (f.d. Skogsinstitutet) som istället finns på platsen:

ambassad800px-Gamla_SkogsinstitutetambassadindexVi fick även träffa ambassadören, Isaac Bachman, som vi under ett par timmar fick höra berätta om Israel, landets relationer med Sverige, antisemitism och de olika konfliktbilderna i Mellanöstern, bland annat. Herr Bachman var mycket trevlig och det hela var mycket intressant. Vi hade även möjlighet att ställa frågor. Tyvärr kunde jag inte ta några bilder, eftersom säkerhetsreglementet förbjöd medhavd elektronik inne på ambassadområdet. Mot slutet fick ambassadören skynda iväg till en intervju med SVT, antagligen på grund av detta:

bachman992Israels ambassadör: ”Ett starkt missnöje” Foto: Scanpix

Israels UD har alltså kallat hem sin ambassadör i Sverige för överläggningar. Som bekant har ju den nya regeringen rivstartat med symbolpolitiken även i Mellanöstern med att erkänna Palestina som stat.

Vårt besök avslutades med utsökt israelisk buffé. Hur det blir med relationerna mellan Israel och Sverige (och Israel och Europa) lär framtiden utvisa.

DSC_0618-50SVT-intervjun i sändning.

- : – : – : -

Fnordspotting om Palestina, Palme och socialdemokratisk utrikespolitik här.

Publicerat i historia, kultur, politik, samhällsplanering | Etiketter , , , , , , , , | 3 kommentarer

Ögonblicket då tystnaden infinner sig

…eller fulmetoderna tar vid:

bash01 bash02 bash03 bash04

(Bashflak i en twitterdiskussion.)

Tillägg: WTF/Toklandet har givetvis fyllt på med andra förgreningar i denna diskussion och det är fascinerande hur den enda respons som finns är härskartekniker och argumentation av ”det är allmänt vedertaget att jorden är platt”-snitt.

Publicerat i feminism, genus, genusvetenskap, identitetspolitik, jämställdhet, medier, Okategoriserade, politik, religion | Etiketter , , , | 20 kommentarer

Rymdljud

En liten paus i den pågående politiska kakafonin:

 

Publicerat i musik, Okategoriserade, teknik, vetenskap | Etiketter , , , , , , , , , | 6 kommentarer

Folket har de tomtar de förtjänar

linneaengströmfb

Linnea Engström är inte bara en Midsommarfitte-aktivist, hon har en muskel också. Bild från Engströms Facebook-sida. Är det bara jag som får olustiga vibbar av den här bilden?

Jag läste häpet om Miljöpartiets avsikter att rösta nej till den nya kommissionen i EU-parlamentet i gårdagens SvD. Vad vet jag, det kanske man har all rätt att som ett parti göra, men motiveringen andades en slags hybris och högt uppskruvade krav om en kommission just exakt enligt Mp:s önskemål:

”EU:s regeringar, kommissionsordförande Jean-Claude Juncker och Europaparlamentet har alla misslyckats med sina demokratiska uppgifter. Resultatet är en icke jämställd kommission som sviker inom miljöpolitiken och där minst en kommissionär är jävig inom sitt ansvarsområde. Därför kommer Miljöpartiet att rösta nej till Junckers kommission i morgon.”

Kommissionen har inte tillämpat 50/50-kvotering och för inte en miljöpartistisk politik. Om inte jag får precis som jag vill så tänker inte jag leka alls.

”Det är inte acceptabelt att Europas regeringar fortsätter att kvotera in män på de viktigaste beslutspositionerna i EU.”

Vilka belägg, utöver feministiska, socialkonstruktivistiska fantasier har man för att det verkligen pågår en kvotering? Finns det exakt lika många kvinnor som män att välja på i underlaget för nämnda kommission? Ska könet ses som en särskild kompetens? I så fall: hur går det då med den socialkonstruktivistiska fantasin? Många frågor hopar sig i vanlig ordning.

Rebecca Weidmo Uvell (som för övrigt valts till ny Slöseriombudsman idag – grattis!) skriver om detta och om de olika ledamöternas andra bravader här.

linneaSluta buga för PutinHär finns en liten förmildrande omständighet, jag håller fullständigt med om rubriken. Lösningen är jag inte så säker på dock…

Publicerat i feminism, genus, genusvetenskap, identitetspolitik, jämställdhet, Okategoriserade, politik | Etiketter , , , , , , , , , , | 17 kommentarer

R.I.P. Oscar de la Renta

Modeskaparen Oscar de la Renta har gått bort, 82 år gammal. de la Renta var en de maffiga, ofta spansk-inspirerade galablåsornas och bröllopsklänningarnas kung. de la Renta skapade även kläder åt den stora modeikonen Jaqueline Kennedy. Han började sin karriär hos Antonio Castillo och Christobal Balenciaga i Paris, men gick sedan över till Elizabeth Arden i New York, för att slutligen öppna ett eget modehus. På senare tid har han även designat åt märket Balmain.

En av mina första parfymer kom från Oscar de la Renta. Serien Sex and the City, som jag är ett stort fan av, innehåller självklart en mängd kreationer från hans modehus.

Oscar_de_la_Renta_by_foto_di_mattiOscar de la Renta

oscar01

Carrie Bradshaw i Sex and the City, övergiven på hotellet i tusenlagersklänningen…

oscar02

Sarah Jessica Parker och Oscar de la Renta

oscar080310-jackie-o-300

Jackie Kennedy i Oscar de la Renta

oscar1928295683_1

Carrie Bradshaw gör bröllopsreportage för Vogue i filmen Sex and the City.

Oscar-de-la-Renta-18

Alexandr Petrovsky (Mikhail Baryshnikov) och Carrie Bradshaw, åter i en de la Renta-klänning, på McDonalds.

oscar-de-la-renta-aw-13 oscar-de-la-renta-fall-fashion-runway-models-590sd02172010-1266443340 oscarnyfw-ss13-oscar-de-la-renta-L-c_DIjz

Smakprov ur senare års de la Renta-kollektioner. De spanska influenserna finns där, men även blinkningar åt Jackie Kennedy.

oscartopNärstudie av ryggen till bröllopsklänningen ovan.

oscarkate-moss_oscar-de-la-rentaKate Moss i en annan bröllopsklänning från de la Renta.

Tack för att ha förskönat vår värld en smula, Oscar de la Renta! Vila i frid.

Publicerat i Film, historia, kultur, Mode, Okategoriserade | Etiketter , , , , , , , , , , | 3 kommentarer

Tre unga mansaktivister beskriver hur man blir kvinna

…i public service.

Nej, det gör de så klart inte. Men däremot tre unga, feministiska kvinnor ur Stockholms media-ankdamm som beskriver hur det är att vara man och hur man blir man.

dok-gruppen-herrarna-02-jpgBild och bildtext från SVT: ”Bianca Kronlöf, Nina Haber och Elin Söderquist i arbetet med deras största utmaning hittils: en humoristisk uppgörelse med patriarkatet.”

Gruppen och Herrarna, ännu ett program i SVT som jag inte behöver se.

Publicerat i feminism, genus, genusvetenskap, identitetspolitik, journalistik, kultur, medier, Okategoriserade, politik, pseudovetenskap, TV | Etiketter , , , , , , , , | 22 kommentarer

F! bidrar med en säkerhetspolitisk analys

Schyman-försvarGudrun anser att det finns säkerhetspolitiska problemområden, men vill ändå skrota försvaret. Bild från Rödgrönröra.nu

I Expressen finns idag ett debattartikel signerat Gudrun Schyman och Veronica Svärd från F! Goda råd till den feministiska regeringen står som spön i backen i denna lilla skrift:

”Men satsningarna på ubåtsjakter, sjunkbomber och avlyssning har inget med fredsbevarande att göra – det handlar om en föråldrad patriarkal politik som får försvarsromantiker att fira julafton!”

[...]

”Den upptrissade upprustningsdebatten som pågått de senaste månaderna når allt högre höjder. Försvarsmakten har lokaliserat en ubåt och plötsligt blir utländska farkoster misstänkta för att vara ett militärt hot mot Sveriges säkerhet. Men för att tala lite klarspråk så har inga hot riktats mot Sverige. Att ubåtar finns i gränstrakterna är inte ett hot om krig, det tillhör deras arbete.”

[...]
 
”Ett större fokus på konfliktförebyggande, som att Sverige tog initiativ till samtal med Ryssland om deras förmodade nyfikenhet, hade varit säkerhetspolitiskt mer strategiskt. Det är samtal som skapar hållbar säkerhet, inte att tolka andras vaga signaler om närmanden som krigsförberedelser och bidra till ett militärt upptrissat tonläge där muskler mäts mot varandra.”
 

(Det här låter som en parafras på en föråldrad relationsgivningsspalt: ”Ett bättre sätt för dig att närma dig denna pojke, är att inleda ett samtal om hans förmodade nyfikenhet. Det är samtal som skapar hållbara relationer, inte att tolka andras vaga signaler om närmanden som förberedelser till övergrepp och bidra till ett upptrissat tonläge…”)

”Sverige har aldrig kunnat, och kommer aldrig att kunna, mäta sig med militära stormakter.”

Direkt felaktigt påstående (Sverige har både varit en stormakt historiskt sett och haft en väl konkurrenskraftig militär i nära samtid9 som dessutom motsäger meningen innan:

”Skrämselbilden som målas upp att Försvarsmakten inte kan skydda Sverige vid ett eventuellt militärt angrepp är historielös.”

[...]
 
”Vårt största säkerhetshot är inte Ryssland. Försvarsberedningen liksom FN har konstaterat att våra största säkerhetshot är klimatförändringar respektive mäns våld mot kvinnor som skördar betydligt fler liv än de som sammantaget dör i militära konflikter.”
 

Biltrafiken då? När ska de militära resurserna sättas in för att bekämpa biltrafik?

”Liksom FN uppmanar Feministiskt initiativ till nedrustning och ökade insatser på konfliktförebyggande och konfliktlösande arbete. Säkerhet byggs genom nedrustning, diplomati, satsningar på människors välfärd och att motverka den globala uppvärmningen.”

Javisst, ingen förnekar betydelsen av dessa saker, med varierande åsikter om den globala uppvärmningen då. Men sedan hittar F! åter sin huvudfiende:

”Parallellt måste vi göra upp med den maskulinitet som genom sitt våldsförhärligande bidrar till död på samhällets alla nivåer.”

Gud och djävulen identifierade, så skönt. Slipper vi tänka mer på det. Det är ju bara män som skapar normer om maskulinitet? Våldsbrottslingar får inga kärleksbrev på fängelserna? Kvinnor är aldrig våldsamma? Kvinnor premierar aldrig våldsamma män?

stella-46-cake-bomb-lgVykortsmotiv av Stella Marrs, involverad i den anarkafeministiska Rrriot Grrrl-rörelsen.

”En föråldrad patriarkal försvarspolitik som drivs av män är ingen framgångssaga, tvärtom. Därför är det nedslående att konstatera att vi har 13 män och 4 kvinnor i riksdagens försvarsutskott samt en man som försvarsminister.”

Allt blev ju frid, fröjd och blomsterängar med fru Thatcher och fru Rice vid rodren?

”Vi gladdes åt nyheten att utrikesdepartementet fått två kvinnliga ministrar som gett tydliga signaler om en feministisk utrikespolitiskt utveckling de kommande åren. Vi undrar nu var denna framsynta hållning tagit vägen hos den regering som utnämnt sig själv till feministisk? Kommer den fortsätta gå sin patriarkala militära väg?”

Nå, Stefan Löfvén?

Cornucopia? om samma ämne här.

Bloggen Enligt Min Humla om samma här.

Toklandet här.

 

 
Publicerat i feminism, genus, genusvetenskap, historia, identitetspolitik, jämställdhet, misandri i media, Okategoriserade, politik, pseudovetenskap, religion | Etiketter , , , , , , , , , , , , | 8 kommentarer

Löfvén och Niinistö

niinistoStefan Löfvén och Sauli Niinistö. Foto: Aftonbladet

Stefan Löfvén är på besök i Finland och man har diskuterat ett fördjupat säkerhetssamarbete mellan länderna. Angående ubåtsjakten säger Löfvén:

”– För det första så pågår ingen ubåtsjakt, utan en underrättelseoperation där försvaret har fått tre observationer, två på fredagen och en på söndagen. I akt och mening att ta reda på vad det faktiskt är, det är det första man måste veta, säger Stefan Löfven.

Han menar att det fortfarande är oklart vad det är exakt som har hänt.

– Operationen pågår och det är vad vi vet, vi vet inte exakt vad det är för någonting och då måste man först ta reda på det innan man kan ha någon ytterligare operation. Där är vi nu och det är klart att vi har pratat om det. Jag har informerat Alexander Stubb om vad vi vet och han har självfallet frågat, säger han.”

vilket förstås är helt i sin ordning.

Apropå president Niinistö…jag blir alltid så fascinerad över hur lik han är min morfar, särskilt som unga:

ukkisauliMorfar Antti till vänster, Sauli Niinistö till höger.

ukkibi-16 ukkik-05 ukkisauli1288570018668Morfar Antti Lukkarinen på de två översta bilderna, Sauli Niinistö på den understa.

Något av en spitting image, eller hur?

 Tillägg:

Fnordspotting beskriver här nästa steget i Magdalena Anderssons ”lömska tricks-politik”, något av ett kännemärke för nämnda dam. Maria Ludvigsson i SvD om Anderssons andra tricks här.

Publicerat i feminism, finland, Kuriosakabinettet, Okategoriserade, politik | Etiketter , , , , , , , , | 2 kommentarer

Lars Lindström funderar kring ”manligheten”

johan-ehrenberg-manlig-alfafeminist-citat-1Johan Ehrenberg, en annan manlig feminist. Bild från Jämställdhetsfeministern.

Jaha, så var det dags igen…

Den här gången är det Lars Lindström på Expressen som funderar kring män och manlighet i den sedvanliga för vissa manliga journalister, feministiskt självspäkande andan.

”Vad är det för fel på oss? Varför rånar vi banker, misshandlar, mördar? Varför slåss vi för att vi älskar ett fotbollslag? Varför misshandlar vi kvinnorna vi säger vi älskar? Och varför sysslar inte kvinnor i samma utsträckning med denna dårskap?”

Lindström vill här positionera sig som Mannen 2.0, den mera utvecklade och förädlade sorten av män, den som inte riktigt räknas till de ondskefulla flåbusar som han i feministisk anda anser att resten av männen är. han vill visa på att han själv minsann har nått insikt och vill här söka frälsning hos den agendasättande feminismen.

”När bristen på jämställdhet mellan män och kvinnor diskuteras hamnar vi ofta i löneskillnader, exploateringen av kvinnokroppen, bristen på kvinnor i företagens högsta ledning och styrelser, och att kvinnor endast har två av tio platser i parlamenten, internationellt sett. Viktiga saker, många normer och strukturer att förändra, för allas vår skull.”

 

Lindström har, i likhet med väldigt många andra, läst och tagit till sig den radikalfeministiska analysen. Konstigt vore väl annars, vi blir bombarderade med den dagligen från en förkrossande majoritet av etablerad media. Den moderna, svenska radikalfeminismen fokuserar mycket riktigt på löneskillnader (och förkastar människors fria vilja att välja yrken), exploatering av kvinnokroppen (men inte av manskroppen), bristen av kvinnor i företagens högsta ledningar och styrelser (sk apex fallacy – man jämför hela kollektivet kvinnor med den klick av män som befinner sig på dessa maktpositioner, i övrigt: människors egna val) och att kvinnor har bara två av tio platser i parlamenten internationellt (flyttar fokus till utlandet när orättvisor på hemmaplan inte hittas).

”Men debatten om skillnaderna mellan män och kvinnor som grupper har ett så mycket större innehåll. Svenska flickor har bättre betyg än pojkar. Tjejer skaffar sig oftare en högre utbildning. Kvinnor lever längre än män. Män kör ihjäl sig och andra oftare. Män super sönder sig mer frekvent. Män har färre nära vänner, och dubbelt så många män som kvinnor tar livet av sig. Kvinnor är inte alls lika benägna att slåss, misshandla och mörda.

Kvinnor läser dessutom fler böcker och går oftare på teater. Om man inte bara är ute efter makt och pengar verkar det roligare att vara kvinna: bättre betyg, högre utbildning, fler vänner, mer kultur, färre slagsmål och längre liv.

Vart och ett av dessa påståenden skulle egentligen tarva ett eget stycke av kommentar, men andemeningen i denna uppräkning är även den den gängse radikalfeministiska: kvinnor är lite finare och bättre människor. Lindström verkar inte alls reagera på att de fakta han räknar upp står i direkt motsats till den bärande idén hos just feminismen och genusvetenskapen, nämligen den om könsmaktsordningen. Om nu kvinnor lever så mycket bättre liv, varför anser feminismen att de är underordnade och förtryckta?

”Så enkelt är det förstås inte, men om vi vill ändra på hur samhället ser ut handlar det inte bara om att ge tjejer bättre självförtroende utan också att ge pojkar andra förebilder och andra sätt att uttrycka känslor än att slåss och hävda sig genom fysisk styrka.”

Breddade könsroller är bara välkommet, men finns svaret att söka hos mera feminism? Hur skapas egentligen en könsroll? Sker detta isolerat hos männen som grupp för sig respektive kvinnorna som grupp för sig? Feminismen brukar högljutt anklaga patriarkatet (= alla män eller en diffus, osynlig struktur, allt efter behag i den moderna, radikalfeministiska förståelsen) för till exempel kvinnors utseendehets och de förväntningar som kvinnorollen för med sig. Skapar detta ”patriarkat” både den manliga och den kvinnliga könsrollen, utan att exempelvis kvinnorna som kollektiv alls är inblandade med något ansvar? Vem premierar att en man kan slåss eller hävdar sig genom fysisk styrka?

Nästa stycke är så infantilt att jag inte ids kommentera. Men sedan:

”Jag är inte rädd för feminismen, genusforskningen eller kvinnorörelsen, men jag är skräckslagen för mansrörelsen, den som begår grova sexövergrepp på förskolebarn, säljer, köper och utnyttjar tonårstjejer som sexslavar, misshandlar och våldtar kvinnor.”

Va? Vad menar karln? Vad är det för mansrörelse? Jag blir stum. För att återhämta mig lite gör jag en parafras:

”Jag är inte rädd för humanismen, vetenskapen eller mansrörelsen, men jag är skräckslagen för kvinnorörelsen, den som misshandlar sina partners utan påföljder, den som dödar sina spädbarn, misshandlar, säljer, köper och utnyttjar tonårspojkar i utlandet, psykiskt misshandlar och falskanmäler våldtäkter.”

Hur tjänar det någon som helst form av jämställdhetsarbete att demonisera och avhumanisera det ena könet??? Lindström ser inga som helst problem med att kollektivt skuldbelägga alla män för vad en minoritet kriminella och sjuka människor gör. Som så ofta påpekats, varför är inte dylik smutskastning när det gäller till exempel etnicitet i sin ordning? Men grattis Lars Lindström, du har från din fördelaktiga position som skribent i etablerad media och med betalt för det ”arbete” du gör, antagligen lyckats positionera dig som en ”god och fin feministisk man” i dina feministkretsar. Att det sker på bekostnad av alla män och jämställdhetsarbetet i sig är väl inget som bekommer er. Du är ytterligare en i raden av personer som gör karriär på (mans)hat.

”Många män är negativa till feminismen på grund av rädslan att förlora privilegier vi faktiskt har. För att uppnå jämställdhet krävs en förändring av mäns levnadsvanor, attityder och värderingar.”

Vilka privilegier skulle det vara? Skulle det vara något av alla de svenska lagar som särskilt gynnar kvinnor (föräldrabalken, lagstiftning om kvinnors organisering, kvinnofridslagen etc) och inga som särskilt gynnar män? Varför behövs förändring av enbart mäns levnadsvanor, attityder och värderingar? Vems definition på jämställdhet ska vi tillämpa (själv är jag inte anhängare av den socialkonstruktivistiska utfallsmodellen, 50/50)? Slutklämmen:

”Det är inte synd om mannen, men det är synd om människorna.”

håller jag med skribenten om, men inte på det sätt som han förmodligen avser.

– : – : – : –

Gendertruce skriver ett öppet brev till Lars Lindström och får svar här.

Löjesguiden om samma här.

Toklandet om Lindström här.

Dolf på Genusdebatten om samma här.

Publicerat i blodtryckshöjare, feminism, genus, genusvetenskap, identitetspolitik, jämställdhet, journalistik, medier, misandri i media, Okategoriserade, politik, pseudovetenskap, religion | Etiketter , , , , , , , , , | 18 kommentarer