Män i kjol III

Jag håller på med research kring klädsel på 1400-talet och så här kunde herrmodet se ut på den tiden:

75venetian15thcent 286px-Particoloredhose 345px-Pellegrinaio_Santa_Maria_della_Scala_n4_detail 405px-Vittore_Carpaccio_0381495 Arsen_5104_f14_detail2 Botticelli_magi_detail Fra_Angelico_Ship_Detail Les_Très_Riches_Heures_du_duc_de_Berry_juillet_sheep_shearing Medieval clothing Medieval clothing Många kaftaner, tunikor och klänningsliknande plagg till tighta byxor (tights) i olika utföranden. Både på adel och vanligt folk, ämbetsmän och lärda. Till och med den militära brynjan längst ner ger ett kjolaktigt intryck. Dammodet på den här tiden föreskrev förstås lång kjol, så dessa kjol- och tunikeliknande plagg uppfattades inte som kvinnliga då (vilket en del av dem kunde ses som idag).

Fler män i kjol här och här

 

Please like & share:

Om Susanna Holmén Waris

Susanna Holmén Waris, född 1968 i Salo, Finland, civilingenjör från KTH och frilanskonstnär som arbetar inom järnvägen. Bloggen handlar om allt från konst, politik och vetenskap till mode, humor och personliga erfarenheter. Välkommen!
Det här inlägget postades i historia, kultur, Mode, Okategoriserade och har märkts med etiketterna , , , , , , . Bokmärk permalänken.

8 svar på Män i kjol III

 1. Jacob skriver:

  I en del av dessa fall så känns det som att det är de åtsittande byxorna som bärs under som ger överplagget intrycket av en kjol. Men visst, mode skiftar med tiden. Klimat och kultur och social ställning torde också påverka klädmodet. Besvärligt och opraktiskt att bära en tung heltäckande kjolliknande klädsel när du utför ett kroppsarbete i ett klimat såsom norra Europas. Kläder som i sig var synnerligen dåligt lämpade för att röra på sig signalerade social status och att bäraren inte behövde arbeta för sitt uppehälle?

  • Susanna Varis skriver:

   Så kan de självklart också vara, men det är fascinerande hur modet och dess signalvärden varierar med tiden.

   • Jacob skriver:

    När jag gjorde min värnplikt i mitten av 90-talet och övade ”givakt!/manöver!” så frågade våran fänrik killen bredvid mig om vad han trodde var orsaken till att manöverställning såg ut som den gör – Manöver är axelbred fotställning med höger hand vilande i vänster hand bakom ryggen. Min kamrat gissade att det var en position som man genom noggranna studier kommit fram till var bäst lämpad för snabb beredskap till strid. Det lät som en bra gissning i mina öron.

    Fänriken svarade: ”Nej. Bekvämt.”

    Jag tänker ofta på den där fänriken när jag funderar på varför en specifik sak är som den är.

    • Susanna Varis skriver:

     Javisst. Det finns nog inget som är mer bekvämt än kjol, tunika och klänning, om de sitter bra. Sedan blir det en annan sak om man förväntas t ex rida, klättra etc, då är inte de plaggen värst bekväma. Renässanstightsen år nog rätt lika ridbyxor.

 2. Dreadlock skriver:

  Snyggt.

  Men de krulliga hockeyfrillorna känns lite retro :-)

 3. P-A skriver:

  Kjol vara från Allra första början ett mansplagg. En hel del som fanns förr i klädväg för män har försvunnit ur mäns garderober. Kanske dags för killar/män att ta tillbaka…

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.