Finska män oftare utsatta för grov relationsvåld än finska kvinnor

Med tanke på att jämställdhetsarbetet i fråga om relationsvåld oftast riktar sig mot kvinnor och även allt som oftast kallas för ”kvinnovåld”, är det intressant att ta del av den nya statistiken i Finland. Fortfarande är kvinnor överrepresenterade som offer för dödligt relationsvåld samt icke-grovt relationsvåld, men i kategorin grovt relationsvåld är numera männen överrepresenterade som offer. Fördelningen för 2008 ger vid handen en fördelning på 116 manliga offer mot 111 kvinnliga. I fråga om barnmisshandel är båda könen jämt representerade som utövare.

Kvinnor är alltså fortfarande den mer drabbade kategorin, men att även männen är utsatta i så här hög utsträckning borde leda till mer eftertanke när resurser till kvinno- och mansjourer (i den mån de alls finns eller har en inriktning mot män som offer och inte som utövare) fördelas. Dessutom finns det ett stort mörkertal och det är inte orimligt att anta att det mörkertalet är större för kategorin drabbade män.

Jag antar att jämställdhetsarbetet, som i hög grad formas efter bl a genusvetenskaplig expertis, lider av en brist på helhetssyn. Genusvetenskapen bygger på den feministiska ideologin och har som utgångspunkt den kvinnliga underordningen. Världsbilden och forskningsresultaten formas efter denna grundförutsättning. I den mån det över huvudtaget inkulderas män i den sk mansforskningen inom genusvetenskapen, är det i regel med utgångspunkt i en problematiserad manlighet.

Varför ska en så tydligt obalanserad forskning/ideologi ha i det närmaste monopol på begreppet jämställdhet?

Män lever inte lika länge som kvinnor, män är överrepresenterade bland de utslagna, män är tydligt överrepresenterade i statistiken över arbetsplatsolyckor (inkl sådana med dödlig utgång), män är överrepresenterade i självmordsstatistiken, män är diskriminierade vid skilsmässor och vårdnadstvister, män är i mycket högre utsträckning utsatta för våld, pojkar uppvisar genomgående sämre skolresultat etc etc.

Alla dessa omständigheter talar mot det feministiska mantrat ”kvinnor som kollektiv är underordnade män som kollektiv”.

Finska YLE (Yleisradio) motsv. SVT/SR:

http://yle.fi/uutiset/kotimaa/2010/01/torkea_perhevakivalta_kohdistuu_miehiin_naisia_useammin_1352897.html

YLE Solarplexus på svenska:

http://yle.fi/vintti/yle.fi/solarplexus/arkivef86.html?avsnitt=Varf%F6r%20tar%20vi%20till%20v%E5ld?

 

Om Susanna Holmén Waris

Susanna Holmén Waris, född 1968 i Salo, Finland, civilingenjör från KTH och frilanskonstnär som arbetar inom järnvägen. Bloggen handlar om allt från konst, politik och vetenskap till mode, humor och personliga erfarenheter. Välkommen!
Det här inlägget postades i feminism, genusvetenskap, medier, politik och har märkts med etiketterna , , , , , , . Bokmärk permalänken.

4 svar på Finska män oftare utsatta för grov relationsvåld än finska kvinnor

  1. Pingback: Vad menar Janouch? | Susanna's Crowbar

  2. Pingback: Samtidigt i Finland via (h)en omväg. « Malte on the Roxxx

  3. Pingback: Nina Björk svarar Dennis Nörmark | Susanna's Crowbar

  4. Pingback: Samtidigt i Finland via (h)en omväg. | Emma i skrubben

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.