För övrigt anser jag…

…att det är beklagansvärt att Bengt Ohlsson, vars krönikor jag annars läser med stort nöje, nu sällar sig till ”förortsbasharna”.

Bengt Ohlsson

Jag är milt sagt, spyfärdig på representanter för mediaeliten, företrädesvis bosatta på arbetarstadsdelen Södermalm, självförklarade goda smakens, den politiska korrekthetens, de äkta vänstersolidaritetskänslornas företrädare, spotta ur sig fördomar, förakt och nedvärderande åsikter om förorten. Jag inkluderar här Södertälje i begreppet förort och det är Södertälje Benke har besökt. Förmodligen är det chocken över att han bara fick fyra hålögda lyssnare som publik, att han inte är den ”någon” han är van vid att vara hemma på Götgatan eller i Vasastan eller var han nu bor, i hela landet. Mediaeliten är inte lika med Sverige.

Södertälje. Foto: Susanna Holmén Waris

Här är sista delen, som handlar om Södertälje, av krönikan i gårdagens DN:

”Men det blir torsdag. Jag sätter mig i bilen och åker till ett bibliotek i en stad som ligger utanför rummet, i Stockholms New Jersey, och sen sitter jag med en funktionär under pressad tystnad medan minuterna till nedsläpp närmar sig.
Biblioteket är folktommare än Suorooaivi.
–?Men du vet, säger funktionären urskuldande, det har ju hänt saker här i dag.
Han berättar att en radhuslänga brunnit ner. Man tror att branden var anlagd. Han berättar om stadens gängkrig mellan syrianer och assyrier. Och ingen av dem vill låta sina barn gå i samma klass som muslimska barn, som de tycker står lägre än hundar.
–?En gång var jag med och bildade en antirasistisk organisation här i stan, suckar funktionären. Men ibland känner man ju hur tankarna börjar vandra.
–?Hur då menar du, säger jag, trots att jag vet precis vad han menar.
Vi pratar lite om maffiavälden och vad de kan ha för dragningskraft på unga människor. Jag säger ett och annat som låter hyfsat skarpsinnigt men som grundar sig på studier av ”Gudfadern”-rullarna.
–?Man får inte glömma att det är invandringspolitiken som bär skulden, säger funktionären, inte invandrarna.
Jag blir ytterligare lite mer illa till mods. Nyss flaggade han för mer traditionellt rasistiska åsikter. Nu närmar han sig samma åsikter, fast från ett annat håll, ett som låter lite hyggligare:

Ni är invandrare, och man kan inte förvänta sig lika mycket av er som av oss andra. Om ni Klumpar Ihop Er för många på samma ställe, då är det klart att ni går med i brottssyndikat och börjar bränna ner radhus.
Det blir en förfärlig kväll. Jag håller tomt skramlande låda inför fyra fem uttryckslösa ansikten. Sen åker jag hem och känner hur värdigheten lagt sig att sova bland fiskarna.”

 

Om Susanna Holmén Waris

Susanna Holmén Waris, född 1968 i Salo, Finland, civilingenjör från KTH och frilanskonstnär som arbetar inom järnvägen. Bloggen handlar om allt från konst, politik och vetenskap till mode, humor och personliga erfarenheter. Välkommen!
Det här inlägget postades i blodtryckshöjare, För övrigt anser jag att..., medier, Okategoriserade, politik och har märkts med etiketterna , , , , . Bokmärk permalänken.

2 svar på För övrigt anser jag…

  1. Micheles skriver:

    Dessa Södermalmsvänsterprickar.

  2. Pingback: Benke och Slussen | Susanna's Crowbar

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.