9/11 2011

Idag är det tio år sedan de två passagerarplanen flög in i Twin Towers på Manhattan, ett ytterligare flög in i det amerikanska försvarskvarteren Pentagon och ett plan, förmodligen på väg mot Vita Huset, störtade i en åker tack vare passagerare som övermannat kaparna.

Jag minns dagen väl. Jag var hemma och dammsög. TV:n stod på i bakgrunden och plötsligt, strax före 15 bröts sändningen för nyheter. Ett plan hade flugit in i ett av skyskraporna på Manhattan. Jag avbröt städningen och satte mig för att titta. I direktsändning flög sedan ett till plan in i det andra tornet i World Trade Center. Det var fullkomligt surrealistiskt.

Här nedan finns en översättning från min dagbok och bilder från min och moderskans resa till New York på våren 2004.

Dagboken

Onsdag 12.9.2001

Igår, strax före tre: Jag höll på och städade och tänkte ta en cigarrett. Jag tittade på TV4. Ett plan hade precis kraschat i World Trade Center. Timo ringde och samtidigt kraschade ett stort passagerarplan i det andra tornet. Alltså är inte detta en olycka…

Efter det följde jag hela kvällen och även nu på morgonen (klockan är 6.45) ett fullständigt orealistiskt skådespel, som en amerikansk action-film, men den här gången är det på riktigt. (Under ett par timmar sändes inget annat än fragment av händelser).

Sedan träffade ett tredje plan Pentagon och ett fjärde nära Pittsburgh (på väg mot Camp David?).

Alla flyg till USA och inrikes där stoppades. De båda byggnaderna vid World Trade Center störtade samman. (110 våningar, världens högsta byggnader på sin tid (1973). President Bush gjorde sitt första uttalande ungefär en timma efter händelsernas början. Presidenten var i Florida, först tänkte man ta honom till Washington, men sedan beslöt man sig för en militärbas i Nebraska. Fler uttalanden kom senare.

Efter ungefär en timme bekräftades också att det handlade om ett terrordåd. Så här välorganiserade och kompetenskrävande gärningar har inte tidigare setts i dessa sammanhang.

Vita Huset och de andra officiella regeringsbyggnaderna evakuerades. Samtidigt florerade rykten om att något hade hänt på Capitol Hill och i ett stort köpcenter. Jag vet inte om detta stämde.

Undantagstillstånd utlystes. 

Först sent började det komma kommentarer och någon slags analyser. CNN rapporterade hela kvällen direkt från katastrofen.

Allt är fortfarande rörigt. Tredje världskriget? Man har gissat att Usama bin Ladin ligger bakom attackerna. Gömmer sig i Afghanistan.

Själv är jag också chockad.

Carl Bildt sade: ”Världen före och efter den elfte september 2001.”

Jag fick städat (TV:n på hela tiden på hög volym) och lagade mat, annars satt jag bara och stirrade på olika kanaler på TV:n. 

Det är bäst att låta saken sjunka in innan man tänker vidare…

Nästa anteckning är från 8. oktober samma år och då har USA börjat bomba Afghanistan.

Moderskan och jag på väg mot New York. Flight BA 0113, Boeing 747. Flyget är cirka tre timmar försenat på grund av en strejk bland catering-personalen på Heathrow…

Vårt hotell, Helmsley Park Lane, Central Park South 63.

Vi åt ofta frukost på Angela´s Deli runt hörnet, hårdrock och jättecappuccinos…

Central Park. Hotell Ritz och Helmsley Park

Time´s Square

Flat Iron-building fotad från en svängande buss

Ground Zero maj 2004

Nära Ground Zero. Tungt beväpnad polis överallt…

Minnesmärke över 9/11 i Battery Park. Kulan hade funnits uppe på en bankbyggnad innan attentaten.

Vid Viet Nam-veteranernas minnesmärke. Frihetsgudinnan i fjärran.

I Chinatown, på väg mot Little Italy

Jag är så glad att jag hann till CBGB´s innan det blev för sent. Jag träffade även självaste Hilly Kristal.

Joey Ramone Place

I Little Italy. Mamma börjar bli lite blek om nosen…de delikata frutti di maresarna visade sig inte vara riktigt färska…

Shoppingskörd. En liten del av inspirationen till resan kom från Sex and the City, det ska erkännas. I avsnittet Anchors Away säger Carrie något i stil med ”…let´s go and throw some much needed money downtown…”, när hon vill övertala tjejerna att följa med på shoppingrunda. Avsnittet handlar om Carries kärleksrelation till staden New York, där det just pågår ”Fleet week”. Marinen är på besök och Carrie, Samantha och Charlotte blir inbjudna till en bal med sjömännen. Avsnittet är inspelat strax efter attackerna och innehåller en del patriotiska inslag, men på ett mycket snyggt sätt.

Carrie i avsnittet Anchors Away ur Sex and the City. Foto: www.hbo.com

Varför har attentaten i New York och Washington en sådan inverkan på oss, människor dör i krig, terrordåd och olyckor runt om i världen hela tiden och i större antal än på Manhattan?

Förklaringarna är självklart många, vi tillhör samma kultursfär, vi identifierar oss lättare med de som är lika oss, men också, som just i mitt Sex and the City-exempel ovan, vår populärkultur är sedan decennier i det närmaste totalt dominerat av den amerikanska. Vi ser amerikanska filmer och tv-serier, lyssnar på amerikanska artister, läser om amerikanska stjärnor och detta skapar en känsla av tillhörighet. Det är en annan version av den amerikanska drömmen. Hollywood-fruarna står för en drömvärld, New York är den mest statusfyllda bostadsorten för vilken mediapersonlighet eller kulturarbetare som helst. Prinsessan Madeleine flyttar till New York. USA är fortfarande en hägrande drömvärld för många.

Min vän, nya idol och Marilyn Mansons far skriver:

”Its so sad we don’t weep for those we have killed and injured because we started a war based on lies and stupid intell, when will it stop ,all life is precious and dear ,why do we have the right to take more?”  

 ”What difference does it make to the dead, the orphans and the homeless, whether the mad destruction is wrought under the name of totalitarianism or the holy name of liberty or democracy?WE WILL FOREVER BE EVIL AND CONSUME AS WE JUSTIFY IN THE NAME OF OUR GOD NOT YOURS”

Hugh Warner

Hugh deltog i Viet Nam-kriget som pilot och flygmekaniker. Han deltog bland annat i de ökända Agent Orange-bombningarna och håller nu på att skriva om detta. Jag vet dock inte om det kommer att komma ut i bokform.

– : – : – : –

Den kommer att komma ut i bokform och till försäljning.

Om Susanna Holmén Waris

Susanna Holmén Waris, född 1968 i Salo, Finland, civilingenjör från KTH och frilanskonstnär som arbetar inom järnvägen. Bloggen handlar om allt från konst, politik och vetenskap till mode, humor och personliga erfarenheter. Välkommen!
Det här inlägget postades i historia, Marilyn Manson, Marilyn Monroe, medier, Mode, Okategoriserade, politik, TV och har märkts med etiketterna , , , , , , , , , , , , . Bokmärk permalänken.

4 svar på 9/11 2011

 1. LENNART FROSTELID skriver:

  JAG KOMMER OCKSÅ IHÅG VAD JAG GJORDE PRECIS DÅ PLANEN PLÖJDE IN I WORLD TRADE CENTER. JAG ARBETADE I OSLO SOM MÅLARE, OCH MIN FRU LOTTA SKICKADE ETT SMS OM ATT DET SKETT EN STOR OLYCKA MED ETT PLAN SOM KÖRT IN I ETT AV WTCS TORN. EN FANTASTISK OCH FRUKTANSVÄRD NYHET SÅKLART, OCH FOLK ÖPPNADE DÖRRARNA TILL SINA VARDAGSRUM SÅ ATT ÄVEN VI SKULLE FÅ SE VAD SOM HÄNDE. TÄNK ATT FÅ VARA MED OM ATT SE ETT PLAN TILL FLYGA IN I WTC, MAN TRODDE INTE DET VAR SANT. DET VAR SOM PÅ FILM. DETTA BLEV BÖRJAN TILL USAS KRIG I AFGHANISTAN OCH ALLT SOM FÖLJDE DÄREFTER. HOPPAS VI SLIPPER SE NÅGONTING LIKNANDE I FRAMTIDEN.

 2. Hej! Kul att ni är så intresserade av elfte september och händelserna runt det. jag har skrivit en verklighetsbaserad bok om precis det som hände då. JIHADISTJÄGAREN heter den, och den kommer ut under Juni månad 2016. Bokförlaget heter Norlén & Slottner, hemsida http://www.bokforlaget.com. Om ni vill ha ett eget signerat exemplar från författaren, så kan ni redan nu förhandsboka på http://www.zittymedia.nu.
  Handlingen startar en månad innan attackerna i New York september 2001. Goldblume är jihadistjägare, en av de som försöker förhindra attacker som den på Manhattan. Han skuggar, jagar, dödar terrorister. han infiltrerar terroristgrupper för att försöka spränga dem inifrån. han är framgångsrik, orädd, och jobbar alltid under alias. En dag röjs hans namn för jihadisterna och hans egen familj hamnar i akut livsfara. Boken beräknas få drygt 620 sidor. Priset är inte satt ännu, men info kommer på hemsidan zittymedia.nu. Där kommer även info om utgivningsdatum mm.

  Jihadistjägarna finns på riktigt, de jobbar i det tysta, idag med IS och andra grupper som hotar de värderingar och den religionsfrihet vi alla värnar om. Läs boken! Sprid info och hjälp till med att göra den till en bestseller! Det skulle vara väldigt roligt.
  Bästa hälsningar till alla!
  Lennart Frostelid

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.