För övrigt anser jag…

Håkan Juholt

…att den begränsade åtalsimmuniteten och en del andra gräddfiler som riksdagsledamöter åtnjuter kan ifrågasättas. Det finns ingen som helst anledning till varför inte de bidrag som riksdagsledamöter kan ta del av ska ingå i listan över bidrag vars felaktiga utkvitterande kan leda till åtal och tom fängelse.

Om nu riksdagsledamöter inte ska krävas att föregå med gott exempel och när ”förtroende” i förtroendeuppdrag inte har någon innebörd, finns inte många skäl till varför politiker och riksdagsledamöter ska behandlas annorlunda av rättssystemet. Perfekta människor existerar inte och politiker är som vi andra, alltså bör samma rättssystem gälla för alla. Yrkespolitiker och riksdagsledamöter har utöver detta en hel del förmåner som vanliga medborgare aldrig kommer i närheten av, likformighet i straffbarhet borde kunna finnas som en påminnelse om vad folket som man representerar förväntas leva upp till.

Många yrkespolitiker har vuxit upp i politiska ungdomsorganisationer, för att därefter enbart ha sysslat med politik. I vissa fall kan ämbetena kallas för ärvda, redan föräldrarna eller en förälder har varit yrkespolitiker. Det måste vara svårt att förstå hur livet ter sig för den vanliga medborgaren; utan hängslen, livremmar, gräddfiler och specialregler.

Andra som varit i blåsväder för mindre och större felaktigheter:

Mona Sahlin blev utsatt för fullständigt oproportionerligt hård kampanj i media, men stacks även i ryggen av sina egna.

Minns någon att Tobias Billström hade slarvat med tv-licensen?

…precis som Cecilia Stegö Chilò, som fick avgå.

Anders Borg hade visst haft svart städhjälp. 

Maria Borelius hade bl a haft tillgångar i sk skatteparadis…

Sven-Otto Littorin hade köpt sex…

Sveriges justitieminister Lennart Geijer anklagades för att ha besökt bordeller med minderåriga och självaste Olof Palme hotade journalister i riksdagen med att stänga ner vissa tidningar om man fortsatte att skriva om detta.

Olof Palme

Björn Rosengren fick ta smällen, men det sägs att det var en annan påläggskalv som skulle skyddas den kvällen på den dimmiga klubben…

Göran Persson

Ebbe Carlsson, en bokförläggare utan några som helst yrkesmandat, fick exceptionella befogenheter att agera privatspanare i utredningen om mordet av Palme av dåvarande justitieminister Anna-Greta Leijon.

Gudrun Schyman hade inte ordning på rese-ersättningarna och tvingades avgå. Hon blev politisk vilde…

…som William Petzäll, som tvingades avgå efter att ha misslyckats med behandlingen för sitt missbruk. Petzäll sitter kvar med full ersättning i riksdagen och ska arbeta med missbruksfrågor i egen regi.

Thomas Bodström behövde inte ens vara partimedlem för att väljas till minister, men den rätta s-märkningen hade han väl i generna. (Thomas far Lennart Bodström var både socialdemokratisk utrikes- och utbildningsminister.) Thomas blev nu senast sur efter att inte ha fått sköta sitt ministeruppdrag per facebook från USA och skrev en avslöjande bok om maktspelet inom socialdemokratin.

Socialdemokratiska ungdomsförbundets ordförande Anna Sjödin svirade till det på krogen, hamnade i bråk med vakterna och tvingades till slut avgå.

Sedan har vi den miljövänlige riksdagsledamoten Yvonne Ruwaida, som hellre än att gå, cykla eller åka kollektivt tog taxi med skattebetalarnas pengar för belopp i hundratusenkronorsklassen.

Till sist; Rick Falkvinge och Piratpartiet erbjöd sig ädelmodigt att ta hand om Wikileaks servrar, just med avsikten att dra nytta av särbehandlingen av politiker, riksdagsledamöter och politiska partier.

http://www.aftonbladet.se/ledare/article13766263.ab

– : – : – : –

Thomas Gür i dagens (15/10) Svd:

http://www.svd.se/opinion/ledarsidan/arbetslinje-aven-for-politikerna_6554049.svd

Please like & share:

Om Susanna Holmén Waris

Susanna Holmén Waris, född 1968 i Salo, Finland, civilingenjör från KTH och frilanskonstnär som arbetar inom järnvägen. Bloggen handlar om allt från konst, politik och vetenskap till mode, humor och personliga erfarenheter. Välkommen!
Det här inlägget postades i För övrigt anser jag att..., historia, politik och har märkts med etiketterna , , , . Bokmärk permalänken.

2 svar på För övrigt anser jag…

  1. Micheles Kindh skriver:

    bra formulerat

  2. Ulf Holmén skriver:

    Och allt för många av dem är socialdemokrater, ett faktum som jag anser visar vilket korrupt parti dessa är. Makt, makt och makt är det enda man räknar som viktigt, de små människorna man säger sig värna om är däremot bara verktyget för att nå makten. Att lura människor till att rösta på dem för något dessa tror på har för socialdemokraterna har blivit en sport och medlet heter lögner och hyckleri. När Håkan Juholt stod i riksdagen häromdagen och anklagade Fredrik Reinfeldt för omoral, var det i själva verket han själv som var omoralisk. För tjänar man 144.000 kronor i månaden har man råd att betala sin hyra själv utan hjälp av bidrag.
    Ett annat faktum är att socialdemokratin är mycket noga med att poängtera att alla ska bidra till statens bästa med hjälp av skatt, fast när man granskar lagstiftningen gäller detta inte alla. Sossarnas lilla vapendragare fackföreningsrörelsen räknas i lagstiftning som ”förening” istället för ”organisation” vilket ger dem betydande skatteförmåner och överskott. Överskott som har kunnat köpa dem en plats i svenskt näringsliv och därmed gett dem ytterligare miljardinkomster som till sist hamnar i sossarnas partikassa. Vi ”vanliga” medlemmar som förväntar oss lägre avgifter eller bättre förmåner med vårt medlemsskap, kan däremot känna oss blåsta. Är vi dessutom inte sossar kan vi känna oss dubbelt blåsta, våra pengar som vi inte vill ska hamna i vissas fickor gör det ändå.
    Så grattis socialdemokratin, det största myglarpartiet i världshistorien är fött och fortsätter med sin sol och vårarverksamhet. Inget kan stoppa dem, för pengar är makt i evighet amen. Hell Håkan, du överlever nog detta också för det är alltid de lägsta livsformerna som är mest seglivade.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.