Höstsalongen 2011

I helgen anordnades Konstnärernas Höstsalong på Kistamässan, denna gång i kombination med Antik- och Kuriosamässan. Ambitionen var att hinna besöka båda mässorna på samma dag, men eftersom vi båda är utarbetade och gamla och behövde en liten sovmorgon, kom vi igång först åt 12.30-snåret. Detta och det faktum att den efterlängtade Citybanans tillblivelse denna helg krävde en avstängning av pendeltågstrafiken mellan Stockholms Central och Älvsjö, gjorde att vi först vid 15.15-tiden äntrade mässlokalen. Pendeltåg till Älvsjö- helvetisk busstur på linje 144 i en stekhet, skumpande och ryckande buss till Gullmarsplan (varför betalar folk för attraktionerna på Gröna Lund, samma illamående kan lätt uppnås på en dag i kollektivtrafiken, helst då buss och tunnelbana) – tunnelbana till Fridhemsplan – tunnelbana till Kista. (Tvärförbindelserna i söderförort är en katastrof. Strunta genast i dumheter som spårvagnsförbindelse till Kungsholmen och bygg en yttre tvärbana. Nu.)

En stärkande green chili/guacamole-burgare på Texas Long Horn. Underbart gott.

Nåväl, efter en stärkande måltid på Texas Long Horn i Kistagallerian kände vi oss beredda för några timmars tumlande bland montrarna på Hostsalongen. (Jag inser nu att jag borde ha fotograferat mera…jag blir nog tvungen att låna lite bilder.) Höstsalongen är en trevlig tillställning, man har möjlighet att bekanta sig med väldigt många konstnärer på en och samma gång. Detta kan ju förstås vara en liten nackdel också, alla intrycken leder lätt till en smärre vimmelkantighet och övermättnad.

Bild från en tidigare mässa. Foto från: http://www.konstvarlden.se/nyheter

Jane Hellström framför några av sina fantastiskt vackra rakukeramikhästar. Hade jag en obegränsad budget skulle jag ha köpt en på studs. Foto: Susanna Varis

http://www.stutagarden.zoomin.se/

Andrej Zverev visade upp spännande konst. Foto från hans hemsida:http://www.andrejzverev.se/

Tomas Lackes attitydkonst lade jag märke till första gången på förra årets Höstsalong, den stack ut. Efter det ställde vi ut samtidigt på förra vinterns Fo-Ko. Denna gång hade han med sig tre jättetavlor. Kolla in Lackes coola produktion här: http://www.tomaslacke.com/hem.html

Dagsmeja av Ulla-Carin Winter. Foto: http://www.volym.info/

Tvärs Över Vägen av Ulla-Carin Winter. Foto från: http://www.volym.info/ 

Ulla-Carin Winters mörka och stämningsfulla bildvärld tilltalade mig starkt. Foto: Torbjörn Elverheim

http://www.grafiskasallskapet.se/konstnarer/08.vwx/win_369/winter.html

Ylva Maria Thompson. Tänk att en naken människokropp fortfarande anses provokativ. Den tilltalar ju så klart hippocampus, reptilhjärnan, som ju i den moderna civilisationen ska helst ha så lite att säga till som som möjligt. Men jag gillar Ylva Marias porriga estetik. Snuskig elegans. Foto: svt

Ylva Maria Thompson visade sin provokativa konst. När vi hann så långt var det nästan stängningsdags och sista metrarna blev bara ett flängande. Bilden är från Ylva Marias blogg: http://www.finest.se/userBlog/?uid=35035

Ett annat exempel på Thompsons konst. Detta får mig att tänka på Cynthia Plaster Caster, tillfrisknande groupie och konstnär, som startade sin karriär 1968 med att föreviga rockstjärnors ädlare delar i gips. Sedermera har hon gått över till också kvinnobröst. Foto från: http://www.finest.se/userBlog/?uid=35035

Jag hörde en del besvikna röster angående försäljningen, som detta år varit lägre än förväntat. Tiderna är osäkra, bolånen dyrare, folk håller väl i pengarna. Alla var inte heller odelat positiva till samkörningen med Antik- och Kuriosa, som misstänktes ha snott en del potentiella kunder. Jag inbillar mig att tanken var god, att mässorna skulle dra besökare till varandra, men kanske har Antik- och Kuriosa dragit den större vinstlotten. Besvikelse uttrycktes också över priserna för utställare och marknadsföringen för mässan…

En bekant från facebook, Inga Britt Gustafsson. Jag hade inte hjärnan med mig att ta en bild själv, så denna är från Ingemar Strandh.

Alf Woxnerud http://www.alfwoxnerud.se/ och Ingemar Nyström framför Woxneruds glada katter. Foto: Ingemar Strandh. Webbplats: http://www.strandkonst.se/

Jag hoppas att Höstsalongen kommer att överleva och utvecklas. Alla möjligheter för konstnärer att visa upp sina arbeten och komma i kontakt med publik och köpare är viktiga.

Jag ville själv ställa ut, men det fanns ingen möjlighet den här gången. Kanske nästa år. Kanske fortsätter jag med separatutställningar…

Jag träffade en hel del gamla bekanta och även nyare bekanta från Facebookens underbara värld. Men varför tog jag inga fler foton??? Min hjärna hade väl förlamats av den utmattande kollektivtrafikkarusellen till ditfärd…

Om Susanna Holmén Waris

Susanna Holmén Waris, född 1968 i Salo, Finland, civilingenjör från KTH och frilanskonstnär som arbetar inom järnvägen. Bloggen handlar om allt från konst, politik och vetenskap till mode, humor och personliga erfarenheter. Välkommen!
Det här inlägget postades i events, Konst, Okategoriserade, Utställning och har märkts med etiketterna , , , , , , , , , , , . Bokmärk permalänken.

6 svar på Höstsalongen 2011

 1. Ulf Holmén skriver:

  Kollektivtrafikens vedermödor och tillkortakommanden är välkända, inga kommentarer där. Men what the hell det är ju SL vi pratar om, skulle de kunna förstå verkligheten och planera för den skulle jag verkligen börja bli rädd. En rätt bra utställning var det dock med många duktiga och begåvade konstnärer som hade en hel del att visa upp och som fick mina ögonbryn att lyftas mer än en gång. Man kanske skulle önskat sig mindre konkurrens från antik och kuriosamässan, men tanken att de båda tillsammans skulle dra mer folk kanske var god men felriktad. Nya intryck, mer att titta på men mer konkurrens från andra sektorer som kanske med börskriser och bankkrascher får mer uppmärksamhet då tyvärr konsten är bland det första att få stryka på foten i kristider – tyvärr. Av någon anledning tycks det mantrat vara inrepeterat i reptilhjärnan – kris=stryp alla konstinköp och andra typer av åtgärder som skulle kunna få några målarkluddar att hålla näsan ovanför vattnet. Myten om den svältande konstnären är ingen myt, den är en realitet och med piratpartisters och anarkisters benägna hjälp skulle denna grupp kunna bli än smalare. Snart är väl dessa målarkluddar lika välgödda som straffångar och man får väl vara glad om man kan jobba gratis.

 2. Ingemar Nyström skriver:

  Hej Susanna, kul att vi sågs på Kista, hade väldigt roligt där och likaså på LaRouge på kvällen. P-I Isheden och jag fick dock gå alldeles för tidigt eftersom pendeltågen krånglade i vanlig ordning..ja du skrev ju om det, detta eviga eländeselände….och snart är det vinter, suck…!
  See yo, keep up the good work!
  INK

  • Susanna Varis skriver:

   Ja, det var trevligt att ses igen! Det tog bara sådan tid att ta sig dit…! Jag hade velat hinna med mer på mässan. Vi var helt slut när vi kom hem…vi ses säkert snart igen på ett eller annat håll och detsamma! //Susanna

 3. Pingback: Hjältefrukost med Eva Hyllstam på 8T8 vid Mariatorget | Susanna's Crowbar

 4. Pingback: Eva Hyllstam på 8T8 i repris | Susanna's Crowbar

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.