Ny tronarvinge är född

 Prins Daniel måttar längden på den nya tronarvingen. Foto: Jonas Ekströmer/Scanpix

Klockan 4.26 i morse föddes en ny tronarvinge för Sverige. Kronprinsessan Victoria nedkom med en välskapt flicka på 51 centimeter och 3280 gram.

Som barn, bosatt i 70-talets Helsingfors, blev jag en stenhård rojalist efter mitt första besök i Stockholm; lejon på varje stolpe, ett enormt stort slott med en källare full av dragshow-utstyrslar för hästar (njä, så tänkte jag ju inte då, prinsess-estetiken var i sig själv tillräckligt för att snärja ett litet flicksinne), riktiga kungligheter…! Jag tecknade hästar i fantasifulla stassar och med plymer på skallarna långt efteråt.

Allt detta, samt det faktum att vi skulle flytta till Sverige, gjorde mig starkt intresserad av Sveriges historia och kungligheter, Jag hade läst Zacharias Topelius Fältskärns Berättelser och blev nu bara ännu mera intresserad. Jag samlade på vykort och bilder med historiska kungligheter, sammanställde historik i egna häften och kunde det mesta (inklusive hela den svenska regentlängden) redan innan vi år 1979 flyttade hit.

Jag är tudelad; jag kan tycka att statsskicket är ålderdomligt med det ärvda statschefsskapet, men jag faller ändå som en fura för den kungliga glamouren. För mig var det dessutom en fantastiskt rolig ingång till historiestudier.

Så ett stort grattis till Kronprinsessan Victoria och Prins Daniel!!

 Victoria vid Musikaliska Akademien i höstas

 …Noblefesten i december…

 …sista officiella uppdraget; möte med Finlands president Tarja Halonen. 21. februari 2012.

 

Om Susanna Holmén Waris

Susanna Holmén Waris, född 1968 i Salo, Finland, civilingenjör från KTH och frilanskonstnär som arbetar inom järnvägen. Bloggen handlar om allt från konst, politik och vetenskap till mode, humor och personliga erfarenheter. Välkommen!
Det här inlägget postades i finland, historia, Okategoriserade och har märkts med etiketterna , , , , , . Bokmärk permalänken.

3 svar på Ny tronarvinge är född

  1. Ulf Holmén skriver:

    Dragshowhästar, uppstoppade exotiska djur, sjukt stora juveler och bisarra sängar som är för korta att sova i men har en himmel som vakar över en under sömnen – kan det bli bättre?. Så alla republikaner, vad har ni att komma med som spelar i samma division?

  2. Anna-Kaisa Benje skriver:

    Bara att man gillar flärd och olika flashiga bilder betyder inte att den ena utesluter den andra. För mig är republik rätt så självklar men jag kan inte vara utan denna enorma freakshow som ni gladeligen bekostar. Tack att jag kan fortsätta med Svensk Damtidning. Du kan väl inte förstöra den sista glädjen i mitt liv!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.