Provocerande lakan

 Madonna sov i tidningspapperslakan på sitt engelska gods redan 2005. Foto: Tim Walker/Vogue

 Bild från https://www.snurkbeddengoed.nl/?lang=EN

Cynisk exploatering av mänsklig tragik och lyckad marknadsföring, eller ett initiativ med verklig ambition att belysa samhällsproblem? Kanske både och? Svaret finns hos den enskilda betraktaren och varierar allt efter preferens.

NK: satsning ”Design With Conscious” står för den senaste twitterstormen (vid sidan av Thorsten Flinks rumpgrepp i Melodifestivalen). Trendexperten Stefan Nilsson och Pia Karlsson från NK Glas, Porslin och Kök har ställt samman ett urval av produkter av designers från olika håll i världen. Den gemensamma nämnaren är att produkterna är tillverkade på ett socialt medvetet sätt eller syftar till att uppmärksamma olika sociala problem och har ett slags ”socialt samvete” förknippat till sig. De uppmärksammade lakanen i denna kollektion, från holländska företaget Snurk, med mönster av pappkartonger för att associera till uteliggare verkar ha upprört mest. Överskottet av just dessa lakan går till unga uteliggare, för de andra produkterna bestämmer designfirmorna själva hur vinsten används till välgörenhet.

 Skål med bitmärken för att påminna om världssvälten. Design Karina Marusinska. 

http://www.marusinska.pl/pl/dizajn/8/

Självklart väcker detta känslor; ska dessa välbärgade människor som handlar på NK köpa sig bättre socialt samvete genom ett chict bäddset? Jag tror att det är just det faktum att det är NK, det traditionellt lyxiga varuhuset, som står för satsningen som väcker känslor. Hade satsningen gjorts snart sagt var som helst annanstans, t ex på ett hippt galleri, eller säg, Kulturhuset, hade twitterflödet snarare handlat om unisona hyllningar. NK:s varumärke med lyx, tradition, kvalitet, burgenhet kolliderar med ”socialt samvete” som varumärke. Detta är man förmodligen mycket väl medvetna om, i dagens mediasamhälle gäller det att sticka ut och väcka känslor.

  NK:s ”popupbutik” med Design With a Conscious

Jag kan delvis förstå upprördheten, men samtidigt undrar jag om det är så hemskt upprörande? Pengar till goda ändamål, lakan och porslin som kommer att påminna dig långt efter du har lagt ner en slant i insamlingsbössan om den sociala problematiken bakom designen…jag vet inte om den av vänstern omhuldade skattevägen bättre manar till eftertanke. Skatter och fördelning behövs, men alla sätten är väl goda, eller?

http://www.dn.se/ekonomi/uteliggarlakan-pa-nk-far-kritik

http://www.svd.se/nyheter/stockholm/uteliggarlakan-pa-nk-far-kritik_6824531.svd

http://www.mynewsdesk.com/se/pressroom/nordiska_kompaniet/news/view/stefan-nilsson-och-nk-glas-porslin-koek-kommenterar-reaktionerna-paa-design-with-a-conscious-35418

http://www.aftonbladet.se/nyheter/article14320112.ab

 

Om Susanna Holmén Waris

Susanna Holmén Waris, född 1968 i Salo, Finland, civilingenjör från KTH och frilanskonstnär som arbetar inom järnvägen. Bloggen handlar om allt från konst, politik och vetenskap till mode, humor och personliga erfarenheter. Välkommen!
Det här inlägget postades i inredning, kultur, medier, Okategoriserade, politik och har märkts med etiketterna , , , , , , , , . Bokmärk permalänken.

4 svar på Provocerande lakan

 1. Anna-Kaisa Benje skriver:

  Det är aldrig så hippt att vara uteliggare. Ändamålet kan vara ok men vad jag har läst är det enbart en pyttebråkdel som går till välgörenheten.

  • Susanna Varis skriver:

   NK säger att försäljningen för deras del sker utan vinst, sedan är de de olika designfirmorna som förfogar och fördelar enligt sina principer…men visst, det brukar ofta tyvärr vara så med välgörenhet i form av galor, lotterier och jippon också, att det är en mindre del som når ändamålen.

 2. Ulf Holmén skriver:

  Om det är NK som saluför det hela är det ju per definition något dåligt. För vi vet ju alla att rika saknar samvete, och att de nu hånar uteliggare genom att köpa ett lakan som påminner om dessas utsatthet. Att det går pengar till välgörenhet från försäljningen som ska just hjälpa de som är mest utsatta, det har inget med saken att göra för dom har ju råd och då ska de ju betala – fattas bara. Hyckleriet inom svensk vänster är och förblir en av de största misslyckandena inom politiken, och inte blir det bättre av att debatten både sveps in i ett löjets skimmer och att den är osaklig.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.