Bamse bakåtsträvare

   Foto: Tecknad av Lars Bällsten. Tuschad av Bernt Hanson. Fotona är tagna av Jörgen Appelgren.

I tidningen Ny Teknik kan man läsa om insändarskribent som reagerat på teknikfientligheten i senaste numret av tidningen Bamse. För inte länge sedan ansågs den dunderhonungssnaskande björnen försköna avslaget och tillbakaskickandet av asylsökande barn för just desamma och nu är han i blåsvädret igen.

Mickelina har felaktigen blivit avskedad från sitt städjobb. Hon startar en konkurrerande städfirma med hjälp av en städrobot och lyckas strålande med detta; bättre, snabbare och billigare städning. För detta får hon bannor och städroboten förpassas till en mörk garderob som en ”uppfinning som inte ska göras”, eftersom den tog jobben från fem städare.

Insändarskribenten är med rätta tveksam till sensmoralen som ska läras ut med detta; teknikutveckling som kan rationalisera bort tunga och monotona arbeten till förmån för tillväxt och roligare jobb ska vi inte ha. Inte så särskilt smart av Bamse i dessa tider, då vi som nation borde göra vårt bästa för att locka unga förmågor till ingenjörs- och entreprenörsbanorna. Men i Bamses värld är det kanske bättre att städarna behåller sina städjobb och betalar glatt kanske hälften av sin lön till staten, varpå både Mickelina och Skalman kan försörjas med bidrag. Inga exportinkomster av städrobotar, inga hotfulla uppfinningar, inga nya, roligare jobb, bara ”trygghet” i form av snart sinande bidrag för alla.

http://www.nyteknik.se/asikter/debatt/article3416801.ece

Om Susanna Holmén Waris

Susanna Holmén Waris, född 1968 i Salo, Finland, civilingenjör från KTH och frilanskonstnär som arbetar inom järnvägen. Bloggen handlar om allt från konst, politik och vetenskap till mode, humor och personliga erfarenheter. Välkommen!
Det här inlägget postades i kultur, medier, Okategoriserade, politik, teknik och har märkts med etiketterna , , , , , . Bokmärk permalänken.

3 svar på Bamse bakåtsträvare

  1. Anna-Kaisa Benje skriver:

    Bamse & Co har tydligen fastnat i forntida tänkandet angående kvinnans roll/möjligheter. Detta sagt utan att nervärdera hemmafruar/mammor. Ingen bör tvingas in i en sådan roll man inte trivs med men dom flesta tyvärr måste försörja sig /familjen.

  2. Ulf Holmén skriver:

    Bamse är allting – enligt andra. Bamse är kapitalist och företagarvänlig (?), Bamse är socialist för han bryr sig om de svaga (?), Bamse är utvecklingsfientlig eftersom städroboten utmålas som satans påfund (?). Teorierna är många men svaren är få, endast Bamse vet vet vad han kan förmå.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.