Vad är din favoritmusik när du kör bil?

Jag deltar i en tävling som anordnas av hyrbilsföretaget Hertz i samband med ett event i nästa vecka. Tävlingen gäller favoritmusik under bilkörning.

Min första kontakt med musik i bilen var i min styvfars Volvo, som var bestyckad med en radio och kassettbandspelare. Det måste ha varit kring 1978. Så småningom fick han en ännu lyxigare modell av musikmaskin i bilen, en som man kunde plocka med sig (istället för att tjuvar gjorde det) hem.

Den initiala musiken bestod av det som styvfadern hade inhandlat: The Beatles, Beach Boys, någon klassisk variant, Baccara och ABBA. Så småningom kom mina styvbröders inspelade kassetter in och Supertramps Breakfast in America är en klassisk bilplatta för mig. Det blev även en del E.L.O. Och Bruce Springsteens The River spelade vi söder och samman under en bilsemester till Jugoslavien.

Så småningom började jag terrorisera min omgivning med mina egna favoriter i form av först discoklassiker som Donna Summer och Amii Stewart och sedan mera punkbetonat med Blondie och Nina Hagen. En hel del synthmusik på 80-talet. ABBA var alltid med på ett hörn. Metallica och mera hardcore-punk gick aldrig igenom i det familjeinterna musikrådet.

Numera består bilkörningen av ett par resor till Finland och då med hyrbil, så Hertz passar mig som hand i handsken. Då följer oftast moderskan med och musiken i bilen har urartat till den radiostation som hörs bäst, gärna något finskt, som man bara hör just under de här resorna. Varken jag eller moderskan är några stora fans av finsk mainstream-musik…

En liten lista med favoriter på tema bil skulle kunna innehålla:

I´m in Love With My Car / Queen

Born to be Wild / Steppenwolf

Sharp Dressed Man / ZZ Top

Cruising in my Mercury / David Lindley

Cadillac / Hep Stars

Little Red Corvette / Prince

Highway Star / Deep Purple

Driving One of Your Cars / Lisa Miskowsky

Turn the Page /Metallica

State Trooper / Bruce Springsteen

Hertz har undersökt hur och vad människor lyssnar på i bilen och kommit fram till följande:

http://www.hertz.se/rentacar/misc/index.jsp?targetPage=svSE_musik_i_bilen.jsp

 

Hertz-musik-i-bilen-infographic_800x4201.jpg


 

 

Längtar du ut på vägarna men saknar bil? Med hyrbil från Hertz är du snart på väg.

(Nu syns väl grafiken bra…?)(Hittar inget sätt att minska ner den…)

Please like & share:

Om Susanna Holmén Waris

Susanna Holmén Waris, född 1968 i Salo, Finland, civilingenjör från KTH och frilanskonstnär som arbetar inom järnvägen. Bloggen handlar om allt från konst, politik och vetenskap till mode, humor och personliga erfarenheter. Välkommen!
Det här inlägget postades i events, finland, musik, Okategoriserade och har märkts med etiketterna , , , , . Bokmärk permalänken.

5 svar på Vad är din favoritmusik när du kör bil?

 1. Björn 2 skriver:

  Ingen personlig favorit, men så fort nån tar upp ämnet ”åka-bil-musik” kommer jag att tänka på Chris Rea – Road to Hell. En annan låt som är typisk (i mitt tycke) åka-bil-musik är Danko Jones – Lovercall. Tror det är något med stadig 4/4 i rätt tempo som får mig att tänka på passerande halogenlampor.

  Viktigt också att bilåkningen sker på natten.

  Ur ett bilåkarperspektiv kan även en doldis, eller rent utav dålig låt plötsligt bli den bästa på skivan. Ska man åka bil till Seasons in the Abyss så är helt plötsligt Skeletons of Society bästa låten på skivan. Inte War Ensemble, inte Dead Skin Mask och inte titelspåret. Och helt plötsligt inser du att du zappat förbi Painkiller för att, tro det eller ej, lyssna på Turbo Lover. Och innan du inser vad fan det är som händer så har du stannat på Statoil för att se om de har Hysteria med Def Leppard i 3-för-50 högen..

  Får jag själv välja en favorit så släpper jag en smula på högerfoten för att fullt ut kunna njuta av Rammstein – Dalai Lama.

 2. Ulf Holmén skriver:

  Uranus Hertz inläst med amerikansk dialekt och det blir riktigt roligt. Låtar ja, smaken är ju alltid som baken men det där låter som en trevlig lista. Det finns ju naturligtvis 100 miljoner låtar till, och alla bli ju visa på sin smak. Buzzcocks gjorde ju till exempel den vidunderliga ”Fast Cars” från sin debut-LP och den sparkar i varje fall mitt arsle.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.