The Nobodies (Blue III)

En ny målning blev klar igår kväll efter stor möda och många svordomar, jag höll på att förlora den helt.

 The Nobodies (Blue III), water color 2012. Susanna Varis

Motivet kommer från Marilyn Mansons video till låten The Nobodies, som ju är en replik till efterspelet om skjutningarna vid Columbine highschool. Marilyn Manson anklagades för att ha varit en inspiration för ungdomarna som begick dåden (beviskedjan såg ut ungefär på följande vis: ungdomarna klädde sig något udda, i tretchcoats och annat -> ungdomarna måste vara goths -> goths lyssnar på Marilyn Manson -> det vet vi ju vad det är för figur).

Videon The Nobodies:

http://www.youtube.com/watch?v=qi5nTb-NRFU

Marilyn Manson i Michael Moores Bowling for Columbine:

http://www.youtube.com/watch?v=lrHFB2KP8fc

Ett olustigt sammanträffande var att jag just höll på med denna målning när en ny tragedi av samma slag inträffade, inte långt ifrån Columbine:

http://www.svt.se/nyheter/varlden/uppgifter-skottlossning-vid-batmanpremiar

Samtidigt var det igår ettårsdagen för Anders Behring Breiviks dåd på Utöya. Många förklaringar har sökts och mycket klokt och oklokt (och en del osmakligt) har sagts, men att de avgörande orsakerna till varför dessa dåd sker bör sökas hos individerna själva, inte hos enbart yttre faktorer som olika former av ideologier eller religioner eller annat torde stå klart. Samtidigt ska man akta sig för att söka efter en viss typ av personlighet eller annat som gör att man enkelt tycker sig kunna peka ut vem som kan bli en potentiell gärningsman. Det krävs förmodligen ett antal faktorer, både personliga och sådana som hänger på yttre omständigheter för att någon ska gå över gränsen. Under rätt (eller fel, snarare) omständigheter är vi alla kapabla att begå dåd vi under normala förhållanden aldrig skulle kunna tänka oss.

Mina tankar går till de överlevande och anhöriga till alla offren.

Andra artiklar om händelserna i Denver:

http://www.svd.se/nyheter/utrikes/presidenten-chockad-och-bedrovad_7360088.svd

http://sverigesradio.se/sida/gruppsida.aspx?programid=3304&grupp=6240&artikel=5201874

http://www.dn.se/nyheter/varlden/obama-traffar-anhoriga-till-offren

Om Susanna Holmén Waris

Susanna Holmén Waris, född 1968 i Salo, Finland, civilingenjör från KTH och frilanskonstnär som arbetar inom järnvägen. Bloggen handlar om allt från konst, politik och vetenskap till mode, humor och personliga erfarenheter. Välkommen!
Det här inlägget postades i Egna verk, historia, Konst, kultur, Marilyn Manson, medier, musik, Okategoriserade, politik, religion och har märkts med etiketterna , , , , , , , , , . Bokmärk permalänken.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.