Dallas is back!

 Dallas 1981

 Dallas 2012

Jag missade två avsnitt av Dallas när de sändes på TV-tv:n, men nu har jag kommit i kapp och kan meddela att jag är, precis som förra gången, fast. Efter några initiala stunder av tillvänjning vid de nya karaktärerna känns de upphottade miljöerna och den gamla kampen mellan det goda och det onda som att träffa gamla släktingar man inte sett på decennier. Temat har anpassats till även en kamp mellan miljömedvetenhet och business as usual, vilket är ett bra drag som följer tidsandan.

Jag hade ingen aning om att jag hade saknat J.R. så mycket! Trots den effekt- och fartfyllda inledningen kom inte serien på riktigt till liv förrän J.R. började vädra morgonluft, nya intriger och kamp om Southfork och uttalade sina första repliker på sjukhemmet. Men även Bobby, tillsammans med Sue-Ellen, utgör seriens ryggrad. Bobbys godhet utgör den naturliga och obligatoriska kontrasten till J.R:s hänsynslöshet.

Första omgången av Dallas utgjorde essensen av 80-tal; pengar, ständig tillväxt, fossila bränslen utan morgondag, flashiga kläder och enorma axelvaddar och frisyrer, satsa på dig själv, skulptera din kropp, ta för dig! En stark backlash för 70-talets hippies, kollektivism och vänstervridning. Serier som Dallas, Falcon Crest och Dynasty markerade början på den nya tidsandan som fortfarande till en del råder och var på den tiden uppfriskande injektioner i det annars bedrövande trista tv-utbudet. Alla tittade på Dallas. Hemma hos oss följde vi serien slaviskt. Tom den alltid arbetande styvfadern såg alltid till att vara hemma till Dallas. Jag kommer nog att följa serien slaviskt igen. Åtmionstone så länge J.R. finns med…

http://www.dn.se/kultur-noje/oskulden-kommer-aldrig-ater

http://www.svd.se/kultur/tidlos-jr-styr-maktspelet-i-dallas_7437358.svd

http://www.svd.se/opinion/ledarsidan/klarar-dallas-marknadens-verklighet_7436388.svd

http://www.svd.se/naringsliv/nyheter/varlden/jr-ewing-laddad-for-nya-intriger_7433150.svd

http://www.dn.se/kultur-noje/malin-ullgren-inget-bekraftar-den-egna-statusen-sa-mycket-som-en-nedstigning-til

http://www.aftonbladet.se/kultur/article15281467.ab

Om Susanna Holmén Waris

Susanna Holmén Waris, född 1968 i Salo, Finland, civilingenjör från KTH och frilanskonstnär som arbetar inom järnvägen. Bloggen handlar om allt från konst, politik och vetenskap till mode, humor och personliga erfarenheter. Välkommen!
Det här inlägget postades i historia, kultur, medier, Okategoriserade, politik, TV och har märkts med etiketterna , , , , , , . Bokmärk permalänken.

1 svar på Dallas is back!

  1. Ulf Holmén skriver:

    Lite mer gråa hår, än mer diaboliska leenden från Larry Hagman men annars är allting sig likt. Lite nya huvudrollsinnehavare och nya manusskribenter gör väl sitt till för att föryngra och förnya men i grunden är det väl samma sak. Hög nostalgifaktor har det dock och eftersom Dallas tillhör TV-historien kan man ju inte låta det gå förbi.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.