S/S Mariefred till Mariefred och Gripsholm

Igår kom vi äntligen iväg på en efterlängtad utflykt med ångbåten Mariefred till Mariefred och Gripsholms slott. Slottet med dess porträttsamlingar och underbara interiörer är en gammal favorit och S/S Mariefred har vi på senare åkt med ett antal gånger på olika rutter och utflykter. Foto: Ulf Holmén

  Moderskan och jag. Foton: Ulf Holmén

  Jag passade på att bli medlem i Stiftelsen Skärgårdsbåten…

 Vid Stadsgårdsbryggan

   Münchenbryggeriet. Det var ju tur att inte det också revs. Glas- och betonglådor finns det nog av nu.

 Glada ångbåstresenärer. Tyvärr kunde vi konstatera att man nu byggt in kedjorna, som löper från rodret till roderbladet i fyrkantiga rör. En liten modernisering som förmodligen har praktisk betydelse, men förtar lite av charmen.

 Ångbåtsbiff! Ett obligatorium.

  Äppelkaka till efterrätt…

 Gripsholm

 Museijärnvägen, still going strong…

 Hertig Karls kammare. Lånad bild, eftersom det råder fotoförbud inne i slottet. Just till Hertig Karls kammare kan man tyvärr inte komma av någon anledning just nu, man kan enbart se valda delar av slottet. Det vore trevligt om det fanns officiella foton inifrån slottet för publik användning, eftersom det nu inte är tillåtet att ta egna.

 Prinsessans sängkammare. Foto Hans Thorwind/Nordiska Museet

Tre timmar i land är egentligen alldeles för lite tid för att hinna fördjupa sig Gripsholms gedigna porträttsamling och de vackra interiörerna. Atmosfären behöver tid för att insupas. Gripsholm är ett Vasa-slott i och samlingarna ingår en hel del porträtt på vasakungarna och de efterföljande Karlarna, inklusive drottning Kristina. Även Gustaf III har satt sina spår här, främst kanske genom den underbara lilla slottsteatern.

 Hem igen…

 Konversationssalongen

 Inte den sedvanliga trängseln denna dag…

    Foto: Ulf Holmén

  Foton: Ulf Holmén

Om Susanna Holmén Waris

Susanna Holmén Waris, född 1968 i Salo, Finland, civilingenjör från KTH och frilanskonstnär som arbetar inom järnvägen. Bloggen handlar om allt från konst, politik och vetenskap till mode, humor och personliga erfarenheter. Välkommen!
Det här inlägget postades i ångfartyg, historia, inredning, Inspiration, Konst, kultur, Okategoriserade, Utställning och har märkts med etiketterna , , , , , , . Bokmärk permalänken.

3 svar på S/S Mariefred till Mariefred och Gripsholm

 1. Ulf Holmén skriver:

  Maskindunk, kluckande vatten, god mat och underbar miljö i Mariefred är fundament till en vidunderlig dag alla borde få oftare. S/s Mariefred är som alltid en skatt man kan återse hur ofta som helst, och likadant med Gripsholms slott. Fototillfällen och nya möjligheter bjuds hela tiden och man kan helt enkelt inte bli mätt, mer s/s Mariefred.

 2. Håkan skriver:

  Hej !
  jag fråga hur kosta 350 kr biljett
  från stockholm till mariefred hur timmar
  ca 7-8 mil
  jag vill ha tiden går bra
  jag vill ha åka S/S mariefred
  morgon det blir kan min E-post: hakan.nilsson07@gmail.com

  • Susanna Varis skriver:

   Tur- och returbiljett kostar 350 kronor och du köper biljetten på plats på fartyget.
   Avgång är kl 10.00 från Klara Mälarstrand, invid Stadshusbron. Framme i Mariefred 13.30.
   Båten avgår från Mariefred mot Stockholm 16.30 och är tillbaka kl 20.00.
   Det finns restaurang och en café-kiosk.
   Ha det så trevligt!

   Mvh Susanna

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.