Jonas Thente är något på spåren

…i sitt blogginlägg på DN angående litteraturkritik, med anledning av den respons han fått angående sin recension av Sven-Eric Liedmans bok Livstid:

”Kanske är det bara avundsjuka som får mig att tycka illa om den här hållningen.
För tänk hur arbetet med att värdera en bok hade underlättats om man följt dess ledstjärna. Man skulle för det första inte ens behöva läsa boken – och frågan är om det inte rentav är ett krav att inte ha läst den (Vanlig fras i nutida litterära diskussioner: ”Jag har i och för sig inte läst boken, men…”) – utan bara kolla igenom dess register. En bok som nämner fler män än kvinnor blir per definition en dålig bok, och en bok som nämner fler kvinnor än män blir bättre ju högre procenten kvinnor är.”

Hundra procent kvinnor innebär förstås att boken är ett genialt mästerverk.

Börjar en medarbetare på DN nu inse samma sak som många av oss gjort sedan länge? Att på DN:s kulturredaktion (bland andra) går verkligen kön före allt annat. Det vore glädjande förstås.

 

Om Susanna Holmén Waris

Susanna Holmén Waris, född 1968 i Salo, Finland, civilingenjör från KTH och frilanskonstnär som arbetar inom järnvägen. Bloggen handlar om allt från konst, politik och vetenskap till mode, humor och personliga erfarenheter. Välkommen!
Det här inlägget postades i Okategoriserade. Bokmärk permalänken.

17 svar på Jonas Thente är något på spåren

  1. Caf Rättvisan skriver:

    Det verkar som Jonas Thente har dragit samma slutsats som många andra av oss, undertecknad inkluderad: en idé som blivit så sjuk och dum som den svenska moderna feminismen angrips bäst med satir, ironi och hån.

  2. Jonte skriver:

    Frågan är hur hans redaktionskollegor kommer agera. Tror han får sitta ensam på kafferasterna ett tag framöver…

  3. Leif skriver:

    Jonte: ”Har drevet redan startats månntro?”
    Ja han har ju blivit utnämnd till dagens sexist. Det bådar ju gott.
    ”förlöjligande jämförelser och idiotier” sa Bill.
    ”Innehållslöst, poänglöst och riktigt uselt skrivet.” lyder det dräpande slutomdömet.
    Varför då denna upprörda stämning?
    ”Otroligt att DN publicerar en sådan pinsam skittext.” sa Bull (hanna)

    • Susanna Varis skriver:

      Dagens sexist är en hedersbetygelse när det gäller en blogg som beskriver sig i termerna av:
      ”I grunden för nyheterna och analyserna ligger intersektionell feministisk teori. Idag har sexistnytt en mer egen agenda och debatten förs kring mer mainstream och vardagsliberal media. Målet är dock detsamma som vid starten – att ge uttryck för kompromisslös feminism, att bemöta sexistiska och nyliberala nyhetsflöden samt att gång på gång komma med feministiska sanningar ”jämställdisterna” inte kan ignorera.”

  4. Kimhza Bremer skriver:

    Här kan man prata om att svära i kyrkan! Bra att du tar upp det, Susanna!

    • Susanna Varis skriver:

      Ja, det var modigt av Thente att skriva på det här sättet och drevet som följer belyser bara det förkvävda debattklimat som finns i media. Av t ex Sexistbloggens reaktion att döma så saknar feminister så gott som fullständigt humor, om det då inte gäller lustifikationerna i SCUM-manifestet då…

  5. Ulf Holmén skriver:

    Jonas Thente har för första gången jag läser en av hans artiklar, träffat mitt i prick. Den sammanfattar med råge det som modern svensk feminism egentligen handlar om, en dold agenda där allt ljus ska falla på feminism och deras intressen. Att andra t ex män, rödhåriga, eller vänsterhänta får stå tillbaka och se sig förfördelade på ett negativt sätt, är inte något av intresse i deras värld. Män ska tiga, ta emot och vara glada över att feminism låter dem existera över huvud taget. De anpassar sanningar till situationen och beskriver något som är mer eller mindre gripet ur luften som t ex att kvinnors löner ligger lägre än mäns. Läs på statistik är det enda jag säger. Det är också iögonfallande och inte så lite störande att de alltid diskuterar utifrån att kvinnor är underrepresenterade i högstatusyrken, men aldrig att man nämner att samma kvinnor är mer underrepresenterade i lågstatusyrken som t ex sopåkare eller snöskottare.
    Det är allt detta som han har satt fingret på och med den avslutande dikten har han dessutom raljerat med den galenskapsfeminism som så länge har varit förhärskande i Sverige. Hatten av för Jonas Thente, men han lär få betala med total utfrysning från en redaktion som är genominfekterad av dessa galna idéer och där vissa av medarbetarna till och med är direkt samhällsfarliga med idéer som skulle fått Lenin, Stalin och Mao att rodna av avund.

  6. Kimhza Bremer skriver:

    Jag kommenterade hos Bashflak också – men för att koppla till hur DN uppfattar ett sådant här utspel från Thente, kan man konstatera att alla kommentarer har tagits bort (och kommentarsfältet stängts ner), utom EN. Nämligen en Pingback och länk till just Sexistnytts smutskastande av Thente. Det är skrattretande. Personligen tror jag att Thente genom detta kommer att förlora sina uppdrag för DN.

  7. Kimhza Bremer skriver:

    Rättelse: Det var hos utmärkte Ekvalist jag kommenterade om just detta. Rätt skall vara rätt:)

  8. Pingback: Jonas Thente kritiserar den nya trenden i litteraturkritiken « Aktivarum

  9. Robert skriver:

    Varför talas det inte om två stora jämställdhetsproblem? Män lever i genomsnitt ett kortare liv än kvinnor. Dessutom tar dubbelt så många män livet av sig än kvinnor. Men feministerna är tysssta. Varför?

    Ps. Feminism innebär att byta ut patriarkat mot matriarkat. Man tar även över det som man klagat på hos männen men gör det nu till sitt eget och vips så är det helt OK. För det är ju kvinnor bakom. Ds.

    • Susanna Varis skriver:

      Det är många jämställdhetsproblem som det inte talas om, jag har tagit upp en del här på bloggen och nu senast t ex i min genomläsning av Sveriges Kvinnolobbys rekommendationer till regeringen. Där hade jag uppe bl a det här med självmorden. Feminister av idag arbetar inte med jämställdhet, de är en lobbyorganisation/fackförening för kvinnor. Dubbelmoral är också kännetecknande, precis som du beskriver.

  10. Robert skriver:

    Tack för svar. Visst är det så.

  11. Pingback: De verklighetsfrånvända intersektionalitetsteorierna. | Malte on the Roxxx

  12. Pingback: De verklighetsfrånvända intersektionalitetsteorierna. | Emma i skrubben

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.