Lowbrow del 2 – vad är det?

lowbrowthegirlwiththefabergeass Robert Williams, The girl With the Faberge Ass

Vad är lowbrow som konstinriktning? Frågan är inte helt enkel att besvara, eftersom det även inom denna genre råder delade uppfattningar om vad definitionen bör vara och huruvida termen är utbytbar med begreppet pop surrealism. Kirsten Anderson, som sammanställt boken Pop Surrealism, menar att det handlar om två besläktade, men skilda konstinriktningar. Matt Dukes Jordan, författare av boken Weirdo Deluxe anser att begreppen är utbytbara.

lowbrowGary-Panter-Zappa-Album-Cover Gary Panter, en av förgrundsgestalterna inom lowbrow. Albumomslag för Frank Zappa.

Ordet lowbrow betyder i engelskan okultiverad eller vulgär. Termen används om främst kulturella företeelser som konst, musik eller teater och har sin motsats i highbrow, som kanske bäst översätts med finkulturell.

Av allt att döma är upphovsmannen till termen lowbrow (för den specifika konstinriktningen) konstnären Robert Williams, vars bok The Lowbrow Art of Robt. Williams från år 1979 har begreppet i titeln. Williams hade flytt konstskolan efter att han som konstnär nedvärderande blivit etiketterad som illustratör och använde nu denna term för att beskriva sin konst som inte passande för de fina gallerierna. Mer om Williams i senare inlägg. Kirsten Anderson beskriver dock att vid sammanställningen av boken Pop Surrealism ville många av de medverkande konstnärerna inte figurera i en bok med titeln Lowbrow, som hon först hade tänkt att döpa den till.

lowbrowrobertwilliamsappetite Robert Williams, Appetite for Destruction

Huruvida lowbrow och pop surrealism ska förstås som utbytbara begrepp eller inte beror på vad man syftar på. Menar man den rörelse som startades av bland andra Williamson på 60-talet och som hämtar sin inspiration från underground-rörelser och pop-kultur är nog termerna utbytbara. Om man vidgar definitionen av lowbrow till att gälla all konst som inte är finkulturell, blir dels inte termerna utbytbara, begreppet lowbrow blir även delvis missvisande. Lowbrow/pop surrealist-konstnärer återfinns på gallerier och museer och är nog så kommersiella (jfr. begreppet annan konst i tidigare inlägg). Samtidigt använder gärna många konstnärer ändå termen lowbrow om sin konst, även om den inte helt och hållet finns utanför de finkulturella institutionerna.

lowbrowpapa Mia Mäkilä, en svensk lowbrow- (och horror-) konstnär. Papas Voice

Jag kommer att använda begreppet pop surrealism eller pop surrealism/lowbrow om den rörelse som föddes på 60-talet och bland vars upphovsmän Robert Williams finns. Jag kommer också att se på lowbrow ur ett utvidgat perspektiv och se på vilken konst t ex historiskt skulle kunna införlivas i begreppet.

Gary Panter

Robert Williams

Mia Mäkilä

Om Susanna Holmén Waris

Susanna Holmén Waris, född 1968 i Salo, Finland, civilingenjör från KTH och frilanskonstnär som arbetar inom järnvägen. Bloggen handlar om allt från konst, politik och vetenskap till mode, humor och personliga erfarenheter. Välkommen!
Det här inlägget postades i böcker, historia, Inspiration, Konst, kultur, lowbrow, musik, Okategoriserade, pop surrealism, skräckkonst, Undersökning - lowbrow, Undersökning - pop surrealism och har märkts med etiketterna , , , , , , , , . Bokmärk permalänken.

2 svar på Lowbrow del 2 – vad är det?

  1. Pingback: Pop surrealism del 1 – vad är det? | Susanna's Crowbar

  2. Pingback: Vårsalongen 2013 på Liljevalchs | Börjes konstblogg

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.