Nya projekt på bloggen

horrorvincentcastigliafeeding Horror art; Vincent Castiglia, Feeding.

Jag kläckte en idé häromdagen. Min konst har rört sig från porträtt och fotorealism mot skräckkonst, pop surrealism och lowbrow och mera fria uttrycksformer. Begreppen lowbrow och pop surrealism verkar i det närmaste okända i Sverige, skräckkonst känner fler sig bekanta med. Jag har själv långt ifrån heltäckande kunskaper i något av genrerna. Därför tänker jag nu börja bena upp dessa begrepp här på bloggen. Jag är ingen konsthistoriker eller -vetare, så min kartläggning kommer att ha ett lekmannaperspektiv och är tänkt att bli en överblick över de tre genrerna historiskt och hur de ser ut idag. Jag kommer att skriva om de tre separat, men parallellt och ska skapa egna kategorier för dessa inlägg, så att man enkelt kan läsa det som skrivits i följd om man vill.

markryden Pop surrealism; Mark Ryden

Pop surrealism och lowbrow betraktas av vissa som utbytbara begrepp, medan andra anser att det handlar om två parallella, men åtskiljda rörelser. Begreppet lowbrow myntades av konstnären Robert Williams i en intervju i tidningen Juxtapox, där han kallade sin egen konst för ”lowbrow” i motsats till ”highbrow”-konst, alltså den konst som av konstvärldens institutioner anses vara ”fin”. Termen har sedan fastnat, trots att Williams anser den något missvisande. Han beskriver sin konst som ”cartoon-tainted abstract surrealism”, alltså abstrakt surrealism färgat av serietidningar.

Robert-Williams-Home-2 Lowbrow: Robert Williams, Home. 

Så kanske borde Williams konst kallas för pop surrealism? Om lowbrow definieras som icke-fin konst kan man där inkludera allt från hötorgskonst till det som den etablerade konstvärlden inte anser vara ”fin” konst, så blir termen pop surrealism mera beskrivande för just den stilinriktning som Williams tillhör.

Jag startar där.

 (Kategorierna heter Undersökning – horror art, Undersökning – lowbrow och Undersökning – pop surrealsim.)

Om Susanna Holmén Waris

Susanna Holmén Waris, född 1968 i Salo, Finland, civilingenjör från KTH och frilanskonstnär som arbetar inom järnvägen. Bloggen handlar om allt från konst, politik och vetenskap till mode, humor och personliga erfarenheter. Välkommen!
Det här inlägget postades i Inspiration, Konst, kultur, lowbrow, Okategoriserade, pop surrealism, skräckkonst, Undersökning - horror art, Undersökning - lowbrow, Undersökning - pop surrealism och har märkts med etiketterna , , , , , , , , . Bokmärk permalänken.

4 svar på Nya projekt på bloggen

  1. Björn 2 skriver:

    Har du kollat in Vincent Locke? Mannen bakom alla Cannibal Corpse’s skivomslag.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.