Långfredagen

Holy Trinity Hungarian Målning av okänd konstnär. 

Lite religiös kuriosa så här på långfredagen.

Långfredagen firas i kristen tradition  till minne av Jesu korsfästelse och död på Golgata utanför Jerusalem. Dagen är i Sverige en allmän helgdag och infaller fredagen närmast före påskdagen. Firandet av långfredagen började i Jerusalem under 300-talet på initiativ av biskop Kyrillos av Jerusalem. I Norden blev långfredagen helgdag på 1600-talet.

Saint_Cyril_of_Jerusalem Kyrillos av Jerusalem

Kyrillos av Jerusalem (Κύριλλος Α΄ Ἱεροσολύμων), född omkring 315, död 18. mars 386 i Jerusalem, var Patriark av Jerusalem 350–386 och deltog vid första konciliet i Konstantinopel 381. Han var även en framstående teolog och räknas till kyrkofäderna.

Kyrillos vördas som helgon i Katolska kyrkan och Östortodoxa kyrkan, med 18. mars som minnesdag. Han har i Katolska kyrkan upphöjts till kyrkolärare.

Kyrillos blev patriark av Jerusalem 350. Han tillhörde i teologiskt avseende den så kallade antiokenska skolan och tvekade att ansluta sig i de arianska striderna till homoousiosianer, varför han ibland sägs ha tillhört homoiousiosianerna den första tiden. Han undviker emellertid själv termerna i sina skrifter.

Homoousios (grekiska ’av samma väsen’), ὁμοούσιος, är en term som inom kristologin som används om förhållandet mellan Fadern (Gud) och Sonen (Jesus Kristus).

Den teologiska synen på förhållandet mellan Fadern och Sonen avgjordes på konciliet i Nicaea 325, då det fastslogs att Sonen är ”av samma väsen” som Fadern, homoousios.

Det fanns tre slags motståndare, arianer, till detta synsätt:

  • Anomoeanism (eller, riktigare: Anhomoianism) som hävdade att Sonen var ”olik Fadern”, anhomoios
  • Homoianism som hävdade att Sonen var ”lik Fadern”, homoios
  • Homoiousianerna som hävdade att Sonen endast var ”av liknande väsen” som Fadern, homoiousios.

(Sicken patriarkal helgdag! Borde inte alla feminister passa på och protestjobba idag? ;) )

På liknande tema; Göran Skytte i SvD 31. mars.

Om Susanna Holmén Waris

Susanna Holmén Waris, född 1968 i Salo, Finland, civilingenjör från KTH och frilanskonstnär som arbetar inom järnvägen. Bloggen handlar om allt från konst, politik och vetenskap till mode, humor och personliga erfarenheter. Välkommen!
Det här inlägget postades i feminism, historia, Konst, kultur, Kuriosakabinettet, Okategoriserade, religion och har märkts med etiketterna , , , . Bokmärk permalänken.

2 svar på Långfredagen

  1. Antero skriver:

    De stridande falangerna mellan homoiousianerna och homoousianerna finns beskriven i Viktor Rydbergs ”Den siste atenaren”. Har du läst den?
    Glad påsk!

    • Susanna Varis skriver:

      Nej, det har jag inte, men jag får nog göra det. Jag är smått fascinerad över hur en religion formas. Allehanda bibelmysterier är också roliga.
      Glad påsk!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.