Människohandel

I dagens SvD debatterar Mia Fahlén. ordförande på Sveriges Kvinnliga Läkares Förening och Gertrud Åström ordförande för Sveriges Kvinnolobby mot att tillåta surrogatmödraskap i Sverige. Bortsett från den sedvanligt kvinnofientliga jargongen där kvinnor utmålas som viljelösa mähän utan möjligheter och vilja att bestämma över sina liv och sina kroppar, jämför man alltså surrogatmödraskap med människohandel:

”Surrogatmödraskap uttrycker en av de äldsta patriarkala tankefigurerna i världen, att en kvinna förväntas ”ställa upp” och att kvinnokroppen är ett redskap tillgängligt för andra. Det är beklagligt att alla människor som vill ha barn inte har möjlighet till det. Men hur stark längtan efter barn än må vara så är det ingen mänsklig rättighet att ha barn. Gränsen för hur långt vi kan gå för att tillfredsställa denna längtan måste dras vid människohandel. Att Sverige legaliserar en handel med barn och kvinnors kroppar är oacceptabelt.”

Men handel med spermier är helt i sin ordning, eller hur var det nu igen, Kvinnolobbyn? För när det gäller ensamstående kvinnors rätt till barn så ska det inte enbart vara tillåtet, det ska vara skattefinansierat. Inte ett ord om att det där inte skulle handla om en diskutabel mänsklig rättighet att få barn. Surrogatmamman framställs som fullständigt maktlös inför det barnlängtande paret, men hur maktlös är ett barn vars pappa medvetet valts bort av mamman? Om det nu hade med barnperspektivet att göra alls?

Mer på tema Kvinnolobbyn här.

Please like & share:

Om Susanna Holmén Waris

Susanna Holmén Waris, född 1968 i Salo, Finland, civilingenjör från KTH och frilanskonstnär som arbetar inom järnvägen. Bloggen handlar om allt från konst, politik och vetenskap till mode, humor och personliga erfarenheter. Välkommen!
Det här inlägget postades i blodtryckshöjare, feminism, genusvetenskap, jämställdhet, medier, Okategoriserade, politik, vetenskap och har märkts med etiketterna , , , , , . Bokmärk permalänken.

7 svar på Människohandel

 1. Ekvalist skriver:

  Tja, det är ju, som du antyder, bara att vända på steken.

  ”Spermiedonation uttrycker en av de äldsta kvinnolobbyistiska tankefigurerna i världen, att en man förväntas ”ställa upp” och att manskroppen är ett redskap tillgängligt för andra. Det är beklagligt att alla människor som vill ha barn inte har möjlighet till det. Men hur stark längtan efter barn än må vara så är det ingen mänsklig rättighet att ha barn. Gränsen för hur långt vi kan gå för att tillfredsställa denna längtan måste dras vid människohandel. Att Sverige legaliserar en handel med barn och mäns kroppar är oacceptabelt.

  Sveriges Manliga Läkares Förening
  Sveriges Manslobby”.

 2. Kimhza Bremer skriver:

  Kvinnor skall kunna skaffa barn (utan att behöva möta en man), givetvis. Men bara tanken på att män skulle kunna skaffa barn (vid sidan av kvinnans kontroll), är en ohygglig tanke. Allt det följer samma mönster, samma feministiska psykos. Att omskära kvinnor är absolut otänkbart, men pojkarna kan gärna bli av med lite förhud. Att en man slår en kvinna måste innebära skärpta straff och minskad bevisbörda. Att en kvinna slår en man behöver vi dock inte bry oss om, eftersom det säkert var rätt åt honom.

  Bra att du lyfter det, Susanna. Det är så deprimerande.

 3. Lavazza skriver:

  Ensaminsemination av kvinnor kostar mest efter inseminationen. Ensamstående betalar lite skatt och tar emot mycket i bidrag jämfört med tvårföräldersfamiljer.

  ”Den första gruppen är ensamstående med hemmavarande barn under hela tioårsperioden. En genomsnittlig sådan person har under en tioårsperiod betalat in drygt 1 miljon kronor i direkta skatter och arbetsgivaravgifter. Samtidigt har samma person mottagit ca 970 000 kronor i totala bidrag (brutto). Rundgången är således i det närmaste total.”

  ”Den tredje gruppen är hushåll med två vuxna och två hemmavarande barn. Det har i
  genomsnitt under en tioårsperiod betalat in ca 3,3 miljoner i skatt och erhållit ca 1,1 miljon kronor i bidrag. Rundgången för den normala tvåbarnsfamiljen är således mycket stor.”

  http://www.skattebetalarna.se/LinkClick.aspx?fileticket=1maOpOV09eI%3D&tabid=2415

  Jag tror att rundgången är avsiktlig, så att de som betalar minst och får mest ska kunna säga ”Alla betalar skatt och alla får bidrag. Betalar inte jag skatt? Får inte du bidrag?”.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.