UR Play och Vem Bestämmer?

vembestammer

För en tid sedan uppmärksammades jag på barnprogrammet Vem Bestämmer? på SVT Play. Serien innehöll den mest förkastliga propaganda och indoktrinering riktad till små barn och jag skrev ett mejl till redaktionen:

”Jag anser att programserien Vem bestämmer? handlar om politisk indoktrinering som riktar sig, vad jag förstår, mot de yngsta. Eftersom Public Service ska vara politiskt obundet och neutralt kräver jag att serien omedelbart läggs ner. Jag betalar inte tv-licens för att indoktrinera små barn in i kommunism och feminism.”

Idag fick jag ett svar:

”Hej Susanna

Jag heter Caroline Ginner och det var jag som producerade ”Vem bestämmer?”, som ju är en skruvad fejkdokusåpa om demokrati för åk 0-3. Tanken med serien är att på ett humoristiskt sätt vrida och vända på demokratibegreppet. Vad händer om en person ensam bestämmer över en grupp, eller i ett land? Och hur skulle det se ut om alla bestämde allting, utan att lyssna på någon annan?

Syftet är inte politisk indoktrinering, utan att väcka en diskussion om demokrati och alla människors rätt att uttrycka sina åsikter. För att åstadkomma den effekten har vi naturligtvis dragit vissa situationer till sin spets. I slutet av varje avsnitt drar dock karaktärerna slutsatsen att det fungerar bättre om alla får säga vad de tycker och att de måste lyssna på varandra. Kanske till och med kompromissa ibland. Det är det vi vill att barnen ska bära med sig efter att ha sett programmen.

Tack för dina synpunkter. Tveka inte att höra av dig igen om du undrar över något.

Vänliga hälsningar
Caroline Ginner

Detta är inte ett officiellt svar från UR Play.” 

Passar ju bra i dessa tider då man inom Nordiska rådets hägn funderar på att beskära yttrandefriheten. Man kanske kan fortsätta serien med att den som inte tycker att feminism och kommunism är bra kastas i fängelse av de andra för att spegla den nya, vackra världen? Lite tillspetsat.

Mera på:

Genusdebatten

 

Om Susanna Holmén Waris

Susanna Holmén Waris, född 1968 i Salo, Finland, civilingenjör från KTH och frilanskonstnär som arbetar inom järnvägen. Bloggen handlar om allt från konst, politik och vetenskap till mode, humor och personliga erfarenheter. Välkommen!
Det här inlägget postades i feminism, genusvetenskap, jämställdhet, journalistik, kultur, medier, Okategoriserade, politik, pseudovetenskap, religion, TV och har märkts med etiketterna , , , , , , , , . Bokmärk permalänken.

17 svar på UR Play och Vem Bestämmer?

 1. Leif skriver:

  Bra initiativ, Susanna, men tyvärr (och inte oväntat) är ju svaret bara floskulöst snömos. Faktum kvarstår likväl.

 2. Bashflak skriver:

  Lol ja, men det här är ju inget nytt. Minns du Vilse i Pannkakan och all skit de sände när vi var små? Min storebror som var 15 lurade min mellanbror som var 12 att ringa ’klagomuren’ och fråga varför det var så mycket kommunister i barnprogrammen.

  • Susanna Varis skriver:

   Hahaha…vad sa dom då?
   Jag är förskonad från Storpotäten och Co eftersom jag växte upp i Finland till en del, men jag har sett glimtar av det senare. Nej, det är inget nytt, men i min enfald trodde jag att lärdomarna från 70-talet hade fört samhället vidare på något vis. Tyvärr känns det som att vi rullar bakåt i utvecklingen i en rasande fart ibland…

 3. CaseyJones skriver:

  Bra att du skrev till UR och sade va du tyckte. Jag såg just det programmet om rösträtt för nån vecka sen och det var ju inte lite skruvat! Dagens ämne: Städning! Vem bestämmer? Den med snopp! För det vet vi ju att det är männen som bestämmer när det kommer till allt som har med hemmet att göra! :)

  • Susanna Varis skriver:

   Men självklart är det så. Alla dessa karlar som ständigt går omkring och tjatar om att jag ska dammsuga och plocka upp efter mig, att de aldrig har förstått hur förtryckt jag blir av deras städmani! :D

 4. Dreadlock skriver:

  Ha ha …

  Med tanke på mina föräldrargenerations uppdelning i hemarbete, så undrar jag om det inte hade varit bättre om ”städavsnittet” hade kunnat vara mer realistisk. Vem är det som bestämmer vem som ska städa ? ” Jo, det är JAG, för att jag har vagina ! ”

  Oavsett så är det ett klumpigt försök att enligt feministisk stil ”vända på könsrollerna” Det blev bara sexism av alltihop. Sedan undrar jag förstås , hur gamla producenterna av programmen är. Har de inte hängt med sin samtid ?

  Och var är jämställdhetstanken ? Lyser med sin frånvaro.

 5. Kimhza Bremer skriver:

  Den här typen av svar som man skriver, antingen ”jag känner inte igen mig i din beskrivning”, eller som här, bara ett upprepande av vad ens ursprungsambitioner var, men lite mer ”medialt korrigerat”, är ju standard.

  Du ställde en angelägen fråga – men du fick inget svar. Bara ord.

 6. MiT skriver:

  ”Syftet är inte politisk indoktrinering, utan att väcka en diskussion om demokrati och alla människors rätt att uttrycka sina åsikter.”

  ”Jag heter Caroline Ginner och det var jag som producerade ”Vem bestämmer?”, som ju är en skruvad fejkdokusåpa om demokrati för åk 0-3. Tanken med serien är att på ett humoristiskt sätt vrida och vända på demokratibegreppet. Vad händer om en person ensam bestämmer över en grupp, eller i ett land? Och hur skulle det se ut om alla bestämde allting, utan att lyssna på någon annan?”

  Man vänder sig inte till barn med sånt här om man inte vill just indoktrinera. De har inte förmågan att se skillnad på ”skruvad fejkdokusåpa” som presenteras som sanning och just indoktrinering. De är inte politiskt medvetna alls på något sätt. Demokrati känner de till vad det är men om detta presenteras som nuvarande demokrati så blir ju också demokratibegreppet vridet. ”jag har snopp så jag bestämmer”…

  Denna Caroline ljuger rakt ut utan att ens skämmas eller försöka dölja det

 7. Adam Bek skriver:

  Jag tänker inte ödsla en sekund på att titta på skräpet men har åsikter ändå.

  Som någon nämnt; ”fejkdokusåpa” som vänder sig till åk 0-3? Det låter som en extremt feg och dålig ursäkt för att komma undan.

  Begrep jag det rätt i att det i princip i alla avsnitt går ut på att det är ”den med snopp” eller liknande antingen kommunistiska eller feministiska ”skruvanden” som används i varje avsnitt? Om det skruvas åt samma håll i alla avsnitt så kan nog en radionämndsanmälan för partiskhet vara på sin plats. Det är ju inte helt säkert att Granskningsnämnden tycker som producenten. Inslag blir faktiskt fällda för partiskhet med jämna mellanrum.

 8. Kristian skriver:

  Åk 0-3? Alltså barn mellan sex och nio förväntas förstå att det är satir?
  Eller skall programmet bara ses i skolan med efterföljande diskussion av en utbildad handledare?

  Det där med en sensmoral på slutet är ju standard för att ursäkta vad som helst.

 9. Pingback: Apropå Uppfostringradion | WTF?

 10. Pingback: Dekonstruktiv kritik: Könsmaktsordningen | WTF?

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.