DN Fe… igen och igen

hannarotheliusmattiasjohansson Hanna Rothelius. Foto: Mattias Johansson

Jag skulle bara läsa en artikel i dagens DN Feminism. Den handlade om förorten och den populära journalistsporten förortsbashing. Johanna Langhorst har skrivit en debattbok, Förortshat. Åter detta hat, men ändå. Jag tänkte att här kan man väl ändå slippa den sedvanliga misandrin.

Döm om min förvåning, när nu även förortsbashingen är den vite, heterosexuelle och medelålders mannens fel:

”Hon retar sig på de ”medelålders vita män” som i medier beskriver förorten som ett misslyckat byggprojekt. Bland annat kritiserar hon arkitekten Ola Anderssons bok ”Vykort från Utopia” för att peka ut den modernistiska stadsplaneringen som boven i dramat med Stockholms innerstads höga bostads- och lokalkostnader.”

Ridå.

Över till Metro, där man idag problematiserar den låga andelen kvinnliga idoler hos barn:

”När Metro frågade hundra barn vem deras favoritartist är så svarade 85 procent en manlig artist. 
– Det åläggs på tjejer att de ska dyrka killar, säger Hanna Rothelius på Popkollo som arbetar för fler kvinnliga artister.”

metro01

Man kan ju fråga sig om kvinnor egentligen ens borde vara myndiga. Något självständigt tänkande eller agerande kan man väl knappast förvänta sig, enligt den feministiska logiken, av dessa mähän .

”– I allmänhet så är de manliga egenskaperna värda mer än de kvinnliga. Det förklarar varför inte killar har tjejer som idoler, det anses inte vara lika tufft. Jag tror också att det kan vara så att det åläggs på tjejer att de ska dyrka killar, säger hon.”

Är det här resultatet av decenniers feministisk indoktrinering? Att unga tjejer och kvinnor tror på de här hjärnspökena som bland andra Yvonne Hirdman konstruerat på 60-talet? Tjatar man om detta tillräckligt mycket och länge blir det kanske en självuppfyllande profetia. Skrämmande. Yvonne Hirdmans (och de flesta andra feministers) patenterade förklaring på allt kan Rothelius också utantill:

”Hanna Rothelius menar att det hela grundar sig i ett större strukturellt problem som att fler män väljer att spela och syssla med musik.”

Men lite matnyttig information finns också i artikeln. Jag har länge sökt efter statistik om antalet utövande kvinnliga musiker i Sverige och här finns uppgifter:

”Detta speglas i antalet medlemmar hos STIM. Av deras 71 291 medlemmar är knappt 20 procent kvinnor och drygt 80 procent män. Popkollo försöker råda bot på den snedfördelningen.”

Intressant med tanke på 50/50-ivrandet. Och mycket riktigt, SVT håller sig i framkant:

 ”– Generellt är det svårare för oss att få tag i kvinnliga artister som vår målgrupp är intresserade av. Men vi jobbar väldigt aktivt med att få fram en jämn fördelning med lika många tjejer som killar, säger Maria Karlsson Thörnqvist, projektledare och utvecklingsansvarig på SVT Barn.”

Det här innebär inget annat än en räkmacka in på SVT Barn för kvinnliga artister.

Ekvalist och Certatio på samma tema

Om Susanna Holmén Waris

Susanna Holmén Waris, född 1968 i Salo, Finland, civilingenjör från KTH och frilanskonstnär som arbetar inom järnvägen. Bloggen handlar om allt från konst, politik och vetenskap till mode, humor och personliga erfarenheter. Välkommen!
Det här inlägget postades i genusvetenskap, jämställdhet, journalistik, kultur, medier, musik, Okategoriserade, politik, pseudovetenskap och har märkts med etiketterna , , , , , , , , , , , , , , . Bokmärk permalänken.

14 svar på DN Fe… igen och igen

 1. Pelle2 skriver:

  Att klaga på den manliga dominansen i artistvärlden är väl en fortsättning på gnället att melodifestivalen dominerades av män detta år. Ingen tyckare hade något problem med att Loreen vann förra året och att melodifestivalen dominerades av kvinnor om jag inte minns fel. Jag bryr mig i och för sig inte om melodifestivalen men jag hade inget problem med att en kvinna vann förra året och inga problem med att en man vann detta år.Struntar också högaktningsfullt om det enbart hade varit kvinnor eller män i startfältet för denna tävling. Får väl hoppas att urvalet av artister speglar vilka som har bäst bidrag oavsett kön.
  Sedan häpnar man när de skriver att det åläggs kvinnor att dyrka män. Vem ålägger kvinnorna detta ? Står det i lagboken ? Fast det är väl det ondsinta patriarkatet i kombination med struktuuuurerna som är boven i dramat :-).

  Hanna menar också att det är ett strukturellt problem att fler män än kvinnor ägnar sig åt musik. Varför är det ett problem och vem hindrar kvinnor från att spela ?
  I den kommunala musikskolan var det väl så många kvinnor som spelade som männen. Att de senare gjorde ett annat yrkesval är väl upp till dom. Ingen hade hindrat dom från att satsa på musiken.

  Det finns jättemånga bra kvinnliga musiker som jag gärna lyssnar på och ibland köper skivor av som t.ex Robyn,Anna Ternheim,Louise Hoffsten Lykke Li, Säkert,Miss Li,September, Marit Bergman med många flera. Sedan att inte alla gillar dom är väl inget större problem än att inte alla gillar t.ex Di leva,Takida eller what ever.

  Hon skriver ocks att manliga egenskaper värderas högra än kvinnliga. Vem gör det ?
  Inte jag i alla fall. Fast det är väl en del av det vanliga extremfeminstiska klagandet
  så att man kan framställa sig själv som ett offer.
  Ovan listade jag ett antal duktiga kvinnliga artister som har bevisat att du kan bli framgångsrik som kvinna i musiken värld om du har drivet och talangen. Om Hanna et al slutade gnälla så förbannat och satsade på t.ex musik så kanske de kan bli lika framgångsrika som dessa artister.

  • Susanna Varis skriver:

   ”Hon skriver ocks att manliga egenskaper värderas högra än kvinnliga. Vem gör det ?”

   Just det här och det ständiga tjatet om kvinnors underordning och mäns överordning tror jag i värsta fall kan bli en självuppfyllande profetia, för, som du skriver, vem tänker så? Mer än feminister som ständigt och jämt tjatar om detta för att motivera sin egen existens? Läser man dagstidningar numera finns det snart ingen ondska och inget elände som inte kan härledas till den vita, heterosexuella mannen. Det är ingen direkt övervärdering av manliga egenskaper som man kan bevittna där.

   • Rick skriver:

    Problemet ligger nog i första hand i feministernas psykologi. De är totalt mansfixerande men samtidigt störs de av detta. I stället för att gå till botten med sina egna känslor vill de lyfta den egna åtrån utanför sig själva. I alla tider har det funnits folk som försökt lyfta den sexuella upphetsningen utanför en själv. Tidigare var det förstås behändigt nog Djävulen. Se bara på vissa muslimska samhällen där kvinnan inte får synas för att hon utövar en försåtlig makt över männen. Feminismen ser på det på samma sätt, dvs. den framgångsrika mannen som ett ouppnåeligt objekt för åtrå. Han måste neutraliseras sexuellt precis som den heltäckta kvinnan, för att inte förleda de rättrogna.

    Jag förelår att vi återinrättar Djävulen på sin tron, så att det finns någon annan att rikta sin sexuella frustration mot än ens medmänniskor.

 2. Pelle2 skriver:

  Ja,den medelålders,vita,heterosexuella,svenska mannen är genuskyrkans
  motsvarighet till djävulen i den vanliga kyrkan. Tur att genuskyrkan har den heliga
  jungfrun Maria(Sveland) som motvikt ;-).

  Håller med dig om att all ”tycka synd om kvinnan retorik” som extremfeministerna
  håller på med riskerar ju snarast att sänka kvinnors självförtroende. Om man hela tiden får höra att man har det sämre än mannen och behöver hjälp i form av kvotering mm för att ta sig fram i livet så kanske man till slut börjar tro på det.

  • Susanna Varis skriver:

   Ja precis, för att inte tala om saker som ”det kvinnliga värderas lägre än det manliga” och ”kvinnor är underordnade män”. Det kan inte vara uppbyggligt att upprepa dessa mantran jämt och ständigt, för att inte tala om ungdomar som blir bombarderade med dessa budskap. Dessutom är exempelvis dessa två postulat feministiska axiom, som aldrig har byggts under eller bevisats på något vis, de är lika sanna som ”Fader vår som är i himlen”. Religion, som du säger.

 3. Chade skriver:

  ”– I allmänhet så är de manliga egenskaperna värda mer än de kvinnliga. …”

  Jag skriver som jag skrev på twitter.

  En femininst får dra fem slumpmässiga kulor ur en (ogenomskinlig) påse med okänt antal av röda och gröna kulor. Feministen drar 4 röda kulor och 1 grön kula. Hur reagerar feministen?

  1. Anger att utfallet var en slump.
  2. Kollar det totala andelen röda respektive gröna kulor.
  3. Anklagar samhället för att tycka att röda kulor har (manliga) egenskaper som gör dem mer värda än (kvinnliga) gröna kulor. Diskriminering och genuskurs!

 4. JonB skriver:

  En musikrecensent jag var bekant med sammanfattade problemet kort och cyniskt: ”tjejer behöver inte spela, dom får ligga ändå”

  • Susanna Varis skriver:

   En feminist skulle explodera av ilska över en sådan analys, men jag tror att det ligger mer sanning i det än vad man kan tro. En stor del av det mänskliga varandet går ut på att hitta en partner och fortplanta sig, det är vad kroppen är biologiskt inställd på att göra. För tjejer i tonåren eller för all del därefter ger inte musicerande eller att spela i band (vara rockstjärna), samma fördel av ökad attraktivitet hos det motsatta könet som för killar. När kvinnor söker en partner ger en högre social status hos mannen ofta en stor fördel, medan detsamma tycks inte lika mycket gälla när en man väljer partner. Det här leder till att högstatusmännen ofta kan välja och vraka bland kvinnor, medan en man längre ner på skalan inte har samma chans. Ett sätt att märkbart öka sin status och attraktivitet hos kvinnor är att bli musiker/artist. Självklart är inte det här enda anledningen till varför människor blir musiker, men jag tror att den effekten vore dumt att underskatta. Nu skulle feministen självklart tycka att männen måste ändra sig och börja bli attraherade av kvinnor med hög status. Hur rimligt det är att föreslå en sådan lösning och hur realistiskt det är att det skulle kunna bli så har jag inget svar på, eftersom vårt betende har formats fram under tusentals år och har med evolutionsbiologi att göra, även om en del av könsrollerna är resultat av omgivningens påverkan.

   • Jonte skriver:

    För att utveckla det hela litegrann.

    Skönhet och utseende signalerar 3 saker, bra gener, god hälsa och fertilitet. Eftersom barnet delar på mannen och kvinnans gener så är det ingen skillnad där mellan könen. Men eftersom det är kvinnan som är gravid med barnet i 9 månader så är ju kvinnans hälsa och fertilitet mer avgörande för att föda ett friskt barn än pappans. Särskilt innan vår medicinska utveckling när spädbarnsdödligheten var så otroligt vanligt. Detta kan mycket väl ha resulterat i att män går mer efter skönhet än vad kvinnor gör.

 5. Pingback: Så var snacket om ojämställda festivaler igång | Susanna's Crowbar

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.