La Belle Stuart

Som kompensation för min (nästan) barbielösa tillvaro som liten vältrar jag mig ibland i kostymfilmer, modemagasin eller utställningar med maffiga klänningar och dräkter från förr. Ett fantastiskt tillfälle till detta var utställningen In Fine Style: The Art of Tudor and Stuart fashion som vi nyligen besökte i London. (Oj, lite många länkar där…)

stuartex

På utställningen såldes ett modemagasin vid namn Robe, majnumret 1667. En riktigt rolig idé; en modern modetidning, men som om året var 1667.

stuart01 Omslagsflickan heter Frances Teresa Stuart, eller ”La Belle Stuart” som hon kallades.

stuartcrop Det visade sig alltså att hon hon hade bott i Somerset House, palatset som vi några gånger snurrat inne på för att fotografera…

DSC_0183-50 På gården till Somerset House 

DSC_0182-50-diff I den äldre delen, portvalvet…

stuartSomerset_House_by_Kip_1722 Somerset House 1722

stuartsomer1 Somerset House i nutid

Frances Stuart finns beskriven i Samuel Pepys dagböcker.

Frances Teresa Stewart, hertiginna av Richmond och Lennox, född i Paris 8 juli 1647, död 15 oktober 1702, var en skotsk adelsdam. Hon är känd som rollmodell för bilden av den engelska nationalsymbolen Britannia och kallades La Belle Stuart (Den Vackra Stuart). Hon är också berömd för att ha varit en av Karl II av Englands många förälskelser och för att ha vägrat att bli hans mätress.

Frances Stewart var dotter till den skotske adelsmannen och parlamentsledamoten Walther Stewart, hovläkare hos Englands drottning Henrietta Maria av frankrike och avlägset släkt med den kungliga dynastin Stuart. Hon föddes i Frankrike, där familjen befann sig i exil i egenskap av rojalister under engelska inbördeskriget. 1663 skickades hon till England som hovdam åt den nya drottningen Katarina av Braganza. Karl II blev förälskad i henne, och då hon vägrade att bli hans älskarinna, ska han ha haft en stark önskan att gifta sig med henne: först vid drottningens sjukdom 1663, och sedan då han år 1667 undersökte möjligheten att ta ut skilsmässa för hennes skull.

Frances Stewart beskrivs som en stor skönhet, men barnslig och omogen som person. 1667 gifte hon sig med en avlägsen släkting Charles Stuart, 3:e hertig av Richmond. Enligt uppgift blev hon tvungen att rymma från kungen för att kunna gifta sig, efter att kungen, med hjälp av Barbara Villiers, hade ertappat henne och Richmond i ett möte. Hon återvände senare till hovet med sin make och levde hovliv i flera år; bland annat var hon ett av vittnena vid födseln av tronarvingen 1688. Hennes utseende förstördes av smittkoppor 1669, men hon ska ha behållit Karl II:s tillgivenhet.

Frances Stewarts ansikte fick på Karl II:s order stå modell för nationalsymbolen Britannia, då denna avbildades vid segern i kriget mot Nederländerna. Denna blev sedan en standardmall för Britannias ansikte, bland annat regelbundet på mynt ända fram till 1971.

Källa: Wikipedia

stuartg86 Britannia

stuart02 Mera Robe…

stuart05 stuart06 stuart07 Notera skönhetstipsen för hur man handskas med smittkoppsärr och reportaget om vad man kan göra med sina kläder som kanske blivit förstörda i den stora branden… 

stuart_1647_17

Av Willem Wissing.

stuartROYAL-Exhibition-144470_871-3474589  Utställningen hängs. Båda porträtten föreställer La Belle Stuart.

stuarthenrigaskar Frances Teresa Stuart var en populär modell. Nederst som Minerva, målad av Henri Gascar.

Om Susanna Holmén Waris

Susanna Holmén Waris, född 1968 i Salo, Finland, civilingenjör från KTH och frilanskonstnär som arbetar inom järnvägen. Bloggen handlar om allt från konst, politik och vetenskap till mode, humor och personliga erfarenheter. Välkommen!
Det här inlägget postades i historia, Konst, kultur, Mode, Okategoriserade, Utställning och har märkts med etiketterna , , , , , , , , , , . Bokmärk permalänken.

4 svar på La Belle Stuart

  1. Dreadlock skriver:

    Kom just på en till kostymfilm . Orlando. + bra story

  2. Pingback: Tur till Mariefred | Susanna's Crowbar

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.