Kvinnor är för lata för styrelsepositioner

Svenska Dagbladet bidrar idag till misandrin i media med denna nyhet:

lat En annan, inte fullt lika feministisk vinkling hade ju varit att fokusera på att det är kvinnorna som har makten över semesterplanerandet, vilket också framkommer av texten:

”74 procent av kvinnorna i undersökningen, gjord av flygjämförelsesajten Skyscanner, menar att de är mer aktiva än sin manliga partner när semestern ska planeras.

Över hälften av dem uppger dessutom att de bestämmer såväl flyg som boende. När det kommer till val av hyrbil är det däremot männen som får sista ordet.”

Men makt är ju nu, en gång för alla, enligt den feministiska definitionen, enbart den som finns i en styrelse på ett börsnoterat företag. Med samma medialogik kunde rubriken vid tillfälle lyda: ”Kvinnor för lata för styrelsepositioner”.

”Var tionde man i undersökningen menar dock att lathet är orsaken till att han överlåter planeringen till sin partner. Allt enligt Skyscanners jämförelse.”

Var tionde man. Gruppen män beskrivs som lata när en tiondel av de tillfrågade männen anger lättja som orsak. Vet SvD ens vad begreppet representativ betyder? Att läsa svenska tidningar blir för varje dag en mer och mer parodisk upplevelse. Av resultaten av undersökningen framgår sedan att 18 % fler kvinnor än män uppger att de är mest aktiva i semesterplaneringen, men vad spelar sådana futtigheter för roll när man har en krystad anledning att hacka på män en smula?

– : – : – : –

På DN tycker Susanna Birgersson förstås att det är viktigt att poängtera vilket kön kombinerat med en viss ålder som står för mutbrott (baserat på bristfällig statistik med mörkertal)(tack Martin för tipset):

”Både den som ger och tar emot mutor är typiskt sett en medelålders man i chefsposition. Lars Korsell på BRÅ tror att det beror på att kvinnor är underrepresenterade inom sektorer där mutförsök och mutbrott är vanligast förekommande.

Den korruptionstyngda kommun som inte riktigt köper den förklaringen kan ju pröva att anställa en högre andel kvinnliga upphandlingschefer, alkohol­inspektörer, stadsbyggnadschefer och kollektivtrafiksansvariga.”

Hon verkar dessutom ganska säker på sin sak när hon uppmanar kommunerna att anställa fler kvinnor på förmodat utsatta positioner: kvinnor har helt enkelt bättre moral! Eller?

 

 

 

Please like & share:

Om Susanna Holmén Waris

Susanna Holmén Waris, född 1968 i Salo, Finland, civilingenjör från KTH och frilanskonstnär som arbetar inom järnvägen. Bloggen handlar om allt från konst, politik och vetenskap till mode, humor och personliga erfarenheter. Välkommen!
Det här inlägget postades i blodtryckshöjare, feminism, genusvetenskap, jämställdhet, journalistik, medier, Okategoriserade, politik och har märkts med etiketterna , , , , , , , , , , , , , . Bokmärk permalänken.

12 svar på Kvinnor är för lata för styrelsepositioner

 1. David skriver:

  Business as usual i propagandans högborg. Könsrasism i DN och misandri i SVD.
  ”Personer” har också dött i Egypten, då vet man att enbart män har dött. När en kvinna dör så är det en intelligent, ädel och moraliskt överlägsen individ som dör martyrdöden i kampen mot alla onda män. Då liknar svensk media mest en sagan om ringen berättelse. Tröttsamt hyckleri…

 2. robjoh skriver:

  Angående att kvinnor är så mycket bättre:
  http://www.sydsvenskan.se/malmo/chef-handlade-av-sin-man/

 3. JonasBsson skriver:

  Min fru kommer nog aldrig läsa här så… :-)

  När jag bokar en resa så bestämmer jag resmål, hittar ett hotell som uppfyller mina krav på läge, standard och pris. Tar ungefär 2 timmar och så bokar jag. Min fru kan hålla på med samma sak i flera veckor innan hon bokar och sen bokar hon om ett par gånger. Jag ser det som att det är en av hennes hobbies. När vi sen åker så kommer det alltid finnas något som inte stämmer med vad hon förväntade sig och är det då jag som bokat så är min semester förstörd. Är det hon som har bokat så slipper jag åtminstone att hon bråkar med mig. Summan av det här blir att jag går med på vilket resmål vi väljer och sen skiter jag i resten.

  • Susanna Varis skriver:

   Jag tror att det där är ett rätt vanligt scenario.

  • Johan Grå skriver:

   Förmodligen en stor del av förklaringen. Det och att när relationer är på dekis och man inte har det så bra brukar kvinnor i högre grad vilja hitta på gemensamma aktiviteter (som resor, barn och byggprojekt), män drar sig i högre grad undan och slutar engagera sig.

 4. Ulf T skriver:

  Enligt en rapport från Statskontoret (2012) är de tre sektorer där det förekommer mest mutor:

  1. Plan- och byggfrågor (34%)
  2. Social omsorg (32%)
  3. Teknisk förvaltning (21%)

  De andra sektorerna är inte i närheten. Totalt sett dominerar männen mutbrotten. ”Kvinnorna dominerar dock inom social omsorg, särskilt inom hemtjänsten. De u” (s.7). Så lite enkelt kanske man kan säga att mutbrotten förekommer huvudsakligen inom två mansdominerade sektorer och en kvinnodominerad.

 5. Pingback: Resten av världen har mycket att lära av svensk media | Jämställdhetsfeministerns blogg

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.