Känsloförbud

ida_ali_ Ida Ali-Lindqvist. Bild från Bang

Jag läser sällan någonting som har med sport att göra, så denna pärla har jag hittat på Genusleaks, Maja Nordström reagerar på, lite oklart vad, i Folkbladet.nu.  :

”De senaste dagarna har nyheter och media haft fullt upp med att fördöma. Skarpast av alla är Ida Ali-Lindqvist, sportredaktör på Feministiskt perspektiv som har gjort en polisanmälan under brottsrubriceringen störande av allmän ordning. ”Det är ett kvinnohat helt enkelt och vi måste börja anmäla såna här saker. Vi måste få till stånd en lag där det helt enkelt är förbjudet att hata kvinnor.””

Nyheter och media har haft fullt upp att fördöma någonting. Vad, framgår inte. (Hon skriver om negativa attityder mot kvinnor som spelar fotboll innan och antagligen är det det som nyheter och media har fullt upp med att fördöma…eller?) Ida Ali-Lindqvist, sportredaktör på feministiskt perspektiv, har polisanmält någonting som hon tycker är störande av allmän ordning. Vad, framgår inte. Citatet talar däremot om att Lindqvist vill få till stånd en lag där det är förbjudet att hata kvinnor. Hon vill alltså lagstifta mot känslor?

Jag letar upp Feministiskt perspektiv för att begripa vad det hela handlar om:

”En man på gatan spottade och kallade Ida Ali för utlänningsfitta. Han hotade att vrida nacken av hennes hund. Hon valde att polisanmäla händelsen.”

står det under en bildtext. Artikeln kan man bara läsa om man är inloggad. Att spotta på på någon på gatan kan säkert klassas om någon form av brott och utlänningsfitta är ett rasistiskt tillmäle. Jag kan tänka mig att att skrika det efter någon kan klassas som hatbrott. Att hota vrida nacken av någons hund är kanske att klassa som olaga hot? Jag är inte jurist och kan inte bedöma detta. Men enligt Ali-Lindqvist ska känslorna förbjudas. Ali-Lindqvist vill också att fler ska anmäla eftersom ”statistiken på dessa brott måste öka”, vilket i sig är ett märkligt uttalande. Har det ett egenvärde att statistiken på dessa brott ökar? (Antagligen är det det; hos Feministiskt Perspektiv).

Tillbaka till Nordströms förvirrade artikel. Ärligt talat så begriper jag inte mycket av denna sörja av lösryckta exempel, det sedvanliga hopklumpandet av antifeminism och kvinnohat och halmdockor:

”Oavsett vad vi tycker om det är hemmafrutrenden bara ett epitet för en entreprenör (som ofta tjänar mer än sin man).”

Eeh…? Hemmafrutrenden är ett epitet för en entreprenör. Epitetet/hemmafrutrenden tjänar dessutom oftast mer än sin man…det blir bara mer och mer förbryllande.

”Tror kvinnohatare att män som är hemma med sina barn kommer sluta när de väl fått en självklar del av kakan?”

Sluta med vad? Att vara hemma med barn? Finns det kvinnohatare som fasar för att män inte ska vilja sluta vara hemma med sina barn? Jaha?

”Så här ser förändring ut, den må göra ont för vissa, men när den väl skett är den en självklarhet.”

Menar Nordström att varje förändring är en självklarhet när den inträffat? Vad menar hon?

”Tränaren för det handbollslag som var en av dem som spred hat i veckan sa att det var en kul grej, att han inte grubblade så mycket.

Vad tror han? Ingen kommer börja tycka att det här är kul. Folk är asförbannade.

Ni är polisanmälda och förhoppningsvis snart olagliga.”

Ali-Lindqvist vill kriminalisera känslor och Nordström vill kriminalisera människor. Jösses amalia.

 

 

 

Om Susanna Holmén Waris

Susanna Holmén Waris, född 1968 i Salo, Finland, civilingenjör från KTH och frilanskonstnär som arbetar inom järnvägen. Bloggen handlar om allt från konst, politik och vetenskap till mode, humor och personliga erfarenheter. Välkommen!
Det här inlägget postades i feminism, genusvetenskap, jämställdhet, journalistik, medier, Okategoriserade, politik och har märkts med etiketterna , , , , , , , , . Bokmärk permalänken.

6 svar på Känsloförbud

 1. Bashflak skriver:

  Hon verkar ha lite svårt med språket. Nåväl, huvudsaken är att hon har de rätta åsikterna. Men varför polisanmäla något innan det är olagligt?

 2. Adam Bek skriver:

  Jag kan tänka mig att kriminalisera hatkänslor om vi samtidigt kriminaliserar offentlig dumhet. Den som skriver som en kratta eller inte kan tänka i mer än ett halvt led spärras omedelbart in med elaka människor som vill vrida nacken av husdjur.

  Anledningen till att hon vill ha upp statistiken är att hennes kollegor i den akademiska delen av hennes bransch använder statistik som slagträ för att via dålig forskning måla upp en skev bild av verkligheten. De förmenta genusforskarna presenterar därefter de alarmerande siffrorna som sedan pr-avdelningen trummar ut i pressen. Det är av yttersta vikt att behålla offerpositionen nämligen.

  • Susanna Varis skriver:

   Ja, offentlig dumhet bör också förbjudas om man ger sig in på den linjen.
   Ja, jag antar att det är precis som du skriver med statistiken. Så utförlig statistik som möjligt är ju självklart bra, men när man överordnar syftet att statistiken ska upp? Till vilket pris som helst, eller? Anmäl anmäl även om inget hänt så får vi ju upp statistiken…?

 3. Klart att det ska vara olagligt att kritisera damfotbollsspelare och att förolämpa kvinnor! Tycker man inte det så hatar man kvinnor. Vilket också förhoppningsvis snart är olagligt.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.