Finland 2013

Nyligen hemkomna från fäderneslandet Finland och livet i de djupa skogarna är jag något trött efter den modernitetsbefriade tillvaron på stugan. Ingen el och inget rinnande vatten, sådant är för veklingar, men en oslagbar bastu med tillgång till sjöstrand ett tiotal meter från dörren. Friskluft, skogsarbete och en promenad på 14 kilometer till närmaste affär utökade hastigt sömnbehovet till rent infantila nivåer av 12 timmar om natten. Vi reste denna gång utan bil och det blev en äventyrsresa.

DSC_0298-50

 Uffe på väg till affären…tre kilometer kvar

DSC_0322-50  På min brygga…

DSC_0345-50  Vi hade riktigt bra väder nästan hela tiden, tio dagar, men någon dag regnade det en skvätt…

DSC_0346-50

Grillmeister Uffe…

DSC_0348-50 Vi passade på att testa ett par musikeröl, Iron Maidens och Motörheads respektive. Båda visade sig vara riktigt goda.

DSC_0349-50

Den finske hillbillyn Uffe. Lantmännen-keps hade dock varit mera korrekt, men Scania fick duga…

DSC_0351-50

En av anledningarna till varför gummistövlar är på sin plats på landet. Vår hussnok som nu frekventerar bryggan för tredje året i rad. Den får gärna ligga där och jag skulle inte drömma om att slå ihjäl den, men jag brukar ändå stampa till lite så att jag inte ska trampa på den när det är mörkt och man ska ut och bada…

DSC_0353-50 På en kortare promenad i omgivningarna…  

DSC_0355-50

DSC_0358-50

Vi gallrade ut en hel del småträd, däribland björk, och jag tillverkade en björkruska för bastun. Den blev sådär, men å andra sidan har jag inte gjort någon sedan jag var liten…

DSC_0361-50 Mys i stugan

DSC_0373-50 En liten skulptur, Happy feet, som jag knådade av leran i backen på tomten…

DSC_0377-50 En insekt jag hittade. Den var redan stendöd och det är alltså inte jag som bragt den om livet i burken…

DSC_0378-50 ”Min” sjö…

DSC_0387-50 DSC_0383-50 DSC_0381-50 En morgon var det vacker sjörök över sjön…

DSC_0392-50 Min vy vid frukost…

DSC_0393-50 DSC_0394-50 Vi åkte in till Salo, min födelsestad, en dag och jag hittade de här antika böckerna + en biografi om Marie Antoinette för 2 euro st på torget… 

DSC_0399-50 DSC_0401-50

En roddtur med galärslaven Uffe

DSC_0407-50 Mera posering…

DSC_0410-50 Självklart har jag ett lejon som bevakar min chateau…

DSC_0412-50 På hemvägen i den stora metropolen Kitula…

Men trakten har gamla anor med Finlands äldsta bosättningar: SuomusjärvikulturenNationalmuseum

kk-15-pallonuijat Sk klotklubbor (pallonuija) från Suomusjärvi

Inte lika många kulturella upplevelser den här gången, främst på grund av att vi inte var med bil och bilderna speglar nog detta. Några artsy-fartsy-foton blev det dock av gamla lador och annat. Det blir ett inlägg om dem senare. Nästa inlägg blir dock, på publikens begäran, del två i serien om Livet på landet – the real thing (här)

Om Susanna Holmén Waris

Susanna Holmén Waris, född 1968 i Salo, Finland, civilingenjör från KTH och frilanskonstnär som arbetar inom järnvägen. Bloggen handlar om allt från konst, politik och vetenskap till mode, humor och personliga erfarenheter. Välkommen!
Det här inlägget postades i böcker, finland, historia, Konst, kultur, Okategoriserade, teknik, vetenskap och har märkts med etiketterna , , , , , , , , , , , , . Bokmärk permalänken.

7 svar på Finland 2013

 1. Bashflak skriver:

  Så ni konkade öl 14 kilometer? Då är den välförtjänt när den äntligen öppnas.

  • Susanna Varis skriver:

   Njäh, inte riktigt. Vi fick skjuts av min kusin när vi först åkte till stugan, så här var vi bara och fyllde på lagren. Vi var så ordentliga så vi fyllde faktiskt inte på med någon öl… :)
   vi gick dessutom bara enkel väg…landsortstaxi tillbaka, så lite fusk var det kanske.

 2. Ulf skriver:

  All work and no play makes Jack a dull boy

 3. Dreadlock skriver:

  Avundsjuk konstanterar jag att jag inte äger en enda trasa med ”The Cramps” tryckt på framsidan . Är du villig att byta in en snygg brunfärgad tisha med James Brown ´s nuna i vitt gammaldags krämig beläggning – mot en redig Cramps ? Porträtt av James + texten ”James Brown” i riktigt feta fonter (Vet ej tryckarlingot här) i XL (Obs en amerikansk XL ! Den fladdrar som ett tält kring mina 92 kilo och 1,88 meter över havet ? (Mycket litet använd) ?

  Kan ta ett foto om du vill…

  • Susanna Varis skriver:

   Mnääeeh…jag byter inte bort min Cramps och inte Uffe heller (han har en svincool som jag först idag insåg att jag borde ha köpt själv i Camden)…
   Dom finns dock att inhandla i Camden… ;)

 4. Dreadlock skriver:

  Darndest !

  Inte ens Chockbutiken i GBG har Cramps nuförtiden.

  What is this world coming to ?

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.