Vernissage idag, välkomna!

Idag är det vernissage! Välkomna! Vernissage today, welcome!

kl 14 – 20

Galleri T, Österlånggatan 3, Stockholm

Vernissage-1

vernissage-baksida2

Anna Brodow Inzaina skriver:

Länge hade jag Susanna’s Crowbar i min lista över läsvärda bloggar utan att jag visste vem Susanna var. Förmodligen hade jag hittat till den via någon artikel i Dagens Nyheter eller Svenska Dagbladet. Vad hon skrev om då när jag lade till bloggen minns jag inte, bara att hennes lediga språk och klara argumentation stack ut från mängden. Hon var en driven skribent, något som jag, efter ganska många år som kritiker och redaktör, ser med en gång.

Jag minns att jag hajade till inför hennes presentation av sig själv: ”utbildad civilingenjör på KTH, anställd inom järnvägen och arbetar också som freelance-konstnär”. Inte direkt en presentation av någon med en position inom kultur- och mediasfären! Vem var denna Susanna Varis? Jag blev allt mer nyfiken och tog på bloggen del av ett modigt och skarpsinnigt brottande med genusteorier, genushysterier och allehanda tokerier som våra dagstidningars kultursidor är fyllda av.

Det är mycket svårt, för att inte säga omöjligt, att ta sig in i den slutna värld som kallas konstvärlden om man inte har en formell utbildning vid någon konsthögskola och ett kontaktnät som bär fram en konstnärsadept. Jag ser Susanna Varis kvaliteter som konstnär främst i egenskap av amatör – i ursprunglig mening en som älskar – även om den genre hon verkar i också kallas popsurrealism och low brow, alltså en medveten form av motstånd mot konstvärldens alla hierarkier och genrebestämningar.

Oavsett om en konstnär är amatör eller professionell avslöjar handlaget i måleriet kvaliteter som vem som helst kan känna och se. Precis som Susanna Varis texter vittnar om en sammansatt person med en underliggande ström av aggressivitet och styrka under den blida ytan, finns det i hennes måleri en kraftfullhet som tyglas och kontrolleras av akvarellpenselns fina drag.

Just nu experimenterar hon med kollage, en teknik som ger möjlighet att fylla bilden med innehåll. Adam, Eva och Marie Antoinette är ikoniska gestalter som i denna utställning tumlar runt i nutidens konsumtionshets, kändiskult och desperata sökande efter identitet.

Anna Brodow Inzaina

Skribent och redaktör

 

 

 

 

 

 

 

 

Om Susanna Holmén Waris

Susanna Holmén Waris, född 1968 i Salo, Finland, civilingenjör från KTH och frilanskonstnär som arbetar inom järnvägen. Bloggen handlar om allt från konst, politik och vetenskap till mode, humor och personliga erfarenheter. Välkommen!
Det här inlägget postades i Egna verk, events, journalistik, Konst, kultur, lowbrow, Okategoriserade, pop surrealism, Utställning och har märkts med etiketterna , , , , . Bokmärk permalänken.

7 svar på Vernissage idag, välkomna!

 1. enstillaundran skriver:

  Lycka till!

  Du inspirerar mig att själv återuppta mitt på is lagda konstnärskap. Det är hög tid.

 2. Måns skriver:

  Va kul!
  Ja, du inspirerar och jag gillar att du har din egen stil, nån sorts tråd (vad de nu är :)

  • Susanna Varis skriver:

   Tack!! Roligt att höra. Jag filar fortfarande på min egna stil och har en del influenser i det jag gör, men halva nöjet är att utforska. Mina akvarellporträtt bär ett tydligt signum enligt vissa, men jag söker fortfarande efter andra, egna uttryck. Men det är roligt att kunna inspirera!

 3. Maria skriver:

  Synd att jag inte är på plats! Jag är konstintresserad om än på amatörnivå.

 4. Dreadlock skriver:

  Hur gick vernissagen Susanna ? Själv bor jag i Gbg, annars hade jag gärna besökt vernissagen. jag tycker att dina alster är coola…

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.