Annonser som idag skulle vara helt omöjliga

…finns till beskådan här. Saker har onekligen hänt under de senaste fyra decennierna och det kan man bland annat tacka de feministiska och antirasistiska rörelserna framför allt under sextio- och sjuttiotalen för. Sådan här slags rasism och sexism har inte kunnat ses i media sedan nittiotalets intåg, knappast ens på åttiotalet. Ändå klagas det som aldrig förr. Läser och lyssnar man på en del av dagens feminister verkar det som att det aldrig någonsin eller någonstans har varit så fruktansvärt att vara kvinna än i Sverige år 2013. Naken hud är objektifiering och patriarkalt förtryck, tonläget har skruvats upp i takt med att den riktigt problematiska reklamen faktiskt så gott som försvunnit. Sjukligt smala modeller gör förstås ingen glad, men uppenbarligen säljer dessa ideal. (Något som verkligen skulle kunna skapa en förändring är om tjejer/kvinnor gick kvinna ur huse och slutade handla tidningar och bojkotta kedjor och märken som sprider de här idealen.)

Om Susanna Holmén Waris

Susanna Holmén Waris, född 1968 i Salo, Finland, civilingenjör från KTH och frilanskonstnär som arbetar inom järnvägen. Bloggen handlar om allt från konst, politik och vetenskap till mode, humor och personliga erfarenheter. Välkommen!
Det här inlägget postades i Cyberspace oddities, feminism, genusvetenskap, historia, jämställdhet, journalistik, kultur, Kuriosakabinettet, medier, Okategoriserade, politik, Say whaaat...? och har märkts med etiketterna , , , , , . Bokmärk permalänken.

3 svar på Annonser som idag skulle vara helt omöjliga

  1. Lars skriver:

    Det mest rasistiska i reklamväg som jag kan minnas var ”real men don’t eat sushi”, från början av 90-talet. Budskapet spreds på affischer med en vit muskelknutte som motade en liten asiatisk kille(med en arm). Det var reklam för Chevrolet pickup-bilar om jag inte minns fel.

  2. Fredrik skriver:

    Det handlar ju naturligtvis om det gamla ”ger man dom lillfingret…” syndromet.
    Ribban sänks hela tiden för vad som skall kallas diskriminerande.

    Miljörörelsen tillhör också de som anammar det tankesättet eller den taktiken.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.