Jobbar på julstämningen

Med en förkylning och en magsjuka avklarad inom loppet av två veckor och med städning, julgransinförskaffande, julpyntande, julkortsskrivande, julklappsanskaffande och -inslagning bakom mig känner jag mig redo att ta mig an resten av julstöket och kanske eventuellt också firandet. Maten har till delar redan införskaffats också, resten blir imorgon och på måndag. Julkänslan satt hårt inne. När vi nu på dagen begav oss ner mot kolgrillen i Östertälje för att inta lunch var det blygrådaskigt ute. Gräsmattorna grönskade i den sjugradiga decemberluften och det regnade ett par skvättar. Vädret gör då inte sitt för att ingjuta någon som helst julkänsla i någon som likt mig själv redan är alldeles för gammal för att pirret självmant ska uppenbara sig.

DSC_0290-50 DSC_0291-50 DSC_0294-50

Men hör och häpna, allt julstök och framför allt det färdiga resultatet tillsammans med lite glögg och medeltida julmusik fick julkänslan att uppenbara sig! I år kommer julafton att infalla på kvällen den 25:e för oss, om jag nu inte mirakulöst blir ledig på julafton tack vare den i senaste laget inskickade ledighetsansökan. Vi hade inte planerat att vara lediga, men Uffe råkade bli det och det vore ju trevligt förstås att då vara det tillsammans. Annars blir det jul på juldagen.

Efter många konstiga och vissa riktigt katastrofala jular är det ganska trevligt att ha någon att fira en lugn och skön jul med. Då kan det vara fint att damma av traditioner och stöka till lite jul, men denna högtid blir lätt ett minfält av krossade förväntningar och drömmar. Julen kan vara alldeles underbar, men kan bli ett rent helvete om man inte har någon att fira med eller på grund av tusentals andra saker som ställer de personliga och familjära relationerna på sin spets. Jag hoppas att alla läsare får en lugn, fin och fröjdefull jul! Blir den inte perfekt så får man trösta sig med att den sällan är så där vykortslik hos andra heller…

Om Susanna Holmén Waris

Susanna Holmén Waris, född 1968 i Salo, Finland, civilingenjör från KTH och frilanskonstnär som arbetar inom järnvägen. Bloggen handlar om allt från konst, politik och vetenskap till mode, humor och personliga erfarenheter. Välkommen!
Det här inlägget postades i inredning, kultur, Okategoriserade, religion och har märkts med etiketterna , , . Bokmärk permalänken.

8 svar på Jobbar på julstämningen

 1. Eric skriver:

  Jag önskar dig och din familj en riktigt god jul. Du gör mycket för oss som mår dåligt av den svenska mainstreamdebatten.

 2. Kjell skriver:

  God jul Susanna med familj! Hoppas 2014 blir ett bra år!

 3. Roffe skriver:

  God Jul och Gott Nytt År till dig/er!

  Sympatiserar särskilt med sista stycket i din text.
  Tänker personligen ta en smäll i år för att hjälpa andra att få fira en
  lugn och fridfull Jul med nära och kära.

  • Susanna Varis skriver:

   God jul på dig!!
   Många många jular har jag också jobbat, men nu när Uffe blev ledig skulle det ju vara trevligt att vara hemma (och övervaka skinkkonsumtionen och bevaka pralinerna haha…) Fint av dig att ställa upp och jobba, det blir ju tyvärr så för många av oss.

 4. Önskar dig en riktig god jul och ett gott nytt år!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.