DN gräver (sin grav?)

Som bekant läser jag inte längre DN regelbundet. Jag tittar i tidningen om jag råkar hitta den på tåget och ibland slösurfar jag runt i högarna av rubriker på dess nätupplaga. Någon som däremot fortfarande läser DN är Johan Hakelius, som kommenterar en text av Mona Masri i tidningens kulturdel. Hakelius konstaterar liknande saker som många av oss andra också gjort angående tidningens nuvarande kurs:

”Men oavsett det är det förstås en kittlande, men helt skev beskrivning att göra slaveriet till huvudsak i svensk ekonomi. Det är ideologi. Det är ett sätt att amerikanisera svensk historia. Det måste man göra om man ska få användning för de radikala amerikanska teorier som blivit så poppis på svenska universitet och kultursidor.

Har man börjat gräva på det stället, måste man helt enkelt fortsätta.

Mona Masri har hört ­komiker i Los Angeles skämta om ”Swedish nazis”. Hon tycker att det är en bra beskrivning av dagens Sverige.

Gräva, gräva, gräva.”

DN gräver och gräver, efter den verklighet som ska stämma överens med de anammade teoribyggena. Förhoppningsvis gräver tidningen även sin egen grav.

Om Susanna Holmén Waris

Susanna Holmén Waris, född 1968 i Salo, Finland, civilingenjör från KTH och frilanskonstnär som arbetar inom järnvägen. Bloggen handlar om allt från konst, politik och vetenskap till mode, humor och personliga erfarenheter. Välkommen!
Det här inlägget postades i feminism, genus, historia, jämställdhet, journalistik, kultur, Okategoriserade, politik och har märkts med etiketterna , , , , , , , , . Bokmärk permalänken.

9 svar på DN gräver (sin grav?)

 1. Fnordspotting skriver:

  Det blir ännu bättre. Kajsa Ekis Ekman – aktiv inom stalinistpartiet KPML(r) – går idag till attack mot nyliberalismen och kallar den för ”en feberdröm utan koppling till verkligheten”:
  http://www.dn.se/kultur-noje/kulturdebatt/nyliberalismen-sa-funkar-den/

  • Susanna Varis skriver:

   Ja, jag läste det där. Humor. :)

  • Dreadlock skriver:

   Jag tyckte att artikeln hade solklara poänger. Hon har helt korrekt återgivit nyliberalismens mekanik. Ställer mig bakom analysen i stora drag.

   Det komiska är bara att att (r) :arna vill ersätta samma system med en stenhård planekonomi med tillhörande arbetsplikt och statssäkerhetsapparater, och det vet ju vi alla – Att sådana kamrater har läst sim Marx,Lenin och Mao med förstoringsglas i chippendalefåtöljen , med en god Stolichnaya på armlängs avstånd och med löständerna i ett vattenbad bredvid.

  • Anders Senior skriver:

   Hahaha!
   Humor!

   ”Nyliberalismen är en fantasi, en feberdröm utan koppling till verkligheten. Ändå tillåter vi den styra våra liv. Kajsa Ekis Ekman går till botten med en ideologi om en ideologi som ter sig alltmer absurd.”

   Redan här i inledningen kunde jag med gott samvete bara byta ut ”nyliberalismen” till ”patriarkatet” och se likheterna med en annan ideologi…..

 2. Vi måste hylla både Masri och Ekman för deras mycket övertygande sätt att redovisa det postmodernistiska komplexet av total okunnighet.
  Båda säger sanningar som de vill skall vara sanningar och i deras förvirrade teori blir det därmed sanningar. Men lyckligtvis inte för oss andra. När de så småningom lyckas få horder av svagt begåvade läsare med modern lättmanipulativ kunskap erhållen från den postmoderna skolan, ja då kanske någon tror på fantasierna.
  Men vi är inte där än.
  Låt oss slåss för att vi aldrig kommer dit!

 3. Dreadlock skriver:

  Men nu blev jag paff.

  Jag sökte upp Kajsa Ekis Ekman´s källa (Svenska akademiens Ordbok) angående ordet ”Nyliberalismen” ordagrant , som återgivet i texten och ordet går inte att söka på eftersom nyliberalismen inte är ett grundord ( Meddelande :” Endast sökning på uppslagsordets grundform) Jaha, det måste vara ”Liberal” jag måste söka för att hitta definitionen på Nyliberalismen. Men på träffen ”Liberal” finns inga definitioner på ”Nyliberalismen” ?

 4. Kristian skriver:

  Den grävande hunden är en träffande bild.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.