Gratisarbete lönar sig sällan

i-am-an-artist Dags att påminna sig själv om att bara för att man är bildkonstnär så betyder detta inte att det arbetet måste ske gratis, som så många tycks tro. Genom att åta mig uppdrag gratis, för att ”det ger ju dig möjlighet att synas” etc, nedvärderar jag även andra konstnärers arbete. Så länge någon av oss är villig att arbeta för noll ersättning, pressas priserna ner. Samma slags upplägg återfinns med all säkerhet i fler branscher.

Om Susanna Holmén Waris

Susanna Holmén Waris, född 1968 i Salo, Finland, civilingenjör från KTH och frilanskonstnär som arbetar inom järnvägen. Bloggen handlar om allt från konst, politik och vetenskap till mode, humor och personliga erfarenheter. Välkommen!
Det här inlägget postades i Egna verk, Konst, kultur, Okategoriserade och har märkts med etiketterna , . Bokmärk permalänken.

5 svar på Gratisarbete lönar sig sällan

  1. Pelle2 skriver:

    Helt rätt att du inte ställer upp på gratisjobb för någon som gör något för kommersiella syften.De skulle knappast jobba gratis själva…

  2. Petra Holgersson skriver:

    Din bransch är väl lite som min…jag jobbar med trädgård. Ställa upp och komma på olika möten och prata om sin firma, men när man säger vad timpenningen är så får man oftast som svar, men det är ju gratisreklam. Så trött på att mitt jobb inte riktigt räknas.

    • Susanna Varis skriver:

      Ungefär så. Jag försöker undvika gratisarbete i möjligaste mån hädanefter. Då ska det vara för att jag tycker att något är så roligt att jag inte vill avstå, om jag ska jobba gratis. Alternativt verkligen ge något tillbaka.

  3. Magnus skriver:

    Keith Jarrett kommenterade någon gång en spelning på en uselt förberedd och dåligt betalande klubb i Italien med att ”jazzmusiker förväntas av tradition vara så glada att få lira att de ställer upp på nästan vad som helst”. Och det var långt efter att han uppntt världsrykte. ;)

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.