Okunskapens välsignelse

Jag är trött idag. Jag har varit trött den senaste månaden. Både på grund av hög arbetsbelastning och stress, men även på grund av den hopplöshet jag ibland känner när jag tänker på framtiden. Inte min framtid specifikt, jag klarar mig alltid. Jag har haft den enorma turen att födas med en mamma som haft höga ambitioner, men även krav, på mig och med släktingar och andra människor som bidragit till att jag fått en på alla sätt givande uppväxt. Jag har fått gå i utmärkta skolor, med vissa undantag dock och kunnat utbilda mig efter eget behag. Jag tillhör en generation som fortfarande fick ta del av en högskoleutbildning med höga kvalitetskrav, även på oss elever. Jag har fått en uppfostran och har fått lära mig hyfs och att ta hänsyn till mina medmänniskor. Jag fick tidigt, kanske för tidigt, lära mig att ta ansvar. Först efter att jag lärt mig det och verkligen visat mig ansvarsfull, kunde jag börja ställa krav på min omgivning.

Idag tycks generationer växa upp utan mycket av det ovanstående. De är svikna av både skolan (politikerna) och av sina föräldrar. Skolan klarar inte av sin uppgift att lära eleverna de mest elementära baskunskaper och föräldrarna uppfostrar inte längre sina barn till något annat än små kravmaskiner. Istället för ämneskunskaper eller analysförmåga lärs identitetspolitik och marxistiskt influerade maktpyramider ut. En vän på facebook berättade om sin dag som vikarie på högstadiet i Stockholmsområdet och om att enbart ett fåtal av eleverna i nionde klass visste vad ordet fossil betyder.

Journalistiken är nedbantad och aktörerna inom media jagar ett överordnat mål: antalet läsare och klick för att tillfredsställa finansiärerna. Ökad polarisering och konfliktretorik är uppenbarligen effektiva medel för att uppnå detta, men i kombination med det ovannämnda katastrofalt ur demokratisk synpunkt. Att medierna sedan börjat granska medborgarna istället för makten i syfte att uppfostra dessa i det ”rätta tänkandet” (pk-ismen om du vill) är en annan förgrening på samma problematik.

Fördjupning tar tid, är tråkigt, gammaldags och ger inga klick. Vi lever i de snabba puckarnas och åsikternas tidevarv. Analysen ska rymmas på 140 tecken.

Det sägs ibland att okunskap är en välsignelse och det må vara salighet att inte veta allt, men den tilltagande okunskapen i informationssamhället skrämmer mig. I kombination med de okvalificerade jobbens flykt torde situationen bädda för glansdagar för extremiströrelserna. Extrema partier som F! skördar osannolika framgångar med en konfliktorienterad retorik och ett verklighetsfrämmande partiprogram. För F! är fienden mannen, för SD invandringen. de vänster- och högerextrema rörelserna vill med odemokratiska medel stöpa om samhället. Ingen nyhet i sig, extremister vädrar alltid morgonluft i ekonomiskt dåliga tider och när arbetslösheten är hög; de enkla fienderna och de enkla lösningarna blir populära.

Ikväll ser jag på Uppdrag Granskning om vänsterextremismen och ”det goda våldet”.

Några tokerier på senare tid på temat:

Nio kvinnor från ung vänster: ”RF och AFA är våra kamrater”

F! sjutton vad politik är kul

Antinazister misshandlade gästarbetare

Nya twittertrenden om kvinnoförtryck upprör

 

 

Om Susanna Holmén Waris

Susanna Holmén Waris, född 1968 i Salo, Finland, civilingenjör från KTH och frilanskonstnär som arbetar inom järnvägen. Bloggen handlar om allt från konst, politik och vetenskap till mode, humor och personliga erfarenheter. Välkommen!
Det här inlägget postades i feminism, genus, genusvetenskap, jämställdhet, journalistik, medier, Okategoriserade, politik, pseudovetenskap, religion, TV och har märkts med etiketterna , , , , , , , , , , , , , , . Bokmärk permalänken.

22 svar på Okunskapens välsignelse

 1. Rick skriver:

  Åtminstone är du inte ensam med dina farhågor, om det nu kan vara till någon tröst.

 2. AnnikaM skriver:

  Välformulerat och klokt som vanligt Susanna!
  Tror vi är många som håller med dig!

 3. Pelle2 skriver:

  Jag är glad att du ,trots din trötthet, tar dig tid att skriva dina välformulerade inlägg om alla galenskaper i dagens Sverige !

 4. Dreadlock skriver:

  Du är inte ensam.

 5. dolf skriver:

  Min analys: Bra inlägg. (36 tecken!)

 6. michael skriver:

  Ja Einstein sa väl att dumhet är att göra samma experiment om och om igen och förvänta sig ett annorlunda resultat.
  Höger och vänsterextremister kan man därför med rätta kalla dumma.

 7. Ulf skriver:

  ”Det goda fina hatet” som alltid riktar sig mot en grupp eller ett fenomen är alltid ett tacksamt mål för galenpannorna. Utbildade på Hateville High, dvs skolor, universitet och genusdagis, får man en väl duperad kader medarbetare med en järnrörsvilja. Men för att nå dit måste man bryta ner individen eller se till att okunskapens lycka lyser också över dem. Ett faktum de håller på att lyckas med, både vänster och höger har fått sin följarskara därför att historielösheten och okunskapen är extremt utbredd.
  Det hoppfulla är ändå följande. De må vara högljudda, de må vara många (särskilt till vänster) som med sin felprogrammering utbrister i allehanda dumheter, men de är inte flest. Majoriteten är ännu sunda, sansade människor som precis som du och jag tycker att de här människorna är direkt otäcka. Låt oss utnyttja det faktumet till vår fördel med upplysning och bloggande. Tack Susanna, även om det ibland är tungt så behövs sådana här artiklar för att sätta ljuset på de krafter som annars helst frodas i mörker. För övrigt lika stort mörker som de idéer de företräder.

 8. Magnus skriver:

  När Ametist Azordegan slänger ur sig på twitter att janne Josefsson är ”nazist” (därför att han anser att extremistiskt våld från höger och vänster är lika förkastligt) blir det full poäng ur hennes anhängares synvinkel. Det är helt logiskt i ett läge där många i media bara vill snacka med sina kompisar. Hade läget varit likadant vid tiden för ”Könskrig” så hade Evin Rubar kallats för fascist och kompis med Patriarkatet, men det har hon ju i stort sett kallats i efterhand.

  Jämför man Sverige med t ex England, ledande svenska tidningar med Telegraph eller Guardian och SVT eller TV4 med BBC så blir man djupt oroad. Okunskap, glad liknöjdhet eller blind agitprop, kackig pseudofolklighet, historielöshet och nedmonterad nyhetsjournalistik. Att brittiska tidningar och tv-kanaler har större publikunderlag förklarar verkligen inte allt, de vågar också ta sin publik på allvar, de vågar kräva litet ansträngning och att kunna tänka runt hörnet och de vågar ge utrymme för verklig debatt.

  • Susanna Varis skriver:

   Man undrar hur skutan kan vändas? Kan den det, eller är vi hopplöst förlorade?

   • Martin skriver:

    Om du ens skall kunna vända på någon skuta måste du noggrannt definiera vad ”skutan” är för någonting, exakt vart den är på väg och exakt åt vilken alternativ destination du vill vända den åt.

    Min övertygelse är att vi alltid kommer styras av monster. Det ligger i maktens natur, att sjukligt giriga människor utan samvete och med en enorm förmåga till lögn och hyckleri är de som dras dit. Eller åtminstone de som tar sig upp till toppen. De mer normala fastnar på vägen i att försöka förbättra verksamheten eller sköta sitt jobb, istället för att klättra.

    Så varför inte bara ta världen som den är och arbeta runt politiken? Kommer sverige att bli våldsammare? Javisst! Kommer människorna här bli fattigare och hungrigare och smutsigare? Javisst! Såklart det blir så. Men det finns fortfarande möjlighet att bygga sig ett gott liv här om vi bara funderar litet och är redo att förändra oss. Kanske går det till och med att vara ärlig.

    • Ulf E skriver:

     Som John Kenneth Galbraith skrev i sin bok om makten: makt måste mötas av motmakt. I vårt fall: vänsterns idéer måste mötas med idéinstitut där motidéer tänks ut och formuleras. Ett slags mot-universitet och mot-media. Människor måste ges alternativ till de destruktiva idéer som lärs ut idag.

     Jag är tacksam mot alla ni som lägger ned tid och kraft på att skriva blogginlägg. Men – tyvärr – ni är som hemvärnssoldater mot en yrkesarmé.

     Vi behöver en intellektuell yrkesarmé som förkastat post-modernismen root and branch.

  • Nisse skriver:

   Svensk nyhetsmedia är fantastisk om man är intresserad av propaganda. Jag tänker bland annat på DN, SR och SVT. För några veckor sedan fick vi, folket, lära oss om en insekt där honorna har utvecklat penis och hanarna vagina, och det lades vikt att informera att även fast det är ovanligt förekommande i djurvärlden, så är det desto vanligare att vissa djur byter roller mellan könen.

   Det är den här nivån det ligger på. Nyhetsflödet på SVT är fullsmatat med feministpropaganda och skänker åtminstone ett stort underhållningsvärde, när demoraliseringen av samhället fortskrider.

 9. Jonte skriver:

  Tokiga radikalfeminister är inte ett unikt svenskt fenomen, det som är unikt svenskt däremot är att dom i det här landet har lyckats skaffa sig nästintill totalt monopol inom media, akademin, kulturen och även politiken.

  I andra länder är saker som tron på könsmaktsordningen, öppet manshat, tro på tabula rasa mm att betrakta som ytterlighetsåsikter. I Sverige har det blivit statsreligion.

  BBC har visat programserier som ”Secrets of the sexes”, norska NRK har visat Hjernevask medan SVT sänder ett program som påstår att kvinnor är kortare än män pga matdiskriminering. Det säger så mycket.

  Hur ovana svenska feminister är att få höra alternativa åsikter uttryckas i media visade sig ganska tydligt i raseriet mot Belinda Olssons väldigt beskedliga program Fittstim

 10. Anders Senior skriver:

  ”Journalistiken är nedbantad och aktörerna inom media jagar ett överordnat mål: antalet läsare och klick för att tillfredsställa finansiärerna. Ökad polarisering och konfliktretorik är uppenbarligen effektiva medel för att uppnå detta.”

  Tyvärr tror jag att det är värre än så, det är inte finanserna de jagar, i så fall hade de skrivit sådant som ökar upplagorna, snarare än sänker dem som idag.

  Din slutsats är dock helt rätt; Förklaringen är tyvärr att skolor och media blivit infiltrerade med vänstersympatisörer under lång tid, och din slutsats är resultatet av en medvetet driven vänsteragenda i fostrande syfte, precis som du skriver.

  Det syns väldigt tydligt idag, när media öppet stöder och ursäktar t.o.m. den våldsbenägna vänsterrörelsen.

  Alla personer i ledande ställning inom media har förflutet i eller kopplingar till extrema vänsterelement som KPMLr eller liknande organisationer.

  (Kolla bara Jan Guillo och hans spioneri mot IB, som fått en helt annan innebörd sedan hans kontakter med KGB blivit kända. Har det ens uppmärksammats i media? De är helt enkelt en sluten grupp som håller varann om ryggen)

  Hur många av dagens kulturmänniskor inom media som nu sitter i beslutande positioner inom media har ett förflutet i utbyte med DDR och deras ”kulturcentrum” i Stockholm? Vem sitter som rektor på journalistutbildningarna och styr in läroverken i den ”rätta läran”? Kolla dagens feminism och de ofelbara likheterna med kommunismen…..

 11. Pingback: Blandade notiser och skarpa Roland Poirer Martinsson | Jussi H. Lundell

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.