Genusexpertisen är etablerad

Jag tar mig friheten, att i egenskap av den ursprungliga tidningens finansiär (tidningen Genus/skattebetalare), publicera en hel artikel ur den här på bloggen. (Kontakta mig gärna om ni anser att jag bryter mot någon copyright). Läs förresten gärna hela tidningen här, den ger en god bild av det problematiska med genusvetenskapen (sammanblandningen av politik/aktivism/forskning exempelvis, men en hel del andra saker också).

genus01Genusvetenskapen skildras alltså, enligt den här studien, antingen positivt eller neutralt i svensk media och genusforskare har etablerat sig som experter, är några av slutsatserna. Det visste ni kanske, om ni följt exempelvis min blogg eller andra som ägnat sig åt att kritiskt granska den moderna radikalfeminismen och genusvetenskapen, men här konstaterar även genusvetarna själva att så är fallet.

”- De fick komma till tals relativt ofta och stå oemotsagda i kraft av sin egen kompetens.”

säger Sofia Johansson, en av uppsatsskrivarna vid Institutionen för journalistik, Göteborgs universitet. Mer om uppsatsen här:

”– Att vi inte hittade fler artiklar som debatterade genusforskningen var kanske det som förvånade allra mest. Vi lever i en värld där genus diskuteras ofta och mycket och jag trodde att våra sökningar skulle avspegla det, säger Sofia Johansson och fortsätter.”

Uttalandena ovan ger i alla fall mig bilden av ett medielandskap där genusforskningen, snarare än att ha vunnit mark i kraft av sin egen kompetens, inte ifrågasätts av andra (politiska) anledningar.

”– Vår undersökning omfattar inga sociala medier, men det skulle kunna vara så att en del av kritikerna har fortsatt debatten där.”

Rätt gissat.

Som sagt, bara en av en hel drös artiklar som ger en fingervisning om vad som sker inom den genusvetenskapliga sfären.

Om Susanna Holmén Waris

Susanna Holmén Waris, född 1968 i Salo, Finland, civilingenjör från KTH och frilanskonstnär som arbetar inom järnvägen. Bloggen handlar om allt från konst, politik och vetenskap till mode, humor och personliga erfarenheter. Välkommen!
Det här inlägget postades i feminism, Feminism - referensinlägg, genus, genusvetenskap, identitetspolitik, jämställdhet, journalistik, medier, Okategoriserade, politik, pseudovetenskap, religion och har märkts med etiketterna , , , , , , . Bokmärk permalänken.

9 svar på Genusexpertisen är etablerad

 1. Pelle2 skriver:

  Det är väl det som är så sjukt att den antivetenskapliga ”genusvetenskapen” får så stort utrymme i media. En så kallad vetenskap som vilar på postmoderna teorier där din egen upplevelse är lika mycket värd som hård fakta är ingen vetenskap utan ideologi.
  Som många andra har sagt skulle jag inte vilja köra över en bro eller flyga ett flygplan som har skapats av en genusforskare…

  • Susanna Varis skriver:

   Nu ska du inte vara en sådan där förtryckare och tycka att fakta är så viktigt. Enhörningar kan prutta fram regnbågsfärgade broar, det har jag sett på teckningar och då är det sant. Har man bara den rätta tron så kan man förflytta berg. Om man inte är som genusvetarna så får man väl ty sig till rätt sorts substanser för att frambringa tron på den kulörta brons bärighet. Undrar om det är i slutet på den som Schymans hemliga pengabytta finns?

 2. Dreadlock skriver:

  ” (2013-04-17) Medievärlden gick igår ut med att 20-30 redaktionella medarbetare får lämna Sydsvenskan, vilket i så fall innebär att uppemot var femte journalist får lämna tidningen.”

  ” (2012-01-09) Som dagensmedia.se tidigare berättat var det inte ett tillräckligt stort antal anställda som valde att ta avgångsvederlag när Sydsvenskan i höstas lade ett stort sparpaket.
  ”Cirka 70 personer anmälde intresse för avgångsvederlaget, vilket innebär att ungefär tio personer behöver sägas upp.”

  (2009-10.09) Sydsvenskan måste säga upp för att klara nollresultat
  För första gången i modern tid förebereder nu Sydsvenskan uppsägningar av personal.
  – Det är tråkigt men absolut nödvändigt, med tanke på hur den ekonomiska situationen är, säger vd Johan Ståhl till medievärlden.se.

  ”(2014-02-20) Ekonomi. Presstödsnämnden har beslutat att Sydsvenskan inte får något presstöd. Beslutet påverkar dock inte Sydsvenskans planerade verksamhet 2014 eftersom stödet inte finns med i budgeten för året, uppger Sydsvenskans vice vd Anette Östergren. ”

  Sydsvenskan var alltså flitigast av alla tidningar,med att publicera genusforskning och publicerade hela 60% av dem på NYHETSPLATS (lol) ja,inte undrar på att den satsningen inte höll i längden. MUUUUHAAAAARRRR

  Länge sedan jag kände mig skadeglad. Men nu är det ett perfekt tillfälle.

 3. Jonte skriver:

  När människor förtjänar kredd ska de ha kredd, även om det är feministiska genusvetare. Ett genombrott i genusforskningen? Det här är första genusstudien jag läst som tar biologiska faktorer i beaktande och erkänner att hormonbalansen i fostervattnet faktiskt spelar roll för typiskt manligt respektive kvinnligt beteende. Två självutnämnda kvinnliga feminister varav den ena är professor i psykologi vid universitet i Chicago ligger bakom studien.

  Skulle all genusforskning se ut såhär skulle man faktiskt ta den på allvar.

  ”Feminists wrestle with testosterone: Hormones, socialization and cultural interactionism as predictors of women’s gendered selves”

  http://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S0049089X14001458

  Abstract

  Sociology of gender has developed beyond a personality-centered idea of “sex-roles” to an approach that stresses interaction and social structure. At the same time, there has been a concurrent development in the psychological sex-differences and medical literatures toward including the biological bases of sex-typed behavior and gender identities. In this paper, while we conceptualize gender as a social structure, we focus only on the individual level of analysis: testing the relative strength of (maternal circulating) prenatal hormones, childhood socialization, and the power of expectations attached to adult social roles (cultural interactionist) as explanations for women’s self-reported feminine and masculine selves. Our findings are complex, and support some importance of each theory. Prenatal hormones, childhood socialization, and cultural interactionism were all influential factors for gendered selves. While cultural expectations predicted only feminine selves, prenatal hormones were more robust predictors of masculine sense of self. While personality may be a relatively stable characteristic influenced by the body and childhood socialization, our results reinforce the importance of studying how the social world responds to and reinforces gendered personality.

  Får man hoppas på ett epokavgörande genombrott? Tyvärr tror jag inte att Lars Jalmert & co kommer ta efter.

  • Jonte skriver:

   Professor i sociologi skull det vara sorry

  • Magnus skriver:

   Intressant fynd, men nutida svenska feminister är förstås inte bara fientliga till alla slags biologiska och genetiska förklaringar, de är över huvud taget negativa till tanken att vissa beteenden (som något så när faller inom könsrollerna) ömsesidigt och mer eller mindre spontant förstärker varandra, öppnar upp för varandra hos de båda deltagarna, man och kvinna, utan att det behöver ses som en maktkamp eller ett könens nollsummespel. Att ”göra kön” som pardans eller ur ömsesidig närhet och sympati existerar inte för Sveland, Farrokhzad, Hanna Fahl, Frida Boisen m fl.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.