Konsten att kidnappa värdeord del II – Kärleksaposteln Schyman

Jag har skrivit om detta tidigare, men eftersom det fortfarande i högsta grad är aktuellt så finns det anledning att återkomma till ämnet.

Det senaste i raden av ord som söker kidnappas är kärlek och kidnapparen heter F!, Feministiskt initiativ:

fikarlek01
fikarlek02

Från Gudrun Schymans hemsida

fikarlek03Faksimil från DN i juli.

Här och där, nu och då hörs partiledaren Schyman hänvisa till kärlek. Publiken är tänkt att få uppfattningen att F! står för kärlek. Dessvärre tror jag inte att man nöjer sig med det, med tanke på hur det har gått för de andra värdeorden som solidaritet och jämställdhet. Målsättningen är antagligen att snart börja hävda att stödjer du inte F!, stödjer du inte kärlek eller är någon slags motståndare till kärlek (Hat/hatare? Fast invändningen här kan självklart vara att motsatsen till kärlek inte är hat, utan likgiltighet, om det nu ens är korrekt att formulera det så…? Nu börjar jag nog snurra iväg från temat här…).

När jag kom hem från Finland hade jag fått en kommentar från en Anton på mitt inlägg om Athena Farrokhzads sommarprat:

”Tyvärr förstår jag inte hur någon överhuvudtaget kan bli upprörd över Athenas sommarprat. Det är som att vara rädd för kärlek och frihet. Jag hoppas ni kan lära att känna med och respektera era medmänniskor en dag, vilket ni inte gör idag. Hoppas också att ni kan lära er att tänka på vad som är bäst för alla och inte bara er själva i er lilla värld,. Och sen börja rösta därefter.
Det är förändringens tid vi lever i.
Upp till er vilket håll som förändringen kommer att gå åt. Kärlek eller rädsla.”

I kommentaren kan man läsa hur retoriken om kärlek redan gått fram och här används som ett argument. Håller man inte med om Farrokhzads politiska omvärldsanalys så är man emot kärlek. Troligen kommer vi att få se mer av den här sortens snömosargument i framtiden eftersom det i dessa tider tycks vara så oöverstigligt svårt att hålla sig till sakargument (visstja, fakta och logik är ju manliga härskartekniker, den bästa kunskapen får vi ju genom att känna oss fram till sanningen).

Hur det står till med kärleken i de feministiska leden kan vi studera hos Jämställdhetsfeministern. Varning utfärdas, inget för de med klena nerver.

 Tillägg:

Anna Dahlberg skriver bra om känsloargumentens intåg i politiken i Expressen.

Om Susanna Holmén Waris

Susanna Holmén Waris, född 1968 i Salo, Finland, civilingenjör från KTH och frilanskonstnär som arbetar inom järnvägen. Bloggen handlar om allt från konst, politik och vetenskap till mode, humor och personliga erfarenheter. Välkommen!
Det här inlägget postades i feminism, genusvetenskap, identitetspolitik, jämställdhet, politik och har märkts med etiketterna , , , , , , , , . Bokmärk permalänken.

9 svar på Konsten att kidnappa värdeord del II – Kärleksaposteln Schyman

 1. Pelle2 skriver:

  Som sagt var, när man läser vilka fina kärleksbudskap som tongivande feminister som t.ex Lady D,Kakan med flera öser ut över vita,svenska män så måste väl alla rösta på FI för kärlekens skull.

 2. Pingback: Postmodernistiskt gift, självmord som folkhälsoproblem och FI’s missbruk av begreppet kärlek | Jussi H. Lundell

 3. Pingback: Fi som inga valaffischer har | WTF?

 4. Rocki skriver:

  Den sekulära sekterismen breder ut sig i Sverige med F! i det främsta ledet. Inget nytt under solen vad gäller stora delar av mänskligheten, tyvärr.

 5. Anders/AV skriver:

  Att vilja ta patent på kärleken och definiera sig själv som kärleksspridare är knappast något nytt i historien. Kyrkan hävdar Jesus kärleksbudskap, muslimerna anser att islam är kärlek osv. Underförstått att det är den enda vägen till kärlek. Ytterligare ett bevis på att modern feminism är att likna vid en sekt med religiös byggnad.

  • Susanna Varis skriver:

   Ja, precis. Kärleksbudskap har traditionellt funnits inom religionernas sfär, samma sak med olika moraliska spörsmål. Argument som anspelar på till exempel mottagarens moraliska uppfattningar och som här, förmåga att känna kärlek har blivit mycket vanligare på sista tiden.

 6. Pingback: F! Fan | Löjesguiden

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.