Bevare oss från salongskommunisterna

Trött som en sömngångare noterar jag en ny trend bland salongskommunisterna. Före jul deklarerade salongskommunisten Lars Diding, som byggt ett ”leninbad” på sitt hotell till ära för den forne massmördaren, i ett avsnitt av Debatt att han själv är så gniden att han inte skulle betala något för någon annan om det inte skattevis skulle krävas av honom. Hans slutsats av självkännedomen var att alla bör beskattas så mycket det går.

Nu har en representant för den yngre generationen nykommunister (även om hon i intervjun förnekar att hon är just detta), Lina Thomsgård uttalat sig i samma anda i en intervju (för övrigt späckad med feminism och misandri, som sig bör) i tidningen Etc:

”Lina Thomsgård reflekterar över att nästan alla intervjuer hon gjort den senaste tiden ägt rum i kvarteren häromkring eftersom journalisterna som föreslagit mötesplats antingen bor eller jobbar här. Jag frågar var hon själv bor. Också i Hornstull. Jag säger att jag blir socialt deprimerad i Hornstull eftersom det är så segregerat. Hon håller med. Sedan talar vi en stund om att det är lätt att klaga över segregation när man själv bor mitt i stan, men att ingen av oss i realiteten skulle vara beredda att flytta till en förort långt utanför centrum.

Hur ska segregationen lösas då, med tvång? 

– Jag skulle gladeligen stödja en lag som tvingade mig att bosätta mig i exempelvis Barkarby för jämna ut klyftorna, det skulle vara fantastiskt (skratt). Om någon säger: ”nu förbjuder vi kött och smågodis”, då säger jag: ”Kör! Perfekt!”. Min disciplin är så dålig så det vore jättebra för mina tänder. Det skulle bli lite tråkigare fredagskvällar, men sedan, när det väl införts …”

Jag vet inte ens i vilken ända jag ska börja att behandla idiotin i Thomsgårds uttalanden. Inte nog med att hon uppvisar en monumental historielöshet och respektlöshet gentemot människor som lever under politiskt förtryck, koketterandet med den egna positionen (jag har alla möjligheter, men ids bara inte) i kombination med ett infantilt flörtande med idéer från totalitära system gör mig direkt spyfärdig.

Adam Cwejman har kommenterat detta på ett bra sätt på sin blogg.

Tillägg: Ja, Thomsgård sysslar med reklam, men jag har nu föresatt mig att bevaka det som sker i media och då ställer jag frågan vad det är Thomsgård vill förmedla, vilka åsikter vill hon torgföra, nu när hon alldeles uppenbart väcker allas uppmärksamhet? Vad är agendan?

Om Susanna Holmén Waris

Susanna Holmén Waris, född 1968 i Salo, Finland, civilingenjör från KTH och frilanskonstnär som arbetar inom järnvägen. Bloggen handlar om allt från konst, politik och vetenskap till mode, humor och personliga erfarenheter. Välkommen!
Det här inlägget postades i blodtryckshöjare, feminism, medier, Okategoriserade, politik och har märkts med etiketterna , , , , , , . Bokmärk permalänken.

13 svar på Bevare oss från salongskommunisterna

 1. Pelle2 skriver:

  Håller med om att det är helt sjukt av Thomsgård att önska sig att människor tvångsmässigt skall bli förflyttade bara för att hon är för slö för att flytta själv eller förmodligen för att hon egentligen inte vill flytta från Södermalm.
  Det går som bekant alldeles utmärkt att leva i sitt gåsleverproletariet bland de likasinnade på Söder och låtsas vara solidarisk.
  Undrar hur många flyktingar som Södermalm har tagit emot förra året eller hur många fattiga som Thomsgård har hjälpt ?

 2. Jussi H. Lundell skriver:

  Kan bara instämma. Det hela är närapå oanständigt dumt.

 3. Kristian skriver:

  Ja, stora ord kostar ju inget.
  **** or get off the pot, som man säger.

 4. Klas G skriver:

  Håller med dig trots (?) att jag röstar s. Den postmoderna vänstern är inte min grej. Men borgarna är ju lika stora hycklare. Varför bor t ex inte Reinfeldt eller Ullenhag i en segregerad förort. I Ullenhags fall skulle han ju dessutom göra sin enda konkreta insats för ökad integration om han flyttade.

  • Susanna Varis skriver:

   Nu har väl politiker du nämner inte önskat sig lagstiftning som ska tvinga dem att flytta till förorten…
   I övrigt är det bara att beklaga att den politiska och mediala eliten väljer att bo i sin inskränkta ankdamm.

   • Klas G skriver:

    Nej, det har de inte. Men som Willy Kyrklund skrev: alla ord när handling fattas äro dåraktiga och tomma. Det finns ju något som heter att föregå med gott exempel. I Reinfeldts fall har jag dock en viss förståelse. Jag kan inte tolka hans bisarra uttalanden efter valet på annat sätt än att han är i en djup politisk kris. Och då är ju det första stadiet förvirring och förnekelse.

 5. Fredrik skriver:

  Sådana människor har en läskig syn på hur samhället skall utformas. Jag har själv också observerat att många har lätt för att gapa på förbud och regleringar så länge de inte själva berörs av dessa. Ibland har de i förväg hittat en väg att kringgå reglerna.

 6. Jan E skriver:

  Susanna Mannelin har också skrivit bra om tramsmajan Thomsgård,

 7. Jan E skriver:

  Förresten, här ett litet evenemangstips: För 90 spänn kan man få se och höra Maria Sveland pladdra med vår kulturministerprao ABK på Södra teatern den 21 januari.

  Ja ba skoja :)

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.