Misandri i media 2015

 

Ursäkta för formateringen i detta inlägg, WordPress blir bara mer och mer obegriplig.

ETC, 150110 – ”Extremisten är en man” av Robert Nilsson (feministisk samhällsdebattör):

Hela artikeln, mina kommentarer här.

GT, 150110 – ”Hur många sexliv har p-pillren dödat?” av Frida Boisen:

”Cynikern i mig misstänker att de män som en gång kom på idén med p-piller, för just kvinnor märk väl – inte för män, mer såg sexinsomniaeffekten som en positiv effekt.

Att kvinnorna som går över i zomibelustkoma inte blir lika sugna på andra män heller. Alltså: De blir mer trogna. Tittar inte åt något annat håll. Går där som levande lustdöda.”

Nyheter24, 150111 – ”Äntligen har feminismen skuffat undan mannen”

av Karl Anders Lindahl:

Till exempel:

”I den politiska debatten är de manliga artisterna fullkomligt osynliga. Ska man försöka räkna upp svenska eller utländska manliga artister som vågar eller vill ha ett starkt engagemang så blir listan kort. Okej, jag överdriver, listan finns inte. Jag menar, Kent? Haha please…”

[…]

”Samhället utvecklas, och inom kulturen är det tydligt att männen tappar makt på bekostnad av sina kvinnliga kollegor. Varför? För att kvinnorna är smartare, modigare, vassare och lyfter upp frågor som verkligen spelar roll. De har fingret på samtidens puls.”

SvD, 150115 – ”Killar, varför måste ni stöna så högt?” av Petra Månström:

”Nu är det femte gången på en månad det händer. Vad, undrar ni kanske. Jo, att jag befinner mig på ett spinningpass och hamnar bredvid en man som stönar/hyperventilerar/flåsar i högan sky.”

[…]

”Men det jag frågar mig är varför man måste stöna så högt (kan det ibland handla om filmningar, månne?) och varför det uteslutande är män som står för oljudet. För jag har aldrig varit med om en kvinna som låter som ett tröskverk under ett spinningpass.”

Nöjesguiden (tar här bara med utvalda exempel) 150116: ”Vårt svar är enkelt och rätt kastrering” av Kakan Hermansson:

”och till er som alla hatar porren
gå hem och slipa eran kniv
slint så att han mister hela snorren
så har du räddat en medsysters liv

för varje våldtäkt som sker
så tänker vi på er
vårt svar det är enkelt och rätt
kastrering”

…åtföljt av bilder med kastreringsverktyg för djur.

Aftonbladet 150202 – ”Skrevande män tar himla mycket plats” av Eva Franchell (med pinsamt många felaktiga resonemang dessutom).

”Sammantaget kan man konstatera att männen i New York ­inte har någon större lust att maka på sig.
Många kvinnliga resenärer här i Sverige känner givetvis igen sig. Även vår kollektiv­trafik är full av bredbenta män som fäller ut ­knäna. De tar förfärligt mycket plats. Vi andra får pressa ihop oss eller så väljer vi helt enkelt att stå.”
[…]
”75 procent av ledamöterna i bolagsstyrelser är män. 80 procent av företagsledningarna består av män. Ni vet sådana där som tar privatplan till jaktlag och ­folbollstävlingar medan ­kvinnorna får stanna hemma.”

Expressen 150225 – ”Dirawi – Feminismen är större än någonsin”:

”Gina passade även på att hylla feminismen och skämta lite:

– Feminismen är större än någonsin. Det har aldrig varit så trendigt att vara tjej. Killar är lika ute som piratbyxor och päron i ugn.”

DN 150306 – ”Män mer narcissistiska än kvinnor”:

”Men tenderar att vara mer narcissistiska än kvinnor och som ett resultat av det är de också mer benägna att utnyttja andra.”

 

Twitter 150306:

manjamst

SvD 150308 – ”Terrorismen har ett kön” av Lisa Irenius, kulturchef:

”Och ändå är det slående hur kön – och närmare bestämt det manliga könet – präglar många terrorattentat och deras efterföljder. Det är manliga terrorister, som jagas av män i uniform och fördöms av ofta manliga politiker som företräder nationen.”

[…]

”Det är en viktig iakttagelse. Men det är missvisande att bara tala om ”människor”, för ärligt talat – en förkrossande majoritet av de som drabbas av ”lusten att tortera och massakrera” är män.”

[…]

”Men ibland finns en oroande tendens att betrakta företeelser som våldtäkt och trafficking som kvinnofrågor, fastän det är mansfrågor – vissa mäns beteende och föreställningar om manlighet – som är roten till problemen.”

SvD 150308 – ”Flyktingpojkarna får mest resurser” av Helena Brandt, genusvetare:

”Konsekvensen blir att vi fortsätter med ett fördelningssystem som bygger på traditionella teorier där mannen är norm och således den som främst ska få ta del av samhällets resurser.”

SvD 150308 – ”Kvinnors påtagna ansvar i en värld där männen smiter”, teaterrecension av Sara Granath:

””Alla dagar, alla nätter” handlar bland annat om kvinnors påtvungna ansvar, i en värld där männen lättare smiter undan.”

 

150308 – ”Manliga ministrar dominerar i medier”:

”Än mer intressant blir statistiken då man räknar bort statsministern – som av självklara skäl är den som får störst uppmärksamhet. I fallet Reinfeldt fick de moderata kvinnliga ministrarna då 33 procent av utrymmet, trots att de var fler till antalet än männen.

I regeringen Löfven landar kvinnorna på 57,2 procent.

Åsa Romson:

– Det är tur att Löfven är med och fyller upp så att inte Gubbsverige tror att det har skett en revolution över en kort tidsperiod. Utan att ordningen sakta men säkert går åt lite mer jämställdhet, åtminstone på det politiska området.”

 

SvD 150309 – ”Strålande att väggar kan pinka tillbaka” av Lotta Lundberg:

”Men jag misstänker att det nog ändå är en rätt manlig idé att hela stan är en toalett.”

[…]

”I Hamburg har man fått nog. Dessutom har polisen annat att göra än att jaga vildpinkare, som de kallas i Tyskland. Läs män utan uppfostran.”

[…]

”Det är inget skämt. Det är en helt underbar 8-marspresent. Till civilisationen, till barnen, till renhållarna och till de kvinnor som tycker att det är talibanskt att bete sig som en grottbjörn.”

[…]

”Så när han – jag använder helt medvetet inte ordet hen här – ska lätta på trycket, det är ju som bekant ett rätt kraftigt tryck, så kommer pinket tillbaka! Med samma hastighet i sekunden. Splasch – Bitte sehr! Som i en Kalle Anka-film.

Snacka om kalldusch, eller kanske snarare varm. (Jag ska nu inte fördjupa mig i mer detaljer)

Genialt – eller hur?”

 

Nyheter 24 är så pass impregnerad med manshat att det inte går att lyfta fram alla exempel och jag tänker inte för min mentala hälsas skull läsa artiklar från denna sajt mer än ytterst måttligt:

Nyheter 24 150310 – ”Utnyttja din fitta istället för att kalla dig feminist” av Nicole Rydén:

”Ät p-piller om du vill. Lever du i en relation så säg åt snubben hur du vill ha det. Annars sparkar du honom hårt på ballen och trycker i honom pillren.”

[…]

”Om jag inte får vara med och spela med pojkarna så sparkar jag någon så hårt jag kan på ballen att han tappar andan, och jag måste ta hans plats. 

Jag har bigger balls än de flesta alfahannar där ute. Jag äter dom som snacks, och pekar med hela handen på det jag vill ha.

Bli en krigare! ”

Nyheter 24 150311 – ”Alla män är potentiella våldtäktsmän” av Anny Berglin:

”Den största kränkningen för er är inte att vi kallar er ”potentiella våldtäktsmän”. Den största kränkningen för er är att samhället gör allt för att ni ska fortsätta vara det.”

 

SvD 150313 – ”Männen som älskar Jeremy Clarkson” av Andres Lokko:

”Jag hatar män.

Nej, det här handlar inte om självhat. Inte heller försöker jag vinna några slags snabba feministiska poäng.

Det är ju egentligen bara en man som just nu väcker mitt djupaste förakt: Jeremy Clarkson.

Vi andra åker med av bara farten: guilty by association, liksom.”

[…]

”Framröstad – som han så ofta blir – som den vita heterosexuella och sanningssägande man som andra vita heterosexuella och sanningssägande män allra helst skulle vilja vara så skulle det inte förvåna mig heller.”

DN 150313 – ”Många män himlar med ögonen åt allt hennande”:

”Män kan må riktigt bra eller riktigt dåligt, men det är som om deras lycka eller olycka inte får någon ordentlig stuns om den inte har en kvinnokropp att spela över.

Om en kvinna attraherar en man hatar han henne för att hon, oavsett hur mycket pengar och aktier och puffror han har, ändå kan få honom att känna sig som den obetydligaste lorten i universum. Och om hon inte attraherar honom hatar han henne för att hon trots sin alldaglighet har mage att ge uttryck för åsikter som han kanske inte delar.

Alla kvinnor har något som de kan hatas för, och de som ger sig ut i offentligheten blir snabbt och ständigt påminda om det.”

 

Expressen 150313 – ”Mäns leende kan vara dold sexism” av Ninna Prage:

”Mannen som ler mot dig kan vara sexist – utan att du märker det.

En ny studie visar att kvinnofientlighet ofta döljs bakom ett varmt och vänligt bemötande.”

DN 150321 – ”En tass i litteraturens tjänst” av Aase Berg. I artikeln om katter och författare får Ivar Conradsson, en man som levde under början av förra seklet, porträttera katthataren. Dessutom:

”Det är oftast män som är katthatare. Vad var det jag sa om projektioner: en viss typ av män känner igen sig i katterna och förtalar dem därför, nämligen den sortens män som självbelåtet inhåvar både service och frihet. Att både ha kakan och äta den. Obegränsat med mat plus möjlighet att jaga.”

DN 150326 – ”Den brittiska grabbkulturen spricker från kant till kant” av Kristofer Ahlström:

Hela artikeln. Exempel:

”Det kan verka som ett fall av tvungen självsanering, i synnerhet som BBC tidigare anklagats för att skydda flertalet manliga programledare från anklagelser om sexuella övergrepp och trakasserier, exempelvis i fallet med ”Top of the pops”-programledaren Jimmy Savile.”

[…]

”Tidsandan nu, däremot, är en annan. För BBC:s handlande är inget isolerat fall, utan del av en större strukturell förändring som pågår i Storbritannien, ett söndrande av det som kallats för ”lad”-kulturen, den livsstil där män ska vara män, män ska hata kvinnor och älska bärs och bilar, och som från början betecknades som arbetarklassknuten, men som löper genom samhällets alla sediment.”

 

DN 150325 – ”Så ska kvinnorna få makt i Silicon valley” av Martin Gelin:

”– Om man vill lyckas som kvinna i Silicon Valley måste man jobba hårdare än alla andra, göra bättre produkter och ta mer risker, för alla som bestämmer här är vita män, säger Eileen Carey, som grundat Glassbreakers tillsammans med Lauren Mosenthal.”

[…]

”Start up-företagen som drivs av män har betydligt lättare att få finansiering av riskkapitalisterna, eftersom nästan alla riskkapitalister själva är män och de hellre investerar i ett projekt som leds av en annan man.”

[…]

”En rapport från konsult­firman McKinsey visade nyligen att företag med bra köns­balans är 15 procent mer lönsamma än företag som domineras av män (för företag med etnisk mångfald är det ännu större skillnad: de är 35 procent mer framgångsrika).”

Expressen 150330 – ”Kulturmannens död på Unga Dramaten” av Isa Andersson:

”Det manliga konstnärsgeniet, som aldrig tröttnar på att bada i sitt eget egos rampljus och använda sitt kulturella kapital som lyskraft inför unga kvinnor.

I David Wibergs hysteriskt roliga monolog ”Det gulliga pojkslemmot” får Kulturmannen slutligen sin dödskyss. Wiberg spelar tre roller, varav en den pompöse Malmöförfattaren Manne Törnqvist, enligt egen utsago ”influerad av färgstarka jättegubbar som Ulf Lundell, Cornelis Vreeswijk och Charles Bukowski”.”

[…]

”Den osäkra Linnea, som redan tampas med sitt självupptagna pojkslem till pojkvän, råkar åter i en dominant mans garn, men får på slutet en skön revansch, inte minst genom att teckna Manne i form av en oansenlig mus.”

DN 150411 – http://www.dn.se/nyheter/sverige/asa-beckman-jag-blir-tokig-av-man-som-gor-kvinnor-till-vanterskor/ av Åsa Beckman (biträdande kulturchef på DN Kultur):

”Det är ett generellt mönster mellan män och kvinnor. Män förvandlar kvinnor till vänterskor.”

[…]

”Det som gör mig tokig – och det gör mig verkligen tokig – är hur inbilskt män beter sig när de gör kvinnor till vänterskor.”

[…]

”Det här pausandet blixtbelyser en obalans mellan män och kvinnor. Så här gör de som låter sina egna behov gå först.”

SVT 150423 – ”Tunnelbanefenomenet som upprör” av Frida Danielsson:

”Skrevande män som tar plats har skapat debatt. Jounalisten Annika Leone fick nog av beteendet och ritade en tunnelbaneskylt som uppmanar män att inte skreva.”

[…]

”Vad hoppas du ska hända med skylten?

– Jag hoppas att de som vet att de tillhör gruppen skrevare ska tänka sig för och bete sig lite schystare mot sina medresenärer. Ingen vill ha en skrevare bredvid sig. Ingen!”

 

leone-skrevFoto: SVT/TT

 Metro 150611 – ”Män snor åt sig äran för kvinnors upptäckter” av Richard Söderberg. Hela kolumnen. En riktigt vedervärdig text. Exempel:

”Medan två salongsberusade gubbar gräver varandra i könet i vetenskapens tjänst, upptäcker Meitner (en kvinna) nukleär fission. Något som hennes kollega Hahn (en man) får Nobelpriset för. Matildaeffekten.
Och när någon påpekar problemet, och försiktigt hintar om att världen inte ens är binärkönad, får den förbereda sig på samma gammaltestamentliga ilska som drabbade Kopernikus när han kom dragandes med heliocentricitet (att jorden snurrar runt solen, reds anm).”

(Uppehåll, då jag inte hunnit vare sig leta efter eller lägga in nya poster,  under ett antal månader).

GP 150927 –  ”Det är män! Det är alltid män!” av Anna Mannheimer.

Hela kolumnen, även denna en riktigt vedervärdig text. Exempel:

”Och om jag ska vara uppriktig; det är ganska tydligt vilka som inte kan följa våra svenska lagar, vem som slåss, bränner bilar, skjuter och våldtar.”
[…]

”Allt för länge har våra politiker stoppat huvudet i sanden och vägrat inse det växande problemet: Nämligen mäns dåliga självförtroende kombinerat med en grandios självbild, oförmåga till empati, toppat med lika delar aggressivitet och dålig uppfostran.

Där har ni roten till det onda.”

[…]

”Det är inte kvinnor som sitter vid datorn och skickar anonyma hot till andra kvinnor. Meddelanden som beskriver hur dom borde dödas för att sedan våldtas, påfallande oftast av en exotisk man med stort organ, för att till sist få en smäll på käften.

I den ordningen.”

Please like & share:

Om Susanna Holmén Waris

Susanna Holmén Waris, född 1968 i Salo, Finland, civilingenjör från KTH och frilanskonstnär som arbetar inom järnvägen. Bloggen handlar om allt från konst, politik och vetenskap till mode, humor och personliga erfarenheter. Välkommen!
Det här inlägget postades i blodtryckshöjare, feminism, Feminism - referensinlägg, genus, genusvetenskap, identitetspolitik, jämställdhet, journalistik, medier, misandri i media, Okategoriserade, politik och har märkts med etiketterna , , , . Bokmärk permalänken.

8 svar på Misandri i media 2015

 1. Kristian skriver:

  ”I den politiska debatten är de ickekommunistiska artisterna fullständigt osynliga. […]
  Varför? För att kommunisterna är smartare, modigare, vassare och lyfter upp frågor som verkligen spelar roll. De har fingret på samtidens puls.”

  это правда, товарищ!

  • Susanna Varis skriver:

   Haha…same same, but different!

  • Magnus skriver:

   Exakt – och förväntningarna inom media spelar dessutom in. En vit hårdrockare, målare eller singer-songwriter vore ganska säkert tvungen att säga/gestalta tjugo gånger mer än Beyoncé, Lady Gaga, Jane Campion eller Lena Dunham kring ett politiskt problem för att det de sade ens skulle avläsas som ett politiskt inlägg.

   Bevvan blir oavbrutet definierad som feministisk och politisk, och som en förebild, av svenska nöjesskribenter och kränikörer trots att hon knappast säger något speciellt politiskt annat än, typ, ”you go girls!”. Samma sak gällde Rihanna för ett par år sedan.

 2. Magnus skriver:

  Det är gubbigt och misogynt att tävla i längdskidåkning, deklarerar en man (!) i Svenskan. I alla fall om man tävlar på det sätt som det görs idag. Egentligen är det nog rasistiskt också, kan man tillägga – det är ju en sport som kräver mycket snö och därmed har människor från västvärlden, dvs vita män, ett starkt privilegium. UT med de jävla skidorna!

  http://www.svd.se/sport/jamstalldhetsfragan-maste-tas-pa-allvar_4351569.svd

  Artikeln, jag menar krönikan uppvisar flera av de typiska greppen i den här sortens ”engagerade” texter. Man drar upp milslånga perspektiv bakåt för att kunna få upp feta exempel på obestridlig missaktning mot kvinnliga tävlande, samtidigt struntar man helt i att tv-idrott och stora galor numera har en betydande modefaktor som också lyfter fram kvinnliga stjärnor (damtennis är ett stort exempel), man blandar och ger ifråga om vad arrangörerna har sagt och vad diverse kommentatorer och vanliga Svenssons då och då har sagt, man bortser helt från vad som kommer att anses tv-mässigt och locka många tittare, åskådare live och annonsörer (hur många sitter klistrade framför rutan under ett damernas 10.000 meter i OS? Hur många skulle se sig igenom en damernas femmil? Naturligtvis gör annonsörer och arrangörer den bedömningen, men Anders Lindblad behöver inte bry sig om den). Och så på med mycket genuspatos.

  Dessutom bortses det helt från dopingfrågan: fler och längre distanser innebär en dold uppmuntran till/risk för dopning (hej Johann Mühlegg!). Ja, men kvinnliga idrottare dopar sig ju inte, det är ju en kränkande tanke… ;)

 3. Magnus skriver:

  Isabelle Ståhls försök att köra kulturmannendebatten i repris, men nu parat med direkt krypskytte på ett par manliga romanförfattare som är långt större namn än hon själv någonsin kommer att bli, är en av årets mest förvirrade, retoriskt ohederliga och sexistiska kultursidestexter så här långt: http://www.svd.se/kultur/kan-inte-alla-skonlitterara-forfattare-bara-halla-sig-borta_4578020.svd

  Jag är personligen inget större fan av just Larsson och Knausgård, men de har åtminstone tankar med det de skriver – inte bara en slimmat mediesmart offentlig image – och har vågat en del av obekväma ställningstaganden. Det kan man inte säga om Isabelle Ståhl, hon följer alltid minsta motståndets lag i sitt mediegäng.

  Och det räcker med att föreställa sig att det varit en ung manlig kritiker som bitchat med Kerstin Ekman, Ebba von Sydow eller Maria Sveland med liknande metoder för att inse i hur hög grad Ståhl utnyttjar sitt frikort som ung tjej i medie- och genusbranschen.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.