En till pudel

Per Svensson dec 2014Per Svensson. Foto: Frankie Foughantine/Wikipedia

En till pudel kan nu noteras från en som erkänner sig skyldig till dagens klimat av åsiktskorridor och värdegrundsfascism. Tidigare erkände ju Ann-Charlotte Marteus i Expressen att hon varit med och skapat åsiktskorridoren. Nu är det Per Svensson, som i Sydsvenskan tar på sig en del av ansvaret för genusinspektörerna som bland annat verkar på företaget Genusredaktörerna:

”Det är mitt och andra postmodernistiskt anfäktade 80-talsintellektuellas fel. Genom att hävda att verkligheten är ett språkspel och en språkspegel ville vi befria oss från de stora berättelsernas (marxismens) åsiktstyranni.

Och nu, drygt tjugofem år senare, står vi här med en generation av unga akademiker och skribenter som blivit så indoktrinerade med denna idé att de på allvar tycks tro att det inte är någon skillnad mellan att skriva ”jag pissar” och att göra det. Det är denna övertygelse, i kombination med politisk rättrådighet, som gjort så många av dem till verbala viktorianer.

Det kan bli hur fruktansvärt som helst. Det är redan rätt hemskt.”

Per Svensson är journalist och författare och har bland annat varit chefredaktör för Kvällsposten och kulturchef för Expressen.

Andra bloggar om detta:

Toklandet

Ekvalist

Om Susanna Holmén Waris

Susanna Holmén Waris, född 1968 i Salo, Finland, civilingenjör från KTH och frilanskonstnär som arbetar inom järnvägen. Bloggen handlar om allt från konst, politik och vetenskap till mode, humor och personliga erfarenheter. Välkommen!
Det här inlägget postades i feminism, genus, genusvetenskap, identitetspolitik, journalistik, kultur, medier, Okategoriserade, politik och har märkts med etiketterna , , , , , , , , , , . Bokmärk permalänken.

8 svar på En till pudel

 1. Magnus skriver:

  Halvpudel kanske. Jag håller med om att Per Svensson har spelat en betydande roll för att rekrytera, peppa och släppa fram ett gäng ”talk show politics light”-krönikörer som verkligen har satt sin prägel på de tidningar han har jobbat för, men han säger egentligen inte att han själv begått något fel. Hela tonläget är mera ett ”jahaja, synd va att en del av de där unga puckona/strulbrudarna inte var lika smarta som jaaag och mina polare. Där ser man, hehe!”. Han skojar bort hela frågan och det är ju en mycket vanlig manöver i den ironiska generationen.

  Det är ungefär som om Lasse Brandeby skulle ha sagt ”Ja grabbar, det va’ jag (som Kurt Olsson) som beredde vägen för dokusåpor och plojig, bullrig lek-TV. Ack och ve!” – ett sådant uttalande är ju inte avsett att tas på allvar. Per Svensson är bra på att snacka bort grejor på det här sättet, ungefär som Åsa Beckman också är det.

  Men åsiktskorridoren finns, det gör den. Och den är i hög grad skapad av media.

 2. Pelle2 skriver:

  Skönt att några postmodernister börjar nyktra till och inse vilket sjukt samhälle och vilken sjuk debatt dom har varit med om att skapa. Får verkligen hoppas att flera vaknar upp !

 3. dolf (a.k.a. Anders Ericsson) skriver:

  Ja men, den här känns väl i alla fall mycket sannare och ärligare än häxan på häxträffen, som bara verkar göra en kappvändning à la klassisk CYA

   • dolf (a.k.a. Anders Ericsson) skriver:

    Cover Your Ass

    • dolf (a.k.a. Anders Ericsson) skriver:

     »Cover your ass or C.Y.A. describes activity, usually in a work-related or bureaucratic context, done by an individual to protect himself or herself from possible subsequent criticism or legal penalties. … according to New York Times language expert William Safire, it describes ”the bureaucratic technique of averting future policy accusations of policy error or wrongdoing by deflecting responsibility in advance”. It often involves diffusing responsibility for one’s actions as a form of insurance against possible future negative repercussions.» (http://en.wikipedia.org/wiki/Cover_your_ass)

 4. Pingback: Identitespolitikens och åsiktskorridorens apologeter ångrar sig. | Börjes konstblogg

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.