Långfredagen 2015

easterGlad påsk, alla läsare!

Långfredagen är förvisso inte den gladaste av dagar om man håller sig till den kristna påskberättelsen, men jag önskar er glad påsk nu i alla fall. Man vet aldrig när jag orkar blogga igen.

Jag njuter för närvarande av den första hellediga påsk sedan vet ej när och är dessutom ledig en och en halv vecka. Gott om tid för allehanda aktiviteter som att skapa lite konst, ligga i sängen och titta på film på datorn, gå på långpromenader, prova öler på 137:an, träffa vänner för middag, städa, laga mat, tvätta…ja, allt möjligt som inte hinns med under de dagar jag numera arbetar och som på grund av de val jag gjort blir mycket långa.

Påsken. Pånyttfödelse. Oj, vad jag önskar att jag kunde gå och lägga mig och vakna upp till en värld där det som är så skruvat och så oroande bara var en ond dröm. Att den hela tiden gnagande känslan av att vi alla befinner oss på ett sluttande plan mot en tillvaro vi knappt kan föreställa oss inte vore sann. Putin och Daesh var bara resultat av en stout för mycket i hjärnvindlingarna och att DÖ, sammanbrottsregeringen, skattebonanzan, arbetslösheten, skolan, de etniska konflikterna, segregationen, åsiktskorridoren, vulgofeminismen, de postmoderna tokeriernas fortplantning inom akademierna, Sveriges framtid som en hägrande bananrepublik…att allt detta bara var konsekvenser av en orolig natt. Men nej, allt finns där och verkar breda ut sig och tillta för varje dag. Min generation är den första som inte längre kan se fram emot att få det bättre än sina föräldrar och härifrån sluttar det neråt. Finns en lösning ens på kartan? Är någon ens intresserad? Inte vad det verkar. Sveriges agerande är snarare den generöse restaurangbesökarens som ska bjuda alla på maten och ett par rundor dricka, trots att han precis pantat sitt sista arvegods.

Kanske är det ändå inte så illa. Landets finanser är i ordning (än så länge), men vad händer på längre sikt? Med till exempel konkurrensförmågan? I ett land där studenter på universitet inte klarar av att skriva begriplig svenska? Sverige halkar redan nu efter i internationella jämförelser vad gäller innovationer omsatta i produkter (här beskrivs situationen i en artikel i GP 2011 av ett antal skribenter från Svenskt Näringsliv och här kommenteras den nuvarande regeringens politik angående innovationer). Att stora delar av den traditionella industrin lagts ner eller flyttats utomlands, med först tillverkning och sedan forskning och utveckling och att Löfven vill återindustrialisera Sverige säger kanske något om landets attraktivitet för företagande. Att vi samtidigt står inför massiva behov vad gäller jobb, bostäder, försvar, vård, skola, omsorg, och rättsvårdande instanser i kombination med en regering som mest verkar intresserad av till inrikes plakatpolitik omvandlad utrikespolitik (som ytterligare försvårar exportmöjligheter), pådyvla företag och vanliga medborgare fler och fler tillväxthämmande skatter och att än förvärra statens finanser med ökade kostnader för sjukskrivningar och invandring/integration ger mig knappast lugnare nattsömn.

alltogetherinaneggAll Together in an Egg av Hoeronymus Bosch. ”Dårarnas Egg” eller ”Vi simmar i samma Ägg”…Boschs mardrömsvisioner känns passande. Man har på senare tid spekulerat kring huruvida de märkliga scenerierna i Boschs konstverk kan ha föranletts av berättelser från ”den nya världen”, som då precis upptäckts och inte enbart från droganvändande eller dylikt som tidigare varit på tapeten. Det var en brytningstid, precis som den vi lever i och kanske kan något ännu bättre så småningom komma ur allt detta?

Alla dessa orosmoment i kombination med den tilltagande masspsykosen i form av identitetspolitik och postmoderna, feministiska teorier i varje form av traditionell media blir lätt för mycket. Jag vill fortfarande mest bara fly till mina filmer och serier. Eller till konsten. Glädjande nog, som jag konstaterat förr, så finns ett antal andra bloggare som orkar skriva om allt det galna som pågår. Jag försöker, så ofta jag kan, hinner och tycker att jag har något att säga.

Easter-bunnies074_SummertownSunTillbaka till inläggets egentliga syfte: Glad påsk!

Men nu var inte tanken att kollektivt deppa ihop allihopa här på bloggen…så jag önskar er en riktigt glad påsk! Hoppas att ni får en riktigt fin helg tillsammans med nära och kära!

Om Susanna Holmén Waris

Susanna Holmén Waris, född 1968 i Salo, Finland, civilingenjör från KTH och frilanskonstnär som arbetar inom järnvägen. Bloggen handlar om allt från konst, politik och vetenskap till mode, humor och personliga erfarenheter. Välkommen!
Det här inlägget postades i feminism, identitetspolitik, invandring och integration, journalistik, Konst, kultur, medier, Okategoriserade, politik, religion, skolan och har märkts med etiketterna , , , , , , , , , , , , , . Bokmärk permalänken.

5 svar på Långfredagen 2015

 1. Rick skriver:

  Jag delar sin svartsyn på samhällets utveckling. Vi har fortfarande ett slags momentum i ekonomin som gör att det till synes rullar på hyfsat bra, men grunden för välståndet eroderas i en accelererande takt.

  För egen del tror jag att människor redan nu är alldeles för obildade för att kunna identifiera faran. De lever liksom den där klassiska tredje generationen i diverse familjekrönikor, där den första generationen genom hårt arbete skapar välståndet, den andra generationen förvaltar det medan den tredje generationen förslösar det utan att begripa vad den gör.

  Svenskarna har blivit ett politisk apatiskt folk som låter sig ledas mot avgrunden och är stolta över det. Min fromma förhoppning är att vettiga invandrare som bevarat sin förmåga till klart tänkande hinner gripa tag i rodret innan katastrofen är ett faktum. Sådana som du, t.ex.

  • Susanna Varis skriver:

   Tack för komplimangen, jag får väl börja jobba på att bli envåldshärskare. ;)

  • Fredrik skriver:

   Fördummningen har pågått länge nog men kanske bara kanske, är det bra att valresultatet blev som det blev.

   Så länge idiotierna var något som inte rörde en ejälv så orkade den stora massan inte bry sig. Nu har vi grönfascisterna vid makten och är det något de vill mer än något annat så är det att detaljstyra människors liv. Alltifrån hur många mil vi skall få köra/år till hur föräldraförsäkringar och annat skall fördelas.

   I takt med att människor drabbas själva i och med att idiotiska beslut kryper in i deras vardag så kanske fler vaknar uppå och inser vilka tomtar som styr Sverige. Jag kan ju ha fel men jag hoppas det får samma effekt som en hink med kallvatten.

 2. Måns skriver:

  Tog en vecka i vintras och drog igenom hela Bates Motel season 1-2. Drastisk åtgärd :) Var småförkyld iof men behövde en timeout för att ladda batterierna. Tidningar och politik är däremot dränerande för energinivåerna har jag märkt. Eller mer precist -insikten av att vi går baklänges ..

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.