Lesbisk pocket

Häromkvällen berättades det på Kulturnyheterna i SVT om ”den lilla uppstickaren” i förlagsbranschen – Lesbisk Pocket – som bland annat gett ut en gammal kioskroman av Ann Wendy, En Omaka Flicka. Förlagets representant, Leo Andrea Nordwall, har skapat ett nytt omslag till boken, eftersom det gamla omslaget menas vara ”riktat sig till män”.

lesb-oddDet gamla omslaget.

lesb-leo-andrea-nordvall-enomakaflickastorDet nya omslaget.

Jag undrar nu hur man kan se att det gamla omslaget är ”riktat till män”? Jag tycker att det gamla oslaget är mycket mera spännande, estetiskt tilltalande och känsloladdat. Det nya påminner mest om två skyltdockor eller modeller i en modetidning med sina händer på höfterna för att skapa en vacker silhuett.

Vem bestämmer vad som är riktat till män och vad som är riktat till lesbiska kvinnor? Finns det någon guide? Och framför allt – är inte detta att på ett mycket fördomsfullt sätt skriva människor på näsan om vad de bör vara intresserade av på grundval av deras kön och sexuella läggning? Var det inte just alla fördomar och normer som de här bokstavsrörelserna ville krossa?

””Vi vill göra om, och göra rätt den här gången” säger Leo Andrea Nordwall från förlaget.”

Fler omslag som kan tänkas vara riktade mot fel blick(?):

lesb86a500694fb4af5d1c6b9b0fcc37ffb9 lesb640dadf8a343b90a35e97c3d4dbab334 lesb1411b8a57ba83f24c09121f5a1ac275e lesb1962939b4e3d9c1776a5a6e9425b64d1

 – : – : – : –

Tillägg:

Bloggen WTF/Toklandet har nyligen behandlat åsiktskorridoren och en mycket märkligt text av Lena Sundström på samma tema här.

Om Susanna Holmén Waris

Susanna Holmén Waris, född 1968 i Salo, Finland, civilingenjör från KTH och frilanskonstnär som arbetar inom järnvägen. Bloggen handlar om allt från konst, politik och vetenskap till mode, humor och personliga erfarenheter. Välkommen!
Det här inlägget postades i böcker, feminism, genus, genusvetenskap, identitetspolitik, jämställdhet, journalistik, Konst, kultur, lowbrow, medier, misandri i media, Okategoriserade, politik och har märkts med etiketterna , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , . Bokmärk permalänken.

7 svar på Lesbisk pocket

 1. dolf (a.k.a. Anders Ericsson) skriver:

  Jag gillade den med Black Lace, betyder det att jag är lesbisk?

  • Susanna Varis skriver:

   Nej, eftersom den är ”riktad till män”. Jag fattar dock inte varför de saker hos kvinnor som en heteroman blir attraherad av skulle skilja sig så väsentligt från vad en lesbisk kvinna attraheras av. Om man ska fortsätta på fördomslinjen så ser ju inte donnorna på det nya omslaget inte heller ut som ryska kulstöterskor med snagg.

   • dolf (a.k.a. Anders Ericsson) skriver:

    neh, det ser också ganska aptitliga ut, bara lite tonade.

    • Magnus skriver:

     Många av författarna var ju män som skrev under kvinnliga pseudonymer (fast kanske inte just de som nu ska utges på svenska).

 2. Pingback: Fri Television? Nä! | Löjesguiden

 3. Magnus skriver:

  Sådana här böcker skrevs det om i Sydsvenskans helgbilaga redan runt år 2000; jag tror att genren – Lesbian Pulp eller nåt – har varit kult i bildade HBT-kretsar ganska länge (featuren i Sydan var dock inte så där identitärt gravallvarlig och predikande som det brukar vara nu, trots att den som skrev var lesbisk själv om jag inte minns fel).

  Förstår inte riktigt poängen med att översätta de här romanerna idag, målpubliken läser dem säkerligen i original och en del av lusten finns väl i det tidsdoftande språket på engelska, kläderna, slangorden, tonen, ungefär som Chandler eller James Ellroy. Ska man översätta dem till ett slags konstruerad svensk 50- eller 00-talslesbo-slang låter det ju bara konstigt.

  Men förlaget vill antagligen vara trendigt, stockholmstrendigt.

 4. Pingback: Oberoende var de ja! | Löjesguiden

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.