Ännu en resa till Mariefred del II

…fortsättning från del I

Här fortsätter nu fotokavalkaden från årets sista resa med S/s Mariefred till Gripsholms slott och Mariefred:

DSC_0822-50-c DSC_0825-50-c DSC_0827-50-c DSC_0828-50-c DSC_0830-50-cDSC_0832-50-c DSC_0837-50-c DSC_0844-50-c WP_20150906_14_57_24_Pro__highres-50-c WP_20150906_15_13_43_Pro__highres-50-c

Edited in Lumia Selfie

Gustav III:s teater

WP_20150906_15_22_36_Pro__highres-50-c

Jag har tagit ungefär tre gånger så här många foton och sållat friskt. I all ysterhet över att det äntligen var tillåtet att fotografera efter alla dessa år blev det en hel del ”knäpper-hellre-än-bra”-bilder…

DSC_0845-50-cRuntom på svenska slott firas Hedvig Eleonora i år och även på Gripsholm finns en liten utställning med textilier från hennes tid.

DSC_0847-50-c DSC_0848-50-cHedvig Eleonora, gift med Karl X Gustav

DSC_0860-50-cFrån utställningen.

Interiörer från delarna där föremål och målningar från Karl X Gustav och Hedvig Eleonoras tid har samlats:

DSC_0849-50-c DSC_0852-50-cDet blev lite bråttom och jag hann aldrig notera vilka som figurerar på målningen ovan. Ett något märkligt porträtt i mitt tycke, med en åldrande dam (mor- eller farmor?) som majestätiskt tronar i förgrunden och en ytterst tillgiven liten figur till barn eller barnbarn i kanten. Det ser mest ut som barnet får omfamna den kungliga handen lite på nåder, den äldre kvinnan ser mest ut att vilja dra armen åt sig och sitter lätt bortvänd från barnet.

DSC_0856-50-c DSC_0857-50-cJo, det är faktiskt Karl XII som barn. Utslängd på en hermelincape som en märklig liten kerub, lekandes med krigiska leksaker.

WP_20150906_15_31_54_Pro__highres-50-cJohan II Kasimir Vasa, den siste av Vasaätten på manssidan. Hans far var Sigismund III Vasa och mor Konstantia av Steiermark. Han var kung av Polen och gjorde även anspråk på den svenska tronen. Runt halsen har han ordenskedjan för Orden vom Goldenen Vlies (The Order of the Golden Fleece), en orden som de flesta av de Habsburgska kejsarna var medlemmar av. De sistnämnda har jag ju intresserat mig för i samband med våra Wien-resor och projekt av olika slag. Ett projekt kretsar just kring renässansen i Ungern och Habsburgarna, som redan då hade etablerat sig som den härskande dynastin. Ett annat handlar ju om den österrikiska kejsarinnan Elisabet (Sissi), vars make Franz Josef självklart var medlem av denna orden. Även vår kung Karl XIV Gustaf är medlem. Letar man efter medlemmar i dessa dagar så tycks de ha förökat sig exponentiellt efter starten på 1400-talet, då enbart 24 ordenskedjor fanns.

DSC_0863-crop-50-cI Mariefred gladdes gräsänderna åt ett antal pop up-ankdammar – hela staden tycktes vara under vatten.

DSC_0865-50-c DSC_0867-50-c DSC_0870-50-cWP_20150906_17_51_08_Pro__highres-50-cFärden hem gick även den i blöthetens tecken. Vi satt en stund uppe på däck, men drog oss senare ner till de mera inklädda delarna av båten. Vid maskinrummet var det varmt och gott.

 DSC_0871-crop-dn-cVi närmar oss Stockholm och ser att regnbågen slutar i DN-huset. Det måste vara en synvilla. Där borde det inte gå att hitta någon bytta med guld…om nu inte kulturredaktionen ställt sig och kokat hartassar, grodor och annat i en kittel…

Om Susanna Holmén Waris

Susanna Holmén Waris, född 1968 i Salo, Finland, civilingenjör från KTH och frilanskonstnär som arbetar inom järnvägen. Bloggen handlar om allt från konst, politik och vetenskap till mode, humor och personliga erfarenheter. Välkommen!
Det här inlägget postades i ångfartyg, historia, Konst, kultur, Okategoriserade, Utställning och har märkts med etiketterna , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , . Bokmärk permalänken.

7 svar på Ännu en resa till Mariefred del II

 1. Pingback: Ännu en resa till Mariefred del I | Susanna's Crowbar

 2. dolf (a.k.a. Anders Ericsson) skriver:

  ”Johan II Kasimir Vasa”??? Han ser ju precis ut som den gamle hedersknyffeln Vlad Dracul. Säker på att du inte tagit fel?
  Eller det kanske är Vlads bror, det skulle förklara en hel del om vårt lands nuvarande tillstånd. Det är uppenbart att man lider av akut anemi i ledande skikt.

  • Susanna Varis skriver:

   I så fall har den som satt dit namnskylten tagit fel :)
   Han hade faktiskt en bror vid namn Wladislaw IV Vasa.. :D
   Närmaste kopplingen jag hittar är att det i Vlad Draculs kompanjon Stefan Bathorys familj också fanns en polsk kung – Stefan Bathory av Polen (alltså inte samma Stefan). Den senare Stefan var btw kusin med den ökända Erzebet Bathory som mitt första projekt där kretsar kring.

 3. Sofia skriver:

  Det är i själva verket den danska drottningen Sophie Amalie med sin hovdvärg Elsgen.Det är ganska vanligt med såna porträtt att de misstas för barn.

  Här är ett annat porträtt av Elsgen med en annan dansk drottning
  Charlotte Amalie av Hesse-Kassel
  https://www.pinterest.se/pin/124974958389676893/

  Damen i den gula klänningen är målad av Frans Luycks och är Eleonora av Pfalz-Neuburg (gift med Ferdinand III av Östterrike)

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.