Marilyn Manson – Heaven Upside Down

Marilyn Manson har släppt sitt tionde studioalbum, en produktion med musik av framför allt Tyler Bates och texter av Manson himself. Jag, partisk i form av inbitet fangirl (fanwoman?), tycker att albumet är hiskeligt bra. Tyler Bates hörs självfallet genom hela skapelsen med de måleriska, filmiska musiklandskapen som fungerar så väl med Mansons mystiska, gåtfulla och mörka texter. Låtarna är strösslade med små hooks och andra små avvikande utropstecken och sätter sig snabbt. Hitmaterial med andra ord. Energin från 90-talets heydays finns där, men det handlar inte om en ny Antichrist Superstar för den del av publiken som uppskattar ett vinnande koncept i repris [Se: Metallica och Master of Puppets]. Heaven Upside Down handlar mer om en stil- och konceptmässig fortsättning på spåret från förra albumet Pale Emperor. Det är industrirock här (”Revelation # 12”), bluesinfluenser där (”Tattooed in Reverse”), någon mera poppigare låt (”Kill4Me”), men genomgående starka låtar och Manson briljerar med sitt skräckromantiska textförfattande, fullt av dubbeltydigheter, ordkonstnärlighet, symbolism och mystik. Den här gången följer det i cd-upplagan (ja, jag sa ju att jag var gammaldags) ett texthäfte, vilket jag särskilt uppskattar. Att försöka tyda texterna på exempelvis Pale Emperor, där man hänvisades till människors egna tolkningar på nätet var inte det optimala när det gäller skrivande av det här slaget.

Pale Emperor är tillägnad Mansons mor Barbara, som gick bort för några år sedan och Heaven Upside Down är tillägnad pappan Hugh, som likaså lämnade jordelivet i somras. Hugh var veteran från Vietnam-kriget där han agerade mekaniker och helikopterpilot. Han var en fantastisk person, mycket intelligent, omtänksam och humoristisk. Filmen Apocalypse Now var enligt honom den bästa och mest korrekta beskrivningen av vietnamkrigets fasor. Må han vila i frid.

 

”Hugh and Barb”, akvarell 2012. En present till Hugh. Den passerade vidare till Manson som födelsedagspresent (vill minnas 2014).

Mina favoriter på den nya plattan är ”SAY10” (en energisk metaldänga), ”Saturnalia” (suggestiv hårdrock), ”KILL4ME” (oemotståndlig popmetal), JE$U$ CRI$I$ (finurligt tunggung och arenakörsångvänlighet) och ”Blood Honey” (tung, ljuv, mörk, lugn sötma). Om ni inte har införskaffat Pale Emperor än så är det hög tid att göra det nu, den plattan är underbar och givetvis lägger ni Heaven Upside Down i samma korg.

Heaven Upside Down finns att inhandla med lite extra merch för den som så önskar direkt från Loma Vista: Loma Vista Recordings 

 

Spara

Spara

 

Spara

Spara

Om Susanna Holmén Waris

Susanna Holmén Waris, född 1968 i Salo, Finland, civilingenjör från KTH och frilanskonstnär som arbetar inom järnvägen. Bloggen handlar om allt från konst, politik och vetenskap till mode, humor och personliga erfarenheter. Välkommen!
Det här inlägget postades i Egna verk, goth, Inspiration, Konst, kultur, Marilyn Manson, musik, Okategoriserade och har märkts med etiketterna , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , . Bokmärk permalänken.

2 svar på Marilyn Manson – Heaven Upside Down

  1. Pelle2 skriver:

    Kul att du är tillbaka med nya inlägg Susanna !

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.