Helsingfors och självständighetsdagen 2017

Förra veckan hade vi semester och hade tidigt på året bokat in en resa till Finland för att fira mitt ena hemlands 100-årsjubileum. Helsingfors var det självklara målet, då det är den sista staden jag bodde i i Finland och då det är landets huvudstad. Det officiella organet för koordinationen av firandet, Suomi100-organisationen, hade uppmuntrat människor i både organiserad och oorganiserad form att skapa sina egna evenemang under parollen ”Tillsammans” och det visade sig att firandet på intet vis var koncentrerat till just Helsingfors. Överallt i Finland firades det på de mest fantasifulla sätt och självklart pågick evenemanget även i sociala medier, eller some, som dessa brukar kallas i landet.

Underhållning med bl a musicerande på såg på Silja Symphony.

En matbit på kafeterian bland horder av studenter från, vad det verkade, tekniska högskolor. Siljas utvalda drycker brukar vara utmärkta och så även denna jubileumsöl.

Men jag behöver ju en mascara snart och ett nytt läppstift i en annan färg. Och nagellack. Sminkväska och röda mattan dessutom…(överlistad av kommersens ränksmeder igen)

Uffe låter sig överlistas av en dubbel espresso och Hennessy XO…

Bästa passagerare, vi anländer nu till Helsingfors…

Samma kväll på Helsingfors Opera & Balett

Föreställningen ”Suomi Juhlii!”

Det var förbjudet att fotografera under föreställningen, så jag lånar bilderna nedan från etablissemangets hemsida. Föreställningen kan förresten ses här. (Börjar vid ca 00.37).

När hela publiken stod upp för att sjunga nationalhymnen som ett första nummer hade jag behövt en låda med näsdukar istället för min aftonväska som accessoar.

Regissör för föreställningen var Jere Erkkilä. Musik från bl a Pacius, Sibelius, Madetoja, Rautavaara, Merikanto, Kortekangas, Klemetti, Hakola och Collan. Solister var Camilla Nylund, Tommi Hakala och Mikael Nylund. Även nationalbaletten deltog med bl a koreografi av Marjo Kuusela (Seitsemän Veljestä – solister Terhi Talo, Tuukka Piitulainen), Imre Eck (Tuonelan Joutsen), fantastiskt framförd av Yimeng Sun och Jani Talo och Jyrki Karttunen (Valse Tristess) med Salla Eerola/Tiina Myllynmäki.

 

6.12.2017

 

Helsingfors är en stad där man kan frossa i fantastisk jugendarkitektur i dagar…

Museet för modern konst, Kiasma, till höger.

Mannerheimstatyn.

President Svinhufvud och riksdagshuset.

Mannerheimboulevarden.

Stockmann

Nationalromantiken prunkar på fasaden till Gamla studenthuset.

Arkitektoniska detaljer och nederst skor av Minna Parikka.

Lunch på Bryggeri, som i enlighet med namnet verkligen inhyser ett bryggeri. Mycket gott!

Inne på Bryggeri.

Sofiankatu med Senatstorget och Domkyrkan i bakgrunden.

Fler arkitektoniska detaljer vid Sofiagatan.

Julmarknaderna är ännu en detalj som påminner om Wien. Nederst en mycket liten och mycket söt hundvalp som hade kalasroligt i planteringarna vid Alexander II:s staty på Senatstorget.

Domkyrkan

Finlands bank

Ständerhuset, en byggnad jag inte ens kan minnas när jag senast har varit vid.

Hundra flaggor framför Presidentpalatset och Presidentpalatset, där förberedelserna för kvällens bal är i full gång…

Café/bar/restaurang Kappeli och Esplanadparken.

Vårt program för dagen kunde närmats karakteriseras som diffus och det officiella programmet var tyvärr på grund av den väldiga mångfalden svårnavigerad, så vi beslöt oss för att övergripande gå på den berömda magkänslan. den ledde oss efter Esplanadsparken till hotell Torni och dess bar.

Efter att ha gjort en äventyrlig tur upp i tornet medelst en överbelastad hiss som trafikerade under outgrundliga principer och en ranglig och väldigt smal trappa flydde vi tillbaka ner till gatuplan, där vi sett en betydligt rymligare bar. Vi fick dock göra ett ärevarv runt byggnaden för att komma till samma punkt där vi gått in första gången, men in kom vi. Och ytterligare champagne och konjak slank ner.

 

Vi träffade även på ett gäng glada finnar som dagen till ära hade klätt sig i för ca 20-talet typisk klädsel.

Torni var under kriget först en bas för journalister, men övertogs sedan för allehanda spioneriverksamhet och den ökända kontrollkommissionen höll till här.

Hotell Torni. Foto: Wikipedia

Senare på kvällen vid Stockmann.

Kalevala jewellery.

Domkyrkan, som så många byggnader i Finland och även runt om i världen, denna kväll fick bada i vackert blå ljus.

Avspärrat vi Presidentpalatset…

Blå klänningar…

Miss Finland-, eller Fröken Finland-kronor…

Litte pizza till middag och här började kroppen säga ifrån. Det har helt enkelt varit för mycket stress på sistone och jag mådde inte bra. Jag hade nog varit lite övermodig när jag trott att jag skulle orka hålla igång hela dagen. Vi borde ha tagit en vilopaus på eftermiddagen och kommit igen till kvällen. Men men…att följa resten av festligheterna på tv i hotellrummet var rätt skönt det också. Fyrverkerierna hade dock varit trevliga att se live.

7.12.2017

Nästa dag: lunch på Bryggeri igen…

Långfika på Kappeli…

En sväng förbi Bryggeri en gång till för att inhandla några öl till bastukvällen och därpå bastu på hotellet…

8.12.2017

Dagen för hemfärd. Vi träffar kusin Sam för lunch. Riktigt trevligt!

Ännu en liten fika på Kappeli hinns med innan vi måste bege oss till färjan…

Även Kappeli firar jubileum – 150 år…

M/S Silja Serenade. Helsingforsturen har en betydligt behagligare tempo och tidtabell. Man hinner ta det lugnt både på kvällen och morgonen, men behöver inte riva upp sig i svinottan efter en för kort natt och tom ta frukost. Man blir inte utjagad ur hytten för att stå och trängas med horder av turister i trånga utrymmen en halvtimme innan landstigning. Jag överväger starkt att övergå till att åka till och från Helsingfors även när vi ska till stugan…däremot har jag lämnat in klagomål angående A-hytten vi bodde i (lutande säng, limdoft, blåst genom väggen, toa som spolar efter flera försök och bara kallvatten i duschen. Inte riktigt vad jag förväntar mig av Silja.)

Hejdå Helsinki och grattis Finland än en gång!

Om Susanna Holmén Waris

Susanna Holmén Waris, född 1968 i Salo, Finland, civilingenjör från KTH och frilanskonstnär som arbetar inom järnvägen. Bloggen handlar om allt från konst, politik och vetenskap till mode, humor och personliga erfarenheter. Välkommen!
Det här inlägget postades i finland, historia, konsert, Konst, kultur, Mode, musik, Okategoriserade och har märkts med etiketterna , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , . Bokmärk permalänken.

2 svar på Helsingfors och självständighetsdagen 2017

 1. Ulf5/7 skriver:

  Sverige är väl cirka 15000 år med strandförskjutning?
  Kanske därför línfame svea ser ut som hon gör i dagsläget…
  Nej, ålderdomen är ingen visdom sade min ( finlandssvenska ) svärmor.
  Annars tar vi ofta bilen över Haparanda. Men i motsatt riktning mot Klingspor.
  Ett gott 2018 önskas er!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.