Rudolf Koivu

En av mina tidigaste inspirationskällor var den finska konstnären och illustratören Rudolf Koivu. Jag hade en ärvd sagobok med de mest fantastiska illustrationerna av Koivu. de fulländat vackra juged-målningarna med underbara dräkter, exotiska prinsessor mystiska väsen trollband mig fullständigt. Jag ville kunna teckna och måla lika bra. Tänk att kunna skapa helt nya världar ur fantasin och förverkliga dem på papper. Koivu illustrerade Zacharis Topelius´, H C Andersens och bröderna Grimms sagor, men hade även en egen samling, just den boken jag hade.

De gamla sagorna innehöll också en hel del mörka element som jag alltid kände en fascination för. Jag tror att min dragning till det gotiska har sina rötter i just Rudolf Koivus bildvärld.

I den här sagan vill en något av en bimbo-aktig prinsessa hitta vidomens frö och får hjälp av denne ande i flaskan…

Den här sagan berörde mig mycket starkt. En flicka skulle, för att rädda sin dödssjuke mor, hämta en svag, flämtande låga ur dödens grepp. Jag hade redan förlorat min far på ett sätt och var mycket ängslig över att även förlora min mor…

På vissa av bilderna har jag varit med och hjälpt herr Koivu med särskilt färgläggningen…

Om Susanna Holmén Waris

Susanna Holmén Waris, född 1968 i Salo, Finland, civilingenjör från KTH och frilanskonstnär som arbetar inom järnvägen. Bloggen handlar om allt från konst, politik och vetenskap till mode, humor och personliga erfarenheter. Välkommen!
Det här inlägget postades i Inspiration, Konst och har märkts med etiketterna , , , . Bokmärk permalänken.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.