Låt skinkorna tala

Doctors, kanal 4

Jaha, dagens kollision med verkligheten där ute serverades redan på förmiddagen. I fyrans dagtidsserie Doctors, där fyra läkare inom olika specialiteter håller populärvetenskaplig talkshow om både vettiga och ovettiga ämnen, får jag lära mig att det finns något som heter rumpologi. Detta går ut på att man genom att studera en persons bakdel, antingen okulärt eller manuellt, kan utläsa både bärarens personlighet, förflutna och framtid. Studerandet innefattar bl a form, födelsemärken, gropar och vårtor.

Jaqueline Stallone

http://www.jacquelinestallone.com/

Den amerikanska astrologen Jaqueline Stallone (jo, just Sylvesters mor) är en auktoritet på området och utför även distansläsningar medelst digitalfoton för det facila priset av 125 $. Hon hävdar att metoden har använts i den antika Babylonien, av indianer,, av de antika grekerna och i Romarriket, utan att ha kunnat presentera bevis för dessa påståenden. Med hennes metod kan en persons förflutna läsas i vänster skinkhalva och framtiden i höger. Skåran mellan påstås motsvara mellanrummet mellan hjärnhalvorna.

Ulf Buck in action

En blind, tysk astrolog och clairvoyant, Ulf Buck, läser rumpor medelst manuell beröring och har ett system som baseras på bakdelens form. Äppelformad, muskulös bak tyder på en karismatisk, dynamisk, självsäker och ofta kreativ person, en livsnjutare. Päronformad bakdel ger vid handen att personen är tålmodig, pålitlig och jordnära. Enligt Brittiska experten Sam Amos betyder en rund bak öppenhet, glädje och optimism hos en person, medan en platt bak tyder på fåfänga, negativitet och ledsamhet.

En annan dobermann pincher. W. E. Mason – Dogs of all Nations
Dobermann Pinscher from 1915 / Public Domain

Jackie Stallone påstår att hon har kunnat förutspå utgången i två amerikanska presidentval genom att studera bakarna på sina två Dobermann Pinschers.

Jag känner att jag behöver en huvudvärkstablett…

Den här formen av bondfångeri och humbug torde vara alldeles uppenbar för de flesta, men tyvärr finns det människor som tror på kvacksalvarna och spenderar pengar på än det ena, än det andra substanslösa fenomenet. I sina värsta former är dessa pseudovetenskaper och deras förespråkare och utövare fullständigt hänsynslösa i sin jakt på lättförtjänta slantar på bekostnad av människors godtrogenhet. Ofta kan det dessutom handla om olika sjukdomar som man påstår sig kunna bota och i de fallen har gränsen för harmlöst skoj passerats med råge. Jag förespråkar inte förbud och lagar för deras egna skull, men undrar hur det just kan vara tillåtet att påstå att man kan bota sjukdom utan några som helst vetenskapliga bevis.

En avknoppning på det temat är ju förstås den feministiska vetenskapsteorin, där man vill avskaffa strävan efter objektiv sanning och rationellt tänkande som varandes manligt (?) och istället pyssla med mera partikulära och tillfälliga sanningar. Med en feministisk vetenskapteori skulle man alldeles säkert kunna inhysa allsköns new age, feng shui, astrologi, handpåläggningar och rumpavläsningar inom det vetenskapliga hägnet. Vilket ju bara är att betrakta som jämställt och rättvist, eftersom det mestadels tyvärr är kvinnor som vänder sig till sådana här former av aktiviteter.

Om Susanna Holmén Waris

Susanna Holmén Waris, född 1968 i Salo, Finland, civilingenjör från KTH och frilanskonstnär som arbetar inom järnvägen. Bloggen handlar om allt från konst, politik och vetenskap till mode, humor och personliga erfarenheter. Välkommen!
Det här inlägget postades i feminism, genusvetenskap, medier, Okategoriserade, pseudovetenskap, TV och har märkts med etiketterna , , , , , , , , , , , , . Bokmärk permalänken.

3 svar på Låt skinkorna tala

  1. Ulf Holmén skriver:

    Ja, mycket skitsnack blir det om inte haspen stänger dessa dårhushjon ute. Man kan som sagt inte annat än ta sig för pannan. Detta skulle dock kunna tyda på att jag är kroniskt deprimerad enligt någon farbror med specialiteten att kunna spå framtiden för mig genom att läsa kaninrövar. Bäst man aktar sig, annars vaknar man väl någon morgon av att en kille i trämask dansar på min mage för att driva ut andarna som gör mig deprimerad.

  2. Micheles skriver:

    Ulf du får säkert dit någon som piskar dig frisk.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.