Poetisk bakterie

Christian Bök

Den kanadensiske poeten Christian Bök arbetar med ett tvärdisciplinärt verk. Han har skrivit en dikt som ska översättas till en dna-sekvens och inympas i en bakterie, Deinococcus radiodurans. Bakteriens egenhet är att den är världens mest strålningståliga livsform. Det kommer att skapas gener som producerar proteiner, vilka i sin tur kan översättas till en ny dikt.  Den inympade sekvensen handlar om livets skönhet, medan bakteriens proteiner behandlar dödens estetik. Allt ska dokumenteras i en bok.

Deinococcus radiodurans

Jag är mycket förtjust i allehanda korsbefruktningar mellan vetenskap och konst. Lars Asplunds och Kerstin Gauffins dansande svanrobot, Robocygne i verket Opera Megatronica, är den senaste i denna genre som jag kommer att tänka på. Tyvärr missade jag föreställningen på KTH.

Om Susanna Holmén Waris

Susanna Holmén Waris, född 1968 i Salo, Finland, civilingenjör från KTH och frilanskonstnär som arbetar inom järnvägen. Bloggen handlar om allt från konst, politik och vetenskap till mode, humor och personliga erfarenheter. Välkommen!
Det här inlägget postades i Konst, vetenskap och har märkts med etiketterna , , , , , , , , , . Bokmärk permalänken.

4 svar på Poetisk bakterie

  1. Ulf Holmén skriver:

    Skulle man inte kunna tänka sig att inympa en dikt i en bakterie med förhoppningen att den ska växa upp och bli en poet i stil med Bruno K Öjer. Jag skulle vilja se folks miner när Bruno reser sig ur pietriedisken och börjar läsa sina verk.

  2. Pingback: Tillbaka vid DN Kultur | Susanna's Crowbar

  3. Pingback: Dansmaskiner på Moderna Museet | Susanna's Crowbar

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.