Renoveringsterror

Klockan 7 på morgonen hos oss…

Ok. Jag bor i ett miljonprogramshus och trivs utmärkt. Stora lägenheter. Bra utsikt. Lugnt område. Förutom när de då och då invaderas av hantverkare. Numera allt som oftast. Senaste driven var december – februari. Innan dess september – oktober.

Miljonprogrammen behöver renovering, men min hyresvärd har inlett strategin att helrenovera en lägenhet i taget, dvs när någon flyttar ut. Under hösten skulle Telia in och tvångsinstallera sitt bredbandsnät, något som få i husen hade önskat då vi har en utmärkt, lokal leverantör vid namn C-sam. Ett infernaliskt borrande i flera veckor. Betongväggarna hos oss är välhärdade, en vanlig borrmaskin går med möda att använda.

Sedan började totalrenoveringarna. Man river ut all inredning, slänger den med fördel ut genom fönstret. Ekar gott mellan väggarna på en u-formad gård. Sedan följer ca en veckas djävulusiskt borrande. Nu, när jag är sjukskriven kan jag ju alltid få min vila, men testa det här under långa perioder om du jobbar skift…du har kanske gått upp halv fyra och är hemma igen på förmiddagen och vill sova en stund. Eller så har du kommit hem halv ett på natten. Borrandet startar nämligen alltid klockan sju.

I min förra lägenhet totalförstördes en lägenhet vid en brand. Den låg snett under oss och renoveringen tog någon månad. Klockan sju varje morgon, infernaliskt borrande. Fram till kanske åtta eller halv nio. Sedan kunde det vara tyst resten av dagen. Detta pågick som sagt i någon månad. Jag minns att jag då försökte plugga fysik för en sista tenta jag hade på KTH. Jag försökte tom använda de hörselskydd byggnadsarbetarna har. Det är inte konstigt att både sömnlöshet och oljud används som tortyrmetoder.

Jag hade imorse redan sovit dåligt, med mardrömmar som jag hela tiden vaknade av och nu är jag fullkomligt groggy. Till nästa vecka vet jag då att anpassa mig, i säng vid tio och leta reda på hörselskydd…

Klockan är nu 8.45. Det har varit hyfsat tyst sedan en halvtimme…väntar med spänning om borrandet hinner komma igång idag.

10.31. Fortfarande tyst.

14.42. Fortfarande tyst.

 

 

 

Please like & share:

Om Susanna Holmén Waris

Susanna Holmén Waris, född 1968 i Salo, Finland, civilingenjör från KTH och frilanskonstnär som arbetar inom järnvägen. Bloggen handlar om allt från konst, politik och vetenskap till mode, humor och personliga erfarenheter. Välkommen!
Det här inlägget postades i Okategoriserade och har märkts med etiketterna , , . Bokmärk permalänken.

2 svar på Renoveringsterror

  1. Ulf Holmén skriver:

    För att förkorta lidandet för alla grannar borde dom kanske testa att blåsa ut den gamla inredningen med c4 istället. Det kommer garanterat att gå fort att uträtta det man kom dit för.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.