Staten och Kapitalet

Andreas Cervenka

Andreas Cervenka skriver i en mycket intressant artikel i dagens Svenska Dagbladet om symbiosen mellan staten och banksektorn. Detta givande och tagande, som under industrialismens uppgång har stått för blodflödet i samhällsorganismen. Håller alltihopa på att bita sig självt i svansen?

http://www.svd.se/naringsliv/andreas-cervenkas-analys-en-osund-allians_6418098.svd

Illusioner och förväntningar?

Marknadsekonomin är ett bristfälligt system. De ekonomiska teorierna utgår från en fullkomligt egennyttig och rationell individ. Jag skulle vilja möta en sådan. Vid närmare eftertanke skulle jag inte vilja möta en sådan. De baserar sig också på mänskligt, kollektivt handlande, som vi känner till är mycket svårförutsägbart. Särskilt om man snävar in från de mera generella trenderna. Människan är på samma gång individ och del av ett kollektiv. Jag inbillar mig dock, eftersom jag inte är någon ekonom, att den moderna forskningen i ekonomi i stor utsträckning just behandlar psykologi, beteendevetenskap och antropologi bl a  på olika sätt.

Mycket stora utmaningar ligger i utvecklingen av det marknadsekonomiska systemet, den fria marknaden är inte en fungerande storhet i fråga om stabilitet och leder, om den får fullständigt fritt spelutrymme, till ett antal jättelika monopol och en mycket koncentrerad makt. Men det demokratiska, marknadsekonomiska systemet är det bästa vi har, när det gäller att skapa välstånd och frihet åt människor. En maktfullkomlig stat, som en hel del av de andra, mera skräckinjagande varianterna har baserats på, är en ännu värre herre.

Föråldrat?

 

Please like & share:

Om Susanna Varis

Susanna Varis, född 1968 i Salo, Finland, civilingenjör från KTH och frilanskonstnär som arbetar inom järnvägen. Bloggen handlar om allt från konst, politik och vetenskap till mode, humor och personliga erfarenheter. Välkommen!
Det här inlägget postades i historia, Okategoriserade, politik, pseudovetenskap, vetenskap och har märkts med etiketterna , , , , , , . Bokmärk permalänken.

2 kommentarer till Staten och Kapitalet

  1. Ulf Holmén skriver:

    Vi har ju en statsmakt i Sveriget som tycker att det är okej och bra att äga banker där staten fortfarande innehar 20% av aktiekapitalet i Nordea. Om vissa krafter får som dom vill skulle t ex Vänsterpartiet önska att alla banker förstatligas helt och hållet. Officiellt heter det att skälet är att det är fel att banker tjänar pengar på människor. Den inofficiella orsaken är nog att det är alltför lukrativt att avstå inkomster som både kan stärka statens makt över människor, samt att öka reformutrymmet så alla blir lyckliga av ännu mer bidrag och reformer vi ändå inte har råd med på annat sätt. Bankväsendet är helt enkelt nyckeln till makt vad man än har för ideologisk syn, och för vissa är den en kassako som kombinerar många åsikter i en.

  2. Pingback: Börja spela poker! | Oskar Silow

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *